Találatok szűrése (7)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet
Lista nézet Táblázatos nézet

Kambodzsa a valamikori - a mai Vietnam, Laosz és Thaiföld területének nagy részén uralkodó - hatalmas Khmer birodalom utódállama. A Khmer civilizáció leghíresebb emléke Angkor hatalmas templomvárosa. Nincs még egy történelmi emlék Délkelet-Ázsiában, mely felérne az ősi maradványok nagyszerűségével. Angkor csodáin kívül, Kambodzsa gazdag és büszke kultúrája, a francia gyarmati korszakból származó bájos (bár kissé megkopott) fővárosa és gyönyörű tájai gazdag élményt nyújthatnak az idelátogatónak. Az utazó számára a legfontosabb kérdés, hogy mennyire biztonságos Kambodzsába látogatni. A turisták körében legnépszerűbb helyek, Angkor és a főváros, Phnom Penh és környéke nyugodt szívvel látogatható. A kis vidéki falvakban azonban jobb, ha nem lépünk le a kitaposott útról.


Országnév: Kambodzsa

Népesség: 12 212 306 fő

Kiterjedés: 181 040 km2

Főváros: Phnom Penh

Lakosság: khmer (90), kínai, vietnami

Hivatalos nyelv: khmer

Vallás: buddhista

Időeltolódás: +6 óra

Pénznem: Riel. 1 KHR = 100 sen. Az ismert, főbb külföldi valutákat, USD-t, thai bahtot szinte mindenütt elfogadják, váltani nem szükséges. Az utazási csekkek beváltása azonban nehézségekbe ütközik, gyakorlatilag csak Phnom Penhben lehetséges. Hitelkártyát nem fogadnak el. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele tilos.

Vízum: Vízum szükséges, érkezéskor a repülőtéren beszerezhető (fényképet vinni javasolt), 20 USD fejében. A vízum 30 napra szól. Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar nagykövetség nincs.

Egészségügyi előírások: Kötelező védőoltás nincs, az ajánlott oltásokat érdemes itthon beadatni. Szúnyog által terjesztett betegségek ellen mindenképpen javasolt a szúnyogriasztó, kint lehet kapni erős hatóanyag tartalmú szereket is.  A csapvíz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt. A jéggel készült italokkal is tanácsos vigyázni, a legtöbb helyen a jég csapvízből készül.
Időjárás: Trópusi. Az ország éghajlatát a monszun határozza meg, novembertől márciusig a hideg, száraz északkeleti monszun, májustól októberig pedig a nedves, délnyugati irányból jövő monszun. Az átlagos hőmérséklet 21-35 °C között van.

Étkezés: A khmer konyha nem hasonlítható a szomszédos thaihoz, a fűszerek nem túl erősek,  inkább harmonizálnak egymással. Mindent biztonsággal meg lehet kóstolni, ami frissen sült, illetve főtt. Fontos megemlíteni: egy elegáns étterem nem feltétlenül biztonságosabb egészségügyi szempontból, mint egy utcai kifőzde, ahol minden szem előtt készül. A kambodzsai ételsor mindig tartalmaz levest, melyet az egyéb fogásokkal együtt fogyasztanak. Nem szabad elmulasztanunk megkóstolni a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat. A salátákat korianderrel, mentával és citromfűvel ízesítik; ez a három íz dominál a kambodzsai ételekben. (Habár ma már tilos és egyáltalán nem jellemző, az úgynevezett happy pizzától óvakodjunk, elképzelhető, hogy a régebben fűszerként használt marihuánával találkozunk az ételben.)  A piacokon kapható francia kenyér, a sült teknősbéka vagy a sült békaláb a francia gyarmati időket idézi. A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve. A sörök igazán jó minőségűek, cseh technológiával készülnek. Kókuszt érdemes venni, úton-útfélen kapható. Az kevésbé éretteket lékelik, szívószállal fogyasztható, melegben hasznos és egészséges. Az érettebbnek érdemes a húsát is elfogyasztani.

Közlekedés
A városon belül motor-taxi a legegyszerűbb megoldás. Az árat még indulás előtt kell kialkudni. Személyautó taxiként nem működik, csomaggal célszerű a motor vontatta tuk-tukot választani.
Az úthálózat szűkös és egyre romló. A vasúti közlekedés külföldieknek nem ajánlott. Ezzel szemben az ország mintegy 1900 km hosszú hajózható viziúttal rendelkezik és Phnom Penh, mely 320 km-re van a Mekong deltától kisebb óceánjáró hajókkal is elérhető.
Elektromosság: 220 V

Történelem

A Mekong-deltában a Kr.u. l. században jött létre Délkelet-Ázsia első jelentős, Indiai befolyás alatt álló királysága. Dél-Kambodzsa és Dél-Vietnam mellett Funan uralma alá tartoztak Thaiföld, Burma egyes részei, a Maláj-félsziget és Jáva. A VI. század végén ezeket a területeket meghódította a vazallus állam, Chenla (a Mekong középső folyása, és a Khorat-fennsík). E két állam egyesüléséből jött létre az első Khmer Birodalom.

II. Jayavarman (802-850) uralkodása alatt, aki Angkort a l5. századig uralkodó dinasztia központjává tette, megkezdődött a Khmer Birodalom klasszikus időszaka. A XII-XIII. század fordulóján Ammantól - Laoszon és Thaiföldön át - a Maláj-félsziget északi részéig terjedt. Kultúrája is ebben az időszakban élte virágkorát. Hanyatlása Angkor 1431-es lerombolásával kezdődött, melyet a mongol betörések következtében délre húzódó thaiok a XIII. századtól többször is megtámadtak. 1434-ben elesett a főváros, s Phnom Penh lett az uralkodó székhelye. Az elkövetkező évszázadokban hol a sziámi királyság, hol a dél-vietnami Nguyen királyok fennhatósága alatt állt az ország. I. Norodom király, hogy megakadályozza az ország teljes beolvadását a szomszédos államokba, 1863-ban protektorátusi megállapodást írt alá Franciaországgal, amely azonban 1867-ben az akkoriban létrehozott Francia Indokína részévé tette Kambodzsát.

A második világháború után Norodom Szihanuk herceg - a japán megszállókkal egyetértésben - 1945 szeptemberében bekövetkezett japán kapituláció után Kambodzsa ismét Franciaország védnöksége alá helyezte magát, s 1946-ban - független államként - tagja lett a Francia Uniónak. Teljes függetlenségét csak 1954 július 20-án a genfi Indokína-konferencia után nyerte el. 1970. szeptember 9-én kikiáltották a nyugatbarát Khmer Köztársaságot. Ezt követően polgárháború tört ki: Lon Nol tábornok híveinek (akiket az USA és Dél-Vietnam támogatott) és a kommunista vörös khmereknek (őket Észak-Vietnám és Kína támogatott) a küzdelme az utóbbiak győzelmével végződött. A vörös khmerek 1975. április 17-én elfoglalták Phnom Penht. Vezérük, Pol Pot vezetésével véres terroruralmat hoztak létre, s radikális módszerekkel agrárországgá akarták átalakítani Kambodzsát (1976-tól Kambodzsai Népköztársaság). 1977-től határviszályok keletkeztek az egy éve egyesült Vietnammal, melynek következtében 1978 végén vietnami csapatok vonultak be az országba. A száműzött kambodzsaiakkal együtt 1979. január 7-én (nemzeti ünnep) kiverték a vörös khmereket Phnom Penhből, majd Heng Samrin vezetésével Vietnam-barát kormányt hoztak létre. Az új rendszer három ellenálló csoporttal találta magát szemben (Szihanuk hívei; a vörös khmerek, polgári republikánusok), kik 1982-ben közös emigráns kormányt alakítottak. 1989-ben kivonultak a vietnami csapatok. Nemzetközi erőfeszítések kezdődtek a kambodzsai konfliktus megoldására, ám az évekig elhúzódó tárgyalások mindmáig nem hoztak megnyugtató eredményt.

A mai Kambodzsa a két évtizedes belső háborúban és az azt követő ENSZ által támogatott ingatag demokratikus reformokat követő összeomlásban szinte teljesen kivérzett. A Hun Sen vezette erőszakos hatalom megragadás következményei és Pol Pot halála még hátra van.


Ünnepek, rendezvények, szokások

Függetlenség napja: nov. 9.
A legfontosabb kulturális esemény a Bon Om Tuk, vagyis a vizi fesztivál. Október utolsó vagy november első napjaiban kezdődik, amikor a Tonlé Sap folyó folyási iránya megváltozik és elkezd a Mekong folyóba folyni. Ebben az időben hagyományos hosszú csónakkal, pirogokkal csónakversenyeket tartanak Phnom Penhben. A másik jelentős esemény a Chaul Chnam, melyet április közepén tartanak és ez a háromnapos khmer újévi ünnep. A kínaiak és a vietnamiak a holdújévet ünneplik január végén, február elején.
A városokban itt-ott sátrakat építenek az ott lakók. Ezekben a sátrakban szertartásokat tartanak papok jelenlétével, pl esküvőt, megemlékezést. Ilyenkor hangos zenével hívják az ismerőseiket, hogy vegyenek részt a szertartáson. A tábori konyháról bátran készíthetünk fotókat.

