Miért pont oda? – sorozat: Omán

Nálunk az elmúlt néhány évben került a közeli, de már egzotikusnak tekinthető utazási célpontok közé az Arábiai-félszigeten fekvő Omán. Sokat azért még nem tudnak róla az emberek, legfeljebb annyit, hogy valahol a Közel-Keleten van, arab ország, meleg a klímája, s van sivatag, tengerpart.

Mi a pláne Ománban?

Omán csodálatosan nyers természeti szépségekkel megáldott, biztonságos ország, ahol barátságosak a helyiek, és sikeresen megőrzött a helyi hagyományvilág. Lehet kombinálni a strandolást, a vásárolgatást, a sivatagi és hegyi túrázást. Jókat lehet búvárkodni, nem kell szenvedni a turistás tömegnyomortól, van mód kalandozni, és nagy nyugalomban pihenni. Csupán tengerparti nyaralás céljából is érdemes Ománba látogatni. Nem szokványos úti cél. Felfedezői élményt nyújt, mert az országot még nem látta sok turista. Egy kis, zárt világ, s ez az igazi varázsa. Ugyanakkor van már olyan mértékben kiépített idegenforgalmi infrastruktúrája, hogy azért ne legyen komoly gond egyéni igényeknek megfelelő szálláshelyet, közlekedési módot, programválasztékot találni. Úgy is fogalmazhatunk, hogy addig kell Ománt meglátogatni, amíg a turizmus további növekedése nem rontja el a most megtapasztalható békésségét, szelídségét, érintetlenségét.

Omán turistaszemmel

Nagyon szép, tiszta, rendezett ország elvarázsolt helyekkel. Az a legizgalmasabb, hogy mennyi mindenben és mennyire izgalmasan, érdekesen keveredik a hagyomány és a modernség. Megmaradt a hiteles, békebeli arábiai hangulata, anélkül, hogy a látogató nyomasztó elmaradottságot érezne. Mert ugyanakkor az olajkincsének köszönhetően elég gazdag és fejlett. Rokonszenves, hogy a modernség nem hivalkodó, nincs megalománia, nincsenek gigantikus plázák, pöffeszkedő felhőkarcolók. Igaz nincs is annyi pénzük, mint több térségbeli olajállamnak. A fővárosban, Muscatban a nagy tekintélyű szultán tiltja a felhőkarcolók építését. Az arab építészet dominál. A városokban, s azon kívül is minden meglepően rendezett. Még a kies sivatagos vidékeket átszelő országutak mentén sincsenek szeméthalmok, rozsdatemetők. Tán a déli országrészen látunk ilyesmiket. Költenek a turizmusra, de azt elfogadható keretek közé akarják szorítani. Nem akarnak Dubajjal versenyezni, s elsősorban a hagyományaikat, a természetes adottságaikat akarják a látogatók elé tárni. Itt nincs gigaterembe rakott sípálya, nincs annyi nyugatmajmoló utánzat.

Kedvesek, közvetlenek az emberek, de a turistákkal inkább csak a férfiak állnak szóba, a nők nagyon tartózkodóak a helyi tradícióknak megfelelően. Érdekli őket, hogy a turistának mennyire tetszik Omán. Kíváncsian nézik a külföldieket, akik ott sok helyen még kuriózumszámba mennek. Tudnak angolul, s szívesen segítenek a turistáknak. Az ománi arabok egyáltalán nem erőszakosak. Ami külön jó, hogy nem kell a baráti gesztusok mögött mindig valami üzleti szándékot gyanítani, mint sok más afrikai és ázsiai országban. A taxisoktól eltekintve, itt nem álltak rá a tájékozatlan turista átvágására. Korrektek, tisztességesek, nyugodtak. Kérdés bizony, hogy a turizmus további fejlődése mellett ez a kellemes állapot sokáig fennmarad-e? A közbiztonság tökéletes, gyakorlatilag nincs olyan bűnözési forma, ami a turistákat érintené. Itt eddig soha nem voltak terrorrobbantások, és nincsenek tüntetések, zavargások. Malária, egyéb járványos betegség veszély sincs. Mindezek miatt családoknak is ajánlható.

Terebélyes Omán

Az ománi utazás tervezésekor számításba kell venni, hogy az Arábiai-félsziget délkeleti peremén található szultánság Magyarországnál háromszor nagyobb. A fő látnivalók ráadásul elszórtan helyezkednek el, azaz néhány ezer kilométert szükséges bérelt autóval levezetni, esetleg belföldi repülést kell igénybe venni, vagy erősen szelektálni. Jó minőségű autópályák vannak, ezért legalább a távolsági közlekedés elég gyors. Persze van mód többféle szervezett program megfizetésével idegenvezetőre bízni a felfedezés irányítását. Omán toleráns. Bizonyos pontig. A külföldiek szabadon ihatnak alkoholt, de a helyiek rosszallón néznek az ittas külföldiekre. A helyi öltözködési illemkódexhez alkalmazkodni kell, főleg a nőknek. A mecsetekbe, szent helyekre a nőknek hosszú szárú nadrágban, hosszú ujjú pólóban és fejkendőben illik belépni, ha egyáltalán erre engedélyt kapnak. Vinni kell kendőt, mert azt helyben nem kölcsönöznek. Amúgy az utcán a külföldi nők szabadon mozoghatnak fedetlen fővel. Rövid ujjú ingben, pólóban lehet járni, inkább a térd fedése az elvárás.

A helyi nők egy része úgynevezett bulkan-t hord, ami csak a szemet nem takarja. A nagyvárosokban sok nőn valami színes kendő van, de az arc nincs takarva. A hotelek privátstrandjain elfogadott a külföldi nők számára a bikini, de a nyilvános strandokon a több nyelven kiírt öltözködési szabályokhoz kell igazodni. Télen (októbertől májusig) kellemes az idő, 22-30 fok közötti hőmérséklettel.  Valami csekély eső legfeljebb januárban lehet. Nyári utazási célként kiesik, mert olyankor a hőség elviselhetetlen. A tájkép meglepően változatos, a színekben is. Nem csak homok és sivatag van, hanem méltóságteljes, csipkézett hegyvonulatok, kanyonok is. Az északi rész szikár, hegyes, a déli zöld. A hegyi kirándulásokhoz mindenképpen négykerék-meghajtású dzsipre van szükség. Ománban a helyi étkek mellett találni kínálatot nemzetközi étkekből is. Vannak gyorséttermek, a legkülönbözőbb minőségű és árszintű vendéglők. Az ománi konyha nem túl komplikált. A csirke, a hal, és a birka uralkodik. Mindegyiket rafinált fűszerezéssel előáztatják, és az eredmény nagyon finom. Köretként többnyire rizst szolgálnak fel. A szállodái éttermek árai borsosak, de az egyszerű étkezdékben, utcai bódéknál fejenként pár száz forintnak megfelelő helyi pénzért (riál) is jól lehet lakni.

Az érem másik oldala

Érdekes, meglátogatásra mindenképpen érdemes ország, de tény, hogy nincsenek világhírű látványosságai. Nincsenek szenzációs, nagyszabású látnivalók, de van sok igazán értékes élményt jelentő programlehetőség. Kifinomult kíváncsisággal megáldott, utazási különlegességek iránt nyitott embereknek való ez az ország. A vásárlási lehetőségek nem hasonlíthatók Dubajhoz és nincsenek érdekfeszítő nagyvárosok sem. Akit az egyedi, arábiai természeti szépségek és a helyi kultúra apró finomságai nem nyűgöznek le, az Ománt esetleg nem találja majd kellően izgalmas, tartalmas országnak. Szórakozóhelyekben szegényes választék. A jobb szállodákban vannak sörözők, és elvétve diszkó. Nagy éjszakai életre nem érdemes számítani. A legjobb esti élmény az lehet, ha a látogató kimegy a sivatag szélére és kémleli a csillagos eget, mert az ott különlegesen szép. Veszélyes  a közúti forgalom, mert a helyiek a közlekedési szabályokra magasról tesznek. Az elsőbbségadás ismeretlen fogalom, a kétsávos úton képesek négy sávban közlekedni. Szóval nagyon oda kell figyelnie a kormánynál ülő turistának. Simlisek, agresszívek a taxisok. Nagyon gyanús, hogy éppen ők beszélnek gyengén angolul. Tán a nyelvi nehézségek helyzetében akarják összezavarni az alkudozó külföldit. Nem lehet mindig tudni, hogy a taxis tájékozatlan-e, vagy direkt próbálja az utast kerülő utakon vinni. Ébernek kell lenni. Dubajjal ellentétben itt helyi emberek a taxisok, saját autóikkal és pimasz kevélységgel alkudoznak.

