Idegenvezető, videó, térkép
A csoport idegenvezetője
Ismerje meg Örményországot!
Programleírás
1. nap: Budapest - Jereván
Indulás Budapestről este,
közvetlen járattal Jerevánba.
2. nap: Jereván
Érkezés Jerevánba a hajnali órákban.
Transzfer a központi fekvésű szállodánkba. Rövid pihenő, majd késői
reggeli. 11.00-kor kezdjük a városnézésünket Jerevánban,
Örményország fővárosában, a kaukázusi régió egyik legfontosabb
ipari és kulturális központjában. A város több mint 2780 éves, így
a világ egyik legősibb városa. Városnézésünk során megtekintjük a
Cascade-t, a Cafesjian művészeti központot, az Operaházat, a kijevi
hidat, a Köztársaság teret, az elnöki palotát, a Tudományos
Akadémiát, a parlamentet, Világosító Szt. Gergely székesegyházat, a
Győzelem parkot és az „Örményország anyja” szobrot.
Az Ararat konyakgyárban megismerkedünk az örmény párlat
elkészítésének titkaival, ahol akár koccinthatunk is a szerencsés
érkezésre. Végül megállunk a “Shouka”-nál, mely egy
közkedvelt helyi gyümölcspiac, ahol különleges friss és szárított
gyümölcsöket vásárolhatunk, akár otthonra is.
Vacsora egy helyi étteremben. Az örmény menü mindig gazdag, de
ügyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak: a húsételek mellé
például mindig zöldséges kiegészítőket tálalnak. A levesek,
előételek szerepe is fontos, a menü végén pedig csak olyan ételeket
esznek, amelyek nem terhelik tovább a gyomrot. Mindig természetes
alapanyagokat használnak, jellemző fűszerük a sáfrány, a tárkony és
a mazsola. Mi mással is öblíthetnék le ezeket a különleges
fogásokat, mint a világhíres örmény brandyvel, az Araráttal. A
legenda szerint az emberiség akkor kóstolta meg először a bort, és
érezte annak mágikus hatását, amikor Noé kortyolgatni kezdte az
Ararát-hegy lábánál. 2500 évvel ezelőtt már javában zajlott a
borkészítés az örmény lejtőkön, és a kiváló minőségű borokból pedig
borpárlatot kezdtek készíteni a 12. század tájékán. Szállás
Jerevánban.
Szállás:
Ani Central Inn 4*
3. nap: Jereván - Echmiadzin - Zvartnots - Jereván
Reggeli
után utazás Echmiadzinbe, mely az Örmény Apostoli Egyház
központja, és ahol megtekintjük a 3. századból származó
főszékesegyházat, amelyet Szt. Gergely építtetett és a Világörökség
része. Az egyházi múzeumban találhaó a z a lándzsa, mellyel a
hagyomány szerint Jézus Krisztust átszúrták a kereszten.
Úton Jereván felé megállunk a 7. századi Zvartnots
templomromnál, melyet 930-ban egy földrengés pusztított el, és
egészen a 20. századi felfedezéséig elveszett a történelem
rengetegében.
A Matenadaran múzeum az ókori kéziratok és könyvek egyik
leggazdagabb értéktára. A gyűjtemény több mint 100.000 kéziratból
és dokumentumból áll, amelyek abból a korból származnak, amikor
Szent Mesrop Mashtots megalkotta az örmény ABC-t. Végül
ellátogatunk a “Vernissage” bolhapiacra, ahol ajándékokat,
ékszereket és kézműves tárgyakat is vehetünk. Vacsora egy
étteremben, majd visszatérés a szállásra.
4. nap: Jereván - Khor Virap - Noravank apátság – Areni -
Zorats Karer - Goris
Reggeli után kijelentkezünk a szállodából,
majd utunk a Khor Virap kolostorhoz vezet. A kolostor híres
zarándokhely, ahol Szt. Gergely több mint egy évtizedig
raboskodott. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból
és két sírtemplomából áll. Az apátság felett magasodik az Ararát
hegye, mely csodálatos látványt nyújt. Ezt követően kirándulás a
13. században alapított Noravank apátságba, mely a középkori örmény
építészet egyik remekműve.
Útközben megállunk egy családi borászatnál, mely ízletes
vörösborairól ismert. Látogatásunk során bejárjuk a
szőlőültetvényeket, megismerjük az örmény borászati hagyományokat,
beszélgetünk a pincészet tulajdonosaival, és megkóstoljuk a finom
boraikat.
Délután tovább utazás Karahunjba, Zorats Karerhez, egy 6000
éves „csillagvizsgáló”-hoz, mely az „Örmény Stonehenge”-ként
ismert.
A nap végén érkezés Gorisba. A város a jellegzetes
gyümölcspálinkáiról ismert. Vacsora egy helyi étteremben.
Szállás Gorisban.