 

Sportolási lehetőségek

Mint már említettük, a fővároson és Angkoron kívül csak nagy óvatossággal lehet és kell utazni. A fővárostól elérhető közelségben Sihanoukville (régi nevén Kompon Som), Kambodzsa egyetlen tengeri kikötője közelében nyílik lehetőség tengeri fürdőzésre, búvárkodásra.

Egyéb információk, tanácsok:

A helyiek alapvetően korán kelő, korán fekvő emberek, általában 5-kor van záróra, a turisták által látogatott helyeken természetesen tovább tarnak nyitva a boltok, piacok.
A khmer nyelven kívül, az idősebbek beszélik a franciát, mivel a terület valaha francia gyarmat volt. A fiatalok angolul tanulnak. Sok fiatal árus folyékonyan beszél.
Ajánlatos a magas faktorszámú naptej használata, ez kint is beszerezhető.
Ivóvizet mindig tartsunk magunknál.


Főbb látnivalók

 

 • Phnom Penh
  A főváros, Phnom Phen erőszakos eseményekben bővelkedő múltja ellenére is megőrizte tagadhatatlan szépségét. Számos lenyűgöző templom - monostor együttessel rendelkezik. Az Ezüst Pagoda egyike azon kevés helyeknek, mely megőrizte a khmer kultúra brilliáns gazdagságát. A Nemzeti Múzeumban és a Királyi Palotában is megcsodálhatjuk a khmer emlékeket. A vörös khmerek által legyilkolt mintegy 17000 embernek állít hátborzongató emléket a Choeung Ek-i emlékmű, a városközponttól csak 15 km-re lévő területen, ahol 8000, nem és kor szerint rendezett csontváz látható az 1988-ban felállított emlék sztupa üvegfalai mögött.

 

 • Angkor
  Kambodzsa legfőbb látványossága Angkor, a templomváros. Több mint 100, a 9-13. században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét őrzi. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot.
  Angkoron kívül érdemes még meglátogatnunk a Bayon-i és a Ta Prohm-i templommaradványokat is, melyek Siem Reap-től csak néhány kilométernyire vannak.

 

 • Siem Reap a tóparthoz közel épült. Itt érdemes hajót bérelni és megnézni a vízi falut, az itteniek mind hajón tengetik napjaikat, az iskola, a templom, a rendőrség hajón található.

 

 • Udong
  Ha tehetik, keressék fel a Phnom Penhtol 40 km-re fekvő Udongot, mely a 16.-18. században Kambodzsa fővárosa volt. A régi város romjai, gyönyörű sztupák, pagodák és Buddha szobrok sora két hegygerinc mentén találhatók. A hegy aljában a Pol Pot rezsim áldozatainak állítottak emléket.

 

 • A tengerpart
  A tengerparton jellemzően kevés a turista, találunk kavicsos és finom homokos partszakaszt is. Amennyiben a vízben medúzával találkozunk, a csípésre ecetet öntve azonnal megszűnik a kellemetlenség. A víz lassan mélyül.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Kambodzsa - Útikritika

Siem Reap és Angkor Wat - Útikritika

Phnom Penh - Útikritika

Sihanoukville - Útikritika

 

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Phnompen
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 32°
 • 33°
 • 35°
 • 35°
 • 34°
 • 34°
 • 33°
 • 33°
 • 32°
 • 31°
 • 30°
 • 30°
 • 22°
 • 23°
 • 24°
 • 25°
 • 25°
 • 25°
 • 25°
 • 25°
 • 24°
 • 24°
 • 23°
 • 22°
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • 3
 • 2
 • 5
 • 9
 • 16
 • 17
 • 20
 • 21
 • 20
 • 24
 • 12
 • 5
 • 26
 • 12
 • 58
 • 101
 • 112
 • 177
 • 196
 • 172
 • 249
 • 319
 • 135
 • 80

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Kambodzsai desztinációk

Phnom Penh Angkor

Kambodzsa beutazási feltételek (frissítve 2024.03.26.)

Vízum turista célú beutazás esetén:
Kambodzsába magyar állampolgárok magánútlevéllel történő turista célú beutazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a Kambodzsai Királyság Magyarországra akkreditált berlini nagykövetségénél (https://www.mfaic.gov.kh/EmbassyCambodiaMissionAbroad), online (https://www.evisa.gov.kh/), vagy az országba történő érkezéskor a repülőtereken, illetve nagyobb szárazföldi/tengeri határátkelőhelyeken (Visa On Arrival / VOA).

Beutazási feltételek: Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal meg kell, hogy haladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal meg kell, hogy haladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NemNEM

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal meg kell, hogy haladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a dél-kelet ázsiai térség szinte valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást!

További információk: Kambodzsa | Konzuli Tájékoztatás (gov.hu)

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!