Keresés az utazási ajánlatok közöttRepülőjegy foglalás


Úti cél kereső

vissza

SzingapúrSZINGAPÚR

Szingapúr az egyik leggyorsabban fejlõdõ és leggazdagabb ázsiai ország. A beton-, üveg- és acélrengeteg remekül ötvözi a csúcstechnológiát és az ázsiai kultúrát. Nagyon érdekes kirándulást tehetünk a kínai negyedbe, az arab városrészbe vagy Kis-Indiába.
Szingapúr magából a Szingapúr szigetbõl és 58 kisebb szigetbõl áll. A városállam több mint fele beépített terület. A központi üzleti negyed a sziget déli részén található, a nyugati felén pedig ipari területek vannak. Keleten régebbi lakónegyedeket, gyönyörû tengerparti strandokat láthatunk, repülõnk is ezen a részen landol. A város azonban annyira gyorsan fejlõdik, hogy elképzelhetõ, hogy két hét múlva már mindent máshol találunk.

Országnév: Szingapúr
Népesség: 4 151 264 fõ
Kiterjedés: 647 km2
Fõváros: Szingapúr
Lakosság: kínai (78%), maláj (15%), indiai, tamil
Hivatalos nyelv: angol, maláj, kínai, tamil.
Vallás: konfuciánus, buddhista, mohamedán, hindu, keresztény
Idõeltolódás: +7 óra.
Pénznem: szingapúri dollár. 1 SGD = 100 cent. A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket a legtöbb szállodában és bankban elfogadják. A belföldi és külföldi fizetõeszközök be- és kivitele nem korlátozott.
Vízum: vízum nem szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Egészségügyi elõírások: kötelezõ védõoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
Idõjárás: trópusi. Esõs évszak szeptembertõl márciusig.
A hõmérséklet Szingapúrban egész évben nagyon magas, még éjjel sem süllyed 20 °C alá, napközben pedig állandóan 30 °C fölött van. Mivel az egyenlítõn fekszik, óriási a páratartalom. A legtöbb csapadék novembertõl januárig esik, de a legszárazabb hónapokban is rengeteg csapadék hullik.
Öltözködés: Rövidnadrág, póló, szandál, esernyő, napszemüveg. Azért egy hosszú ujjú ing vagy póló néha jól jöhet a légkondicionált buszokon, metrón és a bevásárló központokban.

Étkezés:
Szingapúr Ázsia konyhamûvészetének fõvárosa. A helyi konyhában megtalálható a kínai, az indiai, a maláj, az indonéz és az európai ételek nagy része. A legfinomabb ételeket azonban ne a csillogó éttermekben keressük, hanem az utcai kifõzdékben. A leghíresebb ételkészítési mód, az ún. nonya, amely kínai alapanyagokat helyi fûszerekkel ízesít. A legnépszerûbb -ezen recept alapján készülõ-étel, a kókuszkrém alapú fûszeres leves, a laksa. Érdemes kipróbálni a helyi trópusi növényeket, melyeket még a legexkluzívabb európai piacokon sem lehet megvásárolni. A legérdekesebb növények a jeruk, a chiku, a buah duku és a zirzat.

Közlekedés: balra tarts (jobb kormányos autók).
Budapestrõl csak átszállással repülhetünk Szingapúrba. A leggyakoribb csatlakozási pontok Amszterdam és London.
Kitûnõ a szingapúri busz- és metróhálózat, könnyen bérelhetõ autó, sõt motoros csónak is. Riksás fiúkat ma már csak a kínai negyedben találunk.

Történelem:
A maláj legenda szerint egy szumátriai herceg találkozott véletlenül egy oroszlánnal - amely jó óment jelentett - egy Temasek nevû helyen, aki arra kérte õt, hogy alapítsa meg Szingapúrt, azaz Oroszlán Várost. Senkit sem zavar az, hogy oroszlánok soha nem éltek Szingapúrban (sokkal valószínûbb, hogy a herceg egy tigrissel találkozott). A térség jelentéktelen kereskedelmi hely volt a hatalmas szumátriai Srivijaya birodalom számára, késõbb a jávai Majapahit birodalom vazallus államává vált a 13. század közepén. Szingapúr csendes terület maradt volna, ha nem történik meg Sir Stanford Raffles intervenciója 1819-ben. Az angolok elõször a Malacca Szorosokban létesítettek bázist a 18. században, amikor a Kelet-indiai Társaság létrehozta azt, a Kínából Indiába tartó kereskedelmi vonalak biztosítására és védelmére. A holland expanzió újabb feléledésétõl tartva - amely domináns szerepet játszott az európai kereskedelmi hatalmak sorában majdnem 200 évig - Raffles a megnövelt brit jelenlét mellett érvelt, amit azonnal biztosítottak számára. Gyámsága alatt Szingapúr kétségbeejtõ híre - mint bûzös, betegségekkel sújtott kolónia - rövidesen feledésbe merült. Vámmentes kikötõje bevándorlók ezreit vonzota ide, akik virágzó kolóniát hoztak létre egy katonai és haditengerészeti bázis szomszédságában.
Szingapúr szakadatlan növekedése a 20. században is folytatódott. Azonban a II. Világháború kitörése jelentõsen megcsorbította a brit hatalmat. Vereséget szenvedtek, amikor Japán 1941-ben elfoglalta a kolóniát. A briteket azonban örömmel üdvözölték Japán veresége után 1945-ben, de jogukat az irányításra többé már nem biztosították.
Az 1950-es évekre a virágzó nacionalizmus számos politikai párt születését eredményezte, így Szingapúr lassan az autonómia irányába haladt. A Népi Akciópárt, a Cambridge-ben tanult Lee Kuan Yew vezetése alatt megnyerte a választásokat 1959-ben. Lee lett a miniszterelnök és pozícióját megtartotta a következõ 31 évben. 1963-ban Szingapúr szövetséget kötött Malayaval (napjainkban Malajzia), de 1965-ben a fiatal föderáció romokban hevert. Rövidesen Szingapúr függetlenné vált és újból a térség gazdasági sikertörténetévé vált. A pragmatikus és okos Lee egy olyan kormányzást valósított meg, amely kiállt a modernizáció és a politikai ellenzék elnyomása mellett. Lee Kuan Yew 1990-ben lemondott, mint miniszterelnök és Goh Chok Tong - a konzultációra és liberalizmusra inkább hajló vezetõ - vette át a hatalmat.

Elektromosság: 220/ 240 V.

Ünnepek, rendezvények:
Nemzeti nap (aug. 9.). A városban szinte egész évben ünnepelnek valamit, hol a kínaiak, hol a muzulmánok, hol pedig a hinduk. Fergeteges parádéval, sárkányjelmezes felvonulással és tûzijátékkal köszöntik februárban a kínai Újév beköszöntét. A Hari Raya Puasa ünnep a Ramadán végét jelzi, ilyenkor három napon keresztül vígadnak. A Vesak Nap Buddha születését és halálát ünnepli számos rendezvénnyel, melyek közül a leglátványosabb a kalitkába zárt madarak szabadon engedése. A Sárkányhajók Fesztiválja világhírû hajóversenyérõl híres. Szeptemberben ünneplik az Éhes Szellemek Fesztiválját, a hagyományok szerint ilyenkor a szellemek visszatérnek a földre, hogy egy jót egyenek és szórakozzanak. Az emberek ételeket tesznek ki nekik, amelybõl õk viszont csak az ételek szellemét fogyasztják el.

Sportolási lehetõségek:
A legjobb sportágak, amit Szingapúrban gyakorolni lehet, a bevásárlás, az evés és a sétálás. Aki ennél többre vágyik, az maximum a szállodák medencéjében úszkálhat.

Fõbb látnivalók:
A központban mindenhol Sir Stanford Rafles keze nyoma látható. A legszebb, ebbõl a korból származó épületek:az Empress Place Building, ami múzeumnak, antik galériának és étteremnek is helyet ad, a Rafles Hotel, a Szent András Katedrális és a Padang. A kínai városrész építészeti emlékei sajnos nem maradtak fenn, de az itt élõ kínaiaknak köszönhetõen a kínai kultúra és hagyományok magmaradtak, így ez a terület a város kulturális központja és egyben legnyüzsgõbb része is. A Thian Hock Keng templomot feltétlenül látogassuk meg. Az "arab utca" a város muzulmán központja. A legnagyobb mecset a Szultán mecset, viszont a legszebb, a Malabar Muslim Jama-ath mecset. Nagyon jóízû helyi specialitásokat ehetünk a Bussorah utcában.
Kis-India remek bevásárlási lehetõségekkel, gyönyörû templomokkal és egy hihetetlen fûszerpiaccal várja a látogatókat.
A Jurong városrész ipari központ, ennek ellenére mégis rengeteg turistát vonz. Ennek oka, hogy itt található a Haw par Villa (a kínai mitológiát bemutató tematikus park), a fantasztikus Jurong Madárpark a Kínai és Japán Kert és a Szingapúri Tudományos Központ is.

1-et fizet 2-t kap AKCIÓ a téli tengeri hajóutakra

1-et fizet 2-t kap AKCIÓ a téli tengeri hajóutakra

2014. 10. 30.

Óriási AKCIÓ a téli tengeri hajóutakra november 7-ig! Ön se hagyja ki ezt a fantasztikus lehetőséget, amelynek keretében kizárólag az első fő fizeti a részvételi díjat, míg a második fő csak a kikötői... Tovább


További hírek

Beszállókártya

A check-in során a repülőjegy alapján kiá...

tovább
Orvosi tanácsok
Tovább
Közlekedés
Tovább
Utazási tanácsadás
Tovább
A Vista az OXXO Racing Team büszke támogatója
Tovább
Online foglalórendszerek
Tovább
Vista a közösségi oldalakon
Tovább


Tovább a teljes adatbankhoz
Országinformáció - Kérjük, válasszon országot!

Földrész: