Kína - Világ az Ég alatt

Feng Shui, Konfuciusz, Lao-Ce, Taoizmus, asztrológia, akupunktúra és orvoslás, teakultúra, Tai Chi, Chi Kung, a Selyemút, kalligráfia, porcelán, Ji King… - amilyen hatalmas maga az ország (9 569 960 km2), legalább annyi gondolat cikázik az ember fejében, mikor Kínába indul.

De vajon mi maradt a 21. századra a régi idők magasrendű kínai civilizációjának egyedülálló, klasszikus hagyományaiból, a Marco Polo által papírra vetett csodákból? Mit talál az európai utazó ma, ha felül a Shanghai Expresszre? Nos, a Jin-Jang harmónia meglehetősen kétarcú világát, melyben egyrészt rettentő méreteket ölt a diktatórikus katonai rezsimek támogatása, a fegyverkereskedelem, az emberi jogok sárba tiprása és a környezetszennyezés; másrészt letűnt korok rendkívüli emlékeit: a kínai nagy falat, Xi’an 10 000 katonából álló terrakotta hadseregét, a pekingi Nyári Palotát és a Tiltott Várost, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Fellelhető itt ’minden, ami az Ég alatt van’. Évszázadokkal ezelőtt a kínaiak így nevezték ugyanis a világot (’Tianxia’), ami számukra egyet jelentett Kínával.

Kelet Párizsa - Shanghai

 „…megtalálták ennek az új Shanghainak a legebeszédesebb szimbólumát, az aranyban foszforeszkáló Lótusztrónust, amelyen már senki nem ül, képet adván arról, hogy a Buddha elhagyta a várost, hogy ez a gigász, Shanghai, magára maradt saját gigászi csillogása alatt, hogy tehát vakon tör valahová a maga irtózatos sebességével, miközben a trón: üres.”    /Krasznahorkai László/

Kína legnagyobb városa (lakosainak száma 13,4 millió fő) a 2010-ben megrendezésre kerülő Világkiállítás helyszíne. Egy amerikai felmérés, mely életminőség tekintetében vizsgálta a világ nagyvárosait, Shanghait igencsak hátra - a 102. helyre -  helyezte a sorban (1. Genf és Zürich, a sereghajtó pedig Bagdad), főképp légszennyezettsége és politikai merevsége miatt. Az 1990-es évek közepén  a világ toronydaruinak fele Shanghai utcaképét rontotta. Shanghai annyiban sokkal inkább hasonlít Hong-Konghoz, mint Pekinghez, hogy kulturális öröksége főként a 19. sz. közepétől datálódik. Kína legjelentősebb múzeumai -  pl. a Shanghai Múzeum – is itt pompáznak. Shanghai Kína legforgalmasabb és egyben a világ 2. legforgalmasabb kikötője; itt találhatóak Kína legjobb hotelei; Ázsia legnagyobb bevásárlóközpontja; itt épül a világ legmagasabb épülete; és innen indult útjára a világ első lebegő vasútja. Egész éven át rendelkezésre álló fedett sípályák és Mercedes-taxik várják a látogatókat. Shanghai - képszerűen szólva -  olyan, mint a forró wokban sistergő olaj – energikus és kirobbanó kirakatváros, ahol a valódi kreativitás, az igazi ötletek, a mélység azonban még váratnak magukra…

Bund

Kora reggel a Bundon, Thai Chi-t gyakorló helyiekhez csatlakozunk a szabadban. Nem árt felvértezni magunkat energiával, hiszen Shanghai-ról a legjobb indulattal sem mondható el, hogy nyugalmat árasztó város lenne. Az előzetes képnézegetés és lázas olvasgatás sem készítheti fel az embert eléggé a shanghai valóságra: lüktető, mérhetetlenül zsúfolt, intenzív, zajos és elképesztően sűrű autóforgalom, vibráló vörös és fáradt-sárga neonfények, nyüzsgő árusok. A repülőtérről a 430 km/h-s sebességgel száguldó, ultramodern, lebegő mágnesvasúttal robogunk a város felé. Sétánkat a Huangpu-folyó partján,  a  Bundon kezdjük, mely vitathatatlanul az egyik legmegkapóbb része a városnak. A Huangpu keleti partjáról a jövő – Pudong, nyugati partjáról a múlt  - Puxi tárul elénk. Pudong, mely 20 éve még szántóföld volt csupán, ma a kínai gazdaság motorja - üzleti negyed, Ég fölé törő felhőkarcolókkal, melyek esti kivilágításban még akár szépnek is tűnhetnek; Puxi ezzel szemben a történelmi Shanghai emlékeit őrzi. Tájékozódásunkat nagyban könnyíti, hogy Shanghaiban – a legtöbb kínai várossal ellentétben – a kínai mellett angolul is olvashatók az utcanevek a táblákon. A Bund déli végénél (Pearl Dock) befizetünk egy kellemes, fél órás hajós városnéző túrára, így – egy kis túlzással - azonnal átlátjuk a kaotikus várost.

