Miért pont oda? sorozat – Maldív-szigetek

A széles összehasonlítási lehetőséggel rendelkező, tapasztalt utazók a trópusi szigetes, tengeri élmény műfajban csúcskategóriásnak minősítik a Maldív-szigeteket. Az ott jártak többsége szerint meseszép a korallzátonyokból felépülő atoll természetvilága, és teljesen egyedi a nyaralás jellege, élménye.

Vannak olyanok, akik ódzkodnak az útiterveik közé rakni, mert attól tartanak, hogy unalmassá válhat néhány napnál hosszabb ideig egy elszigetelt, apró szigeten időzni változatos programlehetőségek és kulturális látnivalók nélkül.  Megpróbáljuk leltárba venni a sajátságos, trópusi paradicsomi élmény fő jellemzőit.      

Kiknek való?

Olyanoknak való, akik meseszép, nem szokványos trópusi tengeri környezetet akarnak látni, akik nyugalmas, romantikus, formalitások nélküli, passzív nyaralásra vágynak, akik a magányos együttléteket élvezni képes, egymást tényleg szerető párok.  Nászutasoknak, szerelmespároknak, eljegyzésre készülőknek életre szóló élmény lehet. Olyanoknak, akik meg szeretnék tapasztalni azt, hogy milyen rövidke időre kimenekülni a robogó világból, a végtelennek tetsző óceán elszigetelt pontján időzni, ráadásul teljes biztonságban és a civilizáció kényelmét élvezve.  

Na de milyen?

A Maldív-szigetek meglátogatása a luxusutazás kategóriájába sorolható. A nagyon magas árfekvést a nyaralási élmény valóban exkluzív jellege indokolja. Tényleg álomszerű az egész. Türkizkék tenger, vakítóan fehér homok, csodás kék ég, paradicsomi mezítlábas nyaralás. A szigetek többségében akár a teljes ott-tartózkodás idejére ki lehet hagyni a lábbeli viselését. A hotelek, az ellátás, a szolgáltatások drágaságát magyarázza, hogy a hal és a kókuszdión kívül mindent szállítani kell az egyes kis szigetekre (többnyire repülőn jönnek az áruk Dubaiból). A visszajelzések szerint az utazók utólag, a felejthetetlen élmények birtokában, reálisan el is fogadják, hogy bizony drága volt a mulatság. Aki olcsón akar nyaralni, az ide ne tervezzen utazást. A szigeteken mindenhol jó a közbiztonság. A legtöbb szigeten a helyi lakosság egésze ilyen vagy olyan formában a hotelnek dolgozik, és nem kockáztatja állását. Nincsenek veszélyes állatok, mérges kígyók. A partokon a nyaralót senki nem zavarja, zaklatja! A legtöbb sziget átlagosan alig 150-500 méter hosszú és 100 méter széles. A nagyobbakat egy óra alatt, a kisebbeket 20-30 perc alatt gyalog, komótosan körbe lehet járni. Az egy kilométer hosszú szigetek nagyoknak számítanak. A Francia-polinéziai szigetekhez képest a táj egysíkú, hisz, itt nincsenek folyók, hegyek. A legnagyobb tengerszint feletti magasság 2,4 méter!

Az étkezéssel nincsenek gondok. Az ellátásban dominál az indiai konyhára jellemző curry-s választék. Fő vonzerő a garantáltan friss, grillezett halak. A hotelek többségében a reggeli sajnos csak fél 10-ig van. Vacsora meg csak kilencig. Kifinomult gasztronómiai élményekre nem érdemes számítani. Mindig van rizs, tészta, párolt zöldség. A tisztaságra, higiéniára ügyelnek. Mivel nagyon drágák a hotelek, nem engedhetik meg maguknak, hogy a vendégek gyomorrontással bajlódjanak. A vendégkörre jellemző, hogy inkább párok, nászutasok, kevesebb a család, a fiatalok, hisz itt nem lehet bulizni. Európaiak (sok olasz és német) és ázsiaiak (indiaiak, valamint csendes, nyugis japán, koreai nászutasok). A maldív nem bevásárlós, mulatós célpont. Nem a folytonos nyüzsgést keresőknek való, hanem a lustálkodásra, romantikára vágyóknak. Jellemzően a vacsora után mindenki visszavonul a bungalójába. Sok hotelben televízió sincs a bungalókban, azaz esténként marad az olvasás meg az egymással törődés. Na nem emiatt, de azért egyhetesnél hosszabb tartózkodás már unalmassá válhat.

