A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő)

Ft-tól/fő 504.000
Időpont: 2022.09.08 - 09.18
Legjobb ár: 504.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2022.09.08 - 09.18

Tartson velünk a A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő) utazásra! A kiutazás repülővel történik. , félpanziós ellátással. Az utazás időtartama 11 nap / 10 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 504.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Körutazás
Kiutazás:Repülő
Ellátás:félpanziós
Turnusok: 11 nap / 10 éjszaka
Utazás azonosítója:159906

Koszovó

Info:

[rb]menetrend szerinti repülőjárattal (odaúton Bécsből); a helyszíneken különbusszal

színvonalas, 3-4 csillagos szállodák, kétágyas szobáiban

reggeli és vacsora

1. Gazdag és igen változatos a programunk: több alkalommal hegyekben túrázunk; felkeresünk egy romvárost; törökös hangulatú városokat tekintünk meg; lerójuk a tiszteletünket a Rigómezei csata emlékművénél; fürdőzünk a tengerben; bazárlátogatás alkalmával ehetünk, ihatunk és alkudozhatunk; csodálatos tengerszemekhez kirándulunk, és még egy hajótúrán is részt veszünk.

2. Kosovë - az ókori dardaniai illírek meseszép földje, két évezreden át Róma-, Bizánc,- és az Oszmán Birodalom termékeny tartománya. Szerbia közelében sok-sok szerb vonatkozással, máig fájdalmas emlékekkel, érzésekkel. Északkelet - délkelet határain fellegekig magasodó hegyek koszorújában, ősi óvárosaiban máig kis-ázsiai hangulatú bazárokkal, mecsetekkel, türbékkel és közkutakkal.

3. "A Rigőmező" a magyar történelemben, a Balkán szíve az útleírásokban, s az egyik utolsó vadon a természetvédelmi publikációkban. Minden látogató számára váratlan, felpezsditően kellemes meglepetés. A szomszédos Montenegró legeldugottab, déli végvidékein tovább erősödhet az érzés: Az egzotikus Kelet ittfelejtett üzenetei nyílnak meg előttünk - sorra.

4. Hajón fedezzük fel az óriási Shkodrai-tó vizeit, sátoros hegyeit, hogy azután meg se álljunk az Adria leghirhedtebb néhai "kalózfészkéig", a romantikus Ulcinj városáig. Strandnapunkon (bármily furán hangozzék is...) Miami Beach-től a Tropicana-n át, egészen a Copacabana Beach-ig végigpróbálhatjuk a legfinomabb homokstrandokat.

Magyar nyelvű idegenvezetéssel

UNESCO Világörökségi helyszín

Montenegró szabadon utazható, sem oltási igazolásra, sem tesztre nincs szükség. Koszovó oltással vagy teszttel utazható. Az aktuális montenegrói beutazási feltételekről ITT, a koszovói feltételekről pedig ITT tájékozódhat. 

Leiras:

1. nap: Budapest - Bécs - Pristina 

Elutazás Budapestről a délutáni órákban autóbusszal a Schwechati Nemzetközi Repülőtérre. Indulás 18:25-kor a közvetlen Bécs - Pristina járattal. Utazás közben vázlatos felkészítés a 2008-ban függetlenné vált Koszovó természeti szépségeiről, adottságairól. Rövid áttekintés az ország nevét is adó Rigómező sorsdöntő csatáiról: Első rigómezői csata (1389); Második rigómezei csata (1448). Történetek I. Murád (1362-1389) szultán életéből, az Oszmán Birodalom születéséről - és persze ,,A törökök egyetlen félelméről", Hunyadi János (1407-1456) kormányzóról. Érkezés Pristinába 20:10kor, majd transzfer a szállodába és a szobák elfoglalása.

