Álmai utazását keresi? Segítünk megtalálni! Kérje ajánlatunkat!

 

Mongólia - Dzsingisz kán nyomában

Csoportos utazás magyar idegenvezetővel - 11 nap | 9 éj

Egykor a világ legnagyobb birodalma volt, itt született Dzsingisz kán, itt található a világ második legnagyobb tava, és itt a legkisebb a népsűrűség – 13szor több ló él az országban, mint ember. Mongóliában szinte megállt az idő: az ország lakosságának közel 40%-át kitevő nomád mongolok életmódja alig változott az elmúlt 3 000 évben. Az ország bővelkedik természeti látnivalókban, és nem véletlenül nevezik az „Örök Kék Ég hazájának”, hiszen itt évi több mint 250 napsütötte nap van. Az út során felfedezheti a végtelen sztyeppéket, a legszebb tavakat, nemzeti parkokat, kipróbálhatja a jurtában alvást – ez egy igazi életre szóló kaland.  

1. nap:
Indulás Budapestről a déli órákban átszállással Ulánbátorba.

2. nap: Ulánbátor
Érkezés a kora reggeli órákban, transzfer a szállodába, majd városnézés a mongol fővárosban, mely során felkeressük a még ma is működő Gandan kolostort, ahol több száz buddhista szerzetes él. A kolostor nevének jelentése: “a teljes öröm helye”, és egyik nevezetessége a 26 méter magas Megjid-Janraiseg szobor, melyet a híres bodhiszattvaról, (vagyis bölcsről) neveztek el. Megnézzük a Szühebátor teret (Sukhbaatar, vagy Dzsingisz tér). A tér közepén az 1921-es mongol forradalom vezérének, Damdin Szühebátornak lovas szobra található, az északi felén a Parlament épülete, és előtte Dzsingisz kán szobra áll. A városnézés a Zaisan dombon álló hatalmas orosz emlékűnél folytatódik: az itt látható hatalmas freskó a mongol-szovjet barátságnak állít emléket. Végül a Nemzeti Történelmi Múzeumot tekintjük meg még ebéd előtt. Délután pihenés és szabadidő.

3. nap: Terelj Nemzeti Park
Kirándulás az 1 600 méter magasan fekvő Terelj Nemzeti Parkba, mely nem csak havasi gyopár mezőiről híres, hanem változatos sziklaformációiról is. Kora délután indulunk vissza Ulánbátorba, útközben megállunk az Óriás Dzsingisz –szobornál. A 40 méter magas, 250 tonnás szobrot 2008-ban emelték a Mongol Birodalom alapításának 800. évfordulója alkalmából. Este folklór koncert.

4. nap: Mörön – Hövszgöl-tó
Reggeli után transzfer a repülőtérre, és indulás Mörönbe (más néven: Murun). Érkezés után transzfer a Hövszgöl (Khuvszgul, vagy Khovszgol) tóhoz. A tengerszint felett 1645 méter magasan található tó a világ édesvíz tartalékának 2%át adja, egy 136 km hosszú, 36 km széles, és 267 m mély mederben. Mongólia “kék gyöngyének” is szokták nevezni, hiszen olyan tiszta a vize, hogy akár meg is lehetne inni. A tó körül számos fenyőerdővel borított hegycsúcs látható, otthona sok madár, hal, és emlős fajnak. Éjszakai szállásunk mostantól: jurtatáborban.

5. nap: Hövszgöl-tó
Kirándulás a tó környékén, és a tajgaerődben. Fakultatív lehetőség: hajózás a tavon. 

6. nap: Jargal Jiguur melegforrások
Reggeli után elindulunk Khorgo felé, útközben egy estére megállunk a Jargal Jiggur melegvízforrásoknál. Lehetőségünk nyílik a forrásokban fürdőzni.

7 - 8. nap: Khorgo – Terkhiin-Tsagaan Nuur Nemzeti Park
Érkezés Khorgóba, kirándulás a 2060 méter magasan fekvő Terkhin Tsagaan-tóhoz (a tó nevének jelentése: Fehér Tó), mely sokak szerint Mongólia legszebb tava; és a kialudt Khorgo vulkánhoz. Látogatás egy jak-tartó nomad családnál. Fakultatív programlehetőség: Lovagolás mongol lovakon.

9. nap: Harhorin
Utazás Mongólia ősi fővárosába, Harhorinba (Kharkhorin). Dzsingisz Kán legendás városát 1220-ban alapították a híres Selyem út mentén, és innen irányították a Birodalmat egészen addig, míg Kubla Kán át nem tette székhelyét Pekingbe. Meglátogatjuk Mongólia legrégebbi buddhista kolostorát, az Erdene Zuu-t, mely történelmi hányattatásai ellenére ma működő buddhista kolostor. Felkeressük a Karakorum múzeumot is.

10. nap: Khustain Nuruu Nemzeti Park
Elindulunk vissza Ulánbátor felé, útközben megállunk a Khustain Nuruu (vagy Hustai) Nemzeti Parkban, ahol, ha szerencsések vagyunk, a híres mongol vadlovakat (thaki-kat, vagy Prsevalszkij lovakat) lehet látni. Este érkezünk vissza a fővárosba, ahol szállodában alszunk. 

11. nap:
Korán reggel transzfer a repülőtérre, érkezés átszállással Budapestre, dél körül. 

 

Minimum létszám: 16 fő

Az utazás hossza: 
11 nap / 9 éj
Ár & Jelentkezés
Alapár tartalmazza: 
 • a repülőjegyet Budapest – Ulánbátor – Budapest útvonalon, átszállással,
 • a szállást 3 éjre Ulánbátorban, 4*-os szállodában, kétágyas elhelyezéssel, és a szállást 6 éjre jurtákban, kétágyas elhelyezéssel, közös fürdővel,
 • a teljes ellátást (kivéve a 2. nap vacsorát),
 • a belépőket, 
 • a magyar nyelvű idegenvezetőt az út során, 
Alapár nem tartalmazza: 
 • a repülőtéri illetéket (115 000 Ft/fő)
 • a vízumot, és a vízumügyintézés díját (25 400 Ft/fő)
 • az útlemondási biztosítást (1,5%)
 • a múzeumokban a fényképezés díját
 • a borravalókat
 • a személyes kiadásokat.

 

Kiutazási forma: 
repülő