Grúzia, a borok hazája ***

Ft-tól/fő 505.000
Időpont: 2024.09.19 - 09.24
Legjobb ár: 505.000 Ft-tól/fő Utazás időpontja: 2024.09.19 - 09.24
További árak és időpontok

Tartson velünk a „Grúzia, a borok hazája ***” utazásra! A kiutazás repülővel történik, félpanziós ellátással. Az utazás időtartama 6 nap / 5 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 505.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa:Körutazás
Kiutazás:Repülő
Ellátás:félpanziós
Turnusok: 6 nap / 5 éjszaka
Utazás azonosítója:181228

Programleírás

 

Indulás Budapestről hajnali órákban Wizz Air közvetlen járattal. Érkezés Kutaiszibe, majd buszra szállva Grúzia fővárosába, Tbiliszibe utazunk. Útközben közösen megreggelizünk, majd pihenő Goriban. A számos látnivaló ellenére a város híres szülöttjéről, Sztálinról ismert. Szülőháza ma is áll, mellette múzeum létesült, még a szovjet államfő életében, és ahol mintha megállt volna az idő. A múzeum kertjében áll egy páncélozott vasúti kocsi, amellyel Sztálin olyan fontos eseményekre utazott, mint például a jaltai és a teheráni konferencia. Megtekintjük Sztálin szülőházát, a múzeumot és a vasúti kocsit. 

Innen Uplistsikhe-be utazunk. A sziklába vájt város az egyik legfontosabb antik település Grúziában. Itt haladt el a Selyemút egyik ága. A város több ezer éven keresztül lakott volt és több mint 700 mesterségesen vájt ,,épületet" számlált. Jelenleg kb. 150 maradt épen belőlük. Az egykori lakóhelyiségek, a borospincék, a pékségek és műhelyek, az antik színház és a középkori bazilika bejárása a terepen.

Folytatjuk utunkat Tbiliszi felé. Kaspi városában egy grúz borkóstoló vár ránk. A pompás borok ízlelgetése mellett lehetőségünk adódik a grúz kenyér, a shoti elkészítési folyamatában is részt venni és megkóstolni. A shotis puri (vagy egyszerűen megnevezve: shoti) egy hagyományos grúz kenyérfajta, fehér lisztből készül és kenu alakúra formázzák. A kenyeret ugyanúgy fogyasztják, mint bármely más kenyeret, de a különleges ünnepeken, például húsvétkor, karácsonykor, születésnapokon vagy esküvőkön népszerűbb. Jellegzetes formáját a sütés módjától kapja, mivel a hosszúkásra formázott tésztacsíkokat egy tégla- vagy agyagkemence oldalára ragasztják.

Este érkezünk Tbiliszibe. Szállás Tbilisziben. 

Tervezett szállás: Hotel Clocks 4* 

Reggeli után Tbiliszi felfedezésére indulunk. A település és környéke már a Kr. e. 4. évezredtől lakott. A legkorábbi írásos említés a 4. századból származik. Mára harmóniában fér meg egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek várják a látogatókat. A városnézést az óvárosban kezdjük. A szűk kis utcákban lépten-nyomon ősi időkből származó látnivalókba botlunk. A Metekhi templom után elsétálunk a zsinagógához, a Szioni Székesegyházhoz, a Béke hídjához és az Ancsiszkáti templomhoz. Ezután - kedvező időjárási viszonyok esetén - libegővel jutunk fel a Grúzia Anyja szoborhoz, ahonnan leereszkedve a Nurikala erődöt is érintjük. Az erődtől nyílik a legszebb kilátás a városra. Majd ha az időnkbe még belefér, akkor a híres kénfürdőket is meglátogatjuk (belépő vásárlás a helyszínen). Ebéd a városban egy helyi étteremben.