Shanghai óvárosa

A Bund kilométeres ’látványsétája’ után bevetjük magunkat az óváros klasszikus, szűk hátsó utcácskái közé, ahol a tisztára mosott ruhák az ablakokban lógnak és sűrűn összeszorítva sorakoznak egymás mellett a lakóházak. A városrész kör formáját az 5 km hosszú városfal adta, melyet a 16. században emeltek a japán kalózok támadásai ellen. Sajnos a falat 1912-ben lerombolták. Az óvárosban szerencsére kevés turistával találkozunk, ellenben annál több műemlékkel: a taoista Baiyun templomát a konfuciánus templom követi, eredetileg 1294-ből, de jelenlegi helyére csak a 19. században költöztették. Kertje magnóliákkal és madárdallal igazi feltöltődés. A napjainkban is működő Chenxiangge apácazárda kedves, sárga templomfalai között Sakyamuni (Buddha) és Maitreya (az eljövendő Buddha) szobra előtt mi is füstölőt gyújtunk. A szerzetesnők éneke, az ima-mormolás kiszűrődő moraja csendes áhítatra ébreszt bennünket. A szellemi feltöltődés után persze pocakunkról sem felejtkezhetünk el. Shanghaiban kihagyhatatlan kulináris élményt ígérő helyi specialitás a rizslisztből készült gőzgombóc-falatka. A hússal vagy hagymával, zöldséggel töltött aprócska ’kínai raviolit’ a népszerű Nanxiang Étterem-ben hordószerű bambusztálakból kínálják, mi ecetbe és szójaszószba mártogatva fogyasztjuk a helyiek gyűrűjében. Sült és főtt változatát bárki kipróbálhatja azonban utcai árusoknál is. Egyes vélemények szerint a tészta is Marco Polo-n keresztül jutott Itália földjére Kínából a 13. század elején.

Yuyuan

Épp a hétvégi forgatag közepébe csöppenve érünk a Yuyuan bazárba  - óriási a nyüzsgés, hangzavar, pálcikára tűzdelt falatok a standokon mindenfelé, színes csecse-becse árusok végtelen sora, vörös lampionok, árad a giccses műanyag, így hamar menekülőre fogjuk és a Yuyuan kert felé vesszük az irányt. Itt már nem ételszag terjeng, hanem a nemes magnólia illata lengi be a teret, virága Shanghai jelképe. Árnyas lugasok, csillámló halastavak, kerti pavilonok, suhogó bambuszok, gingkofák, sziklakertek, jázmintenger – a Ming-dinasztia korabeli kerttervezés elragadó példája. A kert békéjét még a japán turisták kisebb özöne sem tudja megbolygatni, nagyokat szippantunk a levegőből. Hirtelen jött nyugalmunkat teázással tetézzük, Kína egyik leghíresebb, gazdagon díszített tóparti pagoda-teaházában – Huxingting – leszünk részesei a különleges helyi teaszertartásnak. Mennyei illatú jázminos zöld teánkat kortyolgatva klasszikus kínai zenét hallgatunk. A teaház előkelő vendégei között megfordult már II. Erzsébet királynő és Bill Clinton is. Shanghaiban néhány taoista templomhoz is tartozik egyébként teázó, a helyiek kezében pedig gyakran látni termoszt, műanyag edényt, melyben a nap folyamán többször felöntik zöld teájukat forró vízzel.

Francia negyed

Másnap a hajdani francia negyeddel, Shanghai talán legkellemesebb városrészével indítjuk a napot. A környék egykor a shanghai szerencsevadászok, kalandorok, gengszterek, forradalmárok, írók és könnyűvérű lányok törzshelye volt, akik ugyan többségében nem is franciák, hanem britek, amerikaik, oroszok és kínaiak voltak. Árnyas fákkal szegélyezett sétányai, a 30-as éveket idéző franciás jellegű impozáns épületei elővarázsolják a város hajdanvolt hangulatát. Valóban a ’Kelet Párizsában’ járunk. Hangulatos éttermei közül mi a shanghai specialitásokról híres Baoluo Jiulou-t választjuk. Ínyenceknek melegen ajánlott a sült angolna, a rákpörkölt, vagy a lótuszlevéllel sült kacsa; mi a bőséges zöldségválasztéknál maradunk, persze a kötelező jázminrizzsel körítve. Igyekszünk betartani a pálcika-etikettet, vagyis pálcáinkat még véletlenül sem állítjuk a rizsbe függőlegesen, hiszen ez a kínai hagyomány szerint igen nagy udvariatlanság. Jóllakottan folytatjuk tovább utunkat a Propaganda-plakát Művészeti Központba, ahol az 50-70-es évek ’sikerdarabjai’ hamar retro-hangulatba hoznak minket, az Amerika-ellenesség és az imperializmussal szemben folytatott küzdelem hangulata süt minden plakátról. Egyszerre döbbenetes és bágyadt mosolyra késztető érzés.