Ami az időjárást illeti, vihar bármikor előfordulhat. Az eső szinte langyos. Január és április között a legkedvezőbb a klíma. Ilyenkor alig van eső, a hőmérséklet napközben 30 fok körül, éjszaka 23 fok körül. Ez a főszezon, amikor jobbára azok tudnak szabad hotelszobát találni, akik már kora ősszel helyet foglalnak. Ritkán van kellemetlen meleg, részben az enyhe szellőknek köszönhetően. Napozás közben keresni is kell az adott sziget szellősebb pontjait. A legtöbb csapadék májusban és novemberben van.  

Szigetválasztás

A maldívot jól ismerők állítják, hogy nincs tökéletes sziget. Minden szigetnek megvan a maga előnye és hátránya. Nem egy olyan ország, ahol érdemes több szigetet bejárni. A látogatók nagy többsége egy sziget mellett dönt, és persze a választásban vannak kockázati elemek. Nagyjából, alapvetően nincsenek lényeges különbségek a szigetek között, de azért érdemes megemlítenünk a jellegzetes eltéréseket. Akkor is, ha az utazást tervező elsősorban szállodát választ árfekvés, és szabad hely tekintetében:

A nagy szigetnek előnye, hogy több minden van, de nem annyira romantikus. A nagyobb szigeteken némileg több a vegetáció, igaz ennek az is lehet a következménye, hogy több a szúnyog. A Male-tól messzebb lévő atollok a legegzotikusabbak, leginkább maldívos érzésvilágúak. A messze annyit jelent, hogy gyorshajóval nem lehet egy órán belül elérni. Ezeknél a távolabbi szigeteknél jobbak a sznorkelezési, búvárkodási körülmények. A Male-tól való távolságtól függetlenül vannak szigetek, ahol a közvetlen közelben vannak ,,házi” korallterületek, és van, ahol nincsenek ilyenek, legfeljebb csónakkal megközelíthetően.

A Male-hez közel esők (gyorshajóval egy órán belül elérhetők) nem annyira idilliek, mert nem annyira elszigeteltek. A tengeri élőviláguk szegényesebb. Azoknak, akik először látogatnak ide, talán jobb Male-hoz közelebbi szigetet javasolni az egyszerűbb megközelítés miatt. Ennek a javaslatnak azonban picit ellentmond az, hogy a közelebbi szigetek egy része beton hullámtörővel van körül véve. Az ilyen hullámtörők a szigetet megvédik a tengeri természeti elemek veszélyes, kellemetlen erőitől, viszont sokat rontanak az utazás romantikus élményén. Elvégre nem idilli látvány a betontömb, akár a víz alatt, akár fölötte látva. A Vista utazási tanácsadói minden egyes sziget jellemzőiről, előnyeiről, hátrányairól tudnak adni némi tárgyilagos, objektív információt.

Szálloda- és szobaválasztás

El kell dönteni, hogy milyen mértékű kényeztetést igényel az utazó. Az olcsóbb kategóriájú hotelekben esetében is megkaphatja az ember a csodás természeti élményeket. Ha valaki a villájához külön, saját inast igényel, ha luxus ellátást szeretne, akkor csak az 5 csillagos jöhet szóba (sőt vannak 6 csillagosak is!). Luxus élmény a vízfeletti (overwater) bungaló az üvegpadlójával, az alant mozgó tengeri élővilág látványával. Nem minden hotel vízfeletti bungalójából lehet közvetlenül a tengerbe ereszkedni.

A víz feletti bungalókba, villákba, lakosztályokba nem foglalható 12 év alatti gyerek! Még a szülő saját felelősségére sem. Családoknak a garden vagy beach bungalók és villák ajánlhatók inkább. Nem vitás a komfort fokozat arányában kínálkoznak tényleges többletélmények. Helyben van mód kérni jobb elhelyezést ráfizetéssel, persze a szabad helyek függvényében. A hotelszigetek honlapján látható képek, videók mind a lehető legtöbbet hozzák ki a képi vonzerő dolgában, azaz pusztán ezek alapján nem lehet értelmesen tájékozódni a valóságról.

Jellemzően egy szigeten egy hotel van. Van, ahol ugyanannak a hotelnek van két része, egy olcsóbb és egy drágább. Nem biztos, hogy minden hotelnél a parthoz legközelebb eső bungalót érdemes foglalni. Sok helyen a hátrébb lévő, és emiatt olcsóbb bungalók a pálmák, bokrok árnyékában kevésbé melegednek fel. A szigeteken jellemzően van olyan partrész, ahol fürdeni nem lehet, vagy nem jó és van lagúnás rész, ahol meg lehet. Van némi jelentősége, hogy a bungaló melyik partszakaszhoz esik közelebb. 

