Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz)

Ft-tól/fő 85.000
Időpont: 2020.07.17 - 07.19
Legjobb ár: 85.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2020.07.17 - 07.19

Tartson velünk a Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz) utazásra! A kiutazás busszal történik. Az utazás időtartama 3 nap / 2 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 85.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Üdülés
Kiutazás:Busz
Turnusok: 3 nap / 2 éjszaka
Utazás azonosítója:150648

Őrség

Info:

[b] felsőkategóriás autóbusszal

családias hangulatú, medencés és tekepályás panzióban, kétágyas szobában

reggeli, vacsora, kóstolók

1. Az Őrség látnivalókban, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális gazdag tájegysége hazánknak. Nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a magaslatokról figyelni tudták a határvonalat. Munkájuk fejében különböző kiváltságokat kaptak és közvetlenül a király fennhatósága alá tartoztak. 

2. Hajdinás vargányaleves, hajdinamálé, kukorica gánica, tökmagos babsaláta, dödölle, tökös-mákos rétes és még sorolhatnánk a különleges ételeket, amelyeknek nemcsak a neve, de az íze sem mindennapos. Házigazdáink garantáltan minket is el fognak kényeztetni a helyi finomságokkal. 

3. A tökmagolaj ütés szintén őrségi hagyomány. Utasaink az olajpréselést nemcsak nézhetik, de részt is vehetnek benne, majd a közös erővel kisajtolt olajat kemencében sült friss ropogós kenyérrel meg kóstolhatják. 

Leiras:

1.nap: Budapest - Győr - Magyarszombatfa

A reggeli órákban indulás Budapestről autóbusszal Győrbe. Érkezés után séta a városközpontban. Először a Városház térre látogatunk, ahol a város jelképének számító, 1900-ban felavatott, eklektikus Városházát láthatjuk, ma a Polgármesteri Hivatal működik benne. A teret uraló épület homlokzatán a Mária Terézia által adományozott címer látható. 59 méter magas tornyából minden órában kisalföldi népdal csendül fel. A tér másik oldalán található szökőkút Győr három folyójának (Mosoni-Duna, Rába és Rábca) szimbóluma. A kút naponta többször zenél, az esti órákban pompás kivilágításában gyönyörködhetünk. A város mindig élettel teli sétálóutcájának felújításához számos helyi cég és magánember is hozzájárult. Anyagi segítségükért a várostól 1-1 padot kaptak szimbolikusan ,,ajándékba". Nézegessük meg közelebbről a rajtuk található névtáblákat! Innen a Rába felé haladva találjuk a Napóleon-házat, ahol a császár az 1809-es csata után egy éjszakát el is töltött és emléket is ,,hagyott" maga után, a szemfülesek egy általa kihajított ágyúgolyót találhatnak a szemközti oldalon. Ezután a Kettős Rába-hídról gyönyörködünk a látványban, megcsodáljuk a Radó-szigetet, a várfal maradványait és a város fölé magasodó tornyokat. A Káptalan domb felé haladva található Püspökvár és épületegyüttese a mintegy ezeréves győri püspökség székhelye, melyet I. István királyunk alapított. Északi mellékhajójának oltárképét, a Könnyező Szűz Mária-képet 1655-ben Írországból menekítették Győrbe, mely 1697. március 17-én, Szent Patrik ünnepén vérrel könnyezett. A templom másik oldalhajójához a 15. században, gótikus stílusban épített kápolna hazánk egyik legjelentősebb nemzeti kincsét, Szent László király hermáját őrzi. Aranyból és drágakövekből készített mellszobra a lovagkirály koponyacsontját rejti. Gyalogos városnézésünket Győr megújult rendezvényterén, a Dunakapu térnél fejezzük be. A Káptalandomb lábánál megpihenhetünk a Vaskakas ivókútnál, mely a vár visszafoglalásakor jelentős szerepet játszott a város életében. Hogy pontosan mit, majd idegenvezetőnk elmeséli.

