Találatok szűrése (0)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás

Fehér homokos tengerpart, sekély, kristálytiszta vizű lagúna pompázatos vízivilággal, áradó napsütéssel. Maga a megtestesült trópusi paradicsom.

Országnév: Maldív-szigetek

Népesség: 310 000 fő

Kiterjedés: 90 000 km2 (ebből szárazföld csak 298 km2)

Főváros: Male

Lakosság: A lakosság arab, szingaléz, maláj származású keverék. Még mintegy 200 őslakos él. A szigetek lakossága igen fiatal; 40%-uk 15 év alatti.

Hivatalos nyelv: Divehi, de szinte mindenki beszél angolul a turisták által látogatott szigeteken.

Időeltolódás: télen +4 óra, nyáron +3 óra.

Pénznem: Maldív rufiyaa, 1 MVR = 100 laari. Nemzetközi hitelkártyák széles körben elfogadottak. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Vízum: Vízum szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Élelmiszerek és alkoholtartalmú italok bevitele nem engedélyezett. Nem hozható ki teknőspáncél és korall. Az ellenőrzés rendkívül szigorú, a poggyászvizsgálat és a személyi motozás is gyakori. Vámmentesen ki- és bevihető kisebb mennyiségű ajándék és 200 szál cigaretta.

Kilépési illeték: 10 USD fizetendő.

Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs. A csapvíz fogyasztásra nem alkalmas, palackozott víz fogyasztása javasolt. A klíma miatt napi 3-4 liter folyadék elfogyasztása ajánlott. Zöld salátát, hámozatlan gyümölcsöt a szállodákon kívül ne fogyasszanak.

Időjárás: Az év két monszunos időszakra osztható fel: az északkeleti iruvai decembertől márciusig tart (ezek a legszárazabb hónapok); a csapadékosabb az áprilistól novemberig tartó délnyugati hulhangu, ekkor több vihar és alkalmanként erős szél jellemző. A nappali hőmérséklet egész évben 28°C körül van. A levegő páratartalma valamivel alacsonyabb a száraz évszakban, de általában érezhető a hűsítő tengeri fuvallat.

Öltözködés: Könnyű pamutruházat ajánlott, kifejezetten nyári ruhatárral. Tilos a nudizmus, a templomlátogatásoknál pedig illő ruházat szükséges. A forró homok és az esetleg előforduló koralldarabkák miatt strandlábbeli (papucs, gumiszandál stb.) viselete ajánlott, elsősorban gyermekeknek.

Étkezés

A legfőbb maldív étel a hal és a rizs, amelyet különleges alkalmakkor hússal és csirkével esznek. A nemzeti ételek közé tartozik a sült hal és a halászlé. Alkohol csak a nyaralóövezetekben kapható. A helyi ital a raa, egy édes és ízletes puncs, melyet a pálmafa törzséből csapolnak le. A kókusz mellett kevés gyümölcs és zöldség terem a szigeten, ezért a turisták által elfogyasztott legtöbb nyersanyagot importálják.

Közlekedés

A malé-i nemzetközi repülőtér az egyetlen, ahova közvetlen járatok érkeznek. A szigetek között csak hajóval vagy hidroplánnal lehet közlekedni.

Elektromosság: 220 V, a fürdőszobákban 110 V - szabvány csatlakozóval.

Történelem

A Maldív-szigeteket i.e. 500 körül népesítették be a Dél-Indiából vagy Ceylonból bevándorolt indoárják. A i.sz.szerinti első századokban viszont a szigetek már fontos állomásai voltak a tengeri kereskedelemnek. A középkorban arab és perzsa kereskedők terjesztették a mohamedán vallást, ami 1153-ban államvallás lett. A portugálok 1558-ban gyarmatosították a szigetet 15 évre. A szigetvilág a kalózok gyakori célpontja lett, ezért a szigetlakók a németalföldiektől kértek és kaptak segítséget, önkéntes adó fejében. Miután az angolok 1796-ban elfoglalták Ceylont, a szigetek fölötti felségjogot is átvették a németalföldiektől. 1887-ben hivatalos védelmi szerződést írtak alá, de az angolok nem avatkoztak be az ország belügyeibe. Miután Ceylon 1948-tól független lett, a Maldív-szigetek közvetlenül a londoni Colonial Office-hoz tartoztak. 1965. július 26-án kikiáltották a Maldív-szigetek függetlenségét, az 1968-as népszavazás végképp eltörölte a monarchiát, s elnöki demokráciát hozott létre.