2. nap: A Rigómezei csaták - Murád szultán és ,,A hadak villáma" emlékezete

Reggeli után városnézés Koszovó fővárosába, majd rövid utazás a Rigómezei csata (1389) emlékművéhez. Séta az emlékparkban, majd látogatás I. Murád szultán türbéjénél. Délutáni utazás Prizrenbe, az ország régi, kulturális fővárosába.

Éj Prizrenben

3. nap: Prizren "a koszovói Kis-Isztambul" ékszerei

Az ókori alapítású város fellegvárát I. Jusztiniánusz (527-565) császár építtette Dardania provincia egyik legnagyobb erődjévé, a város mai nevét II. (Bolgárölő) Bazileosz (976-1025) császár kora óta használják. Bizánc uralmát a XIII. században váltotta a szerb fennhatóság, majd 1450-től vált az Oszmán Birodalom egyik regionális kulturális központjává, egészen 1912-ig. Prizren utcáin sétálni mindenki számára meglepetés: Ősi mecsetei, hídjai, középületei afféle "Kis-Isztambul" hangulatot árasztanak, s ha ez nem lenne elég, albán és bosnyák lakói mellett máig élnek itt törökök is. Sétánk során látogatást teszünk a Nagy Mecsetben (Gazi Mehmet Pasha mecset), egy szufi tekkébben, de megnézzük az UNESCO világörökségi Ljeviš Miasszonyunk templomot és a Sinan Pasha mecsetet is. Közös látogatás a Prizreni Liga Múzeumban, emlékezéssel az 1878. évi eseményekre, az albán autonómiát kérő bejek 3 évig ülésező "parlamentjére". Rövid szabadidő a zsibongó belvárosban - majd séta a fellegvárba (??l??? e Prizrenit). Néhány szó a Balkáni háborúk (1912-1913), majd az I. Világháború kaotikus eseményeiről, az albán lakosság szenvedéseiről. A csodálatos panorámák fotózása az erőd falairól. Este fakultatív vízipipázási lehetőség.

Éj Prizrenben

4. nap: A Šhar-hegység (Malet e Sharrit) égbe nyúló ormai 

Rövid felkészülés után utazás a Koszóvót és Észak-Macedóniát elválasztó, több mint 80 km gerinchosszúságú Šhar-hegység északi hegylábaihoz. A magashegység mindkét oldala nemzeti park, 30 db csúcsa emelkedik 2.500 m magasság fölé. (!) Lejtőin tenyésztették ki a hatalmas Illír hegyi pásztorkutyát (Qeni i Sharrit), gerinceiről egyszerre 3 ország látható (jó időjárási viszonyok esetén). Lassú haladás felfelé a szerpentineken, fotószünetekkel a legszebb pontokon. A Brezovicë síközpontból feljutás felvonóval a fő gerinc tövéig, majd 3-4 órás túra, erőnktől és hangulatunktól függően. Séta közben emlékezés az 1916-1918 évi magyar Balkán-kutató tudományos expedíciók "tudós-alpinistáira"(Teleki Pál, Lóczy Lajos, Csiki Ernő, Kormos Tivadar, Timkó Imre, Szontágh Tamás). Koraesti visszaérkezés hotelünkbe, lehetőség tájkép fotóink összehasonlítására. Igény esetén, ismételt fakultatív vízipipázási lehetőség.