Rövid szabadidő után továbbutazunk Jákra, amit a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő példája, a kéttornyú Jáki templom tett híressé. A templom csodálatos módon illik a környező tájba, mesteri elhelyezése miatt már 10-15 km-ről jól látható, mintegy uralja a vidéket. A templom és bencés kolostor alapítására 1214-ben került sor, az építés közel 40 évig tartott, három szakaszban. Építése során több alkalommal is változtathattak a terveken, erről tanúskodnak a különféle szabálytalanságok. Történelme viharos: tűz, vihar és az oszmán hadsereg is megrongálta, többször helyre kellett állítani. Az utolsó nagy átépítés 1896 és 1904 közt zajlott, Schulek Frigyes tervei alapján.

A templom megtekintése után szálláshelyünkre utazunk. Vacsorára hagyományos őrségi ételekkel várnak minket.

Szállás: Ginti Panzió és Étterem

A mindössze 46 fő elhelyezésére alkalmas, nyugodt pihenésre kiváló, az Őrség hangulatát idéző Ginti Panzió szezonális szabadtéri úszómedencével, két sávos tekepályával, szaunával, hatalmas kerttel, bárral és közös társalgóval várja a vendégeket Magyarszombatfán. Éttermében a legkiválóbb őrségi ételeket kóstolhatjuk, nem beszélve a saját készítésű pékáruról.

Képes ízelítő a napi programokból:

[[galeria]]2446[[/galeria]]

2. nap: Barangolás az Őrségi Nemzeti Park területén: Őriszentpéter - Szőce - Pankasz - Velemér

Ízletes és bőséges falusi reggelink után ellátogatunk a Csörgőalma Gyümölcsöskertbe, ahol az ősi magyar gyümölcsfafajtákat nézhetjük meg. A kertet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága hozta létre, mintegy 50 régi alma, körte, cseresznye és szilvafajtát gyűjtöttek össze megőrzési és bemutatási célból. Az őshonos fajták ellenállóak, nem kell permetezni őket, jól bírják a helyi talaj- és éghajlati viszonyokat. Általában periodikusan teremnek, egyik évben nagyon bő terméssel örvendeztetnek meg, máskor alig pár kosárnyit tudunk összegyűjteni róluk. Kaszáló gyümölcsösök, ahogy a nevük is utal rá a gyümölcs termés mellett szénát is szolgáltatnak a jószágnak, a kaszálás, széna lehordás következtében pedig értékes növényeket őriznek. A fajták felkutatása és begyűjtése folyamatosan történik a nemzeti park munkatársai által, akik kérésre oltóvesszőket tudnak biztosítani.

Ezután az őriszentpéteri termelői piacon vásárolhatunk a különleges, helyi termékekből, majd egy fazekasműhelyben az egyik legrégebbi mesterséggel ismerkedünk. Az Őrségben nagy hagyománya van a fazekasságnak, az agyagos talaj tette lehetővé a szakma virágzását ezen a vidéken. Sok családban nemzedékeken át, szülőről gyermekre szállt a szakmai tudás. Főként hagyományos őrségi sütő-főző edényeket, használati- és dísztárgyakat készítenek. Ha tetszik, amit látunk, vásárolhatunk is emlékbe vagy akár mindennapi használatra.

Következő állomásunk a Szőcei tőzegmohás láprét, mely páratlan élővilágával és az őrségi rétek kezelésével ismerteti meg a látogatót. A fokozottan védett természeti terület a jégkorszak végén jött létre, s így számos jégkorszaki maradványfajt megőrzött az utókor számára. Az aránylag kis területen mintegy tíz ritka tőzegmohafaj él, emellett olyan különleges növényeket láthatunk itt, mint a rovaremésztő kereklevelű harmatfű vagy a zergeboglár, illetve a tőzegeper, mely egyedül itt fordul elő az Őrségben. Többek között ezért is tartják a Szőce-patak völgyét a botanikusok hazai ,,eldorádójának". A tanösvény pallósoron halad, kb. 1 km hosszú, könnyen teljesíthető.

