Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő)

Ft-tól/fő 1.039.000
Időpont: 2022.07.04 - 07.16
Legjobb ár: 1.039.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2022.07.04 - 07.16
További árak és időpontok

Tartson velünk a Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő) utazásra! A kiutazás repülővel történik. Az utazás időtartama 13 nap / 11 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 1.039.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Körutazás
Kiutazás:Repülő
Turnusok: 13 nap / 11 éjszaka
Utazás azonosítója:160294

Kazahsztán és Kirgizisztán

Info:

[r] repülővel, menetrend szerinti járattal;
a helyszíneken különbusszal  

3*-os szállodákban, falusi vendégházak kétágyas szobáiban, és jurtákban

félpanzió

,,Ha kumiszt jössz kérni - ne rejtegesd a bögréd...!" - kirgiz szólás

Kazahsztán és Kirgizisztán a magyar utazók számára egy fehér folt, egy ismeretlen világ, azt gondolják, ezekben az országokban kevés a látnivaló. Irodánk ezt a téves feltételezést szeretné eloszlatni, mivel természeti látnivalóik és kulturális örökségük gazdagsága megérdemli azt, hogy felfedezzük. Ön hallott már arról, hogy a Tamgaly hegyszorosnál mintegy 5000 sziklarajz található, melyeket az időszámításunk előtti 14-13. századtól véstek a sziklákba, és ezek a Világörökség részei?

Kazakisztán a rendkívüli felszíni és éghajlati változatosság földje. A Központi Tien-san 6.000 m magasság fölé szökő csúcsaitól, a Karagije mélyföld 132 m mély árkáig, az állandóan csapadékos tajgáktól és sziklahavasoktól, a sivatagok néma világáig - itt minden megtalálható. Óriási ország, a végtelen sztyeppe múltjával, páratlan ásványkincs vagyonnal. Ezúttal Zsetiszu (A Hétfolyó) vidékén nézzük meg, a "Kazak Grand Canyon" szurdokait, illetve az Éneklő Dűne homoktengerét.

Kirgizisztán - Az ország területe és tengerszint feletti magassága több mint kétszerese Ausztriáénak. 80.000 km2 vadon, félvadon található 3.000 m felett. A havasi legelők nomádjainak nyári élete alig változott valamit Dzsingisz nagykán kora óta. A Selyemút csodálatos magashegységi szakaszain ősi életformák és építészeti emlékek várják az erre tévedő látogatókat. Utazásunk végigjárja az Isszik-kul (Földünk második legnagyobb magashegységi tava) partjának legfontosabb látnivalóit, megközelítve a csodálatos Központi-Tien-san örök hóval és jéggel fedett vidékét. Tengri akarata szerint (jó látási viszonyok esetén) megpillanthatjuk lakhelyét, a Khan Tengri márványpiramisát is.

Magyar nyelvű idegenvezetéssel

Természeti látnivalók

Gasztronómiai élmények

Az aktuális kazah beutazási feltételekről ITT tájékozódhat, a kirgiz feltételekről pedig ITT.

Leiras:

1. nap: Budapest - Almati

Elrepülés Almatiba, Kazakisztán legnagyobb városába, menetrend szerint, a délutáni órákban. Útközben vázlatos áttekintés az ,,áttekinthetetlenül óriási" sztyeppei ország természetföldrajzáról, topográfiájáról. Ismertető a város néhai vadalma erdőségeiről, illetve aport alma ültetvényeiről, s hogy hogyan vált az ,,almák atyjává", vagyis Alma-Atává. Éj a repülőn.