A hotelek általában 50-100 szobásak. Szerencsére kevés a nagyüzemi vendéglátást folytató hotel. A szálloda kiválasztásnál alaposan meg kell nézni, hogy milyen szolgáltatások vannak, mert elvárt szolgáltatásokat nem lehet helyben pótolni a hotel területén kívül, mint a világ sok más nyaraló helyén. Alaposan meg kell nézni azt is, hogy a szolgáltatások, ellátás közül mi van benne az árban és miért kell extra fizetni. Az extrák a rendkívül magas árak miatt jelentősen megnövelik a kinti kiadásokat. A szigeteken a személyzet tagjai többnyire elég visszafogottak. Nem bizalmaskodnak a vendégekkel. Elég vontatottan dolgoznak, a pontosság nem igazán létező fogalom. Igaz a vendégnek sem sürgősek annyira a dolgok. Nem is érdemes idegeskedni.

Repülőtér-hotel transzfer 

Az ország nemzetközi repülőterétől a kiválasztott hotel szigetére való eljutás történhet gyorshajóval (speed boat) vagy hidroplánnal. Mindkét közlekedési eszköz választása mellett szólnak érvek. A távolság a döntő tényező. A repülőtérhez közel eső szigetekre nem is járnak hidroplánok. De járnak azokra a szigetekre, amelyeket gyorshajóval csak kb. másfél óra alatt lehet elérni. A kényelmesebbeknek természetesen érdemesebb a drágább hidroplános transzfert választani, pláne távol lévő szigetek megközelítésére. A repülés átlagosan 20-30 perc. Jópofa közvetlenül látni miképpen manőverezik a pilóta, és a másodpilóta. A hidroplánok jellemzően alacsonyan repülnek és szép időben csodálatos magasról nézni a tengerben varázslatosan fénylő foltokat, szigeteket, a korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú földalakzatokat, az atollokat.

Gyorshajó (speed boat) rövid távolságnál nem vészes. Kifejezetten élvezetes lehet a szigetek között hajókázni. Szépek a tenger színeinek árnyalatai, szórakoztatók az ugráló halak. Hosszú távolságnál azonban nem annyira kényelmes, mert könnyen lesz az ember tengeribeteg. Aki takarékosságból bevállal többórás hajózást, ki lehet téve az atollok közötti nagy hullámzásoknak. Szívós gyomor kell hozzá. Ha hajózás, akkor viszont érdemes az utolsó sorok valamelyikére ülni. Van jó élmény is, például a tengervíz színei közelről, az ugráló halak látványa.

Vannak nappali (általában reggel 8.30 és 15 óra között) és éjszakainak nevezett (15 óra és reggel 8.30 közötti) transzferek. Ami fontos, hogy sok szigetre vonatkozóan csak nappali transzfer van, tehát érdemes úgy repülőjegyet nézni, hogy ne kelljen érkezéskor és távozáskor fél napot rostokolni a repülőtéren. A hidroplán transzferek szinte kivétel nélkül csak nappaliak, a gyorshajók közül vannak, szigettől függően, olyanok, amik éjszaka is közlekednek. (Létezik egyébként még kisrepülős transzfer is, bizonyos szigeteknél hajóval kombinálva. De ez aránylag ritka.) Az éjszakai transzferek – ha van rá egyáltalán lehetőség – felárasak. Ami még fontos, hogy a transzferek szinte minden esetben gyűjtőtranszferek, azaz több érkező és induló gépre együtt viszik az utasokat, Így előfordulhat, hogy az utasnak meg kell várni még x érkező gépet, mielőtt elszállítják a hoteljébe.

Hazautazáskor is egy késő géphez csak a late check out (természetesen felár ellenében) a garancia arra, hogy az utasnak ne kelljen jó pár órával korábban kinn időznie az unalmas repülőtéren. A transzfernél még fontos a poggyászkorlátozás: a hidroplán transzfereknél egy főre a bőrönd nem lehet 15 kilónál nehezebb. Ezen felül, lehet még kézitáska. Aki a 15 kilót túllépi, annak a túlsúly kifizetése sem jöhet mindig szóba. Lehet, hogy felengedik a csomagot a hidroplánra, de lehet, hogy csak valami következőre rakják fel.

A lényeg: a tenger

A maldív-i nyaralás középpontjában a tengeri élmények állnak. A világ korallközegben élő halfajtáinak háromnegyede megtalálható az ottani szigetek tengeri világában. Puszta szemmel is elbűvölő élmény bámulni a fürdőző ember közelében cikázó szebbnél szebb színű, érdekes kinézetű halakat. A visszajelzések, a beszámolók alapján egyértelműen megállapítható, hogy a tenger nem okoz csalódást. Az elképesztő tengerszínek, a strandok idillje mindenkit lenyűgöz, sőt érzelmileg megindít. Persze nem árt a körültekintő óvatosság. Vigyázni kell, nehogy rálépjünk az éles koralltörmelékekre. A parti fövenyen is ajánlatos lábbelit hordani, mert amikor hullámosabb a tengermozgás, akkor a part tele lesz éles koralldarabokkal. A szigetek partjai attól annyira egyedien romantikusak, hogy a tengeri horizonton alig látható bármiféle közlekedés, a strandok szárazföldi háttere semmit nem ront az idilli képen. Ilyen élmény talán csak az óceániai szigetvilágban élhető át. Na de az, mennyivel messzebb van!

A hotelszemélyzettől érdemes megtudni, hogy az adott sziget környezetében élő korallvilág övezeteinek milyen övezetei vannak. A látogató kötelessége, hogy ne talpaljon rá a korallokra és ne veszélyeztesse ennek az értékes élővilágnak a túlélési esélyeit. Sajnos sok helyen már holtak a korallok és nem az eredeti élénk színeikben pompáznak. Reményt keltő, hogy a térségben, vannak jelei az új korallképződéseknek. Érdemes a hotelszemélyzet tanácsait kikérni arról, hogy a tenger milyen veszélyeket rejtegethet, milyen halakat jobb elkerülni (pl. tűzhalak). Vannak ugyanis kisebb, nagyobb halak, amelyek harapdálnak, na nem igazán veszélyesen, de picit kellemetlenül. Az apály-dagály veszélyforrásairól is tájékozódni kell. Jó hír: a tengeri balesetek rendkívül ritkák. Érdemes higiéniai okok miatt legalább saját pipát vinni a sznorkelezéshez.

Programok

Minden üdülőhelyes szigetnek van vízi sport centruma, ahol számos aktív időtöltés közül lehet választani. Ezek a központok jól felszereltek: snorkeling- és búvárfelszerelések , különböző méretű szörfdeszkák, katamarán stb. Néhány szigeten tartanak szörftanfolyamot is. Lehet még parasailingezni, kajakozni, vízisízni, és jetskizni. Őszintén szólva, ahol nagy a kínálat és sok a motorzaj a partközelben, ott a ,,maldívos” érzés némileg elveszik. Az ide jövők többsége a csendes, romantikus strandéletre számít.

Tény ugyanakkor, hogy a Maldív-szigetek a szörfösök egyik Mekkája. A világ minden részéről érkeznek ide hullámlovasok. A délnyugati monszun miatt júniustól szeptemberig különösen nagyok a hullámok. De nem mindenhol! Az üdülőszigetek partjainál és a közelükben is lehet tapasztalatokat szerezni, azonban a gyakorlott szörfösök a partoktól távoli, speciális szörftúrákra járnak. Népszerűek a naplementei kihajózások, a fél- és az egész napos szigettúrák. Szerveznek túrákat lakatlan szigetekre, homokpadokra. Ilyenkor az embereket egész napra kint hagyják a lakatlan szigeten élelemmel és itallal. Szerveznek kirándulásokat a helyiek által lakott szigetekre is, ahol általában szép kézműves ajándékokat lehet venni. A hajókirándulások egy része a Maldív-szigeteken jellemzően használt vitorlás- vagy kismotoros hajóval, a döni-vel (dhoni) történik. Népszerűek még a nappali és az éjszakai horgász túrák.

A szigeteken magukon jellemzően nem zavarják a vendégeket szervezett (animációs) programokkal. A spa- és wellness kezeléseket kínálgatják. Esténként a bároknál szerveznek rák versenyt (crab race). Túl nagy esti élet nincs, nem érdemes hajnalig tartó bulikra számítani. Ez egyszerűen nem egy ilyen jellegű nyaralási típus. Még itthonról számos esküvői programcsomag közül lehet választani. Amit azonban fontos tudni, hogy az ottani romantikus, csodaszép ceremóniákból összerakott esküvő jogi értelemben nem honosítható Magyarországon.

