Találatok szűrése (7)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet
Lista nézet Táblázatos nézet

Peru maga az élő történelem. Kevés olyan hely van a Földön, mely olyan múlttal büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei viszonylag jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Pichu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének ahhoz, hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de mindez ráadásul varázslatos tájakkal és egyedülálló élővilággal egészül ki, ezzel a világ egyik legizgalmasabb desztinációjává téve Perut. Az Andok itt a legcsodálatosabb, óriási szurdokok, csodás tavak várják a turistákat. A helyi indiánok őseik hagyománya szerint élnek, kultúrájukat megőrizték, így az ide érkező egy élő néprajzi múzeumba toppan be. Az Amazonas-medencéje foglalja el az ország területének másik felét. Az esőerdők a világ egyik legváltozatosabb flóráját és faunáját rejtik magukban, sehol máshol a világon előforduló fajokkal ismerkedhetünk meg itt. Ha van rá módunk, látogassunk el a partmenti vidékre is, hiszen a sivatagok, homokdűnék, halászfalvak teszik teljessé a Peruról kialakult képet.

Országnév: Peru

Népesség: 27 012 899 fő

Kiterjedés: 1 285 220 km2

Főváros: Lima

Lakosság: indián (54%), mesztic (32%), fehér

Hivatalos nyelv: spanyol, kecsua

Vallás: római katolikus (75 %), törzsi vallású (23 %).

Időeltolódás: -6 óra

Pénznem: Új sol. 1 PEN = 100 centimo. Nemzetközi hitelkártyák és utazási csekkek Limában széles körben, az ország többi részén korlátozottan elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Vízum: Az útlevélnek a beutazás napján érvényesnek kell lennie.

Egészségügyi előírások: Sárgaláz elleni oltás kötelező. Lehetőleg ne fogyasszanak mosatlan gyümölcsöt! Csapvíz fogyasztása tilos.

Időjárás, éghajlat: Limában nagyon kevés a csapadék, télen (április- szeptember) kb.18 C, nyáron (december- március) kb. 24 C van. A hegyekben éjjel lemehet a hőmérséklet 0 C-ra, nappal kb. 25 C az átlaghőmérséklet. Esős időszak novembertől márciusig.

Elektromosság: 220 V

Étkezés

A perui ízek nagyszerűek és igen változatosak, attól függően, hogy éppen merre járunk. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik remekül, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Ne hagyjuk ki a habos, frissen facsart jugo-kat, melyek olyan egzotikus gyümölcsökből készülnek, mint a mango, papaya, ananász. A sajtos-avokádós szendvics egyszerű, de fenséges csemege. Nemzeti étel a sült tengeri malac, melyet inkább az éttremekben ajánlott megkóstolni, semmint az utcai árusoknál, csakúgy, mint az ezerféle kukoricából készült italukat, a chicat.

Közlekedés

A nagy távolságok miatt a legkényelmesebb a belföldi légi járatokat igénybe venni. Ha ennél olcsóbban szeretnénk közlekedni, válasszuk a távolsági buszokat, melyek olcsók, sűrűn járnak és viszonylag kényelmesek. A vonatok a tengerpartot kötik össze a fennsíkokkal kelet-nyugati és észak-déli irányban. A városi közlekedés egy európai számára kissé kaotikusnak tűnhet. A buszok rendkívül zsúfoltak, a taxi kényelmesebb, ára pedig a sofőrrel megbeszélt alkutól függ.

Öltözködés

Október és május közötti intervallumra könnyű ruhadarabokat, valamint egy-két melegebb pulóvert ajánlott csomagolni. A túrák alkalmával kényelmes cipő- és ruhaviseletet ajánlunk.

