Találatok szűrése (4)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet
Lista nézet Táblázatos nézet

A Dél-afrikai Köztársaság a világ egyik legszínesebb országa, amelyet csodálatos növény- és állatvilág, népeinek egyedi törzsi kultúrája és nagyvárosainak hangulata jellemez. " A világ egy országban" - erről magunk is meggyőződhetünk, hiszen természeti és kulturális kincsei változatos klímája ezer arcot mutat. Az alábbi túrák lehetőséget kínálnak az ország egyéni utazással történő megismerésére. Dél-Afrika az utóbbi években a nemzetközi turizmus egyik legjelentősebb fogadó országává vált. Ehhez hozzájárultak a színvonalas szállodák, a kiváló infrastruktúra, a kellemes éghajlat, a barátságos emberek és persze a látnivalók sokasága: a csodálatos tájak, a nemzeti parkok hihetetlenül gazdag állatvilága, a különleges vegetáció, az őslakosság egzotikus kultúrája, a történelmi emlékek bősége és a gyönyörű városok szebbnél szebb épületei. E sokféleség és az itt élő emberek legkülönfélébb bőrszíne és származása miatt szokták Dél-Afrikát Szivárványországnak nevezni.

Országnév: Dél-Afrikai Köztársaság

Népesség: 43 400 000 fő

Kiterjedés: 1 219 912 km2

Főváros: Pretoria

Lakosság: fekete (75.2%), fehér (13.6%), ázsiai

Hivatalos nyelv: afrikaans, angol és 9 bantu nyelv.

Vallás: keresztény, törzsi vallások, muszlim, hindu.

Időeltolódás: +1 óra.

Pénznem: rand. 1 ZAR = 100 cent. Az utazási csekkeket minden nagyobb településen beváltják, de a legalacsonyabb kezelési költséget a First National Bank fiókjaiban kérik. Az átváltási igazolásokat célszerű megtartani, mert csak azok bemutatásával tudjuk visszaváltani pénzünket. A nemzetközi hitelkártyákat széles körben elfogadják. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott, azonban érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi valuta be- és kivitele korlátozott (5 000 ZAR-ig lehetséges).

Vízum: vízum nem szükséges, az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs. Egyes területeken (pl. Krüger Nemzeti Park) maláriatabletta szedése javasolt. A vezetékes víz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Időjárás: mérsékelt és szubtrópusi, régióktól függően.
Az ország éghajlata száraz és meleg, amit az óceán közelsége és a magaslatok tesznek egy kicsit változatosabbá. A keleti országrész és Fokváros környéke a legcsapadékosabb, a Namíbiával határos sivatagos területek pedig a legszárazabbak. A déli partvidéken kellemes, szinte mérsékelt övi, a keleti parton viszont trópusi éghajlat uralkodik.

Étkezés

Dél-Afrika étkezési szokásait a hosszan tartó angol befolyás határozza meg, az étlapok az összes Londonban szokásos ételt tartalmazzák: sültek, főtt zöldségek és chips a legáltalánosabb fogások. A dél-afrikai sör elsőrangú, és érdemes megkóstolni az egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvendő borokat is.

Közlekedés

Taxival javasolt, autóbérlés lehetséges.
Johannesburg-ba és Cape Town-ba repülővel juthatunk el.
Dél-Afrikát érdemesebb bérelt autóval felfedezni, a tömegközlekedés ugyanis nagyon drága. A városokban kétféle busz közlekedik, a nagyon tiszta, kényelmes Translux buszok, és az olcsó, zsúfolt és koszos Transtate buszok.

Elektromosság: 250 V Pretoriában, az ország többi részében 220/230 V.

Vásárlás: Az egész világon deklarált elefántcsont embargó miatt nem ajánlott elefántcsontból készült tárgyakat vásárolni, mert ez gondot okozhat a vámnál.

Történelem

Dél-Afrika népszerű megállóhely lett az európai hajók számára, miután Vasco de Gama megnyitotta a Jóreménység Fok fűszerútját 1498-ban. A 17. század közepére a skorbut és hajótörés arra kényszerítette a holland hajósokat, hogy állandó települést létesítsenek a Tábla Öbölben a mai Cape Town helyén. A túlnyomórészt holland polgárok lassan nyomultak előre északra, erőszakkal és betegséggel megtizedelve a Khoisan törzseket. A 18. század végén, a holland hatalom gyengülésekor a britek Afrika más részeit kezdték elfoglalni. Noha a rabszolgaságot eltörölték 1833-ban, a munkaerő fekete/fehér felosztása túl jól szolgálta a fehérek érdekeit ahhoz, hogy bármit is tegyenek annak megszüntetéséért. Fekete-Afrika déli részén harcokra csak a fehérek bevonulása után került sor. Az Első angol-búr háború lehengerlő búr győzelemmel és a Dél-Afriakai Köztársaság megalakulásával ért véget. A britek meghátráltak, míg hatalmas aranylelőhelyeket nem találtak Johannesburg környékén. Ekkor - a birodalmi mohóságtól vezérelve - ismét felvonultak a második angol-búr háborúhoz. A búrokat arra kényszerítették, hogy írjanak alá egy megszégyenítő és keserű békét. A Dél-Afrikai Unió 1910-ben jött létre. 1948-ban a Nemzeti Párt vette át az uralmat és egészen 1994-ig nem csökkent a fehér uralom. A feketék lakhatását olyan területekre korlátozták, melyeknek lényegében nem volt infrastruktúrájuk és iparuk, ennélfogva ők nem tudtak elegendő élelmet biztosítani a fekete népesség számára. Fekete ellenállás robbant ki sztrájkok, polgári elégedetlenség és tiltakozó menetek formájában; és azokat a korai 1960-as években támogatta a nemzetközi közvélemény, miután 69 tüntetőt megöltek Sharpeville városban, és bebörtönözték az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetőit, beleértve Nelson Mandelát. 1961-ben a Brit Nemzetközösségből való kilépése után Dél-Afrika egyre jobban elszigetelődött. A fekete tüntetőkkel szembeni erőszakos megnyilvánulások megerősítették a forradalmi harc melletti elkötelezettséget, és az ENSZ végül gazdasági és politikai szankciókat vezetett be. Az 1980-as évek közepén a városokban kirobbantak a fekete-fekete ellentétek. P. W. Botha elnök letartóztatásokkal, kínzásokkal és cenzúrával tartotta fenn hatalmát 1989-ig, mikoris a gazdasági szankciók hatása érződni kezdett: a valutát leértékelték és a reformista F. W. De Klerk került hatalomra. Lényegében az összes fajgyűlölő rendelkezést felfüggesztették, a politikai rabokat szabadon engedték és tárgyalások kezdődtek egy új kormányzat létrehozására. Az 1994-ben megtartott szabad választások döntő győzelmet hoztak a ANC számára és Nelson Mandela lett az elnök.


Ünnepek, rendezvények

A Felszabadulás Napja Április 27. A 94-es választások óta számos ünnep megszűnt és helyükbe újak léptek, például a Fiatalok Napja és a Megbékélés Napja. A legnagyobb kulturális esemény a Nemzeti Művészeti Fesztivál, amelyen az opera- és színházi előadásokon kívül egyetemi színjátszó csoportok vetélkedését is megtekintheti a közönség. Johannesburgban rendezik a Művészetek Élnek elnevezésű fesztivált, mely nemcsak zenei előadásairól, hanem az ország kultúráját bemutató kiállításairól is híres. A "Jacaranda Fesztivál" és a "Pretoria Show" Pretoria leglátványosabb eseményei. A sport-rajongók remek krikett- és rögbimeccseket szurkolhatnak végig.


Sportolási lehetőségek

Az aktív pihenést kedvelők nem fognak csalódni Dél-Afrikában: remek hegymászó és túrázó útvonalakat találnak, de hőlégballonozhatnak vagy ejtőernyőzhetnek is. Az extrém vízisportok kedvelői csodás strandokon szörfözhetnek, és az Orange-folyón raftingolhatnak.


Főbb látnivalók:

Fokváros a harmadik világ és a fejlett országok keveréke. A város Dél-Afrika legrégibb települése, leginkább csodálatos strandjairól, tengerpartjáról és lenyűgöző hegyláncairól híres. A legnevezetesebb látnivalók a belvárosban találhatók. A Jóreménység kastély az ország legrégebbi, európaiak által épített épülete. A Dél-Afrika Múzeum dinoszaurusz-leleteiről és a busmanokat bemutató kiállításáról híres. A Victoria and Alfred Waterfront hangulatos bárjaival, éttermeivel és vadonatúj tengeri akváriumával várja a látogatókat. A Table Mountain-ra közlekedő drótkötélpályás felvonó megéri a kicsit drágább viteldíjat, ugyanis a hegytetőről szép időben meseszép kilátás tárul elénk. A hegyen található Kirtenbosch botanikus kert a világ egyik legszebb kertje.
Durban az ország legismertebb tengerparti üdülőhelye, mely nem csak gyönyörű tengerpartjáról, hanem kulturális eseményeiről, múzeumairól, templomairól és mecseteiről is híres.
A Garden Route a déli tengerparton fut végig, csodálatos erdők, vadvirágos rétek és gyönyörű strandok mentén.  Johanessburg az ország leggazdagabb városa, lakói közül azonban sokan kénytelenek bádogviskókban élni. A dél-afrikai valósággal itt szembesül igazán az ember. A Krueger Nemzeti Park a világ egyik legrégebbi és legismertebb parkja. Az oroszlánokat, leopárdokat, elefántokat, bölényeket és orrszarvúkat mind megtekinthetjük, ha szerencsénk van.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Dél-Afrikai Köztársaság

Fokföld és Fokváros

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Pretoria
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Dél-Afrikai Köztársasági desztinációk

Durban
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!