Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján ****

Ft-tól/fő 665.000
Időpont: 2023.04.20 - 04.30
Legjobb ár: 665.000 Ft/fő-től Utazás időpontja: 2023.04.20 - 04.30

Tartson velünk a Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján **** utazásra! A kiutazás repülővel történik. , félpanziós ellátással. Az utazás időtartama 11 nap / 10 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 665.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Körutazás
Kiutazás:Repülő
Ellátás:félpanziós
Turnusok: 11 nap / 10 éjszaka
Utazás azonosítója:168584

Programleírás

1. nap: Utazás Halikarnassosba

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 7:30-kor. Elrepülés menetrend szerinti járattal, isztambuli átszállással 9:25-kor. Megérkezés Bodrum nemzetközi repterére este 20:50-kor. (Az isztambuli átszállás és várakozás alatt beszélgetés, rövid történetek az ókori világ 7 csodájáról; Lükia ókori történetéből; a Türkiz Partvidék természetföldrajzáról; és Bodrum látványosságairól.) Kései bejelentkezés és vacsora szállodánkban.

Éj Bodrumban

2. nap:  Halikarnassos és a bodrumi Szent Péter Erőd históriája

Közös reggeli, majd utazás Halikarnassos romjaihoz, az ókori világ egyik csodájához. Itt született Hérodotosz (Kr. e. 484 - 425) ,,A történetírás atyja" a perzsa-görög háborúkat leíró ,,Történelem" c. munka szerzője. Sztorizás az ókori világ első történetírójának életéről, illetve az antik város fénykoráról, Mauszólosz király síremlékéről, a Halikarnassosi mauzóleumról - a terepen, a világhírű romváros 2 helyszínén (1./ színház, 2./ mauzóleum helye).  Séta Bodrum középkori magjához, az 1402-től épült Szent Péter Erődhöz, a Máltai lovagrend legnagyobb kis-ázsiai építményéhez. Igaz mesék a lovagok korából,- az Angol,- Francia,- Olasz,- illetve Német bástyák építéséről - illetve arról, hogyan, miként vált a partvidék törökké a XVI. században. Rövid, vázlatos ismertető a Földközi-tenger keleti medencéjénekfokozottan előnyös természeti adottságairól, illetve tengerrajzáról. Néhány szó a város egyik leghíresebb szülötte, Turgut Reis (1485 - 1565) admirális, Algéria és Djerba kormányzója életéről, illetve az Oszmán tengeri flotta XVI. századi vállalkozásairól, hadműveleteiről. Látogatás a méltán híres ,,Víz alatti leletek Múzeumában", majd séta és rövid szabadidő a belvárosban. Késő délutántól szabadprogram a közös vacsoráig.

Éj Bodrumban 

3. nap:  Marmaris márványkikötője

Reggeli indulással utazás a 100 km hosszúságú Gökova Körfezi-öböl vidékén Marmaris, az ókori Physkos városába. Marmaris az emberi emlékezet kezdete óta a márvány kereskedelem egyik központja volt, maga Nagy Sándor is ostromolta (sikeresen). Nagy Szulejmán idején ez volt az Oszmán flotta központi bázisa, a Rodosz elleni háború (1522) alatt. A város lakossága ma 40.000 fő - amire főszezon idején kb. 10 X annyi külföldi látogató jut. Középkori eredetű városmagja rendkívül bájos, erődjének falai 5.000 év históriájának szemtanúi. A városba érkezés után látogatás az oszmán erődben, a város és környezete panorámáinak fotózása a falakról. Közös séta a kikötőben, a parkoló hajócsodák között, majd kb. 1 órás szabadidő az óvárosban. Koraesti bejelentkezés a szállodánkba.  

Éj Marmarisban

4. nap: Hajókirándulás az ókorba

Reggeli után utazás Dalyan kikötővárosába. Felszállás távolsági gondoláinkra, behajózással az Iztuzu (Dalyan) partvidékre, a gigászi méretű tengeri teknősök legfontosabb földközi-tengeri keltőhelyére. A 4,5 km hosszú aranyhomok-nyelv egyik oldalán a nyílt tenger, míg a másikon tórendszer brakkvizei hullámoznak. Séta, a bátrabbaknak fürdőzés a végtelen, aranyhomokos parton. Továbbhajózás az ókori Kaunos romvárosába. Rövid pihenő a hellenisztikus-római színház nézőterén, majd felfedező-séta az egyedi szépségű, helyenként még feltáratlan romvárosban.  Visszahajózás közben a sziklaoldalakba vájt királysírok megtekintése a vízről. Kb. 2 órás pihenő a turisztika városrészben vagy fakultatív- de fiatalító iszapfürdő a néhai perzsa- és római előkelők által is látogatott ,,ókori dagonyában." Koraesti utazás Fethiyébe.