2. nap: Alma Atya városa

Hajnali érkezés után utazás a hotelbe. Rövid pihenő déli 12:00 óráig. Megismerkedés a számos alkalommal nevet változtatott metropolisz történetével, a Kr.e. 7. századi szkíta időktől 1997-ig, amíg az ország fővárosa volt. Városnézés közben igaz mesék a Zailijszki erőd építéséről, a szibériai kozákok betelepüléséről és Vernij (a város időrendben harmadik neve) 1854. évi átnevezéséről. Séta a Tudományos Akadémia épületénél, majd a Köztársaság téren. A Függetlenségi Emlékmű megtekintése. (Az állam szimbóluma a hópárduc hátán álló szkíta Altin Adam - vagyis Arany Harcos, Arany Ember.)
Látogatás a Nemzeti Archeológiai Múzeumban. A több ezer arany pikkelypáncéllal díszített Altin Adam másolatának megtekintése, ismerkedés a szkíta kor leleteivel. A balbal-ok (sztyeppei kőszobrok, ,,kunbabák") és a nomadizálás eszközeinek megismerése. Áttekintő a sztyeppe ősi kazak sportjairól: Aranysas vadászat, lovasbirkózás, súlyemelés, kamcsi eldobás, lovasíjászat.
Közös látogatás az óriási Központi Mecsetben, majd rögtön utána a fából épített Zenkov katedrálisnál. Koraesti feljutás felvonóval a Kök-Töbe hegyre, a város, illetve a délre tornyosuló jég- és hófödte Kjungoj-alatau fényképezése. Közös visszatérés a hotelbe. Éj Almatiban.

3. nap: Szkíta ősöktől - az űrkutatás koráig

Reggeli után utazás Talgar körzetébe, látogatással a Hunok Ethno Skanzenben. A bemutatók megtekintése, majd informális ,,tapasztalat-csere" és beszélgetés a házigazdákkal.
Továbbutazás az Issyk Múzeumba, vázlatos ismertetéssel a hatalmas ország ókori (szkíta kori), illetve népvándorlás-kori (4-10. század) nomád temetkezési helyszíneiről, s azok páratlan kincseiről. Közös látogatás a múzeumban. Hazaúton néhány szó Kazakisztán páratlan ásványkincs vagyonáról, az ultramodern épületcsodáiról, illetve a Bajkonuri űrrepülőtér működtetéséről. Éj Almatiban.

4. nap: Altyn-Emel Nemzeti Park - sztyeppei határokon

Reggeli után indulás keletre, az Altyn-Emel Nemzeti Park (Altyn Emel Ulttig Baghi) vidékére. Kapcsagajnál átkelés az óriásharcsák folyóján, az Ilin. A Balhas-tóba ömlő folyó néhai - és mai - faunájának vázlatos bemutatása, külön tekintettel a 2017-ben elindított Turáni (Kaszpi) tigris visszahonosítási programra. (A tervek szerint 2025-ben engedik szabadon az első tigriseket az Ili-Balhas Rezervárumban.) Szerencsés esetben az egyedülálló, arid (félsivatagi) vadállomány fotózása... (Pl: jieran gazella, vadszamár, vadló, arkhar juh, bukhara szarvas.) Haladás az Ili-ből felduzzasztott Kapcsagaji-tó északi partján. Menet közben kitekintéssel a kazak léptékkel ,,karnyújtásnyira lévő" szomszédos területek, a Dzsungár-alatau, illetve az azon is túl lévő Dzsungária és Ujgurisztán természetföldrajzára. A 4.600 km2 területű Altyn-Emel Nemzeti Park neve mongol eredetű, magyar fordítása: ,,arany nyereg". A legendák szerint Dzsingisz kán seregei itt vonultak keresztül Közép-Ázsia meghódításakor, s a lemenő nap fényében, aranyszínben táncoló, elsárgult fűvel borított hegyhátakra tekintve a nagykán egy óriási arany nyereghez hasonlította őket. Látogatás az Éneklő dűnéknél. Felkapaszkodás a mozgó homokdűnék egyikére vagy másikára, a sivatagi- és hegyi panorámák élvezetével. Vacsora és szállás egy vendégházban az Altyn-Emel Nemzeti Parknál. Éj az Altyn-Emel Nemzeti Parknál.

