Üzbegisztán - A Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek

Legjobb ár: 0 Ft/-től Utazás időpontja: -
További árak és időpontok

Sajnáljuk!
Ehhez az utazásohoz ár és időpont információ nem érhető el.

Taskent | Khiva | Bukhara | Shakhrisabz | Szamarkand

Üzbegisztán magával ragad és elvarázsol - ez az Ezeregyéjszaka és Dzsingisz Kán országa. A 14. század egyik legizgalmasabb helyére, a Selyemút központjába hívjuk most Önöket, hogy megismerkedjenek az iszlám építészet szépségeivel; a még olykor felbukkanó, szovjet érából megmaradt (izmos) szobrokkal; hogy megcsodálják a méltán híres üzbég kézműves termékeket, szőnyegeket, hogy megkóstolják az üzbég konyha remekeit és megtapasztalják a helyiek páratlan vendégszeretet. Megtekinthetik a „Kelet Rómájának” is nevezett Szamarkand egyedülálló építészetét; a város a Selyemút központi állomásaként a Kelet és Nyugat között állt, 2001 óta az UNESCO Világörökség része. Shakhrisabz műemléképületeit a város szülöttje, a 14. századi hódító, Amir Timur és unokája, Uluk bég építette. Az ősi karavánvárosok, Kíva és Bukhara szinte teljes egészében múzeumként funkcionálnak - mecsetekkel, medreszékkel teli városközpontjaik a világörökség részei.

 

 

Program:

1. nap: Utazás Budapestről átszállással Taskentbe, Üzbegisztán fővárosába.

2. nap: Taskent
Érkezés a hajnali órákban, transzfer a szállodába, a szobák elfoglalását követően pihenő, reggeli, majd  felfrissülve indulhatnak a város látnivalóinak felfedezésére, helyi angol nyelvű idegenvezető kíséretében.

Első megállónk az 1967-es üzbegisztáni földrengés áldozatainak emléket állító „Bátorság szobor”, a katasztrófa után az üzbég várost teljesen újjáépítették. Következik a város legjelentősebb tere, a Függetlenségi tér, története hosszú időkre nyúlik vissza, korábban Katedrális-, később Vörös-, majd Lenin térnek is nevezték, ma az ország ’91-es függetlenné válásának és a második világháború áldozatainak emlékhelye. Majd az óvárosban található, vallási központként számon tartott Hast Imam tér következik. A lenyűgöző épületkomplexum 16.sz-i stílust hűen tükröző mecsetjének és két minaretjének díszítőelemei között fellelhető fafaragványok utalnak Üzbegisztán híres képző-műhelyeire. Itt található Barakkhan medresze, Tillya sejk mecset, Kaffal Shahsi Mauzóleum és a Korán Usman Múzeum, ahol a világ legrégebbi Koránját őrzik. A teret körülvevő óváros, még a földrengés előtti időkből maradt fent. Transzfer a repülőtérre, továbbutazás Khivába, ahol két éjszakát tölthetnek.

3. nap: Khiva

Khiva ősi városa múzeumként tárja a látogatók elé a régi idők kincseit, olyan látnivalókkal, mint a 17.századi Kunya Ark erőd, ahol a hivai kánok és családjaik rezidenciái találhatók, az európai és hivai építészeti stílusokat ötvöző Nurullah-bai Palota, a 19.századi Tash Hauli Királyi Palota, a belső város keleti kapuja a Palvan Darvaza, Muhammad Amin a város legnagyobb középkori medreszéje és további monumentális, díszes medresze épületek, mecsetek és minaretek. A teljes napot a város nevezetességeinek megismerésével töltjük.

4. nap: Khiva – Bukhara
Reggeli után utazás Bukharába, az ősi város történelme legalább ötezer évre nyúlik vissza, többek között az Üzbegisztánt átszelő Selyemút egyik legfontosabb állomása volt.  Átutazhatnak a Kizil-Kum sivatagon, amely a végtelen sztyeppe és az egykori történelmi tartomány, Transzoxánia északi határa volt. Láthatják a Közép-Ázsia egyik leghosszabb folyóját, az Amu-darja folyót, amelynek delta torkolata valaha az Aral-tóba ömlött, mára azonban az intenzív öntözés által is csökkentett vízbőségű folyó nem éri el a zsugorodó tavat és korábbi deltájának ágai eltűnnek a sivatagban. Szállás elfoglalása.