Éj Prizrenben

5. nap: Gjakovëi Nagybazár; a Rugova kanyonban 

Reggeli indulással utazás Koszovó legnagyobb bazárjába, Gjakovë városába, a török évszázadokból maradt Carsije-negyedbe. Néhány szó a békebeli időkről, amikor ez volt Isztambul és Szkutari között a legnagyobb karaván és átrakodó központ, sétával, vásárlási lehetőséggel a megannyi üzlet között vagy rövid naplopás kávé- esetleg tea mellett). Átutazás Pejë (szerbül Pec) vidékén, látogatással az egyik UNESCO Világörökségi ortodox kolostornál. Ismerkedés III. Arzén ipeki (vagyis pejëi) pátriárka, és a környék szerb népessége Magyarországra településének históriájával. Átutazás (oda-vissza) a Balkán-félsziget egyik legnagyobb szorosán, a 25 km hosszú, s helyenként 1.000 m (!) mély Rugova-kanyonon. Habár a festői kanyon igazi sziklamászó és ,,Via Ferrata" paradicsom, csoportunk határozottan megfontolt módon... a legkönnyebben megközelíthető helyszín(ek)en tart kímélő mászásokat. Koraesti bejelentkezés pejëi hotelünkbe. Fakultatív ismerkedési lehetőség a rugovai harci kardtánc lépéseivel.

Éj Pejë-ben vagyis Ipekben 

6. nap: A Bjeshkët e Nemuna Nemzeti Park vadonja 

Kényelmes reggeli után bepakolás buszunkba, felkészülés természetjáró napunkra. Utazás ,,vissza" a Rugova-kanyonba, a koszovói - albán - montenegrói hármas határra. Járművünk leparkolása egy hotel ,,alaptábornál", majd félnapos séta a biodiverzitásáról méltán híres Bjeshkët e Nemuna Nemzeti Park erdőiben, magashegységi rétjein. A nemzeti parkban több mint 1.000 féle növény található, lombhullató erdőiben 37 féle emlőssel. Itt még ma is élnek barnamedvék, hiúzok, sőt farkasok is. A kisebb állatokra csak egyetlen példaként - 129 féle nappali pillangó figyelhető meg a réteken. Sétánk ,,köztes" állomása a Leqinat-tó tengerszem, itt közös döntés alapján további vadonjárás, vagy visszafelé utunk megkezdése. Az erdőben körülöttünk megbúvó nagyragadozók és egyéb emlősök rövid, elméleti bemutatása - őszinte reménykedéssel, hogy inkább pillangókat (mintsem farkasokat) fotózhatunk...

Belépés Montenegróba késő délután, majd utazás Andrijevicába, útközben néhai Novipazári Szandzsák rövid történetének áttekintése. Látogatás a Visitor- és a Prokletije (Albán-Alpok) magashegységei közé ,,préselt" Lim-völgyében épült Plav üdülővároskájában. Itt található Montenegró legnagyobb tengerszeme, a 906 m magasságban fekvő Plav-tó, jó látási viszonyok esetén, minden irányban az eget karcoló csúcsokkal körbe-kerítetten. Séta a tengerszem mólóján, majd rövid utazás Andrijevicába.

Éj Andrijevicában

7. nap: Az Albán-Alpok északi oldalán 

Reggeli után utazás az 1.000 m magasan fekvő Gusinje (albánul Gucia) hegyi városába, az Albán-Alpok lábához. Rövid látogatás a főtéri fő mecsetben. A Prokletije / Albán-Alpok a Dinári-hegyvidék teteje. Itt, a hármas határon ,,torlódik össze" a Zla Kolata (2.534 m), Montenegró legmagasabb csúcsa; a Deravica (2.656 m), Koszovó legmagasabbja;   és a Jezercë (2.694 m), Albánia második legmagasabb hegye.    Gleccserei valaha 8-10 km hosszúságú, rendkívül meredek katlanokra szabdalták a csapásirány nélküli hegytömegeket, s állítólag ma is 5 aktív jég folyama van. (!) Szélfelőli oldalait évi 4.000 mm csapadék áztatja, gerincein szép számban élnek a balkáni zergék - míg völgyeiben ma sem ritka az erdei farkas vagy a balkáni hiúz. Egész napos túra a Vusanje feletti terepeken, telekis szokás szerint - 3 különböző nehézségű útvonalon, a könnyű sétától, a nehezebb, panorámapont mászásig. Meglátogatásra kerülő természeti csodák: Ali Pasha forrástavak; Grebaje-völgy; Ropojana-völgy és a Szöcske szeme forrás-tó. Koraesti visszaérkezés a szállásra.