Öltözködés

Az állandó magas hőmérséklet és a napsütés miatt a könnyű anyagú ruhák a javasoltak. Színes nyári ruhákat (pólók, pamutruházat, szoknya, rövidnadrág) érdemes a bőröndbe pakolni. A cipők közül a papucs, szandál, félcipő ajánlott. A strandcipő, vagy búvárcipő célszerű a korallok miatt, akár a strandon, akár a vízben. Minden szigetnek van egy lagúnásabb, nyugisabb meg egy vadabb, kövesebb, korallosabb része. A lagúnás részen teljesen hanyagolhatók a lábbelik. Az üdülőszigeteken az éttermekbe illő öltözet kell, főleg a 4 és 5 csillagos hotelekben. Van, ahol az étterem puha homokon van és a vacsora kivételével elfogadható a mezítlábasság. A légkör még a luxushotelekben sem feszes, a ruhakölteményeket otthon lehet hagyni. Nedves fürdőruhában viszont nem higiénikus az étkezőbe bemenni. Kalapot, a naptól védő egyéb fejfedőket ajánlatos vinni.

Érdemes előre tudni:

 • Muszlim ország és nem nézik jó szemmel, ha a látogató alkoholt visz be az országba. Az alkoholos itókákat a vámnál elveszik. Ha valaki mégis ragaszkodik a saját ital beviteléhez, az öntse az alkoholt valami megtévesztő külsejű folyadéktárolóba.
 • Feltétlenül kell vinni rovarirtó szereket. Szúnyog van, de nem mindenhol és nem minden időszakban. Végeznek szúnyogirtást, de csak módjával, kis hatásfokkal. Helyben drágák a szúnyogirtó szerek. A szúnyogok naplemente után mennek offenzívába.
 • Érdemes vinni zseblámpát (esetleges áramkihagyások, remeterákok stb.). Nagyon erős napvédő krémeket kell vinni. A bárányfelhők miatt nem könnyű felmérni a nap igazi erejét, azaz fontos az óvatosság.
 •  Lévén trópus, a bungalók nincsenek szigetelve. Az ablakoknál lehet akár 2-3 centis rés, és bizony a lakmározás reményében bejutnak a gekkók, hangyák, egy-egy ártalmatlan rovar. Az ilyen nyers trópusi világba ellátogató magyarnak tanácsos türelmesen elfogadni az itteni természet rendjét. A lényeg végül is az, hogy a szúnyogokkal több baj van, mint az emberre teljesen veszélytelen bogarakkal. A gekkók kifejezetten aranyosak és ráadásul a szúnyogokra vadásznak. A legdrágább luxushotelek bungalóinak fürdőszobáiban is előfordulhatnak fekete hangyák. Nem csípnek. A hotelszemélyzet a csótányokat keményen irtja, többnyire eredményesen.
 • Egy-egy szigeten általában csak 1-2 shop található. Ezekben az ember a legszükségesebbeket (üdítő, jégrém, naptej stb.) megkapja. Minden árujuk szörnyűségesen drága. Hotelen kívül nincsenek boltok, legfeljebb helyiek által lakott közeli szigeteken. De ott sincs kifejezetten olcsóság. ATM sehol nincs a szigeteken, csak a fővárosban.
 • Az extráknak számító italok nagyon drágák. Egy koktél akár 12-14 USD. Kóla 5 USD.
 • Ott, ahol a vendégnek állandó inasa van (5 csillag), nem kell menet közben borravalózni, hanem csak a végén, egy összegben.
 • A nemzetközi járatok a Hulhule nevű sziget icike-picike repülőterére érkeznek. A parttal párhuzamos kifutópályára leszálláskor az utas szinte úgy érzi, mintha a tengervízre történne a landolás. A repülőtéren vannak ajándékboltok, egy étterem, meg egy posta. Szuveníreket érdemes itt vásárolni, mert az árak olcsóbbak, mint a hotelszigeteken.
 • Üdülésre ez a sziget nem alkalmas. Van egy tranzit hotelje azok számára, akiknek éjjel érkezik, vagy indul a gépe.      
 • Male a főváros külön kirándulást nem ér meg. Sokféle bolt van és semmi egyéb érdekesség. Kényelmetlen az is, hogy Male-ban a szigorú, a külföldiekre is vonatkozó szigorú muszlim vallási előírások miatt csak fedett vállal, térdet takaró szoknyában, nadrágban lehet mutatkozni.
 • A hazai időhöz képest az időeltolódás télen plusz 4 óra. Nem vészes.

Kattintson és válogasson maldív-szigeteki utazási ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!