Szállás:
Goris
Mina 4*
5. nap: Goris – Tatev – Selim karavánszeráj –
Szeván-tó
Reggelit követően kijelentkezés a
szállodából. A világ leghosszabb pályájú, 5,7 km hosszú,
utasokat szállító kabinos libegőjével közelítjünk meg a hihetetlen
természeti környezetben lévő Tatev apátságot. A kolostor az ország
egyik legfontosabb szellemi központja, egy szikla szélére épült,
ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környék hegyláncolataira.Tovább
utazunk a Szeván-tó felé, átkelünk a Selim-hágón. Megállunk a 2.410
m magasan fekvő Selim karavánszerájnál, amely 1332-ben épült.
Folytatva utunkat meglátogatjuk a Mikayelyan családi farmot.
Arman Mikayelyan gazda már évek óta kézműves sajtokkal látja el az
örmény főváros borozóit és pincéit. A farm „szíve” a pince, ahol a
sajtok a végső formájukat nyerik el. A látogatás során 8 féle
kézműves sajtot kóstolunk meg, és ott is vacsorázunk. Szállás a
Szeván-tó környékén.
Szállás:
Sevan Best Western Bohemian 3*
6. nap: Sevanakvank kolostor - Geghard apátság – Garni -
Bazaltorgona - Jereván
Reggeli után kijelentkezés a
szállodából. Jereván felé tartó utunk során elsőként a 9. századi
Sevanakvank kolostort látogatjuk meg, amely a Szeván-tó
észak-nyugati részén található. Következő állomásunk a Geghard
apátság, ami egy egyedülálló építészeti műalkotás, és amit a 4.
században részben a környező hegyekből faragtak. Majd Garni
következik, ahol Örményország egyetlen hellén-pogány temploma
található (1. sz.). A monumentális építmény festőien szemlélteti az
ókori örmény építészetet.
Később egy falusi vendégházban lehetőségünk nyílik megismerni a
tradicionális örmény lepény-kenyér, a “lavash” készítésének
rejtelmeit, mely egyébként az UNESCO Világörökség
szellemi-kulturális öröksége. A kenyérnek olyan fontos szerepe van,
hogy gyakran a reggelizek, ebédelek vagy vacsorázok kifejezéseket
is úgy mondják: kenyeret eszem. A lavash élesztővel készülő
kelesztett kenyérféle, víz, liszt és só hozzáadásával készül. Ez a
hosszúkás, három-négy milliméter vastagságú, magas kalória
tartalmú, könnyen emészthető lepény, amelyet azonos technikával
készítenek az asszonyok már évezredek óta, sajttal, friss
fűszernövényekkel, petrezselyemmel, hagymával és bazsalikommal
ízesítve minden étkezés alapja.
4 kerék meghajtású dzsipekkel elmegyünk a
Garni-szurdokba. A szurdok oldalai mentén a Goght folyó által
kivájt, jól megőrzött bazaltorgonát a "Kövek szimfóniájaként"
emlegetik.
Visszatérés Jerevánba. Vacsora egy helyi étteremben. Szállás
Jerevánban.
Szállás:
Ani Central Inn 4*
7. nap: Jereván - Bécs - Budapest
Hidegcsomagos
reggelink átvétele után kijelentkezés a szállodából. Transzfer a
repülőtérre, hazautazás. Koradélután érkezünk meg Bécsbe, ahonnan
az irodánk külön busszal szállítja haza utasainkat Budapestre.
UNESCO Világörökségi helyszínek:
- Zvartnotsz romjai és Ecsmiadzin katedrálisa és
templomai
- Geghard apátság
vista.hu
Az ellátásról: 1. Ezen programunk a leghosszabb örmény körutazásunk. Itt
tapasztalhatja a legteljesebb képet az országról. Egy örményországi
körutazás egyben utazás a múltba. UNESCO világörökségi látnivalóit
a 3-4. században alapították, látványuk és az épületeket körülölelő
táj egy letűnt kor világába repítenek minket.
2. Az utazás gasztronómiai élményeket is kínál, az örmény
ételek, borok és az Ararát konyak világszerte ismertek és
kedveltek.
3. Jereván egy hatalmas völgyben és az azt körülölelő hegyek
oldalain terül el, a belvárosban sétálva szemtanúi lehetünk a
múlt és a jelen különös keveredésének.
4. A körutazás UNESCO világörökségi helyszíneket is felkeres,
emellett a természeti látnivalók sem elhanyagolhatók, a világ egyik
legnagyobb magashegyi tava, a Szeván-tó vagy a Selim-hágó minden
évszakban elragadók. Nem csak bámulatos városokat járunk be, hanem
a Kaukázus hegyei között is barangolunk. A Khor Virap kolostornál
megcsodálhatjuk a távolban magasodó, híres Ararát hegyet.
5. A Tatev apátságot a világ leghosszabb pályájú kabinos
libegőjével közelítjük meg.