Találatok szűrése (20)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet
Lista nézet Táblázatos nézet

Kína nemcsak egy hatalmas ország, hanem egy teljesen külön világ is. Elhagyatott, sivatagos, félsivatagos területeken nomád pásztorok élnek, nyomorúságos körülmények között parasztok milliói rizst termelnek, miközben a nagyvárosokban fejlett fogyasztói társadalom kezd kialakulni. Az ország vezetői évtizedeken át próbálták a Föld színéről eltörölni a több ezer éves kultúra emlékeit, monumentális építészeti terveikkel tönkretenni a természetet, de szerencsére ez teljes egészében nem sikerült nekik. Az ország varázslatos látnivalókkal, az európaitól teljesen eltérő kultúrával várja az évről-évre egyre nagyobb számban érkező turistákat. Az egész országot természetesen nem lehet pár hét alatt megismerni, de hála a rengeteg látnivalónak, rövid idő alatt is számos élménnyel gazdagodhat az utazó.


Országnév: Kína

Népesség: 1 261 832 482 fő

Kiterjedés: 9 596 961 km2

Főváros: Peking

Lakosság: han-kínai (92%), csuang, ujgur, huj, mandzsu, tibeti, mongol, koreai

Hivatalos nyelv: kínai

Vallás: buddhizmus, taoizmus, muszlim, protestáns

Időeltolódás: +7 óra

Pénznem

Jüan. 1 CNY = 10 jiao = 100 fen. Nemzetközi hitelkártyák elfogadása terjedőben van, azonban mindenképpen szükséges készpénzt magunknál tartani, mert a bankautomaták meghibásodhatnak. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de 5 000 USD felett bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz csak Kínában váltható, az országból kivinni tilos.

Vízum

Vízum szükséges. Az útlevélnek a beutazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Kivételt képez Hongkong és Macao, ahol magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak, érvényes útlevéllel.

Kilépési illeték: 90 CNY-t kell fizetni az ország elhagyásakor a repülőtéren.

Egészségügyi előírások

Kötelező védőoltás nincs. Palackozott víz fogyasztása javasolt.

Időjárás

Az éghajlat is nagyon változatos. Az északi országrészben telente nem ritka a 40 fokos hideg sem, nyáron ugyanakkor jóval 30 C fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála. A délkeleti partvidéken a nyár meleg és párás, ősszel gyakoriak a tájfunok. A legforróbb terület a Turpán-fennsík, itt gyakran van 40 foknál is melegebb.

Étkezés

A kínai konyha méltán világhírű, a legízletesebb specialitások azonban kizárólag éttermekben és szállodákban kaphatók, a hétköznapi étkezésben a híres kínai ételek nem szerepelnek. 4 különböző tájjellegű ételkészítési mód figyelhető meg az országban. A Mandarin és a Shandong Peking környékén hódít, és jellegzetessége, hogy köretként tésztát, illetve gőzölt kenyeret fogyasztanak. A kantoni és Chaozhou ételek félig főtt húsokból és zöldségekből állnak. A shanghai-i konyha a vörösre főtt ételekről, a szecsuáni pedig az erős fűszerekről híres. A tea a legkedveltebb alkoholmentes, a sör pedig a legkedveltebb alkoholtartalmú ital. A borokat csak az erős gyomrúaknak ajánljuk. Az égetett szeszek közül a legnépszerűbb a rendkívül erős maotai.

Közlekedés

A légi közlekedés privatizációja óta számos belföldi légitársaság indít járatokat a nagyvárosok között. A gépeken a diákok és a nyugdíjasok komoly kedvezményekben részesülnek. Nem fogunk csalódni az autóbusz-közlekedésben sem, a járatok gyorsak, pontosak, mindenhová eljutnak és gyönyörű városok és tájak mentén haladnak. Még ennél is jobb azonban a vasútközlekedés. Az 52000 km hosszú hálózat minden településre elér.
A városokban a buszok nagyon olcsóak, azonban éppen emiatt rendkívül túlzsúfoltak. Ha azt gondoljuk, hogy a pesti csúcsforgalmi állapotoknál rosszabb nem létezik, szálljunk fel egy helyi buszra, és rá fogunk jönni, hogy tévedtünk. Taxik csak a nagyobb városokban vannak, a taxióra pedig ismeretlen a helyiek körében, így csak rajtunk múlik, hogy milyen árat tudunk kialkudni. A nagy vasútállomások és buszpályaudvarok környékén motorkerékpáros és háromkerekű taxik is várják az utasokat.

Történelem

Különös, hogy közel egyidőben jelent meg a földművelés a kínai alföldön is, mint Mezopotámiában és Indiában, pedig a területek távol vannak egymástól és igen elzártak. A Kínai Birodalom azonban, szemben a mezopotámiai és egyiptomi birodalmakkal nagyon fiatal. Az időszámítás előtti évezredekben Kína nagyon lassan fejlődött. A nagy kínai alföldön kialakult a földművelés, de a peremterületeken nomád állattenyésző népek éltek. Az Kr.e. VIII. században lejegyzett történeti hagyomány szerint, a kínaiak az állattenyésztést a Kr.e. V. évezred közepén, a földművelést a IV. évezred végén, az egyes iparágakat és az írást pedig a III. évezred közepén sajátítják el. Ezek szerint a kínai kultúra nem a sumér kultúra párja, hanem az akkádé, azaz őt is megelőzte egy másik magaskultúra, amely a ma sivatagos területeken alakult ki, a kínait megelőzően.

Elektromosság: 220 V, az aljzatok a magyarországitól eltérőek, átalakító szükséges.

Ünnepek, rendezvények

Nemzeti Nap: október 1.
A kínai Újév beköszöntét februárban ünneplik, petárdákkal, tűzijátékkal és égbeszökő árakkal. A Lámpás Fesztivál, a híres oroszlán táncokkal zárja az ünneplést. A Ching Ming a Mindenszentekhezz hasonló, és áprilisban ünneplik. Júniusban Hong Kongban tartják a híres Sárkány Hajó Fesztivált. Rengeteg vallási ünnepet is tartanak a buddhista vallás hívei, ezek közül a legnagyobbak: Guanyin születésnapja, Mazu születésnapja, a Szellemek Hónapja és a Hold Fesztivál.

Sportolási lehetőségek

Kína nemzeti szimbóluma a Nagy Falon kívül a kerékpár. A turisták is könnyedén beállhatnak a 300 millió bicikliző közé, gyönyörű tájakon vezető kerékpártúrát szinte valamennyi utazási iroda szervez. A kerékpárutak mellett jól felszerelt kempingek találhatók.
A kínai hegyek adottságai elsőrangúak, akár a hegymászást, akár a túrázást, akár a vadvizi hajózást vesszük figyelembe, viszont rettentően drága engedélyeket kell beszereznünk, hogy extrém szenvedélyünket kiélhessük. Belső-Mongólia tájain járva lovagolhatunk, de tevegelhetünk is. Télen viszonylag jó síterepeket is találhatunk, bár az európaiak elsősorban nem ezért utaznak ide. A városok parkjaiban tai-chi tornagyakorlatokkal pihenhetjük ki a nyaralás fáradalmait.


Főbb látnivalók

 • Peking
  Peking az ország fővárosa. Az egész országot innen irányítják, és itt döntenek a több ezer kilométerre élők sorsáról is. Az időzónákkal mit sem törődve a pekingi időt kell az egész országban használni, a pekingi dialektust kell beszélni, és az ügyes-bajos dolgokkal is ide kell fordulni. A leghíresebb látnivalók a Tienamnen tér, a Tiltott Város és a Nyári Palota.

 

 • Shanghai
  Shanghai 15 órás vonatútra van Pekingtől, és az ország legelnyugatiasodottabb városa. A város látnivalóinak nagy része a Puxi városrészben van. A leghíresebb a Qiuxia Pu és a Guyi park a Ming dinasztiából. Érdemes még megtekinteni a Tang és Long dinasztiák pagodáit is.

 

 • Xian
  Xian valamikor a világ kultúrájának központja volt, az ókorban fejlettebb volt, mint a Római Birodalom. A város legfőbb nevezetessége a 10000 agyagkatona szobor, melyek katonás sorban, fegyverekkel, remekül kimunkált arckifejezéssel védik a rájuk bízott dolgokat. Érdemes felkeresni a régi városfalat, a muzulmán negyedet és Banpo kőkori falvát is.

 

 • Macao
  Macao tavaly került vissza Kína fennhatósága alá. A város a portugálok ideérkezése óta kultúrák találkozóhelye. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Szent Pál székesegyház, melyet olaszok terveztek, japánok építettek, portugálok használtak és melyet egy kínai tájfun döntött romba. A legszebb kilátás a városra az Erod hegyről, vagy a Guia erődből nyílik A látnivalókat a fenséges helyi konyha remekművei egészítik ki. A játékos kedvűek szintén előszeretettel keresik fel Ázsia Las Vegasát.

 

HongKong
Hongkong Különleges Igazgatású Terület, a Kínai Népköztársaság két különleges igazgatású területének egyike, amely több mint 260 szigetből áll. 1997-ben került vissza Kína uralma alá. A világ legforgalmasabb kikötője, és egyik legnagyobb pénzügyi központja. Hongkong az a  hely, ahol a Nyugat és a Kelet találkozik. A modern életforma és a hagyománytisztelet sajátos ötvöződése  menthetetlenül rabul ejti az ide látogatót.

Kiterjedés: 1104 km?

Népesség: 7 041 000 fő

Időjárás, éghajlat: éghajlata szubtrópusi. A nyár forró és nyirkos, időnkét előfordulhatnak záporok és nagyobb viharok is,  a tél általában napos, február felé kezd felhősödni. A legkellemesebb évszak a tavasz és az ősz.

Lakosság: a lakosság 95%-a kínai származású, a  maradék 5%-ot filippínó, indonéz,  indiai,  thai származású népek teszik ki.