A Renmin-tér és környéke

Shanghai központi terét zenélő szökőkútjával kevésbé találjuk zordnak, mint mondjuk a pekingi Tiananmen-teret. Bár, némi ücsörgés után felrémlik bennünk, hogy 1989-ben ezen a téren gyűltek össze a kommunista rezsim ellen demonstráló diákok, kiknek lázadását a karhatalom vérbe fojtotta. Így a kép már nem is olyan idilli…  A város - és talán Kína - első számú múzeuma a Shanghai Múzeum, kötelező program minden idelátogató számára, mi sem hagyjuk hát ki. Jó döntésnek bizonyul, igazán egyedülálló esztétikai élményt nyújt a kalligráfiai gyűjtemény. A világhírű bronzgalériában több ezer éve készült rituális és hétköznapi célokat szolgáló edényeket találunk. A bronzharangok a Han-dinasztia idején Kína legfontosabb hangszerei voltak, alkalmanként még ma is tartanak tradicionális harang-hangversenyeket Shanghaiban. De lenyűgözőek a múzeum kerámiái, porcelánjai, Jade-galériája és  numizmatikai gyűjteménye is, ahol kés – illetve kulcs formájú érméket is megszemlélhettünk.

Masszázs

A városi nyüzsgésben való hosszas kóborlás után igazi felüdülést jelentett számunkra a masszázs! Shanghai utcáin lépten-nyomon kisebb-nagyobb masszázs szalonokba botlik az ember, ahol akár csupán rövid, frissítő láb-masszázst is kérhet, méghozzá az itthonihoz képest igen kedvező áron (kb. Y 25/óra, úgy 700 Ft). A Lulu Masszázs-szalonban ne lepődjön meg senki, ha napszemüveges masszőröket lát, mivel ők nem látnak. Kínában ugyanis hagyományosan a vakok végzik ezt a munkát, különlegesen kifinomult érzékkel. A kínai masszázs – a tuina – a tradicionális kínai orvoslás része,  a chi-t (életenergia) és a meridiánokat (a test energia csatornái) veszi célba. A ’gyorstalpaló’ masszázsokkal szemben ezt feltétlenül komolyabb, békésebb helyeken érdemes  kipróbálni. 

Jade Buddha temploma

A legenda szerint élt valaha egy kínai szerzetes, aki Burmán keresztül Tibetbe utazott, ahonnan 5 Buddha-szobrot hozott magával. Ezek közül került kettő Shanghaiba. A templom középpontjában lenyűgöző a csaknem 2 méteres halványzöld jade Buddha, minden itt eltöltött perc misztikus élmény. A buddhista kolostorhoz szerény vegetáriánus étterem is tartozik, nem mindennapi élmény volt kipróbálni, és ezzel - úgy gondoljuk - illő búcsút is vettünk Shanghaitól. A Kínai Népköztársaság, a jövőbeli szuperhatalom, ma a világ harmadik katonai, második gazdasági potenciálja. Többek között pl. a szudáni kormányerők legfőbb gazdasági partnere (a helyi olajexport 80%-ának felvásárlója) és fegyverszállítója. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként sok esetben sikerrel hátráltatja vagy akadályozza meg a nemzetközi békefenntartó csapatok bevetését (pl. Burma, Darfur). A Dalai Lámát árulónak, szeparatistának titulálja, amiért Tibetet demilitarizált övezetté szeretné nyilvánítani (a kínai hadsereg tibeti bevonulása óta (1950) kb. 1 millió tibeti vesztette életét és úgy 6000 kolostort romboltak le a ’kulturális forradalom’ zászlaja alatt.) Az ország energiafelhasználásának hatékonysága aggasztó: arányaiban 10-szer rosszabb a fejlett országokénál. A klímaváltozás hatásaként az elmúlt 20 év során Shanghai-ban kb. 3-5 Cº-kal melegedett a hőmérséklet.

A Tao Te King több mint 2000 éves bölcsessége mutathat-e vajon kiutat a reménytelennek tetsző morális válságból?:
 
„Nincs lágyabb, mint a víz,
Mégis a köveket kivájja:
nincs különb nála.
A gyenge legyőzi az erőset,
a lágy a keményet: 
az ég alatt mindenki tudja…”

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!