Történelem

Peru legrégebbi települése - a Pikimachay barlang - Kr.e. 12 000-ből származik. Kr.e. 300 körül a Chavín törzs megmagyarázhatatlan módon eltűnt, de évszázadokon keresztül más olyan kultúrák váltak helyi jelentőségűvé, mint a Salinar, a Nazca, a Paracas Necropolis és a Wari (Huari). A 15. század elejére az Inka birodalom az ország nagy részét meghódította, és kiterjesztette hatalmát Kolumbiába és Chilébe is. 1526-28 között a spanyol hódító, Francisco Pizarro felfedezte Peru tengerparti térségeit, és elkábította az Inka birodalom gazdagsága. Spanyolországba visszatérvén pénzt szerzett és katonákat toborzott egy másik expedícióhoz. Visszatérvén, 1533-ban bevonult a Cajamarca városba, Észak-Peruba, elfogta, megsarcolta és kivégezte az inka uralkodót, Atahualpat. Pizarro ezután 1535-ben megalapította a limai fővárost, de nyolc évvel később meggyilkolták. Az utolsó inka vezér Manco Inca felkelése szégyenletes véget ért 1572-s lefejezésével. A következő 200 év békésnek bizonyult, ahol Lima vált az Andok legjelentősebb politikai, gazdasági központjává. Azonban a gyarmatosítók által kizsákmányolt indiánok elkeseredése 1780-ban felkeléssel ért véget az önálló inka uralkodó II. Tupac Amaru vezetésével. A felkelés rövid életű volt, a vezetők többségét elfogták és kivégezték. Peru továbbra is lojális maradt Spanyolországhoz 1824-ig, amikor az országot két kívülálló felszabadította: a venezuelai Simón Bolivár és az argentin José de San Martin. 1866-ban Peru rövid háborút vívott Spanyolországgal, de vereséget szenvedett Chile ellen a Csendes-óceáni Háborúban (1879-83), amely az északi Atacama Sivatagban a termékeny salétrom mezők elvesztését jelentette. Peru háborúba keveredett Equadórral, az 1941-ben kitört határvita miatt. A Kuba által inspirált Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerilla felkelése 1965-ben sikertelennek bizonyult, de a maoista Fénylő Ösvény (Sendero Luminoso) gerillák által előidézett országos felkeléssorozat politikai instabilitást eredményezett az 1980-as években. Egy másik gerilla csoport - a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom (MRTA) - is előtérbe került ebben az időszakban. Alberto Fujimori 1990-es elnöki győzelmet aratott a perui író, Mario Vargas Llosa ellenében. 1992-ben az MRTA és Sendero Luminoso vezetők sikeres elfogása azt a reményt keltik, hogy a béke tartós lehet. Sajnos jelenleg is - az Equadorral régóta tartó határviták miatt - külföldi megfigyelők ügyelik a problémás területet. A belső stabilitás fő fenyegetése a munkanélküliség és a szegénység maradt, Peru gyorsan növekvő gazdagsága ellenére. Fujimori elnök újból megválasztásra került 1995 áprilisában, jelentős mértékben felülmúlva a korábbi ENSZ főtitkárt, Javier Perez de Cuellart.


Vásárlás

Egyediek és szépek a helyi készítésű színes szőttesek, kerámiák, ötvös munkák. Jellegzetes népi iparművészeti tárgyuk néhány hangszer, például a pánsíp. A helyi piacokon, a hegy és völgylakók között sok helyen még ma is pénz nélküli árucsere folyik.

Ünnepek, rendezvények

Függetlenség Napja Július 28.
A peruiak nagyon vallásosak, az összes jelentős római katolikus ünnepet megünneplik. Az ünnepek rendkívül látványosak, különösen az indiánok körében, akik általában ilyenkor tartják különböző mezőgazdasági ünnepeiket is. A legnagyobb ünnepek: a karnevál, az Inti Raymi, a leglátványosabb inka fesztivál, a Felszabadulás Napja, Mindenszentek és a Puno Fesztivál.

Sportolási lehetőségek

Május és szeptember között, a száraz évszakban az Andok várja a túrázás és a hegymászás szerelmeseit. A legnépszerűbb útvonal a Cuzcotól nem messze húzódó ún. inca-trail, mely 33 kilométer hosszú, három napos, meglehetősen kemény túra. Felszereléseket és túravezetőket méltányos áron bérelhetünk. A még keményebb terepre vágyók az ország legmagasabb pontján, a Limától északra fekvő Huascara hegyen hódolhatnak szenvedélyüknek.
A dzsungeltúrák Iquitos városból indulnak. Itt szerezhetjük be a túrához elengedhetetlenül szükséges felszereléseket is.
Cuzcotól nem messze a Rio Urubambán a rafting szerelmesei találnak remek evező helyeket. A tengerparton különböző vizisportokat űzhetünk januártól márciusig.


Főbb látnivalók

 

 • Lima
  Lima, Peru fővárosa meglehetősen zsúfolt, kissé kaotikus és az idő is elég barátságtalan az év nagy részében. A város felett többnyire szürke ködfátyol ül, de a főtér szép, rendezett, az óceánparti Miraflores-negyed pedig a ködben is igazán sejtelmes. Néhány igen érdekes látnivalót is találhatunk Limában, ami miatt feltétlenül fel kell keresnünk a várost. Ezek közül is kiemelkedik a Museo de Oro del Peru, amely arany-, ezüst- és kőkincseiről, és a Museo Nacional de Antropologia y Arquelogia, amely a történelem előtti időszak kincseiről híres.