Felüdítő sétánk után megnézzük a pankaszi szoknyás haranglábat, mely a kis település legmagasabb dombján áll, nemes egyszerűségével minden díszítés nélkül elbűvöli a látogatókat. Az őrségi településeket járva számos helyen láthatunk a templomtól elkülönülten álló, jellemzően fából épült haranglábakat. Elterjedésük elsősorban a reformáció térhódításával függ össze, hiszen kőtornyot csak a katolikusok emelhettek egészen II. József türelmi rendeletéig. A protestáns templomok csak harangtorony nélkül épülhettek. Az őrségi népi építészet eme jellegzetes építményei közül a pankaszi a legrégibb és leglátványosabb, igazi jelképévé vált a térségnek, gyakran láthatjuk térképek, útikönyvek címlapján. 

Ezután a Veleméri templomot nézzük meg.  A kis őrségi falu büszkélkedhet Magyarország egyik legjelentősebb középkori román stílusú műemlékével, a Szentháromság-templommal. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb épségben fennmaradt középkori falfestményei.

Programunk végeztével visszatérés a szállásra, vacsora.

Képes ízelítő a napi programokból:

[[galeria]]2448[[/galeria]]

3. nap: Szalafő / Pityerszer - Budapest

Falusi reggelink után Szalafőre indulunk, ahol a Pityerszeri Szabadtéri Múzeumot (skanzent) nézzük meg. Szalafő házai szellősen, egymástól kisebb-nagyobb távolságra épültek, hűen őrzi az Őrség falvaira máig jellemző honfoglalás-kori szeres településszerkezetet. Hét dombon épült, mindegyik dombja egy-egy szer. Ezek neve: Alsószer, Csörgőszer, Felsőszer, Gyöngyösszer, Papszer és Templomszer, illetve Pityerszer. A szerek közül legismertebb a Pityerszer, az ott eredeti állapotukban megőrzött egykori parasztporták miatt. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes épületei az 1700-as évekbeli állapotot tükrözik, ma is az eredeti környezetükben, korhű berendezéssel állnak a látogatók rendelkezésére. A skanzen fogadóépületében színvonalas kézművesbolt működik, valamint hagyományos őrségi ételeket kínáló pajtabüfé várja a vendégeket.

Az 1900-as évek óta termesztenek errefelé olajtököt, és a magjából sajtolással nyerik az olajat. A tökmagolajütés módszerét Burgenlandból lesték el az őrségiek. Ezzel az eljárással nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok. Az Őrség fekete aranyának" mondják a tökmagolajat. Szalafőn is több porta akad, ahol foglalkoznak vele. A szárított tökmagot -- a családonként rendelkezésre álló egész mennyiség kiköpesztése után --egyszerre vitték a sajtolóba, többnyire vállra vetett zsákban. Ugyanekkor az olaj számára -- a várható mennyiség szerint -- egy vagy több olajos kannát, esetleg üveget is vittek magukkal. Az elkészítésnek négy fázisa volt, melyek a következők: darálás vagy őrlés, gyúrás, pirítás és sajtolás. A tökmagolaj felhasználása nagyon sokrétű, hiszen salátákhoz, süteményekhez, egyéb étkekhez, mint pl. a palacsinta, málé, pogácsa is használták ízesítésre. Napjainkban, az egészséges életmód térhódításával, újra a figyelem középpontjába került a tökmagolaj. Érdekes ízének, aromájának és illatának köszönhetően közkedvelt vendége volt az ünnepi és a hétköznapi étkezéseknek egyaránt. A népi gyógyászatban kiváló gyógyír a különböző emberi, de állati ,,nyavalyákra", vesebántalmakra is. Ezeken felül a háborúban még világításra is használták a tökmagolajat.

Ezután a Kerca BioFarmra látogatunk, mely egy családbarát lovasfarm, nem csak lovasoknak. A birtok az Őrségi Nemzeti Park szívében található, egy hamisítatlan, őrségi, 245 lelket számláló egyutcás kis faluban, Kercaszomoron. A 10 hektáros, vadregényes farm közvetlen az erdő mellett, a Kerca-patak partján terül el, és az Őrség ,,fővárosától", Őriszentpétertől mindössze 8 km-re található. A biofarmon fogyasztjuk el bőséges ebédünket, majd visszaindulunk Budapestre. Érkezés az esti órákban.

