Találatok szűrése (14)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Országnév: Omán

Népesség: 2,6 millió fő

Kiterjedés: 212 460 km2

Éghajlat: Sivatagi. Az eltérő domborzati viszonyok miatt az időjárásban óriási különbségek mutatkoznak. A fővárosban márciustól októberig óriási hőség és elviselhetetlen pára uralkodik, ugyanakkor az év többi része nagyon kellemes. A déli területeken egész évben a hőség és a pára az úr, júniustól szeptemberig a monszun teszi kellemetlenné az időjárást.

Főváros: Maszkat

Lakosság: arab (96%), indiai, perzsa, urdu, egyéb (4%)

Hivatalos nyelv: arab

Vallás: mohamedán

Időeltolódás: +3 óra

Pénznem: ománi rial. 1 OMR = 1 000 baiza. Tanácsos utazás előtt pénzt váltani, mert bár elfogadják az USD-t, de OMR-ben adnak vissza, illetve magasabb árfolyamot használnak. A nemzetközi hitelkártyákat széles körben elfogadják. A bankautomaták nem kapcsolódnak a nemzetközi rendszerhez, így nem lehet róluk készpénzt levenni. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Vízum: vízum szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Borravaló: szokás adni, mértéke 10-15 % szokott lenni.

Történelem:

1970-ben Szaid Kábusz ibn Szaid ibn Tajmur szultán megdöntötte apja, a despotikus eszközökkel kormányzó, ultrakonzervatív Szaid ibn Tajmur uralmát és átvette Omán kormányzását. Az angolok, akik korábban védnökséget gyakoroltak az ország felett, 1971-ben megkezdték a kivonulást. Az utolsó brit csapatok 1977-ben hagyták el Omán területét. Kábusz szultán azóta teljesen önállóan gyakorolja a hatalmat. Erőfeszítéseket tesz az ország külpolitikai elszigeteltségének megszüntetésére és a modernizálásra. Omán 630 óta tartozik az iszlám világhoz. Az első kalifák uralma a VII. század végéig tartott, majd az Ibaditák harid-síita szektája jutott uralomra. A IX. században Omán független iszlámság lett. A XIII-XVI. századig kikötővárosai a portugálok által 1309-ben meghódított Hormuz fennhatósága alatt álltak. A portugálok Maszkat városát egyik legjelentősebb katonai támaszpontjukká építették ki. 1650-ben az ománi szultán kiűzte a portugálokat, és 1698-ban birtokba vette a Mozambiktól északra fekvő kelet-afrikai telephelyeiket is. Omán ezzel nagyhatalommá vált az Indiai-óceánon. Hatalmának virágkorát a XIX. század első felében élte. A szultán 1840-ben a meghódított Zanzibárba helyezte át székhelyét. A hanyatlás 1856 után kezdődött. Omán elvesztette Zanzibárt. Trónviszályok rázták meg az országot, amely a XIX. század végén angol befolyás alá került.

Közlekedés: Budapestről nem indul közvetlen repülőgép, ezért átszállással juthatunk el Ománba.
Naponta közlekedő belföldi légi járat köti össze Muscatot és Salalah-ot. Egyszerűbb és olcsóbb azonban inkább a távolsági buszjáratokat igénybe venni. Bérelhetünk autót is, a nagyobb városokban buszokkal és taxikkal oldják meg a közlekedést.

Telefonálás: A magyar mobiltelefonok működnek.

Elektromosság: 220/240 V

Kultúra: A legnagyobb vallási ünnep Ománban is a Ramadán, és a böjtöt lezáró három napos ünnep, az Eid Al-Fitr. Az iszlám újév és Mohamed próféta születésnapja szintén kiemelkedő jelentőségű. A nem vallási ünnepek közül a Nemzeti Nap (nov. 18.) és a Szultán Születésnapja a két legfontosabb ünnep.
Az ománi konyhaművészet nem büszkélkedhet komoly hagyományokkal, általában a többi arab országhoz hasonló ételeket fogyasztanak, de komoly indiai hatások is érződnek az ételeken. Alkoholt csak a szállodákban és a drága éttermekben lehet kapni.

Sportolási lehetőségek: Különleges élményben lehet része annak, aki kipróbálja a hegyi vagy a sivatagi motorozást. Rengeteg lehetőséget kínál a tengerpart a vízi sportok kedvelőinek, a legnépszerűbb a széllovaglás, a vitorlázás és a búvárkodás.

Főbb látnivalók:

  • Az ország fővárosa Muscat , amely eltérően a többi arab fővárostól remekül megőrizte az arab hagyományokat. A város három részre osztható, Muscat a régi kikötőnegyed a szultán palotájának ad otthont, Mutrah a legfontosabb lakó és kereskedelmi központ, Ruwi pedig az üzleti negyed. A fővárosban három portugál kori erőd is található, ezeket azonban csak fényképezni lehet, a belépés tilos. Muscat leghíresebb nevezetessége az akvárium, amelyet a legszebb arab akváriumnak szoktak nevezni. Az összes tengeri élőlény megcsodálható itt, amely az ország vizeiben él. Omán 5000 éves történetével az Omán Múzeumban illetve a Szultáni Fegyveres Erők Múzeumában lehet legjobban megismerkedni. Érdemes felkeresni a Nemzeti Múzeumot, ahol gyönyörű ezüst ékszerekben gyönyörködhet a látogató. Minden arab városban kötelező program a souk felkeresése, ezt itt se felejtsük el.

 

  • Salalah az ország második legnagyobb városa, az egyetlen ország az Arab-félszigeten, amelyet elér a monszun. A város azonban nem erről, hanem régészeti emlékeiről híres, itt tárták fel Zafar városának ősi romjait. Remek strandok is találhatók pár kilométerre a várostól.

 

  • Mughsail nemcsak szép strandjairól, hanem a környéken található káprázatos természeti képződményeiről híres. A közelben található Jób sírja is.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Omán - Útikritika

 

 

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!