Környezettudatosság az utaztatásban

Kedves Utazónk!

Álmodozott már arról, milyen jó lenne napozni egy utazási prospektusban látott tengerparton, vagy felkaptatni egy ösvényen abba a kilátóba, ahol az ismerősök azokat a gyönyörű képeket készítették? Szeretnénk, ha nem kellene csalódottan, szemétkupacokat kerülgetve lemásznia a hegyről, és ha évek múlva is ugyanabban a türkizkék vízben fürödhetne. A turizmus környezetkárosító hatása sajnos egyre növekszik, pedig már kis odafigyeléssel is mérsékelni lehet a kárt és tenni annak érdekében, hogy megóvjuk a természeti és kulturális értékeket. Ezeken az oldalakon összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot gondolatébresztőnek, amelyekkel még tartalmasabban töltheti az utazásra szánt időt és személyesen is hozzájárulhat a természet és a helyi kultúra védelméhez.

Élményekben gazdag utazást kíván a Vista Csapata!

Ne vásároljunk veszélyeztetett fajokat!

Álljunk ellen a kísértésnek, ne vásároljunk veszélyeztetett fajokból készült ékszereket, emléktárgyakat és ne hozzunk haza „élő szuveníreket”. A növényekkel és állatokkal folytatott kereskedelem az érintett fajok kihalásának egyik legfontosabb oka. A folyamat megállítása érdekében született 1973-ban a Vadon élőállat és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES). Az egyezmény 1975 júliusában lépett életbe, azóta több mint 160 ország ratifikálta, köztük Magyarország is. Az egyezmény előírásai nemcsak az élő állatokra és növényekre, hanem azok minden részére és származékaikra is vonatkoznak, ezért minden esetben érdeklődjünk előzetesen, ha bármilyen növény, állat vagy ezekből készült termék vásárlását tervezzük.

Kiemelten veszélyeztetett fajok

Elefánt és orrszarvú

Az 1970-es és 80-as években az elefántcsont és az orrszarvúszarv iránti hatalmas   kereslet miatt a fajok vadon élő populációja csaknem  a felére csökkent. Néhány faj nagyon közel került a kihaláshoz – a fekete orrszarvú populációja 96%-kal csökkent. A helyzet lassan javulni kezdett, miután a CITES megtiltotta az elefánt- és orrszarvúcsont kereskedelmét, de sajnos a belőlük készült termékek magas feketepiaci ára továbbra is ösztönzi az orvvadászatot, amely a fajok számára komoly fenyegetést jelent.

Teknősök

Ezeket a hüllőket nagy mennyiségben gyűjtik be természetes élőhelyükről, elsősorban a (főleg ázsiai) élelmiszerpiac és a hagyományos keleti gyógykészítmények iránti igény kielégítése érdekében. A világon nagyon sok teknőst adnak el hobbiállatnak. Kínában a teknősök korlátlan gyűjtése oda vezetett, hogy az ország vadon élő populációjának nagy része eltűnt vagy rendkívül lecsökkent. Napjainkban Kína évi 10 millió teknős behozatalára szorul, főleg Délkelet-Ázsia országaiból. Az igény akkora, hogy Észak-Amerikából, Afrikából és Európából is importálnak.

Orchideák és kaktuszok

Bár a kereskedelemben kapható egyedek többsége mesterséges szaporításból származik, még mindig népszerűek a természetes populációkból szerzett növények is. A magántermesztők részéről erre nagy igény van, mivel ők különösen ritka, általában a kihalás szélén álló növényekkel  akarják a gyűjteményüket gazdagítani. Az utóbbi időben főleg Európában és Japánban lettek népszerűek a kaktuszok– gyakran csempészik az egész növényt, a magokat vagy a gyümölcsöket.

Tigrisek

Jelenleg a világon mintegy 5 000 tigris él vadon. 100 évvel ezelőtt még 100 000 vadon élő példány volt. Az egykori 8 alfajból mára mindössze 5 található meg természetes környezetében. A legkisebb alfaj, a szumátrai tigris vadon élő populációja körülbelül 500 egyedből áll, míg a legnagyobb alfaj, a szibériai tigris vadon élő populációja körülbelül 300 egyedől. A becslések szerint a tigris vadon élő populációjának fele Indiában él, de a tigrisek megtalálhatók másik 12 ázsiai országban is. A tigriseket különböző testrészeikért ölik meg, amelyeket a hagyományos gyógyászat használ fel, illetve értékes bőrükért, amely a feketepiacon akár 10 000 USA dollárt ér.