Éj Andrijevicában

8. nap: A Shkodrai-tó és az Adria megigéző hullámai

Reggeli után kijelentkezés a hotelből, majd kb. 4,5 órás utazás a Shkodrai-tó ÉNy-i medencéjéhez. A Balkán- félsziget legnagyobb tava 44 X 14 km méretű, 5 m átlagmélységgel, balzsamosan finom" karsztvízzel. Montenegrói ás albániai oldalán is nemzeti parkokkal, természetvédelmi területekkel. A tó talán legkülönlegesebb szeglete, a szigethegyek sokaságával díszített Rijeka Crnojevića folyó torkolatvidéke. Igaz, a folyó csak 12,5 km hosszúságú, de dús karsztforrásokból táplálkozó medre mindig hajózható. Az azonos nevű, ma 200 lakosú városka, Rijeka Crnojevića a XV. században kereskedelmi központ volt, ma innen indulnak a festőien meanderező folyón járó motoros dereglyék. Hajókirándulás (sok-sok fotózási lehetőséggel) a tó ,,bejáratáig", majd rövid nézelődés a városkában. Utazás az Adria partjára, menet közben ismertető a néhai Velence-Köztársaság (697 - 1797), a La Serenissima gazdasági erejéről, kiterjedt kapcsolatairól, különös tekintettel Albania Veneta (Velencei Albániai) múltjára. Néhány szó az Adria tengerrajzáról és a néhai osztrák-magyar Adria-kutató expedíciók históriájáról. Kora esti érkezés Ulcinj-ba, a néhai rettegett kalózfészekbe - s a mai Montenegrói Riviéra legdélebbi, homokos strandú üdülő paradicsomába. Szállásunk elfoglalása, majd vacsora. Este fakultatív séta a tengerparton.

Éj Ulcinj-ban

9. nap: Bar és Öreg-Bar; a Çarshia falai

Reggeli után utazás a Rumija-hegy oldalában épült Öreg-Bar romvárosába (olaszul: Antivari Vecchia), a néhai Albania Veneta egyik legszebb fekvésű településére. Séta a városban, a nagyszerű panorámák fotózásával, s néhány szóval arról, hogyan- s miért lőtte szét a montenegrói hadsereg 1878-ban, annak elfoglalásakor. Rövid fotószünet a Világ (talán) legöregebb olajfájánál, majd aláereszkedés Bar városába, a felújított Iszlám Kulturális Központ hófehér épület-együtteséhez. Séta és nyitva tartás esetén látogatás a 800-as években épült, de mára ultramodern Katolikus Érseki Katedrálisban. A kiegyensúlyozottság jegyében az aranykupolás Jovan Vlagyimir Ortodox Templom megtekintése, kívülről. Rövid séta a személyforgalmi kikötőben, integetés az Anconába és Bariba induló menetrendszerinti hajók meglepett turistáinak. Délutáni visszautazás Ulcinj óvárosába, az erődfalakkal körbevett Çarshia negyedbe. A Kr.e. V. században görög telepesek által alapított város a római- és bizánci időkben is fontos szerepet játszott. A velenceiektől 1571-ben törökök, illetve pontosabban tuniszi és algíri berber kalózok hódították el. Ettől kezdve, 300 éven át Ülgün néven észak-afrikai, illetve albán lakosság lakta. (S ma is albán többségű). Az óváros ma is keleties hangulatú - nagyszerű homokos strandján oszmán stílusú mecsettel... Közös séta, majd szabadidő a meseszép strandon. Vacsora után strandolási lehetőség.

Éj Ulcinj-ban

10. nap: A Miami Beach-től Copacobana-ig

(Figyelem! Fürdőruha, naptej hozatala nyomatékosan javasolt.)

Egész napos strandolás a több mint 9 km hosszúságú homokos strandok valamelyikén: Miami Beach - Tropicana Beach - Long Beach - Copacobana Beach.

