Miért pont oda? – sorozat: Mauritius

Mauritiusról jogosan gondolják azt, hogy trópusi nyaralásra ideális célpont. Az elvárásoknak többnyire megfelel, mert bámulatos a tenger színe, sok a szép strand, hangulatos, nyugalmas életképekkel van tele, szép a táj. Könnyen bejárható egynapos kirándulásokkal a sziget, kiváló a klímája. Nagyon kevesen jönnek haza csalódottan.   

kep

Kiváltságos utazók

Akik olyan trópusi paradicsomot szeretnének megtapasztalni, amilyent a prospektusok csalogató fotóin mutogatnak, azok többnyire elégedettek lesznek. Azok is, akik a nyaralás nagy részében a strandon, a szállodai medence körül, vagy a bungaló teraszán akarnak lustálkodni, olvasni, kipihenni az otthoni munka feszültségét. Érdemes sok olvasnivalót vinni. A hotelek zöme nincs gyalogtávolságra a nyüzsgős helyektől, azaz a vendégek részben rá vannak kényszerülve arra, hogy az estéket is a hotel területén töltsék. Mauritius nagy előnye a Karib-térség és Délkelet-Ázsia felkapottabb trópusi nyaralóhelyeihez képest, hogy Magyarországhoz képest az időeltolódás csupán 3 óra, így az átállás nem túl nehéz. Igaz, a repülési idő Európából nem kevés: átlagosan 11 óra.

Mauritiust a közhit exkluzív, drága nyaralóhelynek tartja. Az is. A szállodai szobák drágábbak, mint sok más ismert téli nyaralóhelyen (pl. Thaiföld, Bali, Dominika). Mivel Mauritius divatos, mindig vannak olyanok, akik hajlandóak megfizetni a menő márkanévből adódó többletárat. Mauritiuson a nyaraló úgy érezheti magát a többi látogató társaságában, hogy privilegizált helyzetű ember. A szigetet nem is a hátizsákos turisták látogatják, hanem felső- középosztálybeliek. Legfeljebb a középkategóriás, szerényebb szállodákban vannak átlagos keresetű nyugat-európaiak.

Óceánparton 

Az Indiai-óceán vize arrafelé meleg (a téli hónapokban is), tiszta, csodás színű, és algáktól mentes. Vannak olyan partszakaszok, ahol a homok nem porszerű finomságú, nem vakítóan fehér színű, és ahol a koralltörmelékek élessége és a tengeri sünök miatt tanácsosabb nem mezítláb sétálni. Nem szabad abból kiindulni, hogy sziget minden részén bizonyosan csodaszép és kellemes a strand. De jellemző, hogy a szállodákat inkább odaépítették, ahol ideálisak a tengerparti nyaralás természeti feltételei. A szállodák előtt lévő strandokat több helyen mesterséges eszközökkel is feljavították (pl. pálmafákat ültettek). ,,Képeslap minőségű” partok azonban a fősziget közelében lévő kisebb szigeteken vannak (pl. Ile aux Gabriel). Sok partszakaszon vannak nagyobb kövek, meg algák. Délután az apálykor a víz visszahúzódik és nem nyújtja a legszebb látványt (ez különösen az északi partra jellemző, pl. Mont Choisy Beach). Mindenféle növényt kisodor a víz.

A legtöbb szállodának van üvegfenekű hajója, amellyel ingyen ki lehet menni a tengerre. Naponta akár többször is kimegy a hajó a vízre, hogy a vendégek lássanak korallokat, halakat. Mindenképpen érdemes kipróbálni az ilyen hajókázást, mert gyönyörű, tiszta vizekhez viszik az embert. Oda, ahol nincsenek zavaró vízinövények és lehet nyugodtan úszkálni. Mauritiuson kedvelt program a búvárkodás, annak is a legegyszerűbb változata, a pipás merülés (sznorkel). Könnyűbúvárkodásra is vannak kitűnő lehetőségek, például az egyébként is csodaszép Szarvasok szigetén (Ile aux Cerfs), amit katamaránnal lehet megközelíteni.

A szigeten a szebbnél szebb partvonalakon kívül találunk gyönyörű folyókat, tavakat, sziklákat, hegyeket, végeláthatatlan cukornádültetvényeket. Számos kellemes, könnyű, élményekben gazdag programra van lehetőség. Természetjáróknak vannak ösvények, erdők, izgalmas hegyvonulatok, vízesések. Van egy pompás botanikus kertjük (Pamplemousses), ahol az egzotikus növények, virágok lenyűgöző választéka csodálható végig. A vásárlás megszállottjai a főváros, Port Louis kikötőjénél kialakított nagy és menő kereskedelmi központ butikjait keresik fel.Őszintén meg kell mondanunk, hogy a Mauritius alternatívájaként gyakran felmerülő, a térségben lévő Seychelle-szigetek a természeti szépségek, a növényvilág gazdagsága szempontjából sokkal többet kínál. A mozgalmas emberi környezetet, aktív nyaralást igénylők viszont Mauritius-szal járnak jobban.

Jókat lehet enni. Uralkodnak az indiai, kínai és francia étkek, vagy azok keverékét jelentő kreol konyha remekei. Az ételválasztékában sok a hal és a csirke. A disznó- és marhahús ritkán fordul elő. Kevés a barna- és a rozskenyér, annál több a bagett, és a fehérkenyér. A zöldségekből nagy a választék. A szigeten a helyiek jellemzően kedvesek, jámborak, toleránsak, visszafogottak, higgadtak. Kinézetre, viselkedési mód, öltözködési kultúra, vallás tekintetében vegyes a lakosság. A közbiztonság jó, a zugárusok nem agresszívak, nincsenek koldusok. Nem éppen gazdag ország, de nem annyira szegény, mint az afrikai kontinens országai.

A sziget oldalai

Utazás előtt érdemes dönteni arról, hogy a sziget melyik partvonalán legyen a hotel. Nincs olyan partrész, amelynek csak előnyei lennének és olyan se, amelynek csak hátrányai. A nyugati és az északi part szállodái közül érdemes leginkább választani. A nyugati part tán romantikusabb, míg az északi parton több a szórakozási lehetőség, nagyobb a mozgalmasság. A déli parton, Bel Ombre térségében is vannak különleges luxus szálláshelyek.

A nyugati part

A sziget nyugati, 50 kilométer hosszú partvonalát egyre többen választják. A tájékozottak esküsznek arra, hogy a sziget legkellemesebb része a nyugati part középső része, Flic en Flac és Wolmer vonzáskörzetében. Az éghajlat némileg szárazabb és melegebb, mint a sziget más partrészein. Arrafelé kevésbé szeles az idő. A nyugati parton az utóbbi években egyre felkapottabb Flic-en-Flac (még Spar áruháza is van) és környéke. A nyugati part előnyei közé tartozik a főváros, Port Louis és a piacokkal, szórakozóhelyekkel teli nagyváros, Quatre Bornes közelsége. A nyugati parton könnyebb vegyülni a helyiekkel, például ott vacsorázni, ahol ők szoktak. Hátrány viszont, hogy a nyugati part strandjain hétvégéken sok a helyi család és olyankor a nyugalomnak annyi. A nyugati part hátránya, hogy több strandján a sziklák, és a korallszirtek miatt nehézkes a fürdés. Szerencsére mindig vannak 5-10 perc közlekedéssel elérhető jobb strandok a térségben. Érdemes a Vista utazási adott tanácsadóját megkérni, hogy nézzen utána: mi a helyzetkép a konkrét helyen a strand jellege szempontjából. A nyugati parton a természeti környezet vonatkozásában több az izgalmas, szép rész. A strand homokja vakítóan fehér. Többek szerint a fősziget legszebb természeti szépségei a délnyugati parton vannak, Tamarintól délre Baie du Cap-ig. Arrafelé viszont kicsi a hotelek választéka.

kep

Az északi part

Az északi parton vannak a leginkább látogatott strandok. Nem igazán idilli hangulatúak. Van azért arrafelé is kifejezetten szép partszakasz, például Pereybéré körzetében. Ráadásul innen indulnak a katamarános kirándulások álomszép kis szigetekre. Az északi részen a Trou aux Biches partszakasz a vízi sportok szerelmeseinek való, míg a jelentősebb Mont Choisy nyugodtabb.  Mindkét térség közel van Grand Baie-hez, ami helyi viszonyok között nagyon mozgalmas helynek számít. Az északi részen van a legtöbb szálloda, s így persze ide telepedett több szolgáltatás is a látogatók számára. Itt vannak nagyobb éjszakai szórakozóhelyek is.

A keleti és déli part

A keleti parton a szállodák elszigetelt, de szép természeti környezetben vannak. Nincs sok szálláshely arrafelé. Ezen az oldalon nagyon jó tengerpart közeli szakaszok vannak a búvárkodáshoz (például Poste de Flacqhoz közeli strandoknál). A tengervíz viszont ezen az oldalon nem annyira szép, mint a nyugati és az északi parton. A keleti parton sok helyen bűzlik a levegő a szennyvízlevezetés ostoba megoldásai miatt.  A nyugati, északi part strandjainál nincs ilyen probléma. A keleti part elhagyatottabb, a sziget főútjától távol esik. A déli parton nincs sok hotel. Ez a sziget legszelesebb és legcsapadékosabb része. A szél meleg időben kifejezetten előnyt jelent. Arrafelé lehet a legjobbakat szörfözni és vitorlázni.

Kirándulni nagyon érdemes a sziget keleti és déli oldalára. Ezt a részt komplikáltabb busszal bejárni, azaz bérautóra, vagy egész napra bérelt taxira van szükség. A sziget déli partján vannak a főbb látnivalók: Black River nemzeti park, Chamarel vízesés, hétszínű föld, Grand Bassin (szent tó, nagy hindu zarándokhely). A déli partra szervezett fakultatív utak hátránya, hogy egynaposok, és ebbe csak sietve fér bele a sok program. Érdemesebb autót, vagy taxit bérelni, mert így a turista szabadon rendelkezik az idejével. Ráadásul fel lehet keresni mindenféle elhagyatott strandot, ahol kellemes idő esetén idilli környezetben lehet megmártózni a vízben.    

Kirándulás a Szarvasok szigetére (Ile aux Cerfs)

Ezen a Mauritius keleti partjánál elhelyezkedő, 2 négyzetkilométeres kis szigeten van az egyik legszebb strand. A sziget egy része kis nyúlvány, ami közelebb van a kikötőhöz és amit rendre elönt a teljesen koralltörmelékes víz. Mindenképpen javasolt tehát valami fürdőszandált vinni erre a kirándulásra. A másik oldalon finom homokos és fákkal szegélyezett a part. Így ott még árnyékot is lehet találni. A hullámokra ügyelni kell, mert óriási sziklák vannak a víz alatt, néha még ki is látszódik a tetejük.

A legtöbben fakultatív programra jönnek ide. Busszal elviszik a turistákat a kikötőhöz, ahol motorcsónakra szállnak és úgy viszik őket a szigetre. Elég óvatosan szoktak menni, mert mindenhol korallzátonyok és sziklák vannak a víz alatt és könnyen elakadhat a csónak. Van egy elképesztően gyönyörű szálloda a szigeten (az 5 csillagos Le Touessrok). A kirándulás része, hogy a turistákat elviszik csónakkal a sziget egy eldugottabb részére ebédelni. Hitelesen helyi jellegűek a körülmények: a homokban néhány szék, valami rongytető és az alatt hozzák ki az ételt, ami csirke vagy hal. A cola és a rum benne van az árban. Még egy kis vízeséshez is elviszik a kirándulókat. Egészen a vízesés aljáig bemegy a csónak és szuper fotókat lehet csinálni. Bármelyik nagyobb városban be lehet fizetni erre a túrára. Nagyon olcsón árulják. Aki többféle túrára is befizet egyszerre az még kedvezményt is kap.

Szállodaválasztás

A hotel itthoni kiválasztásakor el kell dönteni, hogy mi a preferencia: extravagáns, sok szolgáltatást kínáló szálloda legyen vagy emberi léptékű, családias, amely viszont kevés választékot nyújt a szolgáltatások terén. Az utóbbiakat manapság előszeretettel nevezik butikhoteleknek. Vannak kifejezetten hangulatos kis hotelek, panziók, ahol maga a tulaj tüsténkedik a vendégek körül. A szigeten a 3 csillagos kategóriájú szállodáknak mindig van valamilyen szépséghibája: vagy az ellátás gyenge, vagy a szobák állapota, avagy a személyzet lomha, szakképzetlen. A személyzet lustaságát jobb hotelekben is meg lehet tapasztalni. Hozzá kell tenni a személyzet indíttatása kapcsán, hogy a takarítónő havi fizetése fele annyi, mint, amit a luxushotel vendége a szobáért egy éjszakára kifizet. A 3 csillagos kategóriában is lehet találni elég jókat, és a 4 csillagos szállodák esetében is ki lehet fogni jó szezonális ajánlatokat. Fontos tudni, hogy a mauritiusi szállodák elsöprő többségének nincs privát strandja. A helyi törvények szerint a tengerpart az egész szigeten közterület. Ennek köszönhetően hosszú kilométeres szakaszon lehet a parton sétálni.  

Érdemes előre tudni

Túl magas az árszint. Lévén szigetország, sok mindent repülőn, hajón kell ideszállítani, és ez emeli az árat. A drágaság azonban nem mindenhol tűnik indokoltnak. A turizmusban egyszerűen az a stratégia, hogy exkluzív, drága célhelynek őrizzék meg Mauritiust, és távol tartsák a Mallorca-jellegű tömegturizmust. A szigeten a hotelek környékétől eltekintve rontja a képet a fegyelmezetlen helyiek által eldobott sok szemét. A hotelstrandoknál a tengervizet eléggé szennyezi a sok motorcsónak, jetski. A sziget méretéhez képest (Budapestnél csaknem kétszer nagyobb) jelentős a lélekszám. A népsűrűség meglepően magas (600 fő/négyzetkilométer a magyarországi 108-hoz képest), azaz nem érdemes valami alig lakott, idillien elszigetelt szigetet elképzelni. A fősziget kb. 60 kilométer hosszú és 50 kilométer széles. A repülőtértől a fővároson keresztül az északi partig húzódik egy 44 kilométer hosszú gyorsforgalmi út. A taxizás elég drága a szigeten.Taxiból óriási túlkínálat van, s ezért a taxisok nagyon rámenősek. Persze ott is próbálják átvágni azt a kevés turistát, aki éppen igénybe veszi őket. Mindenképpen érdemes alkudozni a taxisokkal.

Az autóforgalomban a közlekedési fegyelem meglehetősen laza. A buszok gyakran agresszívan érvényesítik a méretükből eredő ,,hatalmat”. A buszjegyek olcsók. Egyszerűbb (A pontról B pontra és vissza) kirándulásoknál a közüzemi távolsági buszok megfelelő, takarékos megoldást jelentenek. Baloldali közlekedés van, azaz a magyar autósnak erre is át kell állniuk. Bár jó minőségűek a közutak, de sok a szűk vagy kanyargós szakasz és a gyakori vad előzések miatt sok a veszélyhelyzet. Autóbérlésre tehát olyanok vállalkozzanak, akik magabiztosan, ügyesen vezetnek. Az óvatosak s egyben kényelmesek jobban teszik, ha egész napra bérelnek taxit és így kirándulnak a szigeten. Aki ügyes, az kifoghat így alig drágább megoldást az autóbérléshez képest. Emellett vannak elég jutányos áron szervezett buszos utak is.

Lévén trópusi sziget, tanácsos megbékélni azzal, hogy a szobákban megjelennek apróbb, ártalmatlan rovarok, hangyák, (gekkó) gyíkok. A gekkók ráadásul hasznosak, mert a szúnyogokra vadásznak. Ez nem a hotel higiéniai hiányossága. A helyi szállodák – amúgy hangulatos - építészeti kialakítása olyan, hogy az épületeknek sok a szabadba, a természetbe nyíló tere. A szabadtéri étkezéseket is zavarhatják némileg a legyek, a morzsákra vadászó madarak. Lehetetlen a természet kis lényeinek mozgását behatárolni. A mi telünk idején Mauritiuson bizony gyakoriak lehetnek a rövid záporok. Szerencsére gyakran éjszaka esik. Az év első három hónapjában előfordulnak erős, de nem kíméletlen ciklonok. Január a legesősebb. Kellemes viszont a meleg (nappal 27-30 fok), és bár páradús a levegő, de nincs elviselhetetlen forróság. A hotelekkel teli, síkvidékes északi part viszonylag kevésbé csapadékos. Szeptemberben, októberben és novemberben van a legkevesebb csapadék. A nap sugárzása alattomos, mert a tájékozatlan nyaraló nem ismeri fel az erejét. Erősen védekezni kell naptejjel, fejfedővel, mert nagy a leégés veszélye.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!