Találatok szűrése (22)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet
Lista nézet Táblázatos nézet

Mindenkinek, aki távoli, egzotikus utazáson töri a fejét és még nincs kialakult elképzelése, Thaiföldet ajánljuk elsődleges úti célként. Ez az a hely, ahol az utazó mindent megtalál, ami egy tartalmas kalandozáshoz szükséges. Egzotikus keleti kultúra, gyönyörű építészeti emlékek, buddhizmus, északon hegyi túrák a civilizációtól elzártan élő törzsekhez, délen gyönyörű szigetek, ahol egy Bounty reklám szereplőjének érezheti magát az ember. A parttól néhány méterre pedig hihetetlen kavalkád, soha nem látott színű halak, kagylók, korallok. Az emberek rendkívül barátságosak, segítőkészek, s általában jól beszélnek angolul.


Országnév: Thaiföldi királyság

Népesség: 62 200 000 fő

Kiterjedés: 513 115 km 2

Főváros: Bangkok

Lakosság: thai, mon, khmer, laoszi, kínai, maláj, perzsa, indiai

Hivatalos nyelv: thai

Vallás: buddhista (95%), mohamedán (4%)

Időeltolódás: + 6 óra

Pénznem: Baht. 1 THB = 100 satang. A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket a legtöbb szállodában és bankban elfogadják. USD, utazási csekk vagy bankkártya kivitele javasolt. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott. Maximum 50 000 THB vihető ki az országból.

Vízum: Vízum szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Kilépési illeték: 500 THB-t kell fizetni az ország elhagyásakor a repülőtéren.

Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs.

Időjárás

Thaiföldön 3 évszak váltja egymást: márciustól május végéig tart a nyár, júniustól szeptemberig az esős - bár rengeteg napsütést is adó- évszak, és októbertől február végéig a hűvösebb napok.

Öltözködés

Könnyű, kényelmes pamut viselet a legajánlatosabb, a nylon ruhanemű kerülendő. A hűvösebb időszakban és a hegyekbe vagy távoli nemzeti parkokba való utazáshoz pulóver szükséges. Bizonyos éttermekben és éjszakai klubokban öltöny, nyakkendő viselete kötelező.

Étkezés

A thaiföldi konyha a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai ízvilág elemei is, melyet itt tökélyre fejlesztettek. A thaiföldiek egyszerre kis adagokat fogyasztanak, de viszonylag gyakran étkeznek. Különösen kedvelik a csípős ételeket. Ha ellátogat egy helyi étterembe, minden ételt egyszerre tálalnak fel és felváltva fogyasztják őket (az édes ételeket a csípős fogásokkal együtt szervírozzák, hogy az erős falatokat enyhítsék). Természetesen megtalálhatóak a nemzetközi konyha ismert ételei is, a szállodák többségében ezek is szerepelnek az étlapon. A színvonalasabb éttermekben egyaránt kínálnak európai, levantei, ázsiai és keleti ételeket is. A városi vízhálózat csapján folyó vizet fogyasztásra nem javasoljuk. Ásványvíz minden hotelben és étteremben kapható.

Közlekedés

Balra tarts (jobb kormányos autók). Az úthálózat nagy része az elmúlt években épült ( a 36 ezer km-ből 30 ezer aszfaltozott ). A vasúti központ Bangkok, innen indul sugárszerűen a 4000 km-es sínhálózat. A belvizi hajóforgalom jelentős. Bangkoknak nagy tengeri kikötője és nemzetközi repülőtere van.

Elektromosság

Az elektromos rendszer 220V. Az általunk használt elektromos eszközök Thaiföldön is használhatóak, bár az aljzat eltérő alakú. Hasznos tehát, egy átalakító beszerzése utazás előtt, de helyben is kapható többféle.

Kultúra

Thaiföld helyzetéből adódóan már korán gyűjtőmedencéje lett a különböző kulturális hatásoknak, melyeknek közös vonása, hogy szellemileg a buddhizmus égisze alá tartoznak. Az építészetben elsősorban téglát és stukkódíszítést használnak, a szobrászok főként bronzzal dolgoznak. A monok 6-7.századi művészete indiai hatásokra utal, és a hatalmas szobrok csak az elmélkedő vagy a tanító Buddhát ábrázolják. A 13.században , Sukothaiban eredeti stílus alakult ki: itt jelentek meg először a hagyományos (ülő, álló, pihenő) Buddha szobrok mellett a könnyed járású Buddhák, lendületes vonalvezetésű öltözetben. Az ezt követő Ayutthaya Birodalom csak ötvözte a korábbi stílusokat, de nem teremtett önálló irányzatot. Aztán Ayutthayát 1767-ben lerombolták, csak rommezők maradtak belőle, ezután Bangkokban építették ki a királyi székhelyet. Az 1782-ben kezdődő Bangkok-korszak épületein érezhető az erős európai hatás, a festészetben viszont a kínai befolyás érvényesült. A nagy királyi palotát 1882-ben vegyes európai-thaiföldi stílusban építették. A színházművészetben a 12.század.óta két drámai forma alakult ki: az udvari és a népi. A klasszikus színház a dialógus, a zene , a tánc és a pantomim ötvözete, s gyakran használ maszkokat. Témáit az indiai mitológiából meríti. A thaiföldi árnyjátékban ember nagyságú, bőrből szabott bábokat használnak, a végtagok merevek, vagy mozgathatóak. A thaiföldi zenét egészen a 20. századig nem kottázták le. Célja: meghatározott érzelmekre hangolni a hallgatóságot. Jellemző hangszereik a Xilofon, a gong, a különleges fafúvós és húros hangszerek.

Vámszabályok

- Behozatal
Tilalom: Narkotikumok és obszcén irodalom.
Korlátozás: Lőfegyvereket csak beviteli engedéllyel, dohányárut 250g-ig, cigarettát 200 szálat, alkoholt pedig 1l-t engedélyeznek bevinni az országba hivatalosan. Állatok bevitele csak oltási bizonyítvány bemutatásával történhet.
- Kivitel
Buddha ábrázolások, illetve művészeti és antik tárgyak kivitele engedélyhez kötött, melyet a 'Department of Fine Arts' ad ki.

Ünnepek, rendezvények

- Makha Bucha: Februárban teliholdkor (a 3. Holdhónap tölte), nemzeti ünnep. Kettős megemlékezés ünnepe ez a thai buddhistáknak. Buddha első tanító beszédét az 5 tanítványához és később az 1250 szerzetesnek tartott tanító beszédét kötik ugyanehhez a naphoz, az út napjához, mert a Magha Bucha elnevezés jelentése: 'tiszteletadás az útnak'. Sokan kolostorokba mennek áldásért és madarat, vagy halat engednek szabadon, ezzel fejezve ki tiszteletüket. Este a kolostorok körül gyertyafényes körmenettel emlékeznek Buddha tanaira.
Virágok ünnepe: Február elején (február első hétvégéje). Chiang Mai ad otthont a látványos felvonulásnak, amikor is a területre jellemző virágok teljes színpompájukban virágzanak. A csodálatosan feldíszített kocsik a városban képeznek menetet és mindegyik virágköltemény elején ott ül a későbbi szépségverseny résztvevője, akik közül egyet az esemény szépségkirálynőjévé választanak.
- Songkran fesztivál: Április 13-15. között, nemzeti ünnep. Ez a hagyományos Thai Újév, mely korábban szintén a Hold-naptárhoz kötődött (az 5. Holdhónap tölte), de mára minden évben ugyanakkor kerül megrendezésre. Ez a nyár Thaiföldön és egyben a mezőgazdasági munkák vége is. Ekkor van idő egy "kis" ünneplésre. Hatalmas vízi fesztivállal jelzik - azaz mindenki mindenkit vízzel locsol-, hogy ez a pihenés és szórakozás ideje. Vigyázat, a külföldieket sem kímélik a hideg víztől. Chiang Mai-ban már a hónap elején elkezdődik a locsolkodás, de az ünnep, melyet a kolostorokban a Buddhák vízszentelésével tartanak meg, 14-én zajlik. A családokban ekkor a fiatalabbak tisztelegnek az idősebbeknek azzal, hogy vízáldást-megtisztítást adnak nekik. Ezért is van az, hogy a lakosság nagy része az otthonában tölti az év legnagyobb ünnepét. Tanácsos tehát már jó előre megvenni a jegyet a Songkran-kor esedékes utazásokra.
- Rakéta fesztivál: Május 2. hétvégéje. A fesztivál Thaiföld észak-keleti területén kerül megrendezésre, de hagyományosan a leglátványosabb Yasothon megyében. Ez az ünnep is az elkövetkező év jó rizstermésének bebiztosítását szolgálja azzal, hogy hatalmas rakétákat lőnek az égbe, hogy bőséges eső essen a friss vetésekre. De verseny is egyben, a házilag készült rakéták között és az nyer, akinek magasabbra repül a gépe.
- Visakha Bucha: Májusi teliholdkor (az 5. Holdhónap tölte), nemzeti ünnep. Ez a legfontosabb buddhista ünnep, mert három eseményt is ugyanazon a napon ünnepelnek meg: Buddha születését, megvilágosodását és Nirvánába jutását. Ennek ellenére ekkor nem rendeznek nagy fesztivált, csak a hívők töltik a napjukat a kolostorban, vagy tartanak adományozásokat.
- Gyümölcsfesztivál: Június, július havában. Chantaburi a leghíresebb erről a fesztiválról, bár országszerte több megyében, eltérő időpontokban tartanak hasonló ünnepeket. Az esős évszakban Chantaburiban, ugyanis még több ízletes gyümölcs terem, mint általában az év más időszakában. Durián, rambután, kenyérfa - és még 15-20 féle gyümölcsből válogathat az odalátogató.
- A Királynő születésnapja: Augusztus 12-e. Ez egyben az anyák napja is Thaiföldön. Országszerte gyermekünnepségeket rendeznek a kolostorokban, Bangkokban pedig feldíszítik a Ratchadamnoen főutat, mely este kivilágítva pompázatos látványt nyújt.
- Vegetáriánus fesztivál: Októberben (a kínai naptár szerinti 9. Holdhónap 1-9. telítődő napja).
Phuket kínai lakosai 9 napon át vegetáriánus módon étkeznek, ezzel fejezve ki tiszteletüket az istenek felé. A fesztivál első napja a leglátványosabb, mert ekkor a fehér ruhába öltözött hívek nagy parádét rendeznek és sokan közülük önsanyargató rituálét végeznek a felvonulás során.
- Elefánt felvonulás: November 3. hetében. Helyszíne Surin tartomány, a ország legnagyobb elefántiskolájának helye. 100 csodálatos állat ad tanúbizonyságot erejéről és eszéről a nagyszámú közönségnek. A fesztivál fénypontja az elefánt csata, mikor is rekonstruálnak egy hagyományos elefánt ütközetet.

Sportolási lehetőségek

A látogatók körében kedveltek az alábbi lehetőségek: mélytengeri halászat, golf, lovaglás, motorsportok, vitorlázás, búvárkodás, hajózás, windsurf, thai-boksz, takro (férfiak sportja, akik játék közben lábukat, térdüket, combjukat, vállukat és mellüket használják, hogy egymásnak passzoljanak egy szőtt labdát. A játék célja, hogy a labda folyamatosan a levegőben maradva a játékosok feje fölött lévő kosárba találjon), sárkányharc (női és férfi sárkányok csatája. A női megpróbálja leteríteni a sokkal nehezebb férfit, míg a férfi visszavonszolni őt a férfi fennhatósága alá).

Főbb látnivalók

 • Pattaya
  Thaiföld legismertebb és legélénkebb nyaralóhelye a Sziámi-öböl partjai mentén helyezkedik el. Ez a turistaközpont szinte minden vendég igényeit kielégíti - a fürdőzés szerelmesei élvezhetik a gondtalan lubickolást a néhány kilométer hosszú, finom homokú partok mentén, a sport szerelmesei kedvük szerint válogathatnak a sportolási lehetőségekből. Napnyugta után kel életre a"Golden Mile" elnevezésű centrum, melynek számtalan étterme és szórakozóhelye csak reggel felé csendesedik el. A különböző megkapó kirándulási lehetőségekből minden vendég kiválaszthatja az ízlésének megfelelőt.