Hivatalos nyelv: Hongkong legfőbb és hivatalos nyelve a kantoni, mely egy kínai nyelvjárás, ezenkívül az angolt is beszélik.

Pénznem: Hongkongi dollár (HKD)

Vízum: Vízum nem szükséges, az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs, palackozott víz fogyasztása javasolt.

Közlekedés: Hongkong közlekedési hálózata nagyon fejlett. A napi utazások több mint 90%-a tömegközlekedési eszközökön zajlik, ami a legmagasabb arány a világon. Fejlett városi buszhálózata,  helyi komp-és vonatközlekedése van, ezenkívül saját reptérrel is rendelkezik.

Gasztronómia: A jól ismert kínai konyha igazi remekeivel leginkább éttermekben találkozhatunk. Ilyen például a pekingi kacsa, a szecsuáni csípős csirke, a mandarin palacsinta, amely a miénktől eltérő módon vízből és lisztből készül és köretként funkcionál, vagy a cápauszony leves. Alkoholmentes italként leginkább a teát fogyasztják. Közkedvelt ezenkívül a sör és az égetett szeszek, mint például a maotai.


Látnivalók

 • A legfontosabb látnivalók között mindenképpen meg kell említeni a Viktória kikötőt, a Viktória Csúcsot, és a Viktória Parkot. A Viktória kikötő választja el egymástól a Kowloon félszigetet és Hong Kong szigetet. Mindkét oldalról lenyűgöző kilátás nyílik a felhőkarcolókra. Rengeteg kikapcsolódási és sportolási lehetőséget nyújt a Viktória park, az úszómedencétől kezdve a kosárlabda -és teniszpályákon keresztül bármit megtalálunk az aktív pihenéshez.

 

 • A Viktória Csúcson (peak ) található a világ egyik méltán legszebb kilátópontja, amelyet amolyan fogaskerekűvel, a peak tram-mel közelíthetünk meg. Különösen ajánlatos ide este ellátogatni, ahol az amúgy is lenyűgöző kilátást fokozzák a kivilágított felhőkarcolók és utcák.

 

 • Lantau szigetre látogatva találjuk az ülő Buddha szobrot, melynek belsejében múzeum kapott helyet. A szobrot monostorok és hatalmas zöld területek övezik.

 

 • A Kowloon félszigeten helyezkedik el a Csillagok sugárútja, ahol Hong Kong-i hírességek szobraival és kézlenyomataival találkozhatunk, Hollywood-i mintára.

 

 • Ha vásárolni támad kedvünk, Hongkong a megfelelő hely. Plázák és piacok sokaságával találkozhatunk itt, az utcai piacokra főleg érdemes ellátogatni, ahol beszerezhetünk egy-egy egyedi darabot, szuvenírt, emléket.

 

 • Nagyon híres az itt rendezett Sárkány Hajó Fesztivál. A Disneyland és az Óceán Park a Föld legszínvonalasabb tematikus parkjai.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Kína - Útikritika

Peking - Útikritika

Shanghai - Útikritika

Hongkong - Útikritika

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Pekig
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 11°
 • 21°
 • 27°
 • 31°
 • 31°
 • 30°
 • 26°
 • 20°
 • 10°
 • -10°
 • -8°
 • -2°
 • 13°
 • 18°
 • 21°
 • 20°
 • 14°
 • -2°
 • -8°
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • 7
 • 7
 • 8
 • 8
 • 9
 • 9
 • 7
 • 7
 • 8
 • 8
 • 6
 • 6
 • 2
 • 2
 • 2
 • 3
 • 5
 • 6
 • 12
 • 9
 • 5
 • 2
 • 2
 • 1
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Kínai desztinációk

Hongkong Tibet Makaó Hainan sziget

Beutazási feltételek (frissítve 2024.03.12.)

A kínai Külügyminisztérium 2024. március 07. napján tartott sajtótájékoztatója szerint 2024. március 14. 00:00 órától 2024. november 30. 24:00 óráig (UTC+8, pekingi idő szerint) a magyar hatóságok által kibocsájtott érvényes magánútlevéllel rendelkező utasok, akik üzleti, turisztikai, családi látogatás vagy tranzit céljából utaznának be a szárazföldi Kína területére, a belépéstől számítva 15 napig kínai vízum igénylése nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak az országban.  

Figyelem! A határellenőrzés során a kínai hatóságok továbbra is kérhetik a belépés célját és időtartamát igazoló támogató dokumentumok bemutatását, így például szállásfoglalás-igazolást, repülőjegyet (visszaútra vagy tovább utazáshoz), meghívó levelet és további kapcsolódó iratokat. A 15 napot meghaladó vagy egyéb célú tartózkodás esetén a beutazáshoz továbbra is szükséges vízumot igényelni!

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége (KNK szárazföldi területe):

Elvárt érvényessége (Hongkong, Makaó):

IgenIGEN

A belépés/vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig.

A tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg.

Személyi igazolvány:

NemNEM

Forrás: Kína | Konzuli Tájékoztatás (gov.hu)

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

 

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!