Találatok szűrése (4)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet
Lista nézet Táblázatos nézet

A Dél-afrikai Köztársaság a világ egyik legszínesebb országa, amelyet csodálatos növény- és állatvilág, népeinek egyedi törzsi kultúrája és nagyvárosainak hangulata jellemez. " A világ egy országban" - erről magunk is meggyőződhetünk, hiszen természeti és kulturális kincsei változatos klímája ezer arcot mutat. Az alábbi túrák lehetőséget kínálnak az ország egyéni utazással történő megismerésére. Dél-Afrika az utóbbi években a nemzetközi turizmus egyik legjelentősebb fogadó országává vált. Ehhez hozzájárultak a színvonalas szállodák, a kiváló infrastruktúra, a kellemes éghajlat, a barátságos emberek és persze a látnivalók sokasága: a csodálatos tájak, a nemzeti parkok hihetetlenül gazdag állatvilága, a különleges vegetáció, az őslakosság egzotikus kultúrája, a történelmi emlékek bősége és a gyönyörű városok szebbnél szebb épületei. E sokféleség és az itt élő emberek legkülönfélébb bőrszíne és származása miatt szokták Dél-Afrikát Szivárványországnak nevezni.

Országnév: Dél-Afrikai Köztársaság

Népesség: 43 400 000 fő

Kiterjedés: 1 219 912 km2

Főváros: Pretoria

Lakosság: fekete (75.2%), fehér (13.6%), ázsiai

Hivatalos nyelv: afrikaans, angol és 9 bantu nyelv.

Vallás: keresztény, törzsi vallások, muszlim, hindu.

Időeltolódás: +1 óra.

Pénznem: rand. 1 ZAR = 100 cent. Az utazási csekkeket minden nagyobb településen beváltják, de a legalacsonyabb kezelési költséget a First National Bank fiókjaiban kérik. Az átváltási igazolásokat célszerű megtartani, mert csak azok bemutatásával tudjuk visszaváltani pénzünket. A nemzetközi hitelkártyákat széles körben elfogadják. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott, azonban érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi valuta be- és kivitele korlátozott (5 000 ZAR-ig lehetséges).

Vízum: vízum nem szükséges, az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs. Egyes területeken (pl. Krüger Nemzeti Park) maláriatabletta szedése javasolt. A vezetékes víz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Időjárás: mérsékelt és szubtrópusi, régióktól függően.
Az ország éghajlata száraz és meleg, amit az óceán közelsége és a magaslatok tesznek egy kicsit változatosabbá. A keleti országrész és Fokváros környéke a legcsapadékosabb, a Namíbiával határos sivatagos területek pedig a legszárazabbak. A déli partvidéken kellemes, szinte mérsékelt övi, a keleti parton viszont trópusi éghajlat uralkodik.

Étkezés

Dél-Afrika étkezési szokásait a hosszan tartó angol befolyás határozza meg, az étlapok az összes Londonban szokásos ételt tartalmazzák: sültek, főtt zöldségek és chips a legáltalánosabb fogások. A dél-afrikai sör elsőrangú, és érdemes megkóstolni az egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvendő borokat is.

Közlekedés

Taxival javasolt, autóbérlés lehetséges.
Johannesburg-ba és Cape Town-ba repülővel juthatunk el.
Dél-Afrikát érdemesebb bérelt autóval felfedezni, a tömegközlekedés ugyanis nagyon drága. A városokban kétféle busz közlekedik, a nagyon tiszta, kényelmes Translux buszok, és az olcsó, zsúfolt és koszos Transtate buszok.

Elektromosság: 250 V Pretoriában, az ország többi részében 220/230 V.

Vásárlás: Az egész világon deklarált elefántcsont embargó miatt nem ajánlott elefántcsontból készült tárgyakat vásárolni, mert ez gondot okozhat a vámnál.