Reggeli után Grúzia leghíresebb bortermelő vidékére, a Kakheti régióba utazunk. Az országban a bortermelés során nagy figyelmet fordítanak a tradicionális borkészítés és a high-tech technológia harmonikus összhangjára. A grúz borok feltehetően a történelem legrégebbi borai, a bortermelés eredetét is a mai Grúziából származtatják.

Napunk első megállója Kvareliben lesz. Felkeresünk egy fazekasműhelyt, ahol a mester megmutatja nekünk, hogyan készül a hagyományos grúz kvevri, vagyis a bor tárolására szolgáló, különleges agyagedény. 

Tovább utazunk Gremibe, ahol egy fellegvár található és egy 16. században épült templom, amely gyönyörű falfestményeiről híres.

Felkeresünk egy borászatot, ahol megismerkedünk a hagyományos borkészítési módszerekkel. Az ősi borkészítési eljárás nagyjából az alábbi: a szőlőmustot méhviasszal lezárt kvevrikben a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten végbemenjen az erjedés. Az így készült borok az UNESCO szellemi világörökségi listáján szerepelnek. Az ital mellé természetesen hagyományos grúz ételeket eszünk, majd továbbindulunk a szállásra. Éj Telaviban. (1 éj)

Tervezett szállás: Holiday Inn Telavi 4*

Kakheti legnagyobb városa és regionális fővárosa, Telavi a szőlőskertekkel borított Alazani-völgyben fekszik, amelyet a Nagy-Kaukázus hegyei vesznek körül. Lehetőségünk lesz megkóstolni a helyi finomságokat egy termelői piacon. Ezután elutazunk Sighnaghi megerősített középkori városába. Ha kigyönyörködtük magunkat a környékben és a csodálatos épületekben, akkor lehetőségünk nyílik felkeresni Szt. Nino sírját, a IV. századi Bodbe kolostorban.

A nap fennmaradó részében részt veszünk egy szüreti ünnepségen, piknikezéssel és a híres grúz vendéglátással egybekötve. Visszautazás Tbiliszibe. 

Reggeli után, kijelentkezünk a szállodából. Grúzia egyik legrégebbi településére, Mchetaba indulunk, melyet i.e. 5-6. században alapítottak. Mcheta, az egykori Ibéria, majd Kartli első fővárosa, festői tájon, a Mtkvari és az Aragvi folyók összefolyásánál fekszik. A hagyomány szerint a mellette és fölötte emelkedő hegytetőre állította Szent Nino a keresztjét, melynek helyére később kápolnát, majd templomot emeltek: ez lett a Jvari (kereszt) templom. Az építés 586 és 608 között történt. A templom körül védelmi fal is állt, ennek a nyomait ma is láthatjuk. A Szvetichoveli székesegyház jelentőségére a neve is utal: Szveti-Choveli, vagyis ,,életadó oszlop". Ezen a helyen a kereszténység előtt szentélyliget volt, majd a kereszténység felvétele után a 4. században az ősi pogány szent helyre fatemplomot építettek, az 5. században pedig bazilikát. A ma látható templom a 11. század elején épült, amikor az araboktól sikerült visszahódítani a várost és az építkezés a keresztény egyház jelentőségének visszaállítását szimbolizálta. Megtekintjük a Szvetichoveli katedrálist és a Jvari kolostort.

Délben érkezünk a grúz királyi család egykori birtokára, Chateau Mukhraniba, melyet 1878-ban alapítottak. Megismerjük a királyi család történetét, sétálunk a több száz éves pincékben, ahol több mint 60.000 hordó bort tárolnak. Ebéd közben fehér és vörös borokat kóstolunk, végül egy csúcs kategóriájú bort is megízlelhetünk. Este érkezünk Kutaiszibe. Szállás Kutaisziben (1 éj).