5. nap: Bukhara
Egész napos városnézés a történelmi látnivalók felfedezésével. Bukhara a 9-10. században az Új-perzsa Birodalom fővárosa volt, majd sokáig a török civilizáció fontos központjaként funkcionált.  A mecsetekben és medreszékben bővelkedő várost, kulturális és kereskedelmi szerepéért méltán nevezik „Szent városnak”, központját a világörökség részévé is nyilvánították. Megnézzük itt a középkori Ark erődöt, a városfallal körülvett kisvárosban láthatjuk emírjeinek lakóépületeit, mecseteket, kormányépületeket, börtönt. A Poikalaon épületegyüttes következik (12-16. századi) a Kalyan mecsettel és Közép-Ázsia egykor legmagasabb épületével, a 46m magas a Kalon minarettel, és a Miri Arab medreszével. Felkeressük az ősi kereskedőházak utcáját, mely egykor a Selyemút karavánjainak fontos állomása volt és az árusok a mai napig itt kínálják portékájukat, aranyhímzéseket, színes fafaragásokat és a világhírű bukharai, kézzel szőtt szőnyegeket. És még nincs vége a látnivalóknak, következik a Magoki Attori mecset, a Labi-Hauz épületegyüttese (köztük a város legnagyobb medresze) amely a város egyik utolsó tava köré épült.

Fakultatív programlehetőség:

Folklór bemutató vacsorával az egyik legrégebbi és legszebb középkori medreszében (Nadir Devan-Begi) 7 900 Ft/fő. Fakultatív félpanzió foglalása mellett 3 500 Ft/ fő a felárral foglalható. Az ár transzfert nem tartalmaz, a szállodától gyalogosan megközelíthető.

6. nap: Shahrisabz
Délelőtt elutazunk Tamerlán (Timur Lenk) fejedelem születési helyére Shahrisabz városába, ahol elsőként megnézhetik a fehér palotát, Tamerlán nyári palotáját. Ezt követően az Ulug bég édesapja tiszteletére emelt Péntek-mecset óriási épületegyüttest járhatják be, melyet a 15.században fejeztek be és mauzóleumként is szolgál. Majd Tamerlán által az erő és a hatalom szimbólumaként építtetett Doru Saodat-ot nézhetik meg és a 14. századi Hazrat Imam mecsetet. Délután továbbutazás Szamarkandba, ahol a következő két éjszakát tölthetik.

7. nap: Szamarkand
Ezen a napon megnézhetik Közép-Ázsia egyik legősibb városának látnivalóit, melynek történelme i.e. 4. századig nyúlik vissza. Az idők során Nagy Sándor, arab megszállók, Dzsingisz kán, Tamerlán fennhatósága alá is tartozott a város, később az Orosz birodalom részévé vált, majd az üzbegisztáni területek függetlenné válása óta az ország második legnagyobb városaként és a térség kulturális központjaként tartják számon. A város történelmének sokszínűsége mágikus erővel hat az odalátogatókra, akik átélhetik a város mesébe illő romantikus hangulatát. 2001-ben „a kultúrák találkozása” címen a világörökség részévé is nyilvánították. Elsőként a híres Registan téren az egykori Timurida birodalom központját nézhetik meg. A téren három medresze található: Ulug bég, Sherdor és a Tillyakori. Ezután ellátogatnak a Timurida dinasztia hamvait őrző egyedülálló építészeti alkotáshoz, a Gur Amir mauzóleumhoz. Megnézhetik Ulug bég 15.sz-i csillagvizsgálóját, majd a lenyűgöző Shahi Zinda mauzóleum több mint 20 épületből álló együttesét ami a 14-15. századból maradt fenn. A Bibi Khanum-t, a Timuridák által épített legnagyobb mecsetet is meglátogatják.  

8. nap: Reggel transzfer a repülőtérre, utazás átszállással Budapestre.

 

Az ajánlat szabad helyek függvényében érvényes. A programváltoztatás jogát szükség esetén fenntartjuk.

Szállás neve: Üzbegisztán középkategóriás szállodák

Fakultatív programok

Folklór bemutató vacsorával az egyik legrégebbi és legszebb középkori medreszében (Nadir Devan-Begi)

 Az ár transzfert nem tartalmaz, a szállodától gyalogosan megközelíthető, minimum létszám 6 fő.

Ár: 7.900 Ft / fő
Az összes indulási időpont elmúlt, vedd fel velünk a kapcsolatot!
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
Üzbegisztán - A Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek

Üzbegisztán - A Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek

Üzbegisztán, Taskent, Taskent

Útazonosító: 117280

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Üzbegisztán - A Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek

Üzbegisztán - A Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek

Üzbegisztán, Taskent, Taskent

Útazonosító: 117280

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!