Történelem

Dél-Afrika népszerű megállóhely lett az európai hajók számára, miután Vasco de Gama megnyitotta a Jóreménység Fok fűszerútját 1498-ban. A 17. század közepére a skorbut és hajótörés arra kényszerítette a holland hajósokat, hogy állandó települést létesítsenek a Tábla Öbölben a mai Cape Town helyén. A túlnyomórészt holland polgárok lassan nyomultak előre északra, erőszakkal és betegséggel megtizedelve a Khoisan törzseket. A 18. század végén, a holland hatalom gyengülésekor a britek Afrika más részeit kezdték elfoglalni. Noha a rabszolgaságot eltörölték 1833-ban, a munkaerő fekete/fehér felosztása túl jól szolgálta a fehérek érdekeit ahhoz, hogy bármit is tegyenek annak megszüntetéséért. Fekete-Afrika déli részén harcokra csak a fehérek bevonulása után került sor. Az Első angol-búr háború lehengerlő búr győzelemmel és a Dél-Afriakai Köztársaság megalakulásával ért véget. A britek meghátráltak, míg hatalmas aranylelőhelyeket nem találtak Johannesburg környékén. Ekkor - a birodalmi mohóságtól vezérelve - ismét felvonultak a második angol-búr háborúhoz. A búrokat arra kényszerítették, hogy írjanak alá egy megszégyenítő és keserű békét. A Dél-Afrikai Unió 1910-ben jött létre. 1948-ban a Nemzeti Párt vette át az uralmat és egészen 1994-ig nem csökkent a fehér uralom. A feketék lakhatását olyan területekre korlátozták, melyeknek lényegében nem volt infrastruktúrájuk és iparuk, ennélfogva ők nem tudtak elegendő élelmet biztosítani a fekete népesség számára. Fekete ellenállás robbant ki sztrájkok, polgári elégedetlenség és tiltakozó menetek formájában; és azokat a korai 1960-as években támogatta a nemzetközi közvélemény, miután 69 tüntetőt megöltek Sharpeville városban, és bebörtönözték az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetőit, beleértve Nelson Mandelát. 1961-ben a Brit Nemzetközösségből való kilépése után Dél-Afrika egyre jobban elszigetelődött. A fekete tüntetőkkel szembeni erőszakos megnyilvánulások megerősítették a forradalmi harc melletti elkötelezettséget, és az ENSZ végül gazdasági és politikai szankciókat vezetett be. Az 1980-as évek közepén a városokban kirobbantak a fekete-fekete ellentétek. P. W. Botha elnök letartóztatásokkal, kínzásokkal és cenzúrával tartotta fenn hatalmát 1989-ig, mikoris a gazdasági szankciók hatása érződni kezdett: a valutát leértékelték és a reformista F. W. De Klerk került hatalomra. Lényegében az összes fajgyűlölő rendelkezést felfüggesztették, a politikai rabokat szabadon engedték és tárgyalások kezdődtek egy új kormányzat létrehozására. Az 1994-ben megtartott szabad választások döntő győzelmet hoztak a ANC számára és Nelson Mandela lett az elnök.


Ünnepek, rendezvények

A Felszabadulás Napja Április 27. A 94-es választások óta számos ünnep megszűnt és helyükbe újak léptek, például a Fiatalok Napja és a Megbékélés Napja. A legnagyobb kulturális esemény a Nemzeti Művészeti Fesztivál, amelyen az opera- és színházi előadásokon kívül egyetemi színjátszó csoportok vetélkedését is megtekintheti a közönség. Johannesburgban rendezik a Művészetek Élnek elnevezésű fesztivált, mely nemcsak zenei előadásairól, hanem az ország kultúráját bemutató kiállításairól is híres. A "Jacaranda Fesztivál" és a "Pretoria Show" Pretoria leglátványosabb eseményei. A sport-rajongók remek krikett- és rögbimeccseket szurkolhatnak végig.


Sportolási lehetőségek

Az aktív pihenést kedvelők nem fognak csalódni Dél-Afrikában: remek hegymászó és túrázó útvonalakat találnak, de hőlégballonozhatnak vagy ejtőernyőzhetnek is. Az extrém vízisportok kedvelői csodás strandokon szörfözhetnek, és az Orange-folyón raftingolhatnak.


Főbb látnivalók:

Fokváros a harmadik világ és a fejlett országok keveréke. A város Dél-Afrika legrégibb települése, leginkább csodálatos strandjairól, tengerpartjáról és lenyűgöző hegyláncairól híres. A legnevezetesebb látnivalók a belvárosban találhatók. A Jóreménység kastély az ország legrégebbi, európaiak által épített épülete. A Dél-Afrika Múzeum dinoszaurusz-leleteiről és a busmanokat bemutató kiállításáról híres. A Victoria and Alfred Waterfront hangulatos bárjaival, éttermeivel és vadonatúj tengeri akváriumával várja a látogatókat. A Table Mountain-ra közlekedő drótkötélpályás felvonó megéri a kicsit drágább viteldíjat, ugyanis a hegytetőről szép időben meseszép kilátás tárul elénk. A hegyen található Kirtenbosch botanikus kert a világ egyik legszebb kertje.
Durban az ország legismertebb tengerparti üdülőhelye, mely nem csak gyönyörű tengerpartjáról, hanem kulturális eseményeiről, múzeumairól, templomairól és mecseteiről is híres.
A Garden Route a déli tengerparton fut végig, csodálatos erdők, vadvirágos rétek és gyönyörű strandok mentén.  Johanessburg az ország leggazdagabb városa, lakói közül azonban sokan kénytelenek bádogviskókban élni. A dél-afrikai valósággal itt szembesül igazán az ember. A Krueger Nemzeti Park a világ egyik legrégebbi és legismertebb parkja. Az oroszlánokat, leopárdokat, elefántokat, bölényeket és orrszarvúkat mind megtekinthetjük, ha szerencsénk van.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Dél-Afrikai Köztársaság

Fokföld és Fokváros

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Pretoria
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Dél-Afrikai Köztársasági desztinációk

Durban

Dél-Afrikai Köztársaság beutazási feltételek (frissítve 2024.03.22.)

Vízum beszerzése nem szükséges (30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén). Magyar állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak vízum nélkül a Dél-afrikai Köztársaságban. 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IgenIGEN
A Dél-Afrikából történő elutazás napjától számítva további 30 napig kell érvényesnek lennie az útlevélnek.
Ideiglenes útlevél: NemNEM
Személyi igazolvány: NemNEM

További információk: Dél-afrikai Köztársaság | Konzuli Tájékoztatás (gov.hu)

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!