Tervezett szállás: Hotel Solomon 3*

Reggelit követően kijelentkezünk a szállodából. Az első megállónk Gelati kolostor, amely Grúzia legfontosabb vallási központja. A templom freskókkal gazdagon díszített. Ezután a szomszédos Bagrati katedrálishoz látogatunk. Ebéd után lehetőségünk lesz egyénileg folytatni Kutaiszi felfedezését és megvenni a családnak szánt ajándékokat.

Délután transzfer a repülőtérre. Indulás Kutaisziből a WizzAir menetrend szerinti, közvetlen járatával, utazás Budapestre. 


UNESCO Világörökségi helyszínek

 • Mcheta - Svetitskhoveli katedrálist és a Jvari kolostort
 • Gelati kolostor és Bagrati katedrális
 • Grúz kvevri-technológia, a hagyományos borkészítés

Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen

1. A grúz borászati hagyományok feltételezhetően körülbelül nyolcezer évvel ezelőtt alakultak ki. A történelem során a borkészítés az ország szellemi kultúrájának fontos része volt. Grúziában a bor a mindennapi élet alapja és időtöltése is. Ráadásul Grúziában egy különleges eljárással készítik a bort, ugyanis a szőlő levét egy méhviasszal lezárt agyagedényekben a földbe süllyesztik, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten menjen végbe az erjedés.

2. Körutazásunk ősszel, a szüretelés időszakában keresi fel Grúziát, ezért az alkalmat kihasználva egy szüreti ünnepségen is részt veszünk.

3. Konyhájukat a friss alapanyagokból készült, bőséges fogások és az aromás ízek jellemzik. Egyik tipikus ételük, a tészta és a sajt egymásra rétegezéséből összeállított, serpenyőben sült lepénykenyér a hacsapuri.

x Grúzia, a borok hazája ***

Az ár nem tartalmazza

 • a borravalókat
  kb. 30 EUR / fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  103 000 Ft
 • Feladható poggyász 10 kg-os
  (változhat)
 • Feladható poggyász 20 kg-os
  (változhat)
 • Elsőbbségi beszállás kérhető
  (2 db fedélzetre felvihető poggyásszal: 1 db 40x30x20 cm és 1 db max. 10 kg-os
  55x40x23 cm)
  (változhat)
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel, 40x30x20 cm-es kézitáskával, fix ülőhellyel (melynek értéke:
  kb. 100.000 Ft)
 • szállást 3-4*-os központi szállodában
 • félpanziót (program szerint)
 • a program szerint borkóstolásokat
 • a szüreti programot
 • a belépődíjakat
 • az autóbusz közlekedést
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Grúzia, a borok hazája *** utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:

Nem foglalható

Foglalható dátum

Akciós ajánlat

Legjobb ár

2
3
3
4
PDF ↓ Nyomtatás Lefoglalom
5
5


Az ár nem tartalmazza

 • a borravalókat
  kb. 30 EUR / fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  103 000 Ft
 • Feladható poggyász 10 kg-os
  (változhat)
 • Feladható poggyász 20 kg-os
  (változhat)
 • Elsőbbségi beszállás kérhető
  (2 db fedélzetre felvihető poggyásszal: 1 db 40x30x20 cm és 1 db max. 10 kg-os
  55x40x23 cm)
  (változhat)
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel, 40x30x20 cm-es kézitáskával, fix ülőhellyel (melynek értéke:
  kb. 100.000 Ft)
 • szállást 3-4*-os központi szállodában
 • félpanziót (program szerint)
 • a program szerint borkóstolásokat
 • a szüreti programot
 • a belépődíjakat
 • az autóbusz közlekedést
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

leírásánál jelzett szolgáltatások
leírásánál jelzett szolgáltatások

Felárak*:
 1. Sztornó biztosítás


* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Küldés e-mailben
Grúzia, a borok hazája ***

Grúzia, a borok hazája ***

Grúzia, Körutazás Grúziában

Útazonosító: 181228

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Grúzia, a borok hazája ***

Grúzia, a borok hazája ***

Grúzia, Körutazás Grúziában

Útazonosító: 181228

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!