Korallzátonyok

A korallzátonyok a föld leggazdagabb és legtermékenyebb ökoszisztémái közé tartoznak, így gyakran hasonlítják őket az esőerdőkhöz. A különleges élőhelyi követelmények (megfelelő hőmérséklet és erős napfény) miatt az óceánok teljes felületének kevesebb mint 0,2%-át borítják korallzátonyok, és ezek is pusztulóban vannak. A zátonyok pusztulásának fő oka az óceánok szennyeződése és felmelegedése. A korallzátonyok fizikai pusztulásához jelentősen hozzájárulnak a robbanóanyagok. A zátonyok robbantásából hasznot húz a tengeri akváriumokra épülő ipar, az ékszeripar és az építőanyag-ipar is.

Csak a lábnyomunkat hagyjuk magunk után, és ne hozzunk haza mást, mindössze emlékeket!

 • Elindulás előtt tájékozódjunk a helyi szokásokról, és tartsuk őket tiszteletben, különösen az evés, az üdvözlés és az öltözködés szabályait. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg, hogyan viselkednek egyes helyzetekben és milyen ruhát hordanak a helyiek!
 • Legyünk nyitottak és elfogadóak az idegen kultúrákkal szemben, és kerüljük azokat a viselkedési formákat, amelyekkel esetleg megbánthatjuk a helyi lakosságot.
 • Érdemes megtanulni néhány szót a nyelvből, mert sokkal közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a helyiekkel, és többet tudhatunk meg a kultúrájukról, mindennapi szokásaikról.
 • Tiszteljük az emberi jogokat! Mások bármely módon történő kihasználása ellentétes a turizmus alapvető céljaival.
 • Magyar állampolgároknak külföldi tartózkodás során tiszteletben kell tartani mind a magyar, mind a helyi törvényeket. Elutazás előtt ismerjük meg a fogadó ország törvényeit, hogy ne követhessünk el törvénybe ütközőnek minősített cselekedetet.
 • Járuljunk hozzá a helyi gazdaság fejlődéséhez azzal, hogy helyben készült kézműipari termékeket vásárolunk és helyi szolgáltatásokat veszünk igénybe. Ebédeljünk és vásároljunk a város piacán a bevásárlóközpont helyett!
 • Az alkudozás során mindig tartsuk szem előtt a helyi jövedelmi szintet és viselkedjünk etikusan.
 • Óvjuk és tiszteljük a vallási, művészeti és kulturális emlékeket!
 • Hagyjuk otthon a filmes, gyógyszeres dobozokat és a csomagolásokat! Így kevesebb szemetet viszünk be a meglátogatott országba.
 • Kis távolságok esetén érdemes megfontolni, hogy biciklivel menjünk autó helyett, vagy vonattal repülő helyett.
 • Természetjárás során védjük a helyi állat és növényvilágot! Gyalogtúrákon maradjunk mindig a kitaposott ösvényen, ne lépjünk a növényekre, mert regenerálódásuk (különösen a hegyekben) hosszú időt vesz igénybe. Ne hagyjunk szemetet magunk után.
 • Csökkentsük a műanyag palackok számát azzal, hogy túrázáshoz beszerzünk egy kulacsot.
 • Ne gyűjtsünk és ne hozzunk haza kagylókat és korallokat a tengerpartról. Búvárkodás közben óvjuk az élővilágot, ne lépjünk rá a korallokra és ne érintsük meg őket.
 • Takarékoskodjunk a vízzel, az étellel és az energiával! Ha természetes vízforrásban fürdünk csak 100%-ban lebomló szappant használjunk.

Az összeállításhoz felhasználtuk a Magyar Szálloda Szövetség, a Lonely Planet, és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület anyagait.

Hova szeretnél utazni?
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!