Éj Fethiyében 

5. nap: A varázslatos Ölüdeniz-öböl; Törökország magyar kutatói

Reggeli utazás Kayaköy szellemvárosába. Kb. 2 órás séta a csend és a végtelen panorámák élvezetével, néhány szóval az 1919-1922. évi Török függetlenségi háborút követőtörök-görög népességcserékről.    Továbbutazás a szépséges Ölüdeniz-öbölhöz, a kis-ázsiai Türkiz Partvidék talán legszebb strandjához, ahol 3 órát tartózkodunk, sétálunk (a bátrabbaknak strandolással).  Napközben sztorik a néhai Oszmán Birodalomban hosszabb időn át élt, és nemzetközileg is jelentős munkát végző magyar kutatókról (a teljesség igénye nélkül - csak néhányukról): Vámbéry Ármin; Orbán Balázs; Germanus Gyula; Nagykállói Kállay Béni; Karácson Imre; Bozóky Dezső; Németh Gyula. Fethiyébe visszaérve látogatás az Amynthas sziklasírnál, illetve az óváros egyedi szarkofágjainál.

Éj Fethiyében

6. nap: Xanthosz UNESCO világörökségi kincsei; Patara dűnéinél

Reggeli után buszozás a Saklikent Nemzeti Parkba. A Torosz-hegységbe vágódott, 18 km hosszú, 300 m mély hasadék Ázsia egyik legmélyebb kanyonja.  Közös séta a Saklikent aljában, amíg a hóolvadás- és vízállás viszonyok engedik. Továbbutazás az UNESCO világörökségi Xanthosz romvárosába, az ókori Lükiai Szövetség néhai központjába. A különleges szépségű Nereid templom, az oszlopos, ,,persepolisi stílusú" Hárpia sír megtekintése, majd látogatás a görög és római városrészben. Néhány szó Sir Charles Fellows (1799-1860) ásatásairól és a British Museum innen származó kincseiről. Kb. 1 órás fakultatív sétalehetőség a halotti városba. Kiutazás Patara homokdűnéihez, sétával a Földközi-tenger máig szinte érintetlen, ember-előtti időket ,,idéző" partján.

Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre.

Éj Fethiyében

7. nap:  Myrától - az Olympos hómezőiig

(Figyelem! Télies öltözet hozatala javasolt!)

Reggeli indulás Myra romvárosába. Sztrabón (Kr.e. 63 - Kr. u. 23) Geógraphika c. munkája alapján Myra volt a kis-ázsiai partvidék egyik legnagyobb városa. Római színházában több ezer néző fért el, s Mürai Szent Miklós (270-343) - Mikulás (Santa Claus) - volt a leghíresebb püspöke. Közös séta az óriási színház óriási szobor és oszlopgyűjteményében, majd utazás Demre belvárosába.A Szent Miklós templom az 500-as években épült, egyik utolsó ,,restaurálója" II. Sándor cár volt, 1863-ban. A templom megtekintése után rövid ebédszünet, majd továbbutazás az Olympos-Beydaglari Nemzeti Park vadregényes tájain a Lükiai Olümposz (törökül Tahtali Dagi) lábaihoz. Feljutás a 2.366 m magas csúcs hómezőire a kabinos Olümposz Égi Felvonón. Séta az ókori istenek világában - jó látási viszonyok esetén lélegzetelállító anatóliai- és tengeri panorámákkal. Koraesti megérkezés Antalyába.

Éj Antalyában

8. nap: Köprülü Kanyon Nemzeti Park; Ókori óriások nyomán...

Reggeli után utazás a Pontó Bőrbemutató Központba. Divat- és bőrtermék bemutató, majd vásárlási lehetőség. Félnapos látogatás a sorsdöntő ókori csatáiról is híres Köprü folyó mentén. A folyó torkolatánál győzte le Miltiádész fia Kimón a Xerxész által küldött perzsa seregeket, illetve Hannibál is itt vállalt csatát Róma ellen, a Szeleukida Birodalom seregeinek fővezéreként, Kr.e. 190-ben. (Hogyan került a pun hadvezér a perzsák élére? A Pun-háborúk áttekintése röviden.) Közös séta a 400 m mély Köprülü-kanyon alsó peremén, majd feljutás a felső peremvidékre. Séták a Börtü böcek Kanyonu, majd rövid buszozás után a Tazi kanyonu kilátópontoknál. Továbbutazás Aspendos római hídjához, majd látogatás Kis-Ázsia legépebben megmaradt ókori színházában, ami egyben szeldzsuk palotaként is szolgált. Beszélgetés Ispay Ferenc életútjáról, várakozással teli utazás közben Gebiz-Macar, másképpen Macarköy (Mádzsárköj) városkájába - vagyis Magyarfalvára. Közös séta a központban, magyar-török kávézási lehetőséggel, Teleki zászlós csoportképkészítéssel a főtéren álló, kokárdás-tulipános székelykapunál... Esti visszaérkezés a szállodába.