5. nap: A Csarin-kanyon - a Jenyiszej kirgizek vándorútja

Utazás ,,Kazakisztán Grand Canyonja" a Csarin-kanyon irányába. Séta a helyenként 300 m mélységű kanyon peremén, rövid pihenőkkel a legszebb kilátópontoknál. A 2 km hosszúságú Kastélyok-völgye hihetetlen sziklaformációinak fényképezése. Délutáni utazás a kirgiz határra, áttekintéssel a Q?rq?z bodun (Kr.e. 539-1219), vagyis a Jegyiszej kirgizek törzsszövetségeinek másfél ezerévnyi történetéről, vándorlásairól. Megérkezés Kirgizisztánba a Karkara-völgyben.
Rövid fotószünet a titokzatos Santash kurgán kőhalomnál, okfejtésekkel, hogy vajon Dzsingisz kán (1206-1227) vagy inkább Tamerlán (1370-1405) lovas hadseregei hordhatták-e ide a megszámlálhatatlan mennyiségű lecsiszolt követ.
Utazás Karakolba, a mai modern Isszuk-kul Régió, Kirgizisztán legkeletibb és legvadregényesebb tartománya ,,fővárosába". A város a 19. században a legfontosabb kiindulópont volt Kelet-Turkesztán területeire, lakossága a kirgizeken kívül tatárokból, üzbégekből és betelepült dunganokból, valamint oroszokból-ukránokból áll. Néhány fordulatos történet a cári szolgálatban állt Nikołaj Michajłowicz Przewalski (1839-1888) expedícióiról, illetve a Great Game ,,magashegységi játszmáiról" (Tibet, Pamír). Éj Karakolban.

6. nap: Almásy György és Prinz Gyula: Turkesztán és a Tien-san magyar feltárói

Reggeli után utazás a Turuk-hágóra (3.360 m). A fenyvesek és a felettük csillogó hómezők fotózása. Ismerkedés Almásy György 1900. és 1906. évi turkesztáni expedícióival, az itt készített, eredeti rajzok és fotók bemutatásával a ,,Vándor-utam Ázsia szívébe" című könyvéből. A körülöttünk tornyosuló Központi Tien-san vonulatainak ,,térképezése" a terepen, Prinz Gyula ,,Utazásaim Belső-Ázsiában" c. művének segítségével. (A 2.500 km hosszan tornyosuló vonulatok a Himalája hegységképződési övezetének részét képezik, déli folytatásuk a Pamír, a délkeleti lábaknál pedig már a Takla-Makán sivatag húzódik. A ,,Mennyei-Hegyek" áthatolhatatlan természetes határt alkotnak Közép- és Belső-Ázsia között.) Aláereszkedés a Száridzsaz folyó völgyébe. Felhőtlen időjárás esetén az óriási Inilcsek gleccser és a Khan Tengri (7.010 m) márványpiramisának fényképezése. Panoráma napunk utolsó állomása a Chon-Ashuu (3.795 m) átjáró. Esti visszaérkezés Karakolba. Éj Karakolban.

7. nap: A Hét Bika szikláinál - A végtelen Isszik-kul

Reggeli után látogatás a bazárban, majd a Dungan Mecsetben. Séta a szögek nélkül, fából készített székesegyháznál, majd indulás a Dzseti-Ogüz-szoroshoz (Hét Bika-szoros). A különleges vörös sziklák és szirtek (szerencsés esetben kerecsen sólymok, esetleg szirti sasok) fotózása, rövid sétákkal.
A déli órákban megérkezés a ,,Tien-san párduc szeme" az óriási Isszik-kul tó déli partjára. A Kjünggöj-Alatau és a Terszkej-Alatau hófödte vonulatai közé ékelődött enyhén sós víztömeg a Titicaca után, a világ második legnagyobb magashegyi tava. Hossza 180 km, szélessége 60 km. Átlagos mélysége 270 m, eddig feltérképezett legmélyebb pontja 668m (!). A lefolyástalan tó vizének só-koncentrációja a tengeri értékek 20%-a, partján több forró-vizes forrás fakad, így 1.606 m tengerszint feletti magassága ellenére sem fagy be. Az Isszik-kul több endemikus halfaj otthona, a tó teljes felülete, illetve partvidéke UNESCO bioszféra rezervátum. A történelmi idők folyamán a víz szintje több métert emelkedett.
Utazás a Barszkún-völgyben a Hópárduc könnyek vízeséshez, majd rövid séták a legszebb kilátópontoknál. Koraesti megérkezés jurta-táborunkba, közvetlenül a tó partján. Éj jurtában az Isszik-kul partján

8. nap: Berkütcsik tudománya: hogyan készül a jurta?

