Találatok szűrése (8)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet

Az észak-európai nagyvárosok - mint Koppenhága - műemlékei egyszerűségükben szépek, az utcaképek tisztaságról, jómódról, rokonszenves életfelfogásról tanúskodnak. Jóllehet az árszint magasabb, de ezt ellensúlyozza a korrekt minőség, a szolgáltatások kiegyensúlyozottsága, tisztességessége. Talán nem is a szokványos turistalátványosságok érdekesek, hanem a hétköznapi élet miliők látványai. Az év középső részében a látogató szemtanúja lehet annak, ahogy az északiak életmódban némiképpen "felolvadnak" és kimutatják énjük nyitottabb oldalát.


Országnév: Dán Királyság

Főváros: Koppenhága

Terület: 43. 100 km2 (területéhez a Jütland-félszigeten kívül mintegy 474 kisebb-nagyobb sziget tartozik)

Népesség: 5. 4 millió fő

Időeltolódás: nincs
Nyelv: dán

Pénznem: Dán korona (DKK)

Vallás: lutheránus (97%)

Időjárás, éghajlat: Az éghajlat mérsékelt övi, Magyarországhoz képest mindenképpen csapadékosabb, de a globális felmelegedés hatására a nyarak egyre melegebbek, a telek pedig enyhébbek.

Elektromosság: 220V

Vízum: nem szükséges, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal.

Étkezés

Dániában leginkább a nemzetközi konyha specialitásaival találkozhatunk, a hagyományos dán ételek csak egy-egy étteremben fordulnak elő. Mindemellett rengeteg pékség van, ahol finomabbnál finomabb péksüteményeket vásárolhatunk és mindenképpen érdemes kipróbálni a dán sajtokat!

Borravaló

Dániában nem szokás borravalót adni.

Közlekedés

A nagyobb szigeteket hidak kötik össze, ezenkívül Dánia Svédország felől is megközelíthető az Öresund hídon, amely Koppenhágát és Malmöt köti össze. Az egyéb szigeteket komppal közelíthetjük meg. A buszhálózat igen fejlett, bárhova eljuthatunk távolsági buszjárattal, vonat helyett érdemes inkább ezt választani.


Látnivalók

 

 • Koppenhága
  Koppenhágát  a világ legélhetőbb városának nevezik, Dánia fővárosa és egyben Skandinávia legnépesebb városa.
  A legfontosabb látnivalók közé sorolhatók:
  - az Amalienborg palota, amely a dán királyi család téli rezidenciája, bizonyos épületrészének földszintje  látogatható, a bútorok és személyes tárgyak pontosan úgy vannak kiállítva, ahogyan a királyok és a királynők hagyták őket. Minden nap délben megtekinthető az őrségváltás a palota udvarán.
  - Christiania, egy részleges önkormányzattal bíró városrész, az úgynevezett hippinegyed.
  - A kis hableány, az Andersen meséje által ihletett szobor a koppenhágai kikötőben a város egyik szimbóluma.
  - Nyhavn: Az Andersen lakhelyéül szolgáló népszerű hely, kedves,pasztellszínű házakkal a kikötőöbölben horgonyzó vitorