Üzbegisztán - a Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek - csoportos utazás magyar idegenvezetővel

Legjobb ár: 0 Ft/fő-től Utazás időpontja: -
További árak és időpontok

Tartson velünk a Üzbegisztán - a Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek - csoportos utazás magyar idegenvezetővel utazásra! A kiutazás történik. Az utazás időtartama nap nonstop utazással.

Kívánságlistára teszem

Üzbegisztán, Taskent, Bukhara, Szamarkand

Tartson velünk egy feledhetetlen utazáson Közép-Ázsiában, a gazdag történelmi múlttal büszkélkedő Üzbegisztánban, ahol olyan nagy hódítók hagyták hátra nyomaikat, mint Nagy Sándor, Dzsingisz kán és Tamerlán fejedelem, de része volt az egykori Újperzsa Birodalomnak és a Szovjetuniónak is. A Selyemút fontos állomásai is megtalálhatók itt, ahol az ősi karaván városok a mai napig őrzik a letűnt korok misztikus hangulatát.

Program:

Üzbegisztán körutazásunk programja:

1.nap: Utazás Budapestről átszállással Taskentbe, Üzbegisztán fővárosába.

2.nap: Taskent
Érkezés a hajnali órákban, transzfer a szállodába, a szobák elfoglalását követően pihenő, reggeli, majd  felfrissülve indulunk a város látnivalóinak felfedezésére. Első megállónk az 1967-es üzbegisztáni földrengés áldozatainak emléket állító „Bátorság szobor”, a katasztrófa után az üzbég várost teljesen újjáépítették. Következik a város legjelentősebb tere, a Függetlenségi tér, története hosszú időkre nyúlik vissza, korábban Katedrális-, később Vörös-, majd Lenin térnek is nevezték, ma az ország ’91-es függetlenné válásának és a második világháború áldozatainak emlékhelye. Sétálunk a „Népek Barátságának” terén is, ahol láthatjuk az üzbég Parlament modern épületét, a világháború során 15 különböző nemzetiségű árva örökbefogadójának, Shaahmad Shomanhmudov-nak emlékművét, és a Navoi színházat. Majd az óvárosban található, vallási központjaként számon tartott Hast Imam tér következik. A lenyűgöző épületkomplexum 16.sz-i stílust hűen tükröző mecsetjének és két minaretének díszítőelemei között fellelhető fafaragványok utalnak Üzbegisztán híres képző-műhelyeire. Itt található Barakkhan medresze, Tillya sejk mecset, Kaffal Shahsi Mauzóleum és a Korán Usman Múzeum, ahol a világ legrégebbi Koránját őrzik. A teret körülvevő óváros, még a földrengés előtti időkből maradt fent.

3.nap: Taskent – Bukhara
Reggeli után transzfer a vonatállomásra, utazás nagysebességű vonattal Bukharába, az ősi civilizációs központba, melynek területét legalább ötezer éve lakják és az Üzbegisztánt is átszelő Selyemút egyik legfontosabb állomása volt. A 9-10. században az Új-perzsa Birodalom fővárosa volt, majd sokáig a török civilizáció fontos központjaként funkcionált. A mecsetekben és medreszékben bővelkedő várost, kulturális és kereskedelmi szerepéért méltán nevezik „Szent városnak”, központját a világörökség részévé is nyilvánították.
Az érkezést követően városnézésen veszünk részt: Sitorai Mokhi-Khosa egykori fejedelmi nyári rezidencia, a keleti és orosz kultúra keveredésének egyedülálló alkotása; a szúfizmus életszemléletet és filozófiát megalapozó Bakhouddin Naqshbani és Chor Bakr Necropolis mauzóleuma a „halottak városában”.

4.nap: Bukhara
Reggeli után folytatódik a „szent város” felfedezése a középkori Ark erőddel, ahol a városfallal körülvett kisvárosban láthatjuk emírjeinek lakóépületeit, mecseteket, kormányépületeket és a börtönt.

Majd megnézzük a Bolo Khauz mecsetet, és a 13-14.századi Chasma-Ayub mauzóleumot, melyet Szent Jób látogatásának emlékére és forrásának helyén emeltek.  A Poikalaon épületegyüttes következik (12-16. századi) a Kalyan mecsettel és Közép-Ázsia egykor legmagasabb épületével, a 46m magas a Kalon minarettel, és a Miri Arab medreszével. A 17-18.századi Abdulazizkhan medresze a következő megálló, amely dekorációjával és méretében megelőzte a szemközti Uluk bég medreszét.  Felkeressük az ősi kereskedőházak utcáját, mely egykor a Selyemút karavánjainak fontos állomása volt és az árusok a mai napig itt kínálják portékájukat, aranyhímzéseket, színes fafaragásokat és a világhírű bukharai, kézzel szőtt szőnyegeket. És még nincs vége a látnivalóknak, következik a Magoki Attori mecset, a Labi-Hauz épületegyüttese (köztük a város legnagyobb medresze) amely a város egyik utolsó tava köré épült.

Fakultatív programlehetőség: Folklór bemutató vacsorával az egyik legrégebbi és legszebb középkori medreszében (Nadir Devan-Begi): 9 900 Ft/fő. Az ár transzfert nem tartalmaz, a szállodától gyalogosan megközelíthető, minimum létszám 6 fő.

5.nap: Shahrisabz - Szamarkand
Reggelit követően továbbutazunk Tamerlán (Timur Lenk) fejedelem születési helyére Shahrisabz városába, ahol elsőként megnézzük a fehér palotát, Tamerlán nyári palotáját. Ezt követően az Ulug bég édesapja tiszteletére emelt Péntek-mecset óriási épületegyüttest járjuk be, melyet a 15.században fejeztek be és mauzóleumként is szolgál. Majd Tamerlán által az erő és a hatalom szimbólumaként építtetett Doru Saodat-ot nézzük meg és a 14. századi Hazrat Imam mecsetet. Továbbutazás Szamarkandba, szállás elfoglalása.

6.nap: Szamarkand
Szamarkand Közép-Ázsia egyik legősibb városa, melynek történelme i.e.14. századig nyúlik vissza, amikor a Selyemút egyik legnagyobb városa volt. Az idők során Nagy Sándor, arab megszállók, Dzsingisz kán, Tamerlán fennhatósága alá is tartozott a város, később az Orosz birodalom részévé vált, majd az üzbegisztáni területek függetlenné válása óta az ország második legnagyobb városaként és a térség kulturális központjaként tartják számon. A város történelmének sokszínűsége mágikus erővel hat az odalátogatókra, akik átélhetik a város mesébe illő romantikus hangulatát. 2001-ben „a kultúrák találkozása” címen a világörökség részévé is nyilvánították.

Ellátogatunk a Timurida dinasztia hamvait őrző egyedülálló építészeti alkotáshoz, a Gur Amir mauzóleumhoz. Majd megnézzük az egykori Timurida birodalom központját a híres Registan téren, ahol három medresze található: Ulug bég, Sherdor és a Tillyakori. A Bibi Khanum-t, a Timuridák által épített legnagyobb mecsetet is meglátogatjuk. Felkeressük a város legrégebbi bazárját, ahol egykor Selyemút karavánjai is kereskedtek.  Később  megnézzük Ulug bég 15.sz-i csillagvizsgálóját, majd a lenyűgöző Shahi Zinda mauzóleum több mint 20 épületből álló együttesét ami a 14-15. századból maradt fenn.

7.nap: Hajnali órákban transzfer a repülőtérre, utazás átszállással Budapestre.

 

A programváltoztatás jogát szükség esetén fenntartjuk.

Szállás neve: Üzbegisztán - a Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek - csoportos utazás ma
Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Küldés e-mailben
Üzbegisztán - a Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek - csoportos utazás magyar idegenvezetővel

Üzbegisztán - a Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek - csoportos utazás magyar idegenvezetővel

Üzbegisztán

Útazonosító: 102814

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Üzbegisztán - a Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek - csoportos utazás magyar idegenvezetővel

Üzbegisztán - a Selyemút misztikus karaván városai és világörökségi helyszínek - csoportos utazás magyar idegenvezetővel

Üzbegisztán

Útazonosító: 102814

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!