 

 • Phuket
  A legnagyobb thaiföldi sziget az Andamán tengerből emelkedik ki. Rendkívüli természeti színterek jellemzik - hegy-kombinációk, őserdők, kaucsukültetvények és megszámlálhatatlan tiszta vizű öböl, csodálatos növényekkel. A legfontosabb turisztikai központ Patong Beach, ahol a fantasztikus fürdőzési lehetőségek sokoldalú éjszakai élettel és vásárlási lehetőségekkel fonódnak össze. A Kata-Beach-et inkább a nyugalom és a vizi sportok kedvelőinek ajánljuk, bár a szórakozási lehetőségeket innen is könnyen elérhetők helyi taxival, elfogadható áron. Javasoljuk, hogy válasszon a fakultatív kirándulások kínálatából, akár természeti szépségek megtekintését, vagy búvárkodást, esetleg látogasson el az új szórakoztató központba, Phuket FantaSea-be.

 

 • Koh Samui
  A sziget, melyet egyaránt tagolnak hegyvidékek, ezernyi kókuszpálmával benőtt ligetek és fantasztikus azúrkék vizű tengerparti strandok, már a repülőgépről megpillantva is lenyűgözi a látogatót. A trópusi természetbe harmonikusan beilleszkedő szállodák rendkívül meghittek. A legkedveltebb központ Chaweng Beach. Finom fehér homokkal borított és kókuszpálmás ligetekkel szegélyezett végtelen hosszú, fokozatosan mélyülő tengerpartot kínál megszámlálhatatlan mennyiségű üzlettel, stílusos szórakozóhellyel, bárral és étteremmel, ahol mindenki kedvére válogathat a helyi specialitások, a nemzetközi konyha és a tenger ajándékainak gazdag kínálatából. A sziget elhagyásakor 400 THB repülőtéri illetéket kell fizetni.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Thaiföld - Útikritika

Bangkok - Útikritika

Phuket - Útikritika

Chiang Mai - Útikritika

Hua Hin & Cha Am - Útikritika

Khao Lak - Útikritika

Koh Chang - Útikritika

Koh Lanta - Útikritika

Koh Phangan - Útikritika

Koh Samed - Útikritika

Koh Samui - Útikritika

Pattaya - Útikritika

Phi Phi - Útikritika

Krabi - Útikritika

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Bangkok
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 32°
 • 33°
 • 34°
 • 35°
 • 34°
 • 33°
 • 32°
 • 32°
 • 32°
 • 31°
 • 31°
 • 31°
 • 20°
 • 23°
 • 24°
 • 26°
 • 25°
 • 25°
 • 25°
 • 24°
 • 24°
 • 24°
 • 23°
 • 20°
 • 26°
 • 27°
 • 27°
 • 28°
 • 28°
 • 28°
 • 28°
 • 28°
 • 28°
 • 27°
 • 27°
 • 27°
 • 8
 • 8
 • 8
 • 10
 • 8
 • 6
 • 5
 • 5
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 13
 • 14
 • 15
 • 15
 • 17
 • 13
 • 4
 • 1
 • 9
 • 30
 • 30
 • 65
 • 220
 • 149
 • 155
 • 197
 • 344
 • 242
 • 48
 • 10

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Thaiföld beutazási feltételek (frissítve 2024.03.28.)

Magyar állampolgárok Magyarország, illetve más ország területéről kiindulva 30 napig tartózkodhatnak vízummentesen Thaiföldön.

2022. november 1-től a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén keresztül igényelhető az úgynevezett e-vízum, melynek keretében online kérelmezhető a thaiföldi vízum, illetve az online fizetésre is lehetőség van a kérelmezés során. Amennyiben elfogadásra kerül a vízumkérelem, egy automatikus e-mailt fog kapni ezzel kapcsolatban a kérelmező. Lehetséges, hogy a magyarországi vagy a thaiföldi repülőtéren a hatóságok fogják kérni a megerősítő e-mailt, így javasoljuk, hogy azt az utazást megelőzően nyomtassák ki.

E-vízum kérelmezéssel kapcsolatos további információk: https://thaievisa.go.th

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IgenIGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Thaiföldre történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: IgenIGEN
(hazautazás esetén)
Személyi igazolvány: NemNEM

További információk: Thaiföld | Konzuli Tájékoztatás (gov.hu)

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!