Éj Antalyában

9. nap: Termessos meseszép romjai; Antalya oszmán kikötőjében

Reggeli után látogatás az Argos Ékszer Központban. Utazás a festői szépségű ókori Termessos magashegységi romvárosához. A Güllük Daglari-hegység oldalában, 1200-1600 m magasságban épített kulturális központ az ókori Hellenisztikus világ egyik legcsodálatosabb helyszíne. A Kr.e. II. században az ,,égboltra épített" színháza, az ,,Istenek színpada" - a várost körbeölelő elvadult környezet pedig Kis-Ázsia egyik legmesésebb fekvésű nemzeti parkja. Pihenő, s a panorámák élvezete a valaha 5.000 fő befogadóképességű színházban, majd közös séta (és mászás...) a legszebben megmaradt középületekhez. (A romvárosban kb. 4 órát tartózkodunk.) Visszautazás Antalya ókori-középkori városmagjába. Igaz mesék a városalapító II. Attalosz Philadelhosz pergamoni király korából, aki legendás gazdagságának köszönhetően eldöntötte, hogy a Föld legszebb helyén - megépíti annak legcsodálatosabb városát Attaleiát - vagyis Antalyát. Séta Attalosz király szobrához, majd onnan Hadriánusz császár kapujához, illetve az ókori római kikötőhöz. 2 órás szabadidő és vásárlási lehetőség Kaleici-ben, a középkori ottomán negyedben. Esti visszaérkezés a hotelbe.

Éj Antalyában

10. nap: Alanya, a szeldzsukok kikötővárosa

Reggeli után utazás Alanya városába. Menet közben történetek a Szeldzsuk Birodalom (1037-1194) kialakulásáról, a Rúmi Szultánság évszázadairól, illetve Alá ad-Din kaykubád szultán (1220-1237) a nagy építtető uralkodó koráról. Alanyába érkezés után látogatás a 6.000 m (!) hosszú falrendszerrel védett bizánci-szeldzsuk felsővárban. Séta az Ehmedek negyedben, majd a Kizilkale toronynál és a Szeldzsuk hajóépítő mólóknál. Fotózás a Seyir Terasi kilátópontról, majd 2 órás szabadidő az oszmán óvárosban.    Délutáni látogatás a tengerparti Antalya-vízesésnél, majd 1 órás szabadidő a vízesést körbeölelő parkban.

Éj Antalyában 

11. nap: Magyarisztán hazavár...

Kései kijelentkezés után csomagjaink elhelyezése a csomagszobában, majd délelőtti szabadprogram a tengerparton. 16:35-kor elrepülés Budapestre, isztambuli átszállással. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19:25 órakor.

 

A programok napi sorrendje változhat.

Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen

Délnyugat-Anatólia partjain találkoznak a Toros-hegység néhol 3.000 m fölé kapaszkodó csúcsai a Földközi-tenger időtlen hullámaival. Ez a mesésen gazdag ókori Lükia (A napfény királysága) földje, az ókori perzsa és bizánci Türkiz Partvidék, vagy, ahogyan ma ismerjük, a Török Riviéra.

Bodrum (az ókori Halikarnassos) városából indulva Marmaris - Fethiye - és a Teke-félsziget UNESCO világörökségi védelem alatt álló tájain, romvárosain át kalauzol kirándulásunk, egészen az Antalyai-öbölig. Sőt (!) Alanya szeldzsuk falaiig és kikötőjéig.(!) Utunk során felfedezve a mesésen szép Marmaris Nemzeti Park; Saklikent Kanyon Nemzeti Park; Olympos-Beydaglari Nemzeti Park; Köprülü Kanyon Nemzeti Park és a Güllük Daglari-hegység (Termessos) Nemzeti Park természeti kincseit. Felfedezésünk az ókori Anatólia hettita, görög, perzsa, római és bizánci ,,időitől" - a szeldzsuk és oszmán városrészek bazárjaiba, tereire vezet. Április idusán... amikor Kis-Ázsia déli vidékei virágba borulnak. Amikor ott már napi 12 órán át élvezhető a Nap melege, 20-24?C körüli hőmérséklettel, sétákra és természetjárásra legalkalmasabb körülmények közepette. S programunk egzotikus kalandjaként vár ránk Macarköj (Mádzsárköj), vagyis Magyarfalva meglátogatása...            

x Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján ****

Az ár nem tartalmazza

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel
  (melynek értéke:
  kb. 150 000 Ft)
 • a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a múzeumi és a romvárosi belépőket
 • a hajókirándulásokat és a felvonót
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést
Szállás neve: Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján ****

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján **** utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Lefoglalom
5
5


Az ár nem tartalmazza

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel
  (melynek értéke:
  kb. 150 000 Ft)
 • a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást
 • a megadott programokat
 • a múzeumi és a romvárosi belépőket
 • a hajókirándulásokat és a felvonót
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

leírásánál jelzett szolgáltatások
leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
 1. Sztornó biztosítás


* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján ****

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján ****

Törökország, Bodrum

Útazonosító: 168584

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján ****

Kis-Ázsia és a Földközi-tenger napfény útján ****

Törökország, Bodrum

Útazonosító: 168584

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!