Találatok szűrése (19)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Kambodzsa a valamikori - a mai Vietnam, Laosz és Thaiföld területének nagy részén uralkodó - hatalmas Khmer birodalom utódállama. A Khmer civilizáció leghíresebb emléke Angkor hatalmas templomvárosa. Nincs még egy történelmi emlék Délkelet-Ázsiában, mely felérne az ősi maradványok nagyszerűségével. Angkor csodáin kívül, Kambodzsa gazdag és büszke kultúrája, a francia gyarmati korszakból származó bájos (bár kissé megkopott) fővárosa és gyönyörű tájai gazdag élményt nyújthatnak az idelátogatónak. Az utazó számára a legfontosabb kérdés, hogy mennyire biztonságos Kambodzsába látogatni. A turisták körében legnépszerűbb helyek, Angkor és a főváros, Phnom Penh és környéke nyugodt szívvel látogatható. A kis vidéki falvakban azonban jobb, ha nem lépünk le a kitaposott útról.


Országnév: Kambodzsa

Népesség: 12 212 306 fő

Kiterjedés: 181 040 km2

Főváros: Phnom Penh

Lakosság: khmer (90), kínai, vietnami

Hivatalos nyelv: khmer

Vallás: buddhista

Időeltolódás: +6 óra

Pénznem: Riel. 1 KHR = 100 sen. Az ismert, főbb külföldi valutákat, USD-t, thai bahtot szinte mindenütt elfogadják, váltani nem szükséges. Az utazási csekkek beváltása azonban nehézségekbe ütközik, gyakorlatilag csak Phnom Penhben lehetséges. Hitelkártyát nem fogadnak el. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos.

Vízum: Vízum szükséges, érkezéskor a repülőtéren beszerezhető (fényképet vinni javasolt), 20 USD fejében. A vízum 30 napra szól. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar nagykövetség nincs.

Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs, az ajánlott oltásokat érdemes itthon beadatni. Szúnyog által terjesztett betegségek ellen mindenképpen javasolt a szúnyogriasztó, kint lehet kapni erős hatóanyag tartalmú szereket is.  A csapvíz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt. A jéggel készült italokkal is tanácsos vigyázni, a legtöbb helyen a jég csapvízből készül.
Időjárás: Trópusi. Az ország éghajlatát a monszun határozza meg, novembertől márciusig a hideg, száraz északkeleti monszun, májustól októberig pedig a nedves, délnyugati irányból jövő monszun. Az átlagos hőmérséklet 21-35 °C között van.

Étkezés: A khmer konyha nem hasonlítható a szomszédos thaihoz, a fűszerek nem túl erősek,  inkább harmonizálnak egymással. Mindent biztonsággal meg lehet kóstolni, ami frissen sült, illetve főtt. Fontos megemlíteni: egy elegáns étterem nem feltétlenül biztonságosabb egészségügyi szempontból, mint egy utcai kifőzde, ahol minden szem előtt készül. A kambodzsai ételsor mindig tartalmaz levest, melyet az egyéb fogásokkal együtt fogyasztanak. Nem szabad elmulasztanunk megkóstolni a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat. A salátákat korianderrel, mentával és citromfűvel ízesítik; ez a három íz dominál a kambodzsai ételekben. (Habár ma már tilos és egyáltalán nem jellemző, az úgynevezett happy pizzától óvakodjunk, elképzelhető, hogy a régebben fűszerként használt marihuánával találkozunk az ételben.)  A piacokon kapható francia kenyér, a sült teknősbéka vagy a sült békaláb a francia gyarmati időket idézi. A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve. A sörök igazán jó minőségűek, cseh technológiával készülnek. Kókuszt érdemes venni, úton-útfélen kapható. Az kevésbé éretteket lékelik, szívószállal fogyasztható, melegben hasznos és egészséges. Az érettebbnek érdemes a húsát is elfogyasztani.

Közlekedés
A városon belül motor-taxi a legegyszerűbb megoldás. Az árat még indulás előtt kell kialkudni. Személyautó taxiként nem működik, csomaggal célszerű a motor vontatta tuk-tukot választani.
Az úthálózat szűkös és egyre romló. A vasúti közlekedés külföldieknek nem ajánlott. Ezzel szemben az ország mintegy 1900 km hosszú hajózható viziúttal rendelkezik és Phnom Penh, mely 320 km-re van a Mekong deltától kisebb óceánjáró hajókkal is elérhető.
Elektromosság: 220 V

Történelem

A Mekong-deltában a Kr.u. l. században jött létre Délkelet-Ázsia első jelentős, Indiai befolyás alatt álló királysága. Dél-Kambodzsa és Dél-Vietnam mellett Funan uralma alá tartoztak Thaiföld, Burma egyes részei, a Maláj-félsziget és Jáva. A VI. század végén ezeket a területeket meghódította a vazallus állam, Chenla (a Mekong középső folyása, és a Khorat-fennsík). E két állam egyesüléséből jött létre az első Khmer Birodalom.

II. Jayavarman (802-850) uralkodása alatt, aki Angkort a l5. századig uralkodó dinasztia központjává tette, megkezdődött a Khmer Birodalom klasszikus időszaka. A XII-XIII. század fordulóján Ammantól - Laoszon és Thaiföldön át - a Maláj-félsziget északi részéig terjedt. Kultúrája is ebben az időszakban élte virágkorát. Hanyatlása Angkor 1431-es lerombolásával kezdődött, melyet a mongol betörések következtében délre húzódó thaiok a XIII. századtól többször is megtámadtak. 1434-ben elesett a főváros, s Phnom Penh lett az uralkodó székhelye. Az elkövetkező évszázadokban hol a sziámi királyság, hol a dél-vietnami Nguyen királyok fennhatósága alatt állt az ország. I. Norodom király, hogy megakadályozza az ország teljes beolvadását a szomszédos államokba, 1863-ban protektorátusi megállapodást írt alá Franciaországgal, amely azonban 1867-ben az akkoriban létrehozott Francia Indokína részévé tette Kambodzsát.

A második világháború után Norodom Szihanuk herceg - a japán megszállókkal egyetértésben - 1945 szeptemberében bekövetkezett japán kapituláció után Kambodzsa ismét Franciaország védnöksége alá helyezte magát, s 1946-ban - független államként - tagja lett a Francia Uniónak. Teljes függetlenségét csak 1954 július 20-án a genfi Indokína-konferencia után nyerte el. 1970. szeptember 9-én kikiáltották a nyugatbarát Khmer Köztársaságot. Ezt követően polgárháború tört ki: Lon Nol tábornok híveinek (akiket az USA és Dél-Vietnam támogatott) és a kommunista vörös khmereknek (őket Észak-Vietnám és Kína támogatott) a küzdelme az utóbbiak győzelmével végződött. A vörös khmerek 1975. április 17-én elfoglalták Phnom Penht. Vezérük, Pol Pot vezetésével véres terroruralmat hoztak létre, s radikális módszerekkel agrárországgá akarták átalakítani Kambodzsát (1976-tól Kambodzsai Népköztársaság). 1977-től határviszályok keletkeztek az egy éve egyesült Vietnammal, melynek következtében 1978 végén vietnami csapatok vonultak be az országba. A száműzött kambodzsaiakkal együtt 1979. január 7-én (nemzeti ünnep) kiverték a vörös khmereket Phnom Penhből, majd Heng Samrin vezetésével Vietnam-barát kormányt hoztak létre. Az új rendszer három ellenálló csoporttal találta magát szemben (Szihanuk hívei; a vörös khmerek, polgári republikánusok), kik 1982-ben közös emigráns kormányt alakítottak. 1989-ben kivonultak a vietnami csapatok. Nemzetközi erőfeszítések kezdődtek a kambodzsai konfliktus megoldására, ám az évekig elhúzódó tárgyalások mindmáig nem hoztak megnyugtató eredményt.

A mai Kambodzsa a két évtizedes belső háborúban és az azt követő ENSZ által támogatott ingatag demokratikus reformokat követő összeomlásban szinte teljesen kivérzett. A Hun Sen vezette erőszakos hatalom megragadás következményei és Pol Pot halála még hátra van.


Ünnepek, rendezvények, szokások

Függetlenség napja: nov. 9.
A legfontosabb kulturális esemény a Bon Om Tuk, vagyis a vizi fesztivál. Október utolsó vagy november első napjaiban kezdődik, amikor a Tonlé Sap folyó folyási iránya megváltozik és elkezd a Mekong folyóba folyni. Ebben az időben hagyományos hosszú csónakkal, pirogokkal csónakversenyeket tartanak Phnom Penhben. A másik jelentős esemény a Chaul Chnam, melyet április közepén tartanak és ez a háromnapos khmer újévi ünnep. A kínaiak és a vietnamiak a holdújévet ünneplik január végén, február elején.
A városokban itt-ott sátrakat építenek az ott lakók. Ezekben a sátrakban szertartásokat tartanak papok jelenlétével, pl esküvőt, megemlékezést. Ilyenkor hangos zenével hívják az ismerőseiket, hogy vegyenek részt a szertartáson. A tábori konyháról bátran készíthetünk fotókat.

 

Sportolási lehetőségek

Mint már említettük, a fővároson és Angkoron kívül csak nagy óvatossággal lehet és kell utazni. A fővárostól elérhető közelségben Sihanoukville (régi nevén Kompon Som), Kambodzsa egyetlen tengeri kikötője közelében nyílik lehetőség tengeri fürdőzésre, búvárkodásra.

Egyéb információk, tanácsok:

A helyiek alapvetően korán kelő, korán fekvő emberek, általában 5-kor van záróra, a turisták által látogatott helyeken természetesen tovább tarnak nyitva a boltok, piacok.
A khmer nyelven kívül, az idősebbek beszélik a franciát, mivel a terület valaha francia gyarmat volt. A fiatalok angolul tanulnak. Sok fiatal árus folyékonyan beszél.
Ajánlatos a magas faktorszámú naptej használata, ez kint is beszerezhető.
Ivóvizet mindig tartsunk magunknál.


Főbb látnivalók

 

 • Phnom Penh
  A főváros, Phnom Phen erőszakos eseményekben bővelkedő múltja ellenére is megőrizte tagadhatatlan szépségét. Számos lenyűgöző templom - monostor együttessel rendelkezik. Az Ezüst Pagoda egyike azon kevés helyeknek, mely megőrizte a khmer kultúra brilliáns gazdagságát. A Nemzeti Múzeumban és a Királyi Palotában is megcsodálhatjuk a khmer emlékeket. A vörös khmerek által legyilkolt mintegy 17000 embernek állít hátborzongató emléket a Choeung Ek-i emlékmű, a városközponttól csak 15 km-re lévő területen, ahol 8000, nem és kor szerint rendezett csontváz látható az 1988-ban felállított emlék sztupa üvegfalai mögött.

 

 • Angkor
  Kambodzsa legfőbb látványossága Angkor, a templomváros. Több mint 100, a 9-13. században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét őrzi. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot.
  Angkoron kívül érdemes még meglátogatnunk a Bayon-i és a Ta Prohm-i templommaradványokat is, melyek Siem Reap-től csak néhány kilométernyire vannak.

 

 • Siem Reap a tóparthoz közel épült. Itt érdemes hajót bérelni és megnézni a vízi falut, az itteniek mind hajón tengetik napjaikat, az iskola, a templom, a rendőrség hajón található.

 

 • Udong
  Ha tehetik, keressék fel a Phnom Penhtol 40 km-re fekvő Udongot, mely a 16.-18. században Kambodzsa fővárosa volt. A régi város romjai, gyönyörű sztupák, pagodák és Buddha szobrok sora két hegygerinc mentén találhatók. A hegy aljában a Pol Pot rezsim áldozatainak állítottak emléket.

 

 • A tengerpart
  A tengerparton jellemzően kevés a turista, találunk kavicsos és finom homokos partszakaszt is. Amennyiben a vízben medúzával találkozunk, a csípésre ecetet öntve azonnal megszűnik a kellemetlenség. A víz lassan mélyül.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Kambodzsa - Útikritika

Siem Reap és Angkor Wat - Útikritika

Phnom Penh - Útikritika

Sihanoukville - Útikritika

 

 

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!