Shanghai - Mágneses levitáció a felhőkarcolók árnyékában

Mintha egy sci-fi filmbe cseppentünk volna, de nem csoda, hisz Shanghai-ban landolt a repülőnk. A város mely már több száz éve is a Kínai birodalom egyik ki- és bejárata volt, ma már az ország és a világ egyik legnagyobb városa, és egyben a távol kelet legnagyobb kereskedelmi központja is.

Hatalmas és állandó lüktetését európai szemmel, aggyal szinte fel sem lehet fogni. Keveredik benne a keleti meg a nyugati kultúra világa és hagyományai, ez pedig egy teljesen egyedi hangulatot kölcsönöz neki, amit elsőre fel sem tud fogni az ember. A francia negyedben például a feliratokból jövünk rá, hogy nem Európában vagyunk, pedig a fantasztikus éttermek, a világmárkák üzletei és a kis divatbutikok egyaránt a nyugati kultúra erőteljes befolyását igazolják. Itt úgy sétálhatunk, vásárolhatunk - csak persze olcsóbban - mintha Párizs valamelyik kerületében tennénk.

Mielőtt azonban belemerülnénk a lenyűgöző kavalkádba, először is be kell jutnunk valahogy a városba, ugyanis még mindig a pudongi repülőtéren álldogálunk. Igaz harminc kilométerre vagyunk a városi metrórendszertől, viszont így olyan élményben lehet részünk, amire nem is számítottunk, legalábbis nem rögtön landolás után. A „Maglev” vár ránk! Maglev, ami annyit jelent, mágneses levitáció, tehát a szerelvény elektromágneses mezőben lebeg, és ennek hatására halad a pályáján, közel 500 kilométer per órás sebességgel.

Hát valahogy így érünk be a Pudong városrész külső kerületébe, ahol egyszerűen átszállhatunk a szintén futurisztikus városi metróhálózatba, de ha kedveljük a felhőkarcolók, és a modern épületek kavalkádját, jobban tesszük, ha gondos alkudozás után inkább taxiba szállunk. Számomra sokkal vonzóbbak a francia koncessziós negyed villái, a régi városrész sikátorai, az apró bazárok és talponálló étkezdék, de tagadhatatlan, hogy a modern épületek teszik Sanghaj építészetét egyedülállóvá. Magas épületeinek száma közel ezer, közülük több mint negyven a 200 méteres magasságot is meghaladja, amire már csak rágondolni is szédítő, pedig az igazán magasak közelébe még nem is értünk. Ilyen például a Jin Mao Tower, mely 421 méter magasságig nyújtózkodik, de már mellette majdnem készen van a 632 méteresre álmodott Shanghai torony, melyet a tervek szerint 2015-ben adnak majd át. A város tehát megállíthatatlanul az ég felé tör és villódzó neonfényei mindenki számára jelzik az útját.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!