Miért pont oda? – sorozat: A thaiföldi Pattaya

A thaiföldi nyaralási kínálatokban gyakran szereplő célállomás: Pattaya. A tájékozottak körében feltűnően ellentmondásos a megítélése. Vannak, akik szerint ott hatalmasat lehet szórakozni, folyton vibráló forgatagot élvezni. Mások hallomások vagy saját tapasztalat alapján egyértelműen ócsárolják, szidva Pattaya ledérségét, a város és strandjai rondaságát.  

A sorozatunk alaphangjának megfelelően nem próbálunk egyoldalú ítéletet mondani Pattayáról, hanem egyszerűen felsoroljuk a mellette és ellene szóló, jellemző érveket, tényeket.

Kiknek való?

A kérdésre nem nehéz a válasz. Pattaya azoknak való, akik mulatni akarnak, akik imádják a csaknem folytonos utcai forgatagot, akik szeretnek elmerülni az étkezőhelyek, a vásárlási lehetőségek, az élvezetek óriási választékában. Jellemzően a baráti társaságoknak, a szingliknek, az ifjoncoknak és az örökifjaknak, valamint a bulizós pároknak jön be Pattaya. Olyanoknak való, akik az ottani éjszakai élet túlfűtött erotikáját vagy komolyan, vagy ellenkezőleg nagyon is komolytalanul veszik. Lezser, toleráns, poénos, rongylábú, élvhajhász utazóknak nem kell feltétlenül elkerülni a várost, ha már egyszer Thaiföldön járnak. Persze Bangkok sok tekintetben megfelel-e képnek, de Pattaya mégis csak tengerparti üdülőváros, ahol az ember felszabadultabban járkál az utcán strandolósan, vagy teljesen lazán. Bangkok a munkától nyüzsög, Pattaya meg a lazaságtól, a henyéléstől.

Pattaya praktikus azoknak, akik a főváros és az ország túrázós felfedezését egyszerűen, olcsón, gyorsan akarják kombinálni valami kis nyaralós kikapcsolódással. Praktikus azoknak is, akik otthonról a hosszas repülés után Bangkokba érkezve nem akarnak még belföldön is a levegőbe szállni. Bangkok új nemzetközi repülőteréről 70-90 perc alatt el lehet jutni taxival a 135 kilométerre, délkeletre lévő Pattayára vagy vele összenőtt Jomtien Beach üdülőtelepre. A viteldíj egy útra 1200-2000 baht között van (8700-14000 HUF). Ha kettőnél többen utaznak, akkor már értelmetlen a távolsági buszt választani. Bangkokból Phuketre vagy Samuira eljutni repülővel lényegesen drágább. A gép földet ér Bangkokban és az útlevél ellenőrzést, a csomagfelvételt és a végig autópályás közlekedést beleszámítva akár 2 és fél órán belül a hotelszobában zuhanyozhat az utazó.

A Thai (Sziámi)- öböl partján fekvő Pattaya és Jomtien szállodái választéka elképesztő. Az óriási árversenynek köszönhetően nagyon olcsón is lehet szobához jutni (akár 3500 HUF/éj/szoba). Mindenféle és jellegű szálláshely van. Apartman toronyházas telepeken (condominium), szerény apartmanos hotelek, villák, nagyüzemi szállodák, panziók, luxus hotelek. Vannak, akik a tengerparti hoteleket keresik, mások a lenyűgözően mozgalmas belső negyedekben foglalnak városi jellegű szállodát. Léteznek olyan szálláshelyek, amelyek a zajos utcai élethez közel esnek, mégis belül meglepően nyugisak, hangulatosak. Sok magyar kedveli a Jomtien Beach szállodáit. Pattaya és Jomtien csaknem össze van nőve. Jomtien szállodasorától Pattaya központja – a közlekedési dugó mértékétől függően – 15-30 perces távolságra van. Jomtien kifejezetten turistaváros, míg Pattaya vegyesen turistás és hétköznapias nagyváros. Aki az epicentrumban akar lakni az Pattayát választja, aki legalább napközben távol akarja magát tartani a zajos várostól az Jomtien Beach-et. Persze Jomtien tengerparti főútján is nagy a nyüzsgés éjjel-nappal, de némileg diszkrétebb jelleggel. 

Pattaya sajátosságai

A városnak kb. 130 ezer lakosa van. Ehhez még hozzá kell számolni legalább napi 50-70 ezer nyaralót. Az ott élő thai emberek túlnyomó hányada nem helyi születésű. A turizmusban, a kereskedelemben és a szórakoztató iparban dolgozók többsége az északi, szegény országrészekből jön ide pénzt keresni. Nem kétséges, hogy Pattaya hírnevét, avagy hírhedtségét eredetileg a város éjszakai életében jelenlévő könnyűvérű lányokkal teli, szabadtéri bárok, lokálok határozták meg. Pattaya jellege azonban változóban van. Óriási beruházások zajlanak. Menő, elegáns, gusztusos bevásárló központok épülnek, egyre több az igényes szolgáltatás. Kicsinosították a part menti sétányt, a Beach Road-on. Pattaya ideális hely a shoppingolás és a nyaralás kombinálására. Tény, hogy Bangkok a bevásárlások szempontjából verhetetlen, de Pattayán lényegesen több üzlet, áruház van, mint Phuketen vagy Samuin. A vásárlás Pattayán könnyebb, lazább, mint Bangkokban, mert azért nincs akkora felfordulás és tömeg, mint a fővárosban. Pattayán a nyaralók kedvelt időtöltése a termékekkel teli piacokon, a végtelen boltsorokon, a pazar áruházakban való bámészkodás. Az orosz turisták különösen nagy energiával vásárolgatnak. A sok brit, skandináv, német, ausztrál inkább a sörözőkben időzik naphosszat. Esténként kivetítőkön mennek az angol Premier League meccsei.

Az ínyencek, a haspókok, a gasztronómiai nyitottság elkötelezettjei számára Pattaya maga a mennyország. Éttermek, utcai, piaci kifőzdék ezrei, igen ezrei kínálkoznak. Sokkal koncentráltabb tömegben, mint Bangkokban. Valóban minden van mi szem-szájnak ingere: friss halak, rákok, languszták minden méretben és árban, fenséges thai levesek, tésztaételek. Rengeteg a különlegesség, főként a piaci kifőzdéknél. Aki idegenkedik a thai konyhától, az választhat japán, indiai, francia, német, arab, orosz stb. etnikai éttermet magának. Minden árszint létezik. Meg lehet vacsorázni a 200 forintnak megfelelő helyi pénzért, de el lehet költeni fejenként 10 ezer forintot is könnyedén. Az utcakép izgalmas, változatos, színes, hangulatos. Órákon át lehet sétálni a város utcáin. Nagyon érdekesek a festményboltok, ahol a szorgos festők albumokból, családi fotókról vászonra varázsolnak bármit. A legérdekesebbek a mellékutcák mellékutcái, ahol a műhelyek, boltok békés szimbiózisban élnek a lakószobával: szegénység, de nem nyomorultság. A sörözők, a bárok, a szórakozóhelyek általában olcsók. Ami az esti szórakozást illetni, nos ott is frenetikus a választék. Minden létező populáris zenei irányzatot meg lehet találni a táncos-zenés helyeken. Az éjszakai élet központjában, a minden este 21 óra után hajnali 3-ig karneváli hangulatban tobzódó Walking Street-en egészen kiváló, nívós élőzenés bulihelyek vannak. A thai zenészek, itt-ott külföldi kollégákkal társulva figyelemreméltóan nyomják a régi és vadonatúj slágereket. Mindenhol nagy a tömeg, mindenki laza, vidám. Mindenki otthon hagyja problémáit. Erről szól Pattaya.

Thaiföldön ebben a városban lehet messze a legjobban kombinálni a tipikus nyaralást a helyi élet, a thai emberek megismerésével. Pattaya fantasztikus hely, mert rengeteg olyan étkezőhely, üzlet, szórakozóhely van, ahol a thai emberek nem szolgáltatók, hanem vevők, ügyfelek, vendégek. Kellemes érzés, hogy a külföldiek velük egyenrangúan szórakozó, programozó thai emberek társaságában időzhetnek. Bangkok közelsége miatt sok fővárosi autózik le Pattayába, főleg a hétvégeken. Köztudott, hogy a thai emberek mennyire mosolygósak, kellemes viselkedésűek, jámbor, türelmes életfelfogásúak. A Pattaya iránt elkötelezett, oda gyakran visszatérő magyarok leginkább azt értékelik, hogy kellemesen elvegyülhetnek a thai ember mindennapi életébe is. A piaci kifőzdék közötti hosszú asztalokhoz ülve békés harmóniában falatozhatnak a helyi néni, a fővárosi házaspár, a máshonnan jött külföldi, az építőmunkás szomszédságában. Aki távoli, szokatlan világú országokban inkább begubóznának a hotel vagy egy turista rezervátum belső világába, azok ne ide jöjjenek.

Árnyoldalak, ha vannak

Pattaya egyáltalán nem való csodálatos helyi strandra, átlátszó tengerre, nyugalmas, romantikus nyaralásra, környezetre vágyóknak. A város és Jomtien strandjai többnyire keskenyek, és itt-ott sajnos szennyezettek is. A Jomtien Beach strandjain jókat lehet dzsetszkizni, na persze ez azt is jelenti, hogy a legalább 4 kilométer hosszú part tele van élettel, és esély sincs nyugalomra. Vannak azért viszonylag csendesebb, szebb vizű partszakaszok is, például Naklua, Wong Amat, és a Jomtien Beach Pattayához távolabb eső strandjai.

Az igazán szép és népszerű alternatíva az, hogy kompon vagy motorcsónakkal a nyaralók kimennek a közeli Ko Larn (Coral) sziget valamelyik strandjára. Ott mindenhol csodaszép a tengervíz. Vannak ott is rendkívül zsúfolt strandok, de vannak teljesen nyugodtak, romantikusak is. Sokan vannak, akik szinte mindennap kijárnak a szigetre (komppal 30-45 perc, 150 HUF) és így lényegében megoldják a pattayai strandokkal kapcsolatos problémákat. De érdemes egynapos program keretében meglátogatni az egy óra távolságra lévő, csodálatos Ko Samet szigetet.

Pattaya ellen szóló érv, hogy a város forgalma, az esti embertömeg sokak számára fárasztó lehet. A főutakon a gyalogosok átkelése nehéz feladat, a város esténként sok helyen rettenetesen zajos. Sok a közúti baleset, veszélyes bérelt motorral, mopeddel közlekedni.  A közbiztonság viszont a város életének felszínén rendben van.

Érdekes programlehetőségek

  • Az Igazság szentélye nevű szenzációs élményt nyújtó fatemplom a város külterületén tekinthető meg. Egy helyi üzletember álmodta meg valamiféle lelkiségi-filozófiai központnak. A hetvenes évek elején kezdték építeni és állítólag 2025-ben lesz kész. No nem azért, mert az építés nem folyamatos. A khmer építészeti stílust felelevenítő templom külsejét és belsejét elborító fafaragványok aprólékos elkészítése miatt ilyen hosszú az építkezés (a ,,thai Sagrada Familia”). A templomot félkészen is be lehet járni és külön élmény a fafaragók munkájának a megtekintése.
  • A város déli külterületén lévő Anek Kusala Salak kulturális központot a Thaiföldön élő kínai kisebbség hozta létre kínai állami segítséggel. Óriási szabadtéri szobrok, lenyűgözően gazdag kiállítások láthatók. Aki nem járt Kínában, az ízelítőt kaphat a kínai kulturális kincsek világából.  
  •  A Nong Nooch botanikus kert bámulatos és fölöttébb békés hely. Akinek épp elege van a pattayai ricsajból, annak érdemes félnapos program erejéig itt sétálgatni a thai kertészet műremekeit csodálva. A komplexum egy részén van elefántos show, kulturális-táncos program is.
  • Hétvégén érdemes csatlakozni a thai családokhoz, társaságokhoz, akik piknikeznek, felhőtlenül, rokonszenvesen szórakoznak egy tó mentén kialakított, hatalmas szőlőültetvényen (Silver Lake Vineyard). Csodás a vidéki táj, hangulatos a légkör. Megint egy kiváló kirándulóhely, ki Pattayából. Alig van külföldi turista, és ettől is olyan jó hely.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!