 

 • Bellastas-szigetek
  Pisco-ból indulva, egy csendes-óceáni rövid hajókázást követően temérdek fókával, pingvinnel, pelikánnal találkozhatunk -- természetes környezetükben, a 'Kis Galapagosznak' is nevezett szigeteken.

 

 • Nasca-vonalak
  Négyszemélyes kisrepülővel szállhatunk a különféle alakzatok (madár, pók, asztronatuta stb.) fölé s találgathatjuk, hogyan is kerültek vajon ide ezek az évszázados, rejtélyes figurák. Máig csupán hippotézisekkel találkozhatunk, pontos válasz egyelőre nincs a kérdésre.

 

 • Arequipa
  Arequipa a 'fehér város', Peru egyik legszebb települése. Csodálatos hegyek, vulkánok (El Misty) ölelik körül. A hegyek köveiből épített épületek ragyogása miatt kapta a fenti becenevet. A színes Convento de Santa Catalina a legszebb középkori épület az országban. A várostól nem messze található a világ egyik legmélyebb kanyonja, a Colca-kanyon, ahol -ha türelmesen várunk--hatalmas kondorkeselyűk röptében gyönyörködhetünk.

 

 • Titicaca tó
  A Titicaca tó a Föld legmagasabban fekvő, hajózható tava. Érdekes hajókirándulást tehetünk Puno kikötőjéből indulva az egyedülálló Úszó-szigetekre, vagy akár a bolíviai oldalra is átruccanhatunk innnen a hangulatos Copacabana-beach-re, egy ízletesTrucha a la planchara (grillezett pisztráng).

 

 • Cusco
  Ez a mesésen hangulatos város Dél-Amerika régészeti központja, a világ egyik legrégebben lakott települése. Hosszú ideig az Inka Birodalom központja volt, ami a város hangulatán még ma is érződik. A székesegyház és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei. Érdemes megnézni a valaha arannyal borított Coricancha romokat. A Régészeti Múzeum az itt fellelt emlékeket mutatja be. Cusco-ból elindulva bejárhatjuk a Szent-völgyet (Pisac, Chincero, Urubamba) és a környező inka romokat.

 

 • Machu Pichu
  Cuscotól nyugatra találjuk Machu Pichu világhírű romjait. Az inkák elveszett városáról nehéz bármit is írni, ezt látni, a hely szellemét érezni kell!

 

További érdekességek és hasznos információk:

Peru - Útikritika

Iquitos - Útikritika

Machu Picchu - Útikritika

Lima - Útikritika

Cusco - Útikritika

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Lima
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 25°
 • 26°
 • 26°
 • 24°
 • 21°
 • 19°
 • 17°
 • 17°
 • 17°
 • 19°
 • 20°
 • 23°
 • 19°
 • 20°
 • 19°
 • 18°
 • 16°
 • 15°
 • 14°
 • 13°
 • 13°
 • 14°
 • 16°
 • 17°
 • 19°
 • 20°
 • 21°
 • 19°
 • 18°
 • 17°
 • 16°
 • 16°
 • 17°
 • 17°
 • 17°
 • 18°
 • 6
 • 7
 • 7
 • 7
 • 4
 • 1
 • 1
 • 1
 • 1
 • 2
 • 4
 • 5
 • 1
 • -
 • -
 • -
 • 1
 • 1
 • 1
 • 2
 • 1
 • -
 • -
 • -
 • 1
 • 0
 • 5
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 5
 • 0
 • 0
 • 0

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Peru beutazási feltételek (frissítve 2024.03.28.)

A magyar állampolgárok fő szabály szerint 90 napra utazhatnak be vízummentesen Peruba turistaként, az országba történő belépéskor azonban a bevándorlási hivatal tisztviselői kérhetik a tervezett tartózkodást és elutazást alátámasztó dokumentumokat (szállásfoglalás, repülőjegy foglalás), és ezek alapján 90 napnál rövidebb időtartamot is jogosultak megállapítani. Az engedélyezett időtartamot az útlevélben a belépési pecsét mellett tüntetik fel. Kivételt képeznek az ország nemzetközi repülőterei, amelyek esetében a perui bevándorlási hatóság 2023 májusában megszüntette az útlevelekbe történő pecsételést az országba történő belépés, illetve az abból történő kilépés során. A nemzetközi repülőtereken tehát nincs szükség és nincs lehetőség a pecsétek beszerzésére. 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IgenIGEN
Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Peruból történő kiutazást követően. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy e követelmény érvényesülését a perui hatóságok fokozottan ellenőrzik.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN

További információt az alábbi oldalon talál.

Személyi igazolvány: NemNEM

További információk: Peru | Konzuli Tájékoztatás (gov.hu)

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!