Ünnepek, rendezvények

Függetlenség napja (júl. 26.). A legtöbb ünnep alapja az iszlám holdújév, így a dátumok évről évre változnak. A legfontosabb vallási esemény a ramadán (rorda mas), az iszlám böjti hónap. Említésre méltó esemény még a Kuda Id (a ramadán végén az újhold) és a próféta születésnapja, amely Mohamed próféta születésnapjáról emlékezik meg.

Sportolási lehetőségek

A Maldív-szigetek fő vonzereje a könnyű búvárkodás lehetősége, az ideérkező turisták több mint 6O %-a legalább egyszer kipróbálja. Százával találunk itt szebbnél szebb búvárkodásra alkalmas helyet, melyek többsége a szállodákból könnyen elérhető. Majdnem minden szállodában van búváriskola.
A szörfözés is egyre népszerűbb, szörfszafarikat tartanak a kijjebb fekvő zátonyokhoz. A veszélyek elkerülése érdekében célszerű ez ügyben tapasztalt, szakosodott cégekhez fordulni ajánlatokért.
Rengeteg lehetőség van továbbá vitorlázásra, vizisíelésre, jetskizésre és víz fölötti ejtőernyőzésre.
A horgászat szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek, bár a helyi szabályozások értelmében nem szabad megtartani a zsákmányt

Látnivalók

  • Malé
    Az ország kicsi, csendes, ritkán lakott, tiszta, nem túl látványos, de annál különlegesebb fővárosa. Mecsetek, piacok, kis utcák sora és sajátos báj jellemzi a várost. Malé szigete kb. 2 km hosszú és 1 km széles, hivatalosan kb. 65 000-n lakják, de a külföldi vendégmunkásokkal és a turistákkal együtt kb. 100 000-n élnek a szigeten.

 

  • A Nemzeti Múzeum a szultán tárgyainak és különböző régészeti leleteknek ad otthont. A múzeum mellett található a Szultán Park és a Nagypéntek Mecset. Összesen több mint 20 mecset van Maléban, a legrégebbi a Hukuru Miski, amely gyönyörű kőfaragásairól híres. A Singapore bazárban minőségi kézműves alkotásokat, maldív és importált ajándéktárgyakat, tengeri- és horgászfelszereléseket lehet vásárolni. A kis teaházakban a helyi férfiak falatozgatnak, dohányoznak és beszélgetnek.

 

  • Seenu (Addu-korallzátony)
    Az ország második legfontosabb városa, talán ez hely a legalkalmasabbak arra, hogy hagyományos kis maldív közösségeket látogassunk meg. Addu modern történelmére a legnagyobb hatással az itt kialakított brit bázisok voltak (az első a II. világháború alatt Gan-szigetén).

Nyaralóövezetek, szállodák

A legtöbb szállodaközpont a három, fővároshoz közeli kör alakú zátony valamelyikén van: észak-Malé-zátony, dél-Malé-zátony és Ari-zátony. Az összes nyaralóövezeti szálloda gyönyörű, fehér homokos stranddal, pálmafákkal és búvárkodási lehetőséggel. Látszólagos hasonlóságuk ellenére azonban komfortfokozatukat illetően jelentősen különbözhetnek egymástól. A szállás és az étkezés színvonala nagyrészt az ár függvénye. Találunk modernebb jellegű hoteleket is, míg mások inkább rusztikus stílusúak.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Maldív-szigetek - Útikritika

 

Maldív-szigeteki desztinációk

Male Atoll Ari Atoll Baa Atoll Lhaviyani Atoll
Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!