Nepál, Everest alaptábor

Ft-tól/fő 275.000
Időpont: 2020.03.19 - 04.06
Legjobb ár: 275.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2020.03.19 - 04.06
További árak és időpontok

Tartson velünk a Nepál, Everest alaptábor utazásra! A kiutazás egyénileg történik. Az utazás időtartama 19 nap / 17 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 275.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Kiutazás:Egyéni
Turnusok: 19 nap / 17 éjszaka
Utazás azonosítója:139725
Kívánságlistára teszem

A földkerekség legmagasabb hegyei között túrázunk 11 napig. A lehetséges legnagyobb luxusban van részünk a túra közben: a felszerelésünket teherhordók viszik, menedékházakban alszunk és hegyi éttermekben étkezünk. Nem kell hegymászónak lenned, hogy Te is lásd a Himalája több nyolcezres csúcsát, köztük a 8850 méteres Mount Everestet, de nem árt, ha gyakorlott túrázó vagy.

Részletes program

1. nap - Budapest - Doha

 • Repülés: a délutáni órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Dohába, ahol éjfél előtt szállunk le.

2. nap - Doha - Kathmandu

 • Repülés: éjszaka indulunk tovább Dohából Kathmanduba, ahová a délelőtti órákban érkezünk.
 • Kathmandu: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, majd a szállodánkba utazunk. A szobáink elfoglalása után a nap hátralevő részét érdemes pihenéssel, kulturális akklimatizálódással és ráhangolódással tölteni.
 • Thamel: a szállodánk a Thamel városrészben található, amely a túrázók, hegymászók és hátizsákos világcsavargók kathmandui törzshelye. Több utcát töltenek meg a hangulatos bárok, éttermek és érdekes üzletek. Délután és este bőven lesz időnk felfedezni az érdekes helyszíneket és megszerezni az első benyomásainkat Kathmanduról.
 • Szállás: szálloda.

3. nap - Kathmandu - Ramechhap

 • Kathmandu: a reggeli után egy félnapos városnézésre indulunk Kathmanduban, ahol elsőként a Durbar teret keressük fel. Itt állnak Nepál legjelentősebb épületei, hindu és buddhista templomok, középkori paloták, amik megsérültek ugyan a 2015-ös földrengésben, de így is csodaszépek. Ezután a Swayambunath sztúpához utazunk, az ország egyik jelképéhez. A dombtetőn álló sztúpához 365 lépcső vezet, a környéket mindenhol imazászlók borítják, a kisebb-nagyobb épületek között pedig majmok élnek. Az imamalmokat megpörgetve szerencsés túrát kívánhatunk magunknak és persze az egész csapatunknak. A városnézés után közösen megebédelhetünk egy tradicionális étteremben.
 • Utazás: délután autóbusszal körülbelül 4 óra alatt a Manthali repülőtér közelébe utazunk; a kathmandui repülőtér felújítása miatt ugyanis ideiglenesen innen indulnak a belföldi repőlőjáratok Luklába.
 • Ramechhap: a szállásunk Ramechhap településén lesz egy egyszerű vendégházban.
 • Szállás: vendégház; étkezés: reggeli.

4. nap - Ramechhap - Manthali - Lukla (2740 m) - Phakding (2650 m)

 • Repülés: reggel Manthali repülőteréről a Himalája szívében fekvő Luklába repülünk. Egy 20-25 fős géppel vágunk neki a világ egyik legizgalmasabb repülőútjának, amely közvetlenül a hegyek felett vezet. Hamar meg is érkezünk Lukla légterébe, ahol egy rövid és meredek aszfaltcsíkon landolunk.
 • Lukla: miután megkaptuk a csomagjainkat a nagy utasforgalomhoz képest parányi repülőtéren, Lukla egyik menedékházáig sétálunk. Találkozunk a teherhordóinkkal, akik átveszik és rendszerezik a csomagjainkat.
 • Gyalogtúra: ez a nap még csak a bemelegítésé és az akklimatizációé. A 2740 m magasan fekvő Luklából gyalog indulunk, majd a Dudh Koshi folyó völgyében, könnyű terepen túrázunk. Áthaladunk néhány falun és kora délután meg is érkezünk Phakdingba, amely 2650 m magasan épült. Táv: 8,5 km, szint: fel 130m, le 220 m, menetidő: 3-3,5 óra, a túra nehézsége: (**). A szállásunk menedékházban lesz.
 • Szállás: menedékház.

5. nap - Phakding (2650 m) - Namche Bazar (3470 m)

 • Gyalogtúra: Phakding települését magunk mögött hagyva a Dudh Koshi folyó partján folytatjuk a túránkat. Az út első szakasza könnyű, hol enyhe lejtőkön, hol lankás emelkedőkön gyaloglunk. Délután azonban egy meredek és meglehetősen hosszú szerpentin vár ránk, a gyalogtúránk első fárasztó szakasza. Belépünk a Sagarmatha Nemzeti Park területére, majd átkelünk egy függőhídon, ami szédítő mélység fölött ível át. Az útvonal látványos rododendronok, magnóliák és hatalmas erdei fenyők között vezet. Érintünk néhány teaházat, ami a menedékház nepáli megfelelője. A szerpentin egy szakaszán először pillanthatjuk meg a most még távoli Mount Everest 8850 méteres, hófödte csúcsát. A mai túra végén a 3470 m magasan fekvő Namche Bazárba érkezünk, a Khumbu régió serpa ,,fővárosába". Táv: 11 km, szint: fel 920 m, le 100 m, menetidő: 5 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Namche Bazar: a Khumbu-völgy legnagyobb, csak gyalogosan megközelíthető települése. A központban menedékházak, egyszerű éttermek, túraboltok, néhány pénzváltó és internet kávézók találhatóak. Időnként nagy vásárokat is tartanak Namche Bazárban a környező völgyekben élők számára. Érdemes felkeresni valamelyik pékséget, aminek a körülményekhez képest pazar választéka már most szinte mindenkit levesz a lábáról. Az itteni szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
 • Szállás: menedékház.

6. nap - Namche Bazar (3470 m)

 • Akklimatizációs túra: a gyalogtúra sikere érdekében nagyon fontos, hogy megfelelően hozzászokjunk a nagy magassághoz. Ebben segít a mai akklimatizációs túra. Egy meredek ösvényen indulunk gyalog felfelé, majd hamarosan elhaladunk egy kolostor mellett. A célunk egy kisebb plató, amely 3800 m magasan fekszik. A kilátás pazar, madártávlatból láthatjuk Namche Bazart, az alattunk húzódó völgyeket; a hátteret a hatezres, hófödte Khumuche-csoport alkotja. Némi pihenést követően a már ismert útvonalon visszatérünk Namche Bazárba. Táv: 5 km, szint: fel 420 m, le 420 m, menetidő: 3-4 óra, a túra nehézsége: (**).
 • Namche Bazar: a délutánt szabadprogram keretében, pihenéssel töltjük. Érdemes betérnünk a Sherpa Múzeumba, majd sétálni egyet Namche Bazar utcáin.
 • Szállás: menedékház.

7. nap - Namche Bazar (3470 m) - Tengboche (3860 m)

 • Gyalogtúra: korán indulunk, mert ezen a napon is egy jelentős emelkedő leküzdése áll előttünk. Namche Bazárt elhagyva nemsokára bepillanthatunk a Khumbu-völgybe. Először tűnik fel előttünk a 6814 m magas Ama Dablam, a Himalája egyik legszebb csúcsa, amelynek látványa a következő napokon végigkísér bennünket. Tiszta idő esetén a Khumbu-völgy végében megpillanthatjuk a Mount Everest csúcsát is. Az ösvényünk egy idő után lefelé vezet egészen a Dudh Koshi folyóhoz, amin átkelünk. Innen egy 700 méteres kapaszkodó kezdődik, egy igazi erőpróba. Alpesi környezetben, hűs fenyőerdőben túrázunk, az ösvény széles és jól járható. Ez a világ legmagasabb csúcsaira igyekvő hegymászók útvonala, és erre haladnak a hegymászó-expedíciók felszereléseit szállító jakkaravánok is. Kora délután érkezünk meg 3860 m magasra, az egyik Tengboche kolostor melletti menedékházba. Táv: 10 km, szint: fel 920 m, le 530 m, menetidő: 7 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Tengboche kolostor: a Khumbu régió legjelentősebb buddhista kolostora, amely nagyszerű környezetben épült. A kolostor mögött olyan csúcsokat láthatunk, mint a Nuptse, a Lhotse, az Ama Dablam vagy a Mount Everest.
 • Szállás: menedékház.

8. nap - Tengboche (3860 m) - Dingboche (4410 m)

 • Gyalogtúra: reggel elhagyjuk a tengbochei menedékházunkat és először lefelé túrázunk. Sorra haladunk el a túrázók szállásaiként szolgáló teaházak mellett, majd egy függőhídhoz érkezünk, amely az Imja Khola folyó fölött ível át. Innen az ösvényünk felfelé vezet. Az erdők egyre inkább elmaradnak, helyüket a kietlen sziklavilág, igazi magashegységi táj foglalja el. Sorra kerülgetjük a mani köveket, az itt élők szent építményeit, amik a hagyomány szerint csak akkor hoznak szerencsét, ha mindig az óramutató járásával megegyező irányból kerüljük meg. A túra utolsó szakaszán ismét átkelünk a folyón, itt azonban a völgy már egészen kitágul. Kora délután érkezünk az apró Dingbochéba, amely az utolsó települések egyike az Everest alaptábor felé vezető úton. Táv: 12 km, szint: fel 930 m, le 380 m, menetidő: 5 óra, a túra nehézsége: (***). A délután hátralévő része a pihenésé. Egy egyszerű menedékházban egymás után két éjszakát töltünk.
 • Szállás: menedékház.

9. nap - Dingboche (4410 m) - Chukung (4760 m) - Dingboche (4410 m)

 • Akklimatizációs túra: újabb akklimatizációs túrára indulunk, amelynek célja Chukung néhány épületből álló települése. Az Imja Khola folyó völgyében fekvő falu a kiindulópontja az Island peak 6189 méteres csúcsára igyekvő hegymászóknak. Ezen kívül jól láthatjuk innen a Lhotse (8501 m), a Nuptse (7861 m), valamint az Ama Dablan (6856 m) hegycsúcsait is. Megpihenünk Chukung egyik menedékházában, majd a már megismert útvonalon visszatúrázunk a dingbochei szállásunkra. Táv: 10 km, szint: fel 350 m, le 350 m, menetidő: 5 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Dingboche: kora délután érkezünk vissza a menedékházba, ahol a nap hátralévő részét pihenéssel töltjük.
 • Szállás: menedékház.

10. nap - Dingboche (4410 m) - Lobuche (4930 m)

 • Gyalogtúra: reggel ha tiszta az idő, a szállásunktól fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé: déli irányban tökéletes kilátás nyílik a Thamserku 6608 méteres és a Kantega 6685 méter magas sziklafalaira. A mai gyalogtúránk észak felé indul, a Khumbu-völgyben felfelé. A táj kiszélesedik, mi pedig egy kényelmes, majdnem szintemelkedés nélküli szakaszon túrázhatunk. Nemsokára azonban egy 350 méteres emelkedő ,,állja utunkat", amire egy szerpentin kanyarog fel. Ezen felérve rengeteg imazászló és gyönyörű kilátás fogad. Sok apró szentélyt is láthatunk, amik az Everest környékén életüket vesztett hegymászóknak állítanak emléket. A Khumbu-gleccser mellett folytatjuk túránkat, ami jól ,,álcázza" magát, hiszen a hatalmas jégár a felszínén több méter vastag morénát, azaz hordalékot szállít és emiatt szinte észre sem vesszük magát a gleccsert. Ebédidőben érkezünk Lobuche kicsiny településére, 4930 m magasra. Táv: 9 km, szint: fel 620 m, le 100 m, menetidő: 5-6 óra, a túra nehézsége: (*****). Délután közösen felkapaszkodhatunk a Khumbu-gleccser morénájára. Az éjszakát Lobuche egyik egyszerű menedékházában töltjük.
 • Szállás: menedékház.

11. nap - Lobuche (4930 m) - Gorak Shep (5180 m) - Mount Everest alaptábor (5360 m) - Gorak Shep (5180 m)

 • Gyalogtúra: elhagyjuk Lobuchét és túránk legmagasabban fekvő szállása felé indulunk. Az útvonal végig a Khumbu-gleccser mellett halad, egy helyen pedig átkelünk a Kangri-oldalgleccseren, ami a Khumbu jégárba torkollik. A gleccserátkelés nem jelent veszélyt, hiszen az ösvény jól kitaposott és a legtöbb helyen kövekkel fedett. Túra közben a földkerekség legmagasabb csúcsainak látványa kezd kibontakozni előttünk. Az útvonalunk kisebb emelkedőkre vezet fel, majd azokról le, mígnem megérkezünk 5180 m magasra, Gorak Shep táborába. Az itteni három menedékház jelenti az utolsó emberi építményeket az Everest felé. Táv: 5 km, szint: fel 330 m, le 80 m, menetidő: 5 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Mount Everest alaptábor: a szállásunk elfoglalását és némi pihenést követően indulunk az Everest 5360 méter magasan fekvő alaptáborába. Aki nem szeretne részt venni ezen a túrán, Gorak Shepben pihenéssel töltheti az idejét. Az útvonal végig a Khumbu-gleccser mellett vagy a jég felszínét borító morénán vezet. A túra nem könnyű, hiszen a gleccser állandó mozgása miatt a köves, sziklás ösvény is folyton változik. Körülbelül 2,5-3 óra alatt érjük el az alaptábort, amely közvetlenül a Khumbu-jégesés előtt fekszik. Mivel az Everest csúcsa nem látható innen, így a legérdekesebb látnivalót az alaptáborban tartózkodó expedíciók jelentik. Rövid pihenés után a már ismert útvonalon túrázunk vissza Gorak Shep menedékházába. Táv: oda-vissza 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m, menetidő: oda-vissza 4-5 óra, a túra nehézsége: (*****).
 • Szállás: menedékház.

12. nap - Gorak Shep (5180 m) - Kala Pattar (5600 m) - Gorak Shep (5180 m) - Pherice (4270 m)

 • Kala Pattar: jóval napfelkelte előtt indulunk útnak Gorak Shepből a Kala Pattar 5600 méteres csúcsára, a gyalogtúránk legmagasabb pontjára. A Kala Pattar a világ egyik legnépszerűbb trekking csúcsa, mivel a nagy magassága ellenére ösvény vezet fel rá, amit ráadásul csak ritkán borít hó. A túra felét sötétben tesszük meg, hogy 1,5-2 órás túra után a hegytetőn gyönyörködhessünk a napfelkelte látványában. A csúcsra vezető ösvény nem meredek és jól járható. Ha tiszta az idő, akkor a Nap pont a 8850 m magas Mount Everest mögött kel fel. Az Everesten kívül egy sor más hegycsúcs is magasodik előttünk: Nuptse (7861 m), Lhotse (8501 m), Lhotse Shar (8393 m), Pumori (7138 m). A távolban feltűnik az Ama Dablam és a Tamserku csúcsa is. Eltöltünk egy kis időt a csúcson, majd visszatúrázunk a menedékházhoz. Táv: oda-vissza 6 km, szint: fel 420 m, le 420 m, menetidő: oda-vissza 3-4 óra, a túra nehézsége: (*****).
 • Gyalogtúra: a reggeli túra után összepakoljuk a felszerelésünket, amikkel a teherhordók elindulnak lefelé. Mi megreggelizünk, majd követjük őket. Mivel folyamatosan egyre kisebb magasságba kerülünk, egyre erősebbnek érezzük magunkat; a 4000 m feletti magasságot szinte már meg sem érezzük. Elhagyjuk Lobuchét (4930 m) és egészen Pherice (4270 m) egyik menedékházáig túrázunk, ahová késő délután érkezünk. Táv: 13 km, szint: fel 180 m, le 1090 m, menetidő: 4-5 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Szállás: menedékház.

13. nap - Pherice (4270 m) - Tengboche (3860 m) - Namche Bazar (3470 m)

 • Gyalogtúra: ezen a reggelen is a Thamserku (6608 m) és a Kantega (6685 m) csodás látványára ébredünk, majd folytatjuk a lefelé vezető túránkat. Útközben fokozatosan megjelenik a növényzet, előbb csenevész bokrok, később fenyők formájában. Átkelünk egy függőhídon a vad Imja Khola folyó fölött (3680 m), amelynek vize az Everest környéki gleccserekből indul.
 • Tengboche kolostor: dél körül érkezünk Tengbochébe, ahol benézhetünk az eredetileg 1923-ban épült buddhista kolostorba.
 • Gyalogtúra: ebéd után elhagyjuk Tengbochét és hosszas ereszkedésbe kezdünk. Igazi alpesi környezetben túrázunk, majd körülbelül 700 m ereszkedés után a Dudh Koshi folyóhoz érkezünk. A folyó másik oldalán egy 300 méteres kapaszkodó vár ránk, majd ezen túljutva egy kellemes ösvényen túrázunk Namche Bazárig. Táv: 19 km, szint: fel 910 m, le 1710 m, menetidő: 10 óra, a túra nehézsége: (****).
 • Namche Bazar: a serpa fővárosban ismét élvezhetjük a civilizáció vívmányait, a meleg zuhanyt, az internetet és az almás rétest.
 • Szállás: menedékház.

14. nap - Namche Bazar (3470 m) - Lukla (2740 m)

 • Gyalogtúra: az utolsó túranapunk hosszúnak ígérkezik, hiszen egészen Lukláig túrázunk. Azonban könnyű dolgunk van, hiszen szinte végig lefelé túrázunk. A Namche alatti emelkedőn gyorsan legyaloglunk a Dudh Koshi völgyébe, ahol végleg eltehetjük a nagyobb magasságban használt meleg ruháinkat. Serpa falvakon és gyönyörű erdőkön haladunk keresztül, néha utunkba esik egy-egy vízesés vagy rododendron. Phakding (2650 m) egyik menedékházánál megebédelhetünk, majd folytatjuk túránkat Luklába (2740 m), a gyalogtúránk kiindulópontjába. Táv: 19,5 km, szint: fel 320 m, le 1050 m, menetidő: 7-8 óra, a túra nehézsége: (****). A késő délutáni órákban érkezünk a szállásunkra.
 • Szállás: menedékház.

15. nap - Lukla - Manthali - Kathmandu

 • Repülés: a reggeli órákban Luklából negyedóra alatt alatt átrepülünk Manthaliba.
 • Utazás: Manthali repülőteréről körülbelül 4 óra alatt busszal Kathmanduba utazunk.
 • Kathmandu: miután megérkeztünk Kathmanduba, a már ismert hotelben foglaljuk el a szobáinkat ezúttal két éjszakára. A nap hátralévő részét pihenéssel és a Thamelben tett sétával töltjük.
 • Szállás: szálloda.

16. nap - Kathmandu - Bhaktapur - Kathmandu

 • Bhaktapur: délelőtt Nepál legszebb középkori városába utazunk, a Kathmandu-völgyben fekvő, Bhaktapurba. Az egykori királyváros az UNESCO Világörökségek között is megtalálható. A főtéren főleg buddhista templomok és kolostorok, valamint régi paloták és hindu templomok állnak.
 • Kathmandu: a délutánt szabadprogram keretében töltjük. Egyénileg felkereshetjük Kathmandu további látnivalóit, a Pashupathinath hindu kegyhelyet vagy a Boudhanath sztúpát, amit sokan Kis-Tibetnek is neveznek.
 • Szállás: szálloda, étkezés: reggeli.

17. nap - Kathmandu - Doha

 • Kathmandu: az utolsó Nepálban töltött napunk legnagyobb részét még Kathmanduban töltjük szabadprogram keretében. Késő délután a repülőtérre utazunk, ahonnan megkezdjük a hazautazásunkat. Az esti órákban szállunk fel, és éjfélkor érkezünk Doha repülőterére.
 • Étkezés: reggeli.

18. nap - Doha - Budapest

 • Repülés: éjfél után nem sokkal indul Dohából a budapesti járatunk, amely kora reggel száll le a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

Fotók: Győri Attila, Nádai László, Tassy Márk

Fontos tudnivalók

Indulás és érkezés

 • Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
 • A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

 • A gyalogtúra sikeres teljesítéséhez túrázási tapasztalat, magashegyekben (2000-2500 m) szerzett hegyi jártasság, aktív, egészséges életvitel, valamint az átlagostól jobb fizikai állóképesség szükséges. A ta­pasz­ta­la­tunk szerint ezt a tú­rát sok­kal ne­he­zebb­nek tart­ják, mint ami­lyen va­ló­já­ban. Nincs szükség hegymászó tapasztalatra, kimagasló erőnlétre, de lényeges az aktív életmód, a kellő kitartás és a nomád körülmények megfelelő tolerálása.
 • A na­pi túrák tá­vol­sá­ga és szint­emel­ke­dé­se nem kimagasló. A tú­rák időtartama csak kivételes esetben ha­lad­ja meg a 6-8 órát. A gya­log­tú­ra ne­héz­sé­gét a so­ro­zat­ter­he­lés, a ten­ger­szint fe­let­ti ma­gas­ság és a no­mád kö­rül­mé­nyek adják. A túrákat elvileg gyorsabban is lehetne teljesíteni, de a megfelelő akklimatizáció miatt ez nem javasolt.
 • Az ösvények jól járhatóak, kövesek, sziklásak vagy porosak. Ez alól csak a gleccserek jelentenek kivételt, amiken vastag moréna (kőhordalék) nehezíti meg a gyaloglást. A gya­log­tú­ra tel­je­sí­té­sé­hez azonban sem­mi­lyen spe­ci­á­lis fel­sze­re­lés nem szük­sé­ges.
 • A túrafelszerelésünk nagyobb részét teherhordók fogják vinni helyettünk. Ennek a csomagnak a súlya maximum 10 kg lehet. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit mi magunk viszünk a túrákon. Ebben kell lennie az esőkabátnak, a tartalék meleg ruhának, az ivóvíznek és a személyes dolgainknak.
 • A tú­ra előtt cél­sze­rű felkészülni egész napos hazai gyalogtúrákkal, esetleg futással, kerékpározással vagy úszással.
 • A gyalogtúra során elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
 • A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Akklimatizáció

 • Ahogy haladunk a túra során egyre feljebb, a magasság növekedésével arányosan egy­re rit­kább a le­ve­gő. Emi­att érez­he­tő­en rom­lik a fi­zi­kai erőn­lé­tünk, ami vi­szont jó akk­li­ma­ti­zá­ci­ó­val eny­hít­he­tő. Épp ezért ha­la­dunk vi­szony­lag las­sab­ban az alap­tá­bor fe­lé, még ha egy-egy na­p lenne le­he­tő­sé­g nagyobb távok megtételére is. Az enyhe hegyibetegség je­lei (fej­fá­jás, ét­vágy­ta­lan­ság, al­vá­si ne­héz­sé­gek) 3500 m fö­lött már je­lent­kez­het­nek. A tünetekkel kapcsolatban célszerű gyakran konzultálni a túravezetőnkkel. Komolyabb hegyibetegség esetén nem szabad folytatni a túrát. Ilyen esetben az egyetlen megoldás minél hamarabb lejjebb ereszkedni.
 • Lényeges, hogy a ma­gas­ság­hoz va­ló al­kal­maz­ko­dás nem az erőn­léttől függ, ha­nem egyé­ni adott­ság és akklimatizáció kérdése. Erős és ta­pasz­talt tú­rá­zók néha ke­vés­bé bír­ják a ma­gas­sá­got, mint a megfelelően akklimatizálódott kezdők. Az is előfordulhat, hogy valakinek szinte semmilyen problémája nincs még 5000 m felett sem. Hogy ki ho­gyan re­a­gál a ma­gas­ság­ra, lényegében csak a helyszínen de­rül ki. Természetesen azok számára is adott a lehetőség a túrázásra, akik ke­vésbé bír­ják a ma­gas­sá­got, hi­szen a tú­ra tem­pó­ja azért is las­sú, hogy minden résztvevőnek legyen ideje meg­fe­le­lő­en al­kal­maz­kod­ni a ritkább levegőhöz.

A gya­log­tú­ra egy nap­ja

 • A tú­ra­na­pokon a nap­fel­kel­te után nem sok­kal ébredünk. Ös­­sze­cso­ma­goljuk a fel­sze­re­lé­sün­ket, leadjuk a nagyobb csomagunkat (max. 10 kg) a teherhordóknak, megreggelizünk, majd magunkhoz vesszük a kis há­ti­zsá­kun­kat és út­nak in­du­lunk. Útközben többször is megállunk pihenni, dél kö­rül pedig megebédelünk egy menedékházban.
 • Délután általában az az­na­pi ­tú­ra ki­seb­bik fe­le vár ránk. Miután megérkeztünk a szállásra, a nap hátralévő része a pihenésé. Az estét a menedékházak sok esetben fűtött ét­ke­ző­i­ben töltjük, majd a va­cso­rát kö­ve­tően me­he­tünk alud­ni a fűtetlen hálószobákba és hálózsákjainkba.

Kon­zul­tá­ció

 • Min­den részt­ve­vő­nek le­he­tő­sé­get biz­to­sí­tunk, hogy uta­zás előtt konzultáljon a tú­ra­ve­ze­tőnk­kel. A túravezetőnk elérhetőségét kérd irodánktól!

Szükséges felszerelés

 • A Hi­ma­lá­já­ban csak a na­gyon jó fel­sze­re­lés a meg­fe­le­lő. Kü­lö­nö­sen lé­nye­ges a meg­fe­le­lő tú­ra­ba­kancs, a há­ló­zsák és az eső­ka­bát.
 • Stra­pa­bí­ró sport­tás­ka: 70-75 li­te­res, amely­be a fel­sze­re­lé­sünk dön­tő több­sé­ge ke­rül. Ezt vi­szik ma­guk­kal a te­her­hor­dók. Mi­vel a táska a tú­ra alatt nagy igény­be­vé­tel­nek van ki­té­ve, ezért erre a célra nem egy nagyméretű hátizsákot ajánlunk, hanem egy vízhatlan, erős anyagból készült stra­pa­bí­ró sport­tás­kát. Lényeges, hogy a kerekekkel ellátott sporttáskák és különösen a gurulós bőröndök nem megfelelőek a gyalogtúrára! Ügyel­jünk a fel­sze­re­lé­sünk eső el­le­ni vé­del­mé­re, mert a te­her­hor­dók nem so­kat tud­nak ten­ni a fel­sze­re­lés szá­ra­zon tar­tá­sá­nak ér­de­ké­ben eső ese­tén. A teherhordók által vitt csomag maximális súlya 10 kg lehet. Ennél nehezebb csomagot már csak azért sem célszerű a túrára vinni, mert a belföldi repülőjáraton ennyi a feladható csomag maximális súlya. A felszerelésünknek azt a részét, amit nem viszünk a túrára, a kathmandui szállodában hagyhatjuk.
 • Kisméretű túrahá­ti­zsák: ez­zel fo­gunk nap­köz­ben tú­ráz­ni. Víz­hat­lan­nak kell len­nie és ké­nyel­mes­nek. Csak a leg­szük­sé­ge­sebb dol­gok­at kell bele­pa­kol­ni: víz­hat­lan ru­há­zat, tartalék me­leg felső, ivó­víz, fény­ké­pe­ző­gép, sze­mé­lyes ira­ta­ink, stb.
 • Há­ló­zsák: me­leg há­ló­zsák­ra van szük­ség. Keresd meg a há­ló­zsák hő­mér­sék­le­ti ér­té­ke­it! Ak­kor lesz meg­fe­le­lő a há­ló­zsák, ha a kom­fort ér­té­ke leg­alább -10 °C fok kö­rül van. Ne té­ves­­szen meg az ,,ex­trém" ér­ték, mi­vel nem ez a há­ló­zsák va­lós jellemzője, ha­nem a kom­fort tar­to­mány. A tú­ra ma­ga­sabb ré­gi­ó­i­ban haj­nalon­ta hi­deg lesz (elő­for­dul­hat -5 °C vagy akár -10 °C is), ezért valóban meg­fe­le­lő­en me­leg há­ló­zsák­ra van szükség. A tú­ra­bol­tok­ban kap­ható ún. há­ló­zsák-bé­lé­s, ami jól jöhet a hi­de­gebb éj­sza­ká­kon. Meg­je­gyez­zük, hogy a me­ne­dék­há­zak há­ló­szo­bá­i­ban nincs fű­tés, így hajnalonta igen hi­deg le­het ben­nük.
 • Tú­ra­ba­kancs és más láb­be­lik: a fel­sze­re­lé­sünk egyik leg­fon­to­sabb része a ba­kan­csunk, nagy fi­gyel­met kell rá for­dí­ta­ni. Nagyon lényeges, hogy ne va­do­na­túj ba­kancs­ban in­dul­junk út­nak, ha­nem jól be­vált, ki­pró­bált és be­já­ra­tott ba­kancs­ban. Ha új ba­kan­csot hasz­nál­nánk, min­den va­ló­szí­nű­ség sze­rint ha­mar fel­tör­né a lá­bun­kat. Ha még­is új ba­kan­csot kell vá­sá­rol­nunk, az utazás előtt min­den­kép­pen já­ras­suk be, hogy ké­sőbb ne le­gyen ve­le gond. Fon­tos, hogy a ba­kancs a le­he­tő leg­na­gyobb mér­ték­ben víz­hat­lan le­gyen, mert né­hol hó­ban kell tú­ráz­nunk és ha át­ázik, nem va­ló­szí­nű, hogy másnap reg­gel­re megszárad. A hó mi­att cél­sze­rű láb­szár­vé­dőt is ma­gunk­kal hoz­ni, amit a ba­kan­csunk­ra és a lá­bunk­ra erő­sít­he­tünk. Fon­tos, hogy ne le­gyen a ba­kancs tal­pa csú­szós. A ba­kancs­ba vas­ta­gabb zok­nit ér­de­mes húz­ni. Le­gyen ná­lunk leg­alább 3-4 pár vas­tag túra­zokni! A ba­kancs mel­lett azon­ban más láb­be­lik­nek is hasz­nát ve­het­jük. ,,Pihenésképp" jól jö­het egy edző­ci­pő vagy egy kön­­nyebb tú­ra­ci­pő.
 • Me­leg ru­há­zat: mindenekelőtt ré­te­ge­sen kell öl­töz­köd­nünk. Na­gyobb ma­gas­sá­gok­ban hű­vös lesz, amire fel kell ké­szül­nünk. Le­gyen ná­lunk egy vékony pehelykabát, polárdzseki (vé­kony és vas­ta­gabb is), sap­ka és kesz­tyű. Na­gyobb ma­gas­ság­ban jól jö­het­nek a kü­lön­bö­ző aláöltözetek, amik amel­lett, hogy me­le­gek, meg­fe­le­lő­en el­ve­ze­tik tes­tünk­ről az iz­zadt­sá­got.
 • Eső­ru­há­zat: na­gyon fon­tos a meg­fe­le­lő eső­vé­dő ru­há­zat. Olyan víz­hat­lan nad­rág­ra és ka­bát­ra van szükség, ami lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült.
 • Szem­üveg: fontos a jó mi­nő­sé­gű nap­szem­üveg, ami nem csak sötétít, hanem az UV-sugárzástól is védi a szemünket.
 • Egyéb tú­ra­fel­sze­re­lé­sek: le­gyen ná­lunk túrabot, ku­lacs és fej­lám­pa pót­ele­mekkel. Szük­sé­günk lesz erős fény­vé­dő krém­re, mert ha nem ken­jük be a tú­rák előtt az ar­cun­kat, gyor­san le fo­gunk ég­ni. Szük­ség lesz ba­se­ball­sap­ká­ra, ka­ri­más ka­lap­ra vagy ken­dő­re a nap­szú­rás el­len. Egy többfunkciós csősál is nagyon praktikus viselet lehet: melegíthet, illetve poros terepen a szánk elé téve védheti a torkunkat.
 • Élel­mi­szer: nem kell ma­gunk­kal vin­nünk itthonról élel­mi­szert, mi­vel a menedékházakban mindig rendelhetünk meleg ételeket. Ennek ellenére jól jö­het egy-­e­gy táb­la cso­ko­lá­dé, műzli, keksz vagy sző­lő­cu­kor, amikről jobb ha még itthon gondoskodunk.
 • Tisztálkodás: egyre több menedékház kínál fizetős zuhanyozási lehetőséget, így jó ha nálunk vannak a tisztálkodószereink. Vigyünk magunkkal nedves törlőkendőket vagy folyékony kézfertőtlenítőt, mert nem mindig lesz alkalmunk forró vízzel mosakodni.
 • Egyebek: mivel a késő délutánjaink és estéink pihéssel telnek, ezért nem árt ha van nálunk egy könyv, esetleg kártya.

Szállás

 • A kathmandui szálloda a helyi viszonyok között középkategóriájúnak számít. A szobák kétágyasak és minden szobához saját fürdő tartozik. Ne­pál­ban gya­ko­ri­ak az áram­szü­ne­tek.
 • A gya­log­tú­ra alatt egy­sze­rű me­ne­dék­há­zak­ban töltjük az éjszakákat. A szo­bák ál­ta­lá­ban 2 fő­sek és egy­sze­rű be­ren­de­zé­sű­ek. A szo­bák szín­vo­na­la a ma­gas­ság nö­ve­ke­dé­sé­vel egyre csökken. A me­ne­dék­há­zak ét­ke­ző­it es­tén­ként ál­ta­lá­ban fű­tik, de a hálószo­bá­kat nem; emi­att na­gyon fon­tos a megfelelően me­leg há­ló­zsák! A szo­bák leg­több­jé­ben világítás van, de konnektor nincs. Sok menedékház rendelkezik saját zuhanyzóval, amiket külön díj ellenében használhatunk. A menedékházak vécéi a legtöbb esetben az épületben találhatóak, nagyon egyszerűek, de általában tiszták.

Étkezés és ivóvíz

 • A részvételi költség tartalmazza a kathmandui szállodában a reggelit, az utazás többi része azonban önellátó. Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható.
 • Kathmanduban rengeteg étkezési lehetőség kínálkozik a pékségektől kezdve a nepáli és európai ételeket felvonultató, igényes éttermekig. Egy át­la­gos ebéd vagy va­cso­ra ára kb. 3000-6000 rúpia.
 • A gyalogtúra önellátó, ami azt jelenti, hogy irodánk nem biztosít étkezést, de mindig szánunk kellő időt az étkezésekre. A menedékházak éttermeiben mindig tudunk reggelizni és vacsorázni, ebédidőben pedig minden túranap útba esnek olyan teaházak, menedékházak, amik étteremmel is rendelkeznek. A húsételek nagyon ritkák, és a fogyasztásukat egyébként sem ajánljuk. A menü főleg nepáli vegetáriánus ételekből áll.
 • Kizárólag palackozott ivóvizet fogyasszunk, amely a túra során minden menedékházban illetve a városokban rengeteg helyen kapható. A gyalogtúrákra legalább másfél liter ivóvízzel induljunk útnak. Másfél liter ivóvíz ára 0,5-2 USD.

Időjárás

 • A ne­pá­li Hi­ma­lá­já­ban a két fő­sze­zon a ta­vasz (már­ci­us-áp­ri­lis), valamint az ősz (ok­tó­ber-no­vem­ber). A nyá­ri hó­na­pok a mon­szun je­gyé­ben tel­nek, míg té­len túl hi­deg van a tú­rá­zás­hoz.
 • 3000 méteres magasságban reg­ge­len­te 5-8 °C, nap­köz­ben 15-20 °C vár­ha­tó. 4000 m kör­nyé­kén reg­ge­len­te -5-0 °C va­ló­szí­nű, de nap­köz­ben sem me­leg­szik a levegő sok­kal 10 °C fö­lé. 5000 m kör­nyé­kén és fe­let­te haj­nal­ban -10 °C sem el­kép­zel­he­tet­len, míg nap­köz­ben a hő­mér­sék­let 0 °C kö­rül van.
 • Tipikus je­len­ség, hogy ha süt a nap, ak­kor ala­csony hő­mér­sék­let ese­té­ben is me­leg­nek érez­zük az időt, ha vi­szont árnyékba kerülünk vagy be­bo­rul, azon­nal fáz­ni kez­dünk. A ma­gas­hegy­sé­gek ti­pi­kus idő­já­rá­sa a Hi­ma­lá­já­ban is meg­fi­gyel­he­tő, mi­sze­rint dél­utánonként fel­hők gyü­le­kezhet­nek és a ma­gas­ság­tól füg­gő­en es­het né­mi eső vagy hó. Reggelre azon­ban szinte mindig ki­tisz­tul az ég.
 • Nap­köz­ben, ha süt a nap, a nagy ma­gas­ság miatt erős az UV-sugárzás. Ezt fo­koz­za, ha a fe­hér hófelületről a napsugarak még vis­­sza is ve­rő­dnek. Emi­att nagyon fontos a jó mi­nő­sé­gű nap­szem­üveg.  
 • Kathmanduban kel­le­me­s, nyá­ri­as időre számíthatunk. A legmagasabb hőmérséklet elérheti a 30 °C-ot, és éj­sza­ka sem hűl le a le­ve­gő 22 °C alá.
 • Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Kathmandu, Namche Bazar, Loboche és a Kala Pattar időjárását.

Idő­el­to­ló­dás

 • +5 óra.

Kommunikáció

 • Ne­pál­ban so­kan be­szél­nek gyen­gén an­go­lul. A serpákkal an­gol nyel­ven be­szél­he­tünk.
 • Kathmanduban nagyon sok olcsó internet kávéházat találunk és a legtöbb vendéglátóhelyen is elérhető az internet.
 • A menedékházak többségében térítés ellenében wifin keresztül érhető el az internet, de lassú és drága szolgáltatásra kell számítanunk.
 • Mobiltérerő csak Kathmandu környékén illetve a gyalogtúra néhány helyszínén (Namche Bazar, Tengboche, stb.) van. Több menedékházban tartanak műholdas telefont, amiket mi is használhatunk. Az igen magas percdíjakat a helyszínen kell kifizetnünk.

Vízum Nepálba

 • A ne­pá­li ví­zu­mot a kathmandui re­pü­lő­té­ren le­het be­sze­rez­ni. Ára 40 USD, amely a hely­szí­nen fi­ze­ten­dő. Szük­sé­ges: 2 db iga­zol­vány­fény­kép és az út­le­vél.
 • Az út­le­vél­nek a vis­­sza­ér­ke­zés után még leg­alább 6 hó­na­pig ér­vé­nyes­nek kell len­nie és tar­tal­maz­nia kell 2, szem­ben lé­vő üres ol­dalt.

Egészségügy

 • Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli.
 • A magasság miatt előfordulhat fejfájás. Emiatt mindenképpen legyen nálunk fáj­da­lom­csil­la­pí­tó, akár többféle is (Quare­lin, Panadol, stb.).
 • Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni; gyógyszereket nem tud biztosítani a résztvevőknek.
 • Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz.
 • A biztonság kedvéért utazás előtt (minél hamarabb) konzultálj a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szak­em­be­re­i­vel, illetve a háziorvosoddal.
 • Érdemes ellátogatni az utazaselott.hu honlapra is.

Elektromos áram

 • Egyes menedékházakban külön térítés ellenében lehet tölteni a fényképezőgépek és telefonok akkumulátorait. Aki rendelkezik a fényképezőgépéhez több akkumulátorral, vagy töltésre alkalmas külső akkumulátorral (power bank) mindenképp vigye magával.
 • Kathmanduban az európaitól eltérő elektromos csatlakozó van használatban. Célszerű már itthonról magunkkal vinni megfelelő átalakítót.
 • Gya­ko­ri­ak az áram­szü­ne­tek!

Va­lu­ta

 • Nepál hivatalos fizetőeszköze a ne­pá­li rú­pia (NPR vagy Rs). 1 Rs = kb. 2,5 Ft.
 • Ame­ri­kai dol­lár vagy euró ki­vi­tel­ét ja­va­sol­juk kész­pénz for­má­já­ban, amit először Kathmandu repülőterén, majd a belvárosban (pénzváltóknál vagy a hotelben) ­vált­ha­tunk át a helyi fizetőeszközre. Nepálban kizárólag az 1998 után kiadott bankjegyeket fogadják el.
 • A menedékházakban csak rúpiával lehet fizetni.
 • Bankkártyák használatát nem javasoljuk.

Ajánlott költőpénz

 • Minimum 700-900 USD + a helyszínen fizetendő költségek.
 • Nepál alapvetően alacsony árfekvésű ország, de az élelem és az ivóvíz a Himalájában nem olcsó.

Helyszínen fizetendő költségek

 • Ne­pá­li ví­zum a re­pü­lő­té­ren: 40 USD (szük­sé­ges 2 db iga­zol­vány­fény­kép)
 • Zuhany- és WC-használat a gyalogtúrán: alkalmanként 300-600 rúpia
 • Kötelező bor­ra­va­ló a te­her­hor­dóknak és a serpáknak: kb. 140 USD
 • Kathmandu, a programban szereplő látnivalók belépői összesen: 25 USD
 • A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

 • Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.
 • Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Biztosítások

 • Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz.
 • Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

 • Az utazásunk kalandtúra, amely Nepál távoli, ritkán lakott részeire vezet. A szállások nem érik el a fejlett világban elvárható színvonalat, és előfordulhat, hogy utasaink kis mértékben eltérő szállást kapnak. A repülőjáratok késhetnek, vagy törölhetnek járatokat.
 • Az időjárás, a politikai helyzet, és a közlekedési nehézségek befolyásolhatják a túra programját. Különösen zord időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy ilyen jellegű döntés Irodánk túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű.
 • Egy esetleges programváltozás esetén túravezetőnk minden esetben alternatív programokat javasol a helyszínen.
 • Egyágyas felár fizetése esetén sem tudjuk garantálni minden hegyi szálláson az egyágyas elhelyezést. A legtöbb szálláson megoldható, de elképzelhető, hogy valamelyik menedékházban a megrendelés ellenére mégsem áll rendelkezésre elegendő számú szoba a csoportunk számára.
 • A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli.
 • Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra.
 • Az utazás ajánlott korhatára: 16-55 év. 
x Nepál, Everest alaptábor

Az ár tartalmazza:

 • A repülőtéri transzfereket autóbusszal.
 • 3 éjszaka szállást Kathmanduban, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 1 éjszaka szállást vendégházban.
 • 11 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
 • 3 reggelit Kathmanduban.
 • A teherhordók díját a gyalogtúra során.
 • A Sagarmatha Nemzeti Park belépőjét.
 • Irodánk túravezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A nepáli vízum árát.
 • A kötelező borravalókat a teherhordók számára.
 • A biztosításokat.
Szállás neve: Nepál, Everest alaptábor

Nepál, Everest alaptábor utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Lefoglalom
5
5


Az ár tartalmazza:

 • A repülőtéri transzfereket autóbusszal.
 • 3 éjszaka szállást Kathmanduban, szállodában, kétágyas szobákban.
 • 1 éjszaka szállást vendégházban.
 • 11 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
 • 3 reggelit Kathmanduban.
 • A teherhordók díját a gyalogtúra során.
 • A Sagarmatha Nemzeti Park belépőjét.
 • Irodánk túravezetését.
 • Irodánk szervezését.

Az ár nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
 • A további étkezést.
 • A belépőket.
 • A nepáli vízum árát.
 • A kötelező borravalókat a teherhordók számára.
 • A biztosításokat.

leírásánál jelzett szolgáltatások

* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
Nepál, Everest alaptábor

Nepál, Everest alaptábor

Nepál, Körutazás Nepálban

Útazonosító: 139725

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Nepál, Everest alaptábor

Nepál, Everest alaptábor

Nepál, Körutazás Nepálban

Útazonosító: 139725

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!