Víz Világnapja 2012

Már két évtizede, hogy az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciájának felhívására március 22-ét a Víz világnapjává nyilvánították. Azóta ezen a napon minden évben kiállításokkal, rendezvényekkel emlékeztetik az embereket Földünk és életünk egyik legnagyobb kincsére, arra, ami az utóbbi években talán fontosabb lett, mint eddig bármikor.

A Víz Világnapja alkalmából idén is színes programokkal várja az érdeklődőket a Fővárosi Vízművek Zrt, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt, valamint a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Kft. Többek között megnyílnak a Gruber József víztároló medence kapui, masszázs bemutatón, gyógyvízkóstoláson vehetnek részt az érdeklődők, és ha valaki a szennyvíz kezelés lépéseit és a mögötte rejlő infrastruktúrát ismerné meg, arra is van lehetőség.

Fővárosi Vízművek Zrt.

Mint minden évben, idén is Víz világnapi programokra vár mindenkit a Fővárosi Vízművek. Két helyszínen, két-két napon át szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek szinte mindent a vízről és a vízművekről, ami ez alatt az idő alatt lehetséges.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is ingyenesen nyitja meg kapuit a 14 éven aluli gyermekek előtt a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Széchenyi Fürdő

  • Ivóvíz kóstoltatás az ivókúton 6-18-ig 2 dl/fő
  • Fürdőtúra 10, 11 és 12 órai indulással a cirkusz felőli bejárattól.
  • „Legyen táj tengertől tengerig” című, kortárs művészeti kiállítás a Kultúrteremben.
  • 14 órai kezdettel: musical válogatások és kvízműsor vetélkedővel. A műsort a Théba Művészeti Akadémia biztosítja.

Gellért Fürdő

  • Szauna Szeánsz (2012. március 22., csütörtök)
  • 16:00 óra Illatos hangtálas, relaxáló szeánsz - A résztvevők levendulás-narancsos illatfelhőre, ellazulásra számíthatnak.
  • 17:00 óra Kávés-cukros szeánsz (a gőz szaunában) – Cukros testradírozás, a kávé gyorsítja a bőr anyagcsere folyamatait, ödémás bőrre is kiváló.
  • 18:00 óra Édes álom mézes szeánsz – Valódi virágmézes bőrpakolás, amely a forróságban testünkre olvad, természetes hidratálás, bőrpuhítás a megtisztított bőrfelületre.
  • 19:00 óra Éltető jeges szeánsz - Forró program a jég játékával, aktív méregtelenítéssel, immun-erősítéssel.
  • Csoportos látogatásvezetés
  • A látogatók „csoportos látogatásvezetés” jegyet megvásárolva vehetnek részt a bemutatókon. A kifizetett összeget egy hónapon belül bármilyen más szolgáltatás kifizetése során kuponként lehet beváltani.
  • Latin-zenei műsor a Gellért Kupolában

Király Fürdő

  • Fürdőtörténeti Kiállítás
  • Kaláka Kiállítás: Vetítéssel egybekötött előadás a népi gyógyfürdők történetéről és helyreállításáról
  • Ivóvíz kóstoltatás lesz a Dandár Fürdőben, Lukács Fürdőben, Rudas Fürdőben is.

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

A Víz Világnapja alkalmából a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. március 21-én és 22-én nyílt napokat tart az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen. A nyílt napokon 1200 tanuló ismerkedik meg a telepek működésével és a fontos környezetvédelmi tudnivalókkal. A Víz világnapján a Fővárosi Csatornázási Művek is rendszeresen kitárja a szennyvíztisztító telepek kapuit. A nyílt napok nagyon népszerűek az általános iskolák körében. Az előzetes bejelentkezések alapján az idén is több mint 1000 gyermek fordul meg a telepeken és vesz részt egy sajátos környezetismereti órán.

A környezettudatos nevelés jegyében szervezett program két részből állt. A program első felében a szakemberek megmutatták és elmagyarázták a szennyvízkezelés lépéseit (mechanikai, biológiai, tápanyag-eltávolítási fokozat). A gyerekek saját érzékszerveikkel tapasztalhatták meg a korszerű szennyvíztisztítás eredményét. A szennyvíz gyakorlatilag szagtalanul és színtelenül távozik a telepekről és kerül vissza a befogadóba, a Dunába. Természetesen a program másik része is a víz körül forog. A Veolia által kifejlesztett, a világ több országában és hazánkban is már több száz iskolában sikerrel működő pedagógiai program segítségével a tanárok kicsiben modellezik a szennyvíztisztítást. A kísérletekbe bevonják a diákokat is, elősegítve a látottak, hallottak rögzítését. A nyílt napokon szó esik arról, hogy mit nem szabad a lefolyókon át leereszteni a csatornákba, mert dugulást okozhat.

A diákok egy kisebb gyűjteményt is megtekinthetnek a csatornába dobott, majd a szennyvíztisztító telepen „kihorgászott” tárgyakból. A kollekcióban található néhány mobil telefon, kulcs, játék, autómárka jelzés, golflabda, olló stb. A Társaság célja, hogy a felnövekvő generáció környezettudatosan, előrelátó módon óvja, egyik legfontosabb természeti kincsünket, az élő vizet.

Budapesti Központi Szennyvíztisztító Kft.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep a Víz Világnapján megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A március 22-i nyílt nap keretében 9 órától 15 óráig szakemberek mutatják meg a csepeli szennyvíztisztító telep működését. A nyílt nap célja, hogy a budapestiek jobban megismerhessék a víz tisztításának módját és szerepét a főváros életében. Ezek a szolgáltatások sok esetben láthatatlanok és teljesen természetesek. Most betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé és szabadon besétálhatnak Közép-Európa egyik legnagyobb és legfejlettebb szennyvíztisztító telepére, mely egyébként nem látogatható. Megnézhetik a szolgáltatások mögött rejlő hatalmas infrastruktúrákat.

Az ingyenes program keretében szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre. Megtudhatják, hogy hogyan kerül a szennyvíz a telepre, milyen tisztítási, kezelési folyamatokat követően engedhető újra a Dunába és hogyan hasznosíthatóak a szennyvíztisztítás melléktermékei. A programról és a telepről részletesebben a társaság honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Rövid kb. 20 perces előadás a telep működéséről, majd telepbejárás több kisebb csoportban kísérettel (kb. 45 perc). Az előadások minden egész órában kezdődnek, a terem befogadó képessége max. 45 fő. Várják csoportok, magánszemélyek jelentkezését. 14 éven aluli gyermekek csak szülői kísérettel tekinthetik meg a Szennyvíztisztító Telelepet. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

További információ: www.vizvilagnap.hu

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!