Reggeli után látogatás egy jurta készítő műhelyben, rövid betanulási lehetőséggel. Vezetés felfelé a Terszkej-Alatau magashegységi sivatagába, amíg az útviszonyok megengedik. Aláereszkedés a Skazka kanyon (Tündérmese kanyon) valószínűtlenül vöröses-sárgás völgyébe, könnyű túrával.
Látogatás egy berkütcsinél, vagyis kirgiz aranysas vadásznál. ,,Bevezetés" a sassal történő vadászat tudományának alapjaiba - majd rövid bemutató. Visszautazás a jurta-táborunkba. Strandolási lehetőség, majd közös vacsora. Éj jurtában az Isszik-kul partján.

9. nap: A Szong-köl égi legelői - A magyar keletkutatás hagyománya

Egész napos utazás az érintetlen, 3.016 m magasan lévő Szong-köl tóhoz. Útközben betekintés a magyar keletkutatás hagyományába, néhány méltán nagyhírű tudós és utazó életútjának igaz meséin keresztül: Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin, Bálint Gábor, Zichy Jenő és Széchenyi Béla expedíciói. Felkapaszkodás" a Szong-köl legelőire, útközben fotószünetekkel a legszebb panorámapontokon és a legkíváncsibb jakcsordák közelében...
A Szong-köl mérete 29 x 18 km. Az átlagosan ,,csak" 10 m mély tó körül nagyszerű nyári legelők zöldellnek, több tucat nomád közösséggel és jurta táboraikkal. Jurtáink elfoglalása, kipakolás, s közben modern életünk magunk mögött hagyása - legalább erre a kis időre... Éj jurtában a Szong-köl partján.

10. nap: Egy nap 1500 évvel ezelőtt...

Reggeli után séták, fényképezés és pihenő a csodálatos havasi legelőkön. Napi programok: közös látogatás a Tash Tulga köveknél, majd egy félnomád családnál. A táborunkba visszatérve részvételi lehetőség a ménesek és a nyájak körüli napi munkában. Majd 3 órás lovaglás a tó körül, gyakorlati ismerkedés a hagyományos lószerszámokkal (a lovaglás nem kötelező).
Közös nomád ebéd. Ismerkedés a lovak kiemelt szerepével a hagyományos kirgiz kultúrában, illetve a világ egyik utolsó félnomád népességének mai életkörülményeivel. A kumisz receptjének megtanulása, majd kumisz és joghurt kóstoló. Betekintés a nagyállattartó életformába, párhuzamok keresése a honfoglaló magyarság lovas-kultúrájával, Dr. Kun Péter ,,A szelek szárnyán" című munkája alapján. Este hagyományos kirgiz vacsora, majd éjszakába nyúló tábortűz. Éj jurtában a Szong-köl partján.

11. nap: A Moldo Ashuu panorámái - A Khoqand Kh?nligi emlékezete

Rövid vezetés a festőien szép Moldo Ashuu-hágóhoz. A végtelen panorámák élvezete, majd utazásunk megkezdése Kocskor városába. Utazás közben néhány történet a néhai Kokandi Kánság (1706-1876) időszakából, illetve, hogy hogyan vált a terület orosz gyarmattá.
Kocskorba érve látogatás egy nemezkészítő kisüzemben, s a bazárban. Megismerkedés vendéglátóinkkal, majd közös vacsora. Éj Kocskorban.

12. nap: A Selyemúton - Biskek, ,,A hegyek alatti hely"