Képes ízelítő a napi programokból:

[[galeria]]2450[[/galeria]]

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja. 

 

További információk:

Indulás: 07:00-kor a Hösök teréről
Felszállási hely (kérjük foglaláskor felszállási szándékát előre jelezze)

- 07:15 Budaörs, OMV Benzinkút (Budaörsi út 112.)
- 08:00 Tatabánya, Lukoil Benzinkút (Győri út)
- 08:40 Győr, Tesco hipermarket parkolója (Királyszék út 33.)

Visszaérkezés: a 3. napon kb. 20-21 óra között, az indulás helyszínére. 


Kiemelten fontos irodánk számára Utasaink egészsége és biztonsága, ezért az alábbi intézkedéseket vezetjük be.

  • A busz minden alkalommal ózonos fertőtlenítő tisztításon esik át.
  • Az első ajtónál minden felszálláskor kézfertőtlenítést biztosítunk.
  • Az audioguide készülékhez egyszer használatos fülhallgatót adunk, a készülékeket fertőtlenítjuk.
  • A szállodában a közös tereket és a szobákat is kiemelten, rendszeresen fertőtlenítik és az összes higiéniai előírást alkalmazzák.

További információk 2:

 

Az út idegenvezetője: 

Mison Andrea

 

Bölcsész tanár - közgazdász, idegenforgalmi vállalkozási szakértő

Az utazás iránti szeretetemet nagyapámnak köszönhetem, aki a diavetítéseivel minden este más és más városba utaztatott minket... Akkor még híres régésznek készültem. A két tannyelvű gimnázium szintén garancia volt a kötelező külföldi utakra. Az egyetemista-hátizsákos világjáró kalandok alatt döntöttem el: meg kell ismernem minél több kultúrát, ahol térd alatt piszok van. Az újabb és újabb civilizációk felfedezése a hobbimmá, majd szakmámmá vált, a diplomaosztó ünnepség helyett már Burmában idegenvezettem. A latin országok és Ázsia lett a szenvedélyem. A tanítás, tolmácsolás és az idegenvezetés mellett az anyaszerepet sem hanyagolom el. A közel 25 év szakmai tapasztalat sokat segít abban, hogyan adjam tovább a világ általam fontosnak tartott jelenségeit. Szerencsésnek mondhatom magam: a hobbim a munkámmá vált.

 

 

x Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz)

Az ár tartalmazza:
utazást felsőkategóriás autóbusszal2 éjszaka szállást, családias medencés és tekepályás panzióban, kétágyas szobákbanreggelit és vacsoráta programban szereplő étkezéseketa megadott programokat belépőkkela magyar nyelvű idegenvezetéstaz idegenforgalmi adót

Az ár nem tartalmazza:
útlemondási biztosítás1,5%a kóstolókon kívűli italfogyasztásEGYÉB KÖLTSÉGEKegyágyas felár10.000 Ft

Szállás neve: Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz)

Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz) utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Lefoglalom
5
5


Az ár tartalmazza:
utazást felsőkategóriás autóbusszal2 éjszaka szállást, családias medencés és tekepályás panzióban, kétágyas szobákbanreggelit és vacsoráta programban szereplő étkezéseketa megadott programokat belépőkkela magyar nyelvű idegenvezetéstaz idegenforgalmi adót

Az ár nem tartalmazza:
útlemondási biztosítás1,5%a kóstolókon kívűli italfogyasztásEGYÉB KÖLTSÉGEKegyágyas felár10.000 Ft


Utazás busszal
Szállás
Ellátás megadott szerint
Egyéb leírás szerint

Felárak*:
  1. Sztornó biztosítás 1,50 %/fő* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz)

Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz)

Magyarország, Kirándulás Belföldön

Útazonosító: 150648

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz)

Feltöltődés az Őrségben (Autóbusz)

Magyarország, Kirándulás Belföldön

Útazonosító: 150648

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!