Szállodák Ománban

Kicsi a választék és emiatt a növekvő turizmusban nincs kellően kemény árverseny. Következésképpen az ománi utazás költségének legnagyobb tétele a repülőjegy mellett a szállás. Az ország belsejében lehet találni sok jutányos árú hotelt és vendégházat. A közvetlen tengerparti szállodák természetesen drágábbak, főleg a téli főszezonban. A Vista ajánlatai között kedvező áron foglalhatók 4 és 5 csillagos hotelek. A szállodáik egyébként kellemesek, alacsonyak és nem hivalkodóak. A turistákat megcélzó szolgáltatások árai elfogadhatóak. Az autóbérlés ára európai átlagszintű. A hétköznapi életben az árszint a magyarországihoz hasonló. A legmegrázóbb kivétel az üzemanyag. Egy terepjáró 50 literes tartályát nagyon kedvező összegből meg lehet tölteni!

Tenger

Télen 24-26 fokos a tenger vize, s ez már önmagában örvendetes. A főváros, Muscat környékén csak néhány szálloda rendelkezik szépen kialakított parttal. A főváros hoteljei járművel maximum 10-15 percre helyezkednek el a strandoktól. A hoteleknek többnyire nincsenek privát strandjaik. Érdekes módon a helyiek fürdésre nem kultiválják a strandokat, ott inkább lófrálnak, fociznak. Apálykor a strandok nem annyira szépek, mert olyankor a part sáros és nem finom homokos. Található néhány kisebb öböl, ahol viszont nagyon szép fehér a homok. Délen, a jemeni határ közelében vannak az igazán szép strandok. A vidék központja, Salalah a fővárostól kemény 870 kilométerre fekszik, azaz vagy kitartó vezetés, vagy belső repülőjárat marad a megoldás. Ott délen csak három színvonalasabb hotel van a kínálatban. Arrafelé nyersességében csodás, kietlen strandokat lehet felfedezni.

Programlehetőségek

Muscat a főváros két napot megér. A főváros szép elhelyezkedésű hegyek és az Indiai-óceán között fekszik. Nagyon elegáns a kikötője. Óvárosban vissza lehet lépni a régi Arábia idejébe és kellemes sétálgatni a szultán palotája körül. Muttrah Souk annak is érdekes, aki nem akar vásárolni. Főleg a halpiac látványos azzal, ahogy a helyiek megveszik a friss halat, s aztán átviszik a pucolókhoz.

  • Nem szabad kihagyni a gyönyörű Kabúz-szultán mecsetet. A világ negyedik legnagyobb mecsetjéről van szó.
  • Érdekes meglátogatni a régi fővárost, Nizwa-t, ahol két érdekes erőd is látható.
  • Feltétlenül a programba kell kerülni a Wadi Bani Khalid-nak, ami a sivatag közepén fellelhető meseoázis pálmafákkal, kristálytiszta vízzel (Muscattól 200 kilométerre).
  • Izgalmas élmény látni Arábia ,,Grand Canyonját”, a Wadi Ghul-t, és a mellette levő hatalmas datolyaültetvényeket, valamint az oázisokat.

A Wahiba Sands nevű térséget a világ egyik legszebb és legfotogénebb sivatagi tájának tartják. Két ománi település is része az UNESCO világörökségnek: Al Ayn kis hegyi falu és a Marco Polo által is megemlített, hajdani kikötőváros, Al Balid. A hegyi túrázási lehetőségek tényleges csúcsélménye pedig a mindig enyhe klímájú Jabal al Akhdhar.

Egy-két tudnivaló

  • A közvécék zömében guggolósak. Kényelmetlen, de higiénikus megoldás. WC papírral bizonyosan nem szolgálnak.
  • Az ománi emberek hosszasabban szeretnek alkudozni, mint más ázsiai és arab országokban. Illik a turistának alkalmazkodni ehhez a szokásukhoz is. Jó viszont az, hogy az árusok nem túl erőszakosak és jámboran elfogadják, ha végül a turista nem vesz semmit.
  • Kocsit bérelni mindenképpen ajánlott, inkább 4 kerék meghajtásút, mert a kihagyhatatlan hegyi programoknál erre mindenképp szükség van. Szinte valamennyi típusánál van elektronikus stabilitás kontroll, ami megnyugtató a hegyi ösvényeken és sivatagi utakon közlekedve.
  • Mindig legyen a turistánál helyi pénz, mert általában nem lehet sem dollárban, sem hitelkártyával fizetni. Érdemes már érkezéskor a repülőtéren váltani némi összeget helyi pénzre. Az utcai pénzváltókhoz picit előnyösebb fordulni, mint a bankokhoz.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!