Látogatás a titokzatos, 11. századi Burana toronynál. Ismerkedés a toronynak valaha helyet adó, mára romba dőlt nagyváros, Balasagun, a néhai török Karahánida Kánság (840-1212) volt fővárosa múltjával. A torony körüli türk balbalok (kőszobrok) és középkori muszlim sírok fényképezése, történetekkel a valaha itt áthaladó Selyemút hajdan volt zsibongó életéről.
Továbbutazás Biskekbe. A város neve a szogdiai ,,peshagagh - a hegyek alatti hely", vagy a türk ,,kumiszkeverő" kifejezésből ered. Mindkettő jogosságáról azonnal meggyőződhetünk, amint a főváros főteréről is elénk tárulnak a Kirgiz-Alatau 4.500 m magas vonulatai - vagy kóstolót tartunk a megannyi kumisz árus egyikénél. Biskek lakosságszáma ma megközelíti az 1.000.000 főt. Az első üzbég vályog-erődöt csak 1825-ben építtette Kokand kánja, a Tien-san felé tartó karavánok védelmére. A cári csapatok 1862-ben foglalták el a vidéket, majd a Csuj-folyó termékeny völgyének megművelésére orosz telepeseket telepítettek le. Megérkezés után közös fővárosnézés: Alatau tér, Manas emlékmű (a nemzeti újjászületés szimbóluma), Fehér Ház (Kormányzati és parlamenti épület) és környéke. Rendelkezésre álló időtől függően látogatás a Nemzeti Múzeumban (a néprajzi és őstörténeti kiállítás megtekintése). Közös búcsúvacsora és kirgiz folklór program. Felkészülés a másnap hajnali hazaindulásra. Éj Biskekben.

13. nap: Biskek - Budapest

Hajnali utazás a repülőtérre. Elrepülés Isztambulba 06:15 -kor. Átszállással megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre reggel 13:15-kor.


UNESCO Világörökségi helyszín:

Isszik-kul (bioszféra rezervátum)

Programok:

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program.

További információk:

Biztosítások

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
Biztosításokra vonatkozóan 2021. december 31-ig megkötött szerződésekre az Aegon Biztosító Zrt. feltételei vonatkoznak, míg 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.

A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

További információk 2:


A körutazás idegenvezetője:

Mari László

Dr. Mari László, geográfus, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára, a Földgömb magazin munkatársa. Diplomáját az ELTE TTK biológia-földrajz szakán szerezte. Utazásainak elsődleges célterülete Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence. Szakterülete a földfelszín formakincsének kutatása távérzékeléses és terepi vizsgálati módszerekkel, valamint a történelmi időkben bekövetkezett felszínborítás változások vizsgálata. Hobbija a munkája és a természetjárás, magashegyi túrázás, barlangászás, valamint a fotózás. Kedvenc városai: a sivatagi környezethez alkalmazkodott ázsiai települések, például Ghadamesz, Jazd.

x Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő)

Az ár tartalmazza:
a repülőjegyet illetékkel (melynek értéke: 270.000 Ft)a szállást 3*-os szállodákban és falusi vendégházak kétágyas szobáiban,4 éj jurtábana félpanziós ellátásta transzfereketa megadott programokata szükséges belépőketa magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:
az elvárt borravalót(helyszínen fizetendő)kb. 4 USD / fő / napa kazah vízumdíjat(helyszínen fizetendő)60 USD az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,2% EGYÉB KÖLTSÉGEKEgyágyas felár(a szállodákban)73 500 FtBBP utasbiztosítás (EUB Biztosító) Nívó: 590 Ft/fő/nap Top: 790 Ft/fő/nap Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap

Szállás neve: Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő)

Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő) utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Lefoglalom
5
5


Az ár tartalmazza:
a repülőjegyet illetékkel (melynek értéke: 270.000 Ft)a szállást 3*-os szállodákban és falusi vendégházak kétágyas szobáiban,4 éj jurtábana félpanziós ellátásta transzfereketa megadott programokata szükséges belépőketa magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:
az elvárt borravalót(helyszínen fizetendő)kb. 4 USD / fő / napa kazah vízumdíjat(helyszínen fizetendő)60 USD az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,2% EGYÉB KÖLTSÉGEKEgyágyas felár(a szállodákban)73 500 FtBBP utasbiztosítás (EUB Biztosító) Nívó: 590 Ft/fő/nap Top: 790 Ft/fő/nap Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap


leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
  1. Sztornó biztosítás


* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő)

Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő)

Kazahsztán, Körutazás Kazahsztánban

Útazonosító: 160294

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő)

Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje (Repülő)

Kazahsztán, Körutazás Kazahsztánban

Útazonosító: 160294

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!