Álmai utazását keresi? Segítünk megtalálni! Kérje ajánlatunkat!

 

Albánia

7 napos buszos körutazás Albániában

1. nap: Budapest-Kumanovo
Találkozó a Déli Pályaudvarnál, indulás a kora reggeli órákban. Vár ránk Európa utolsó titka, Albánia! Albánia tipikusan olyan úticél, amelyet meglátogatva az ember rájön, hogy teljesen mást képzelt róla korábban. A Sasok földje sok-sok látnivalóval, gyönyörű tengerparttal és vendégszerető emberekkel vár bennünket. Átmenet a keleti és nyugati világ között, és mégis Európa. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel a tranzitszállásra. Szállásunk a 340 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Kumanovo városában lesz, mely Macedónia északkeleti részén található, a főváros, Szkopje közelében. Esti érkezés a panzióba.

2. nap: Szkopje-Ohrid-Pogradec
Reggeli a szálláson, majd utazás Szkopje városába, a Macedón Köztársaság fővárosába és egyben legnagyobb városába. A Vardar folyó panorámája meghatározza Szkopje – az 1963-as nagy földrengés utáni - mai képét. Átsétálunk az 1300-ban épült kőhídon. Szkopjéban több mecset és épület található a török hódoltság idejéből. A város mellett emelkedő Vodnó hegyen található  a Balkán legnagyobb keresztje, mely 76 méter magas. Elhagyjuk Skopjét és az Ohridi-tóhoz indulunk, mely a természet ajándéka a kicsiny makedón népnek és az idelátogató turistáknak. Ohrid a tó legnagyobb települése. Egyházi székhely volt évszázadokon át. Gyönyörű régi épületei világörökségi  rangot adtak a városnak. A XVII. században Ohridot „Szláv-Jeruzsálemnek” emlegették. A városra a bizánci stílusú templomok látványa ma is jellemző. Most is látható a XI. századi Zsófia templom. A város jelképe a X. századi fellegvár, melynek 3 km hosszú várfalát 18 bástya és 4 várkapu tagolja. Az óváros sokablakos, fehérre meszelt házai a XVIII. századtól állnak ezen a helyen. Itt van az Ohrid-i Néprajzi Múzeum. Az esti órákban érkezünk Albánia határ menti városába, Pogradecbe. Szállás a környéken.

3. nap: Pogradec-Gjiokastra-Butrinti-Saranda
Reggeli után fotószünet Pogradec városában, majd következő megállónk Gjiokastra, mely a DRINO folyócska völgyében fekszik. A város 2005-től felkerült az UNESCO világörökségi listájára, mint a „szépen megőrzött Oszmánkori városok egy ritka példája” Városnéző sétánkon látjuk a teraszos építkezést, kisablakos házai a XVII. században készültek. A látogatók szokásos kedvencei a bektasi imaház és a bazár. A város fölé magasodó fellegvárban ma is fegyver múzeum van berendezve. Szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa elképesztően hangulatos. Ismerkedés a város legfontosabb nevezetességeivel, majd rövid szabadidő. Továbbutazás Butrinti-be, ahol Albánia egyik legjelentősebb történelmi épületegyüttesét tekinthetjük meg, mely 1992 óta szintén része a Világörökségnek. A római kori romvárosban kétezer év emlékei láthatóak: a Kr. e. IV. századi Aszklépiosz-szentély, az ókeresztény keresztelőkápolna, a római korból fennmaradt mozaikpadlós fürdő fűtőteremmel. Szálláshely elfoglalása Sarandaban, Albánia délnyugati részén, a Jón-tenger partján az esti órákban.

4. nap: Saranda-Berat-Durrës
Reggeli után folytatjuk az utunkat az Albánia déli részén fekvő Berat városába, mely 2008 óta a Világörökség része. A festői kisváros fő látnivalója a város fölé magasodó sziklára épült várnegyed, a Kala. Továbbutazás Durrës felé, mely az ország legjelentősebb kikötővárosa. Felkeressük a II. században emelt római kori amfiteátrumot, és a nézőtere alatti díszes, mozaikokkal díszített kápolnát. Elhagyva az adriai kikötővárost indulunk Tirana-ba. Szálláshely elfoglalása az esti órákban.

5. nap: Tirana-Shkodra-Budva-Tivat
Reggeli a szálláson, majd ismerkedés Albánia fővárosával. Tirana városa, Albánia központi részén, az Adriai-tengertől 35 kilométernyire, az 1613 méteres Dajti-hegy lábánál, a Lana és a Tirana folyók partján fekszik, 110 méteres átlagos tengerszint feletti magasságban. A fővárost délről és nyugatról ritkásan erdősült hegyek veszik körbe. Városnézésünket a Tirana központi terén álló Skander bég lovasszobránál kezdjük. Gyalogos városnézés során megtekintjük a Et’hem Bey mecsetet, a hozzá tartozó sahat-kula-t (óratorony), a teret szegélyező opera épületét, a Nemzeti Könyvtár épületét, valamint a nemzeti Történelmi Múzeum épületét. Tiranai sétánk után a délelőtti órákban Skhodra város felé indulunk. Kis tóparti sétára megállunk Shkodra városában, megtekintjük a várat, majd átlépjük Albánia–Crna-Gora  (Montenegro) határát. Montenegró a Fekete-Hegyek országaként is ismert, és következő megállónk az egyik legszebb városa Budva lesz, mely a montenegrói turizmus metropolisza. A természeti szépségek mellett, mint a szigetek és a festői partszakaszok, Budva gazdag történelmi emlékekben is. Séta Budva óvárosában, mely egy kicsiny félszigeten fekszik és a kulturális örökség bölcsője. Keskeny utcák keresztezik egymást, kis terekkel és híres épületekkel, mint például a Szentháromság templom. Városnézésünk után utazás a szállásra. Szálláshely elfoglalása Tivat városában az esti órákban.

6. nap: Dubrovnik-Szarajevó
Vár ránk Horvátország egyik legszebb városa. Az Adria gyöngyének nevezett várost korábban a Délszláv Athénnek is titulálták. Utazás Dubrovnikba, mely az Adriai-tenger Királynője. A város egyúttal a horvát művészet, a horvát nyelv és irodalom egyik központja, lakhelye sok híres költőnek, írónak, festőművésznek és tudósnak. Központja 1979 óta a Kulturális Világörökség részét képezi. Városnézés, és bástyajárás, melynek során gyönyörű panoráma nyílik az óvárosra, az erődrendszerre, és a környező szigetekre. Ezután Bosznia–Hercegovinába fővárosa, Szarajevó felé indulunk. A Neretva folyó úgy kísér bennünket belső Bosznián keresztül, mintha azt akarná szép emléket vigyen magával a vándor, aki hosszú utat tett meg. A Neretva–kanyon egy türkiz ékszer. Festői tájakon keresztül vezet az utunk ma esti szállásunkra. Esti érkezés a Szarajevóban található szállodában.

7. nap: Szarajevó-Budapest
Reggeli a szállodában és felkészülünk a hazautazásra. Mielőtt megkezdenénk utazásunkat Magyarországra, még gyalogos városnézés Bosznia-Hercegovina csodálatos fővárosában. A drámai csúcsok között elterülő Szarajevó nyüzsgő és vendégszerető város. A háború megviselte ugyan a város épületeit, az 1992 és 1996 közötti ostrom mérhetetlen károkat okozott. Azóta azonban a nyüzsgő, sokszínű, múzeumokban gazdag várost szinte teljesen újjáépítették. Ismerkedés a legfontosabb látnivalókkal, köztük a  Bascarsija-dzsámi, és a Sebilj-téri Szarajevó-kút, melynek – a legenda szerint – ha iszik a vizéből valaki, az visszatér a városba. A kora délutáni órákban indulás Magyarország felé. Sok szép látnivalóval és élménnyel gazdagodva a késő esti órában érkezünk Budapestre.

Az utazás hossza: 
7 nap
Szállás: 
szálloda

További olvasnivalók

Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 

Az autóbuszos utazást, idegenvezetést, szállást reggelis ellátással.

Alapár nem tartalmazza: 

A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, idegenforgalmi adót, a helyszíni belépők összegét, fakultatív programok árát és az Audio-guide-ot.

Kötelező költségek: 

Útlemondási biztosítás, idegenforgalmi adó, Audio-guide.

Helyszíni költségek leírása: 

Tájékoztató árak a helyszínen fizetendő belépőkről, egyéb költségekről:
Kötelezően fizetendő Audio-guide 2.100,- Ft/fő
Teréz anya háza 2 EUR
Zsófia templom 2 EUR
Ohrid, St. Panteleimon 2 EUR
Ohrid, Samuli erőd 4 EUR
Gjirokastra erőd 2 EUR
Fegyvermúzeum 2 EUR
Gjirokastra, Etnográfiai múzeum  3 EUR
Butrinti romváros  5 EUR
Berat vár l 2 EUR
Durrës  amfiteátrum  5 EUR
Et’hem Bey 1 EUR
Skodra vár (Rozafa Fortress)+kisbusz 10 EUR
Faljárás fak.prgr. 120HRK
Dubrovnik Ferences kolostor 4 EUR
Szarajevó, dzsámi 2 EUR
Szerb templom 2 EUR

Idegenforgalmi adó helyszínen fizetendő!

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Idegenforgalmi adó, Audio-guide.
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely indulás előtt 30 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyéb részletek
Szállás: 

3*-os szállodában 2 ágyas szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető!
Kumanovo 1 éj 3*-os szállodában 
Pogradec 1 éj -
3*-os szállodában
Saranda 1 éj - 3*-os szállodában
Durres 1 éj - 3*-os szállodában 
Tivat 1 éj -
3*-os szállodában
Szarajevó 1éj - 3*-os szállodában

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Albániába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.