Késő délutáni visszaérkezés a hotelbe. Búcsúvacsora, s közben a jövő évi Észak-Macedónia - Bulgária balkáni utunk tervezgetése.

Éj Ulcinj-ban

11. nap: Irány Budapest

Kényelmes reggeli után szabad program, majd elindulás a Podgoricai Nemzetközi Repülőtérre. Elrepülés közvetlen járattal Budapestre menetrend szerint, megérkezéssel a Liszt Ferenc Repülőtérre.

További információk:

Figyelem!

  • Az 1 éves Magyar Földrajzi Társaság tagsági díj és a Földgömb magazin előfizetés átruházható. Ezekaz utazásrészvételidíjának részétképezik-attólelnemválaszthatók.

  • Zárt túracipő, fürdőruha, naptej, napszemüveg és fényvédő kalap hozatala hangsúlyozottanajánlott. Koszovó és Montenegró magashegységeiben eső és őszies hideg előfordulhat - ígyesőkabáthozatalaisjavasolt.

További információk 2:

Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás - a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól - Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

x A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő)

Az ár tartalmazza:
a repülőjegyet illetékkel, 40x30x20 cm-es,max 10 kg-os kis kézipoggyásszal,Bécs - Pristina ésMontenegró - Budapest útvonalon(melynek értéke kb. 117 000 Ft)a Budapest - Bécs autóbusz transzferta szállást 3-4*-os szállodákban,kétágyas szobákbana félpanziós ellátásta belépőketa megadott programokata helyszíni közlekedésta magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:

a borravalókatkb.: 3 EUR/ fő/ nap az útlemondási biztosítást(Covid fedezettel): 2,2%EGYÉB KÖLTSÉGEKEgyágyas felár58 000 FtMax. 20 kg-os feladható poggyászkb. 16 000 Ft/ darabWizz Priority (Elsőbbségi beszállás, kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult, 2 db fedélzetre felvihető kézipoggyász: 1 db 40x30x20 cm és 1 db max. 10 kg-os 55x40x23 cm) kb. 5 500 Ft/ főBBP utasbiztosítás(EUB Biztosító)Nívó: 590 Ft/fő/napTop: 790 Ft/fő/napTop Extra: 1.090 Ft/fő/nap

Szállás neve: A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő)

A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő) utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Lefoglalom
5
5


Az ár tartalmazza:
a repülőjegyet illetékkel, 40x30x20 cm-es,max 10 kg-os kis kézipoggyásszal,Bécs - Pristina ésMontenegró - Budapest útvonalon(melynek értéke kb. 117 000 Ft)a Budapest - Bécs autóbusz transzferta szállást 3-4*-os szállodákban,kétágyas szobákbana félpanziós ellátásta belépőketa megadott programokata helyszíni közlekedésta magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza:

a borravalókatkb.: 3 EUR/ fő/ nap az útlemondási biztosítást(Covid fedezettel): 2,2%EGYÉB KÖLTSÉGEKEgyágyas felár58 000 FtMax. 20 kg-os feladható poggyászkb. 16 000 Ft/ darabWizz Priority (Elsőbbségi beszállás, kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult, 2 db fedélzetre felvihető kézipoggyász: 1 db 40x30x20 cm és 1 db max. 10 kg-os 55x40x23 cm) kb. 5 500 Ft/ főBBP utasbiztosítás(EUB Biztosító)Nívó: 590 Ft/fő/napTop: 790 Ft/fő/napTop Extra: 1.090 Ft/fő/nap


leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
  1. Sztornó biztosítás


* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő)

A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő)

Montenegro, Körutazás Montenegróban

Útazonosító: 159906

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő)

A vadregényes Balkán: Koszovó - Dél-Montenegró (Repülő)

Montenegro, Körutazás Montenegróban

Útazonosító: 159906

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!