Keresés az utazási ajánlatok közöttRepülőjegy foglalás


Úti cél kereső

vissza

SzingapúrSZINGAPÚR

Szingapúr az egyik leggyorsabban fejlõdõ és leggazdagabb ázsiai ország. A beton-, üveg- és acélrengeteg remekül ötvözi a csúcstechnológiát és az ázsiai kultúrát. Nagyon érdekes kirándulást tehetünk a kínai negyedbe, az arab városrészbe vagy Kis-Indiába.
Szingapúr magából a Szingapúr szigetbõl és 58 kisebb szigetbõl áll. A városállam több mint fele beépített terület. A központi üzleti negyed a sziget déli részén található, a nyugati felén pedig ipari területek vannak. Keleten régebbi lakónegyedeket, gyönyörû tengerparti strandokat láthatunk, repülõnk is ezen a részen landol. A város azonban annyira gyorsan fejlõdik, hogy elképzelhetõ, hogy két hét múlva már mindent máshol találunk.

Országnév: Szingapúr
Népesség: 4 151 264 fõ
Kiterjedés: 647 km2
Fõváros: Szingapúr
Lakosság: kínai (78%), maláj (15%), indiai, tamil
Hivatalos nyelv: angol, maláj, kínai, tamil.
Vallás: konfuciánus, buddhista, mohamedán, hindu, keresztény
Idõeltolódás: +7 óra.
Pénznem: szingapúri dollár. 1 SGD = 100 cent. A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket a legtöbb szállodában és bankban elfogadják. A belföldi és külföldi fizetõeszközök be- és kivitele nem korlátozott.
Vízum: vízum nem szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Egészségügyi elõírások: kötelezõ védõoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
Idõjárás: trópusi. Esõs évszak szeptembertõl márciusig.
A hõmérséklet Szingapúrban egész évben nagyon magas, még éjjel sem süllyed 20 °C alá, napközben pedig állandóan 30 °C fölött van. Mivel az egyenlítõn fekszik, óriási a páratartalom. A legtöbb csapadék novembertõl januárig esik, de a legszárazabb hónapokban is rengeteg csapadék hullik.
Öltözködés: Rövidnadrág, póló, szandál, esernyő, napszemüveg. Azért egy hosszú ujjú ing vagy póló néha jól jöhet a légkondicionált buszokon, metrón és a bevásárló központokban.

Étkezés:
Szingapúr Ázsia konyhamûvészetének fõvárosa. A helyi konyhában megtalálható a kínai, az indiai, a maláj, az indonéz és az európai ételek nagy része. A legfinomabb ételeket azonban ne a csillogó éttermekben keressük, hanem az utcai kifõzdékben. A leghíresebb ételkészítési mód, az ún. nonya, amely kínai alapanyagokat helyi fûszerekkel ízesít. A legnépszerûbb -ezen recept alapján készülõ-étel, a kókuszkrém alapú fûszeres leves, a laksa. Érdemes kipróbálni a helyi trópusi növényeket, melyeket még a legexkluzívabb európai piacokon sem lehet megvásárolni. A legérdekesebb növények a jeruk, a chiku, a buah duku és a zirzat.

Közlekedés: balra tarts (jobb kormányos autók).
Budapestrõl csak átszállással repülhetünk Szingapúrba. A leggyakoribb csatlakozási pontok Amszterdam és London.
Kitûnõ a szingapúri busz- és metróhálózat, könnyen bérelhetõ autó, sõt motoros csónak is. Riksás fiúkat ma már csak a kínai negyedben találunk.

Történelem:
A maláj legenda szerint egy szumátriai herceg találkozott véletlenül egy oroszlánnal - amely jó óment jelentett - egy Temasek nevû helyen, aki arra kérte õt, hogy alapítsa meg Szingapúrt, azaz Oroszlán Várost. Senkit sem zavar az, hogy oroszlánok soha nem éltek Szingapúrban (sokkal valószínûbb, hogy a herceg egy tigrissel találkozott). A térség jelentéktelen kereskedelmi hely volt a hatalmas szumátriai Srivijaya birodalom számára, késõbb a jávai Majapahit birodalom vazallus államává vált a 13. század közepén. Szingapúr csendes terület maradt volna, ha nem történik meg Sir Stanford Raffles intervenciója 1819-ben. Az angolok elõször a Malacca Szorosokban létesítettek bázist a 18. században, amikor a Kelet-indiai Társaság létrehozta azt, a Kínából Indiába tartó kereskedelmi vonalak biztosítására és védelmére. A holland expanzió újabb feléledésétõl tartva - amely domináns szerepet játszott az európai kereskedelmi hatalmak sorában majdnem 200 évig - Raffles a megnövelt brit jelenlét mellett érvelt, amit azonnal biztosítottak számára. Gyámsága alatt Szingapúr kétségbeejtõ híre - mint bûzös, betegségekkel sújtott kolónia - rövidesen feledésbe merült. Vámmentes kikötõje bevándorlók ezreit vonzota ide, akik virágzó kolóniát hoztak létre egy katonai és haditengerészeti bázis szomszédságában.
Szingapúr szakadatlan növekedése a 20. században is folytatódott. Azonban a II. Világháború kitörése jelentõsen megcsorbította a brit hatalmat. Vereséget szenvedtek, amikor Japán 1941-ben elfoglalta a kolóniát. A briteket azonban örömmel üdvözölték Japán veresége után 1945-ben, de jogukat az irányításra többé már nem biztosították.
Az 1950-es évekre a virágzó nacionalizmus számos politikai párt születését eredményezte, így Szingapúr lassan az autonómia irányába haladt. A Népi Akciópárt, a Cambridge-ben tanult Lee Kuan Yew vezetése alatt megnyerte a választásokat 1959-ben. Lee lett a miniszterelnök és pozícióját megtartotta a következõ 31 évben. 1963-ban Szingapúr szövetséget kötött Malayaval (napjainkban Malajzia), de 1965-ben a fiatal föderáció romokban hevert. Rövidesen Szingapúr függetlenné vált és újból a térség gazdasági sikertörténetévé vált. A pragmatikus és okos Lee egy olyan kormányzást valósított meg, amely kiállt a modernizáció és a politikai ellenzék elnyomása mellett. Lee Kuan Yew 1990-ben lemondott, mint miniszterelnök és Goh Chok Tong - a konzultációra és liberalizmusra inkább hajló vezetõ - vette át a hatalmat.

Elektromosság: 220/ 240 V.

Ünnepek, rendezvények:
Nemzeti nap (aug. 9.). A városban szinte egész évben ünnepelnek valamit, hol a kínaiak, hol a muzulmánok, hol pedig a hinduk. Fergeteges parádéval, sárkányjelmezes felvonulással és tûzijátékkal köszöntik februárban a kínai Újév beköszöntét. A Hari Raya Puasa ünnep a Ramadán végét jelzi, ilyenkor három napon keresztül vígadnak. A Vesak Nap Buddha születését és halálát ünnepli számos rendezvénnyel, melyek közül a leglátványosabb a kalitkába zárt madarak szabadon engedése. A Sárkányhajók Fesztiválja világhírû hajóversenyérõl híres. Szeptemberben ünneplik az Éhes Szellemek Fesztiválját, a hagyományok szerint ilyenkor a szellemek visszatérnek a földre, hogy egy jót egyenek és szórakozzanak. Az emberek ételeket tesznek ki nekik, amelybõl õk viszont csak az ételek szellemét fogyasztják el.

Sportolási lehetõségek:
A legjobb sportágak, amit Szingapúrban gyakorolni lehet, a bevásárlás, az evés és a sétálás. Aki ennél többre vágyik, az maximum a szállodák medencéjében úszkálhat.

Fõbb látnivalók:
A központban mindenhol Sir Stanford Rafles keze nyoma látható. A legszebb, ebbõl a korból származó épületek:az Empress Place Building, ami múzeumnak, antik galériának és étteremnek is helyet ad, a Rafles Hotel, a Szent András Katedrális és a Padang. A kínai városrész építészeti emlékei sajnos nem maradtak fenn, de az itt élõ kínaiaknak köszönhetõen a kínai kultúra és hagyományok magmaradtak, így ez a terület a város kulturális központja és egyben legnyüzsgõbb része is. A Thian Hock Keng templomot feltétlenül látogassuk meg. Az "arab utca" a város muzulmán központja. A legnagyobb mecset a Szultán mecset, viszont a legszebb, a Malabar Muslim Jama-ath mecset. Nagyon jóízû helyi specialitásokat ehetünk a Bussorah utcában.
Kis-India remek bevásárlási lehetõségekkel, gyönyörû templomokkal és egy hihetetlen fûszerpiaccal várja a látogatókat.
A Jurong városrész ipari központ, ennek ellenére mégis rengeteg turistát vonz. Ennek oka, hogy itt található a Haw par Villa (a kínai mitológiát bemutató tematikus park), a fantasztikus Jurong Madárpark a Kínai és Japán Kert és a Szingapúri Tudományos Központ is.

A varázsige: Cinque Terre

A varázsige: Cinque Terre

2014. 10. 17.

  Bár Toszkánába indultunk nyaralni, ahol annyi látnivaló van, hogy nem egy hét, hanem egy hónap sem lenne elég arra, hogy mindent végigjárjuk, mégis befurakodott egy közeli, ám már Liguria ... Tovább


További hírek

Dupla foglalás - repülőjegyek vásárlásakor

Egy utas számára egy időszakra és úticélra csak ...

tovább
Időjárás
Tovább
Országinformációk
Tovább
Közlekedés
Tovább
Külföldi utazás
Tovább
Kedvezmények a Vistánál
Tovább
Orvosi tanácsok
Tovább


Tovább a teljes adatbankhoz
Országinformáció - Kérjük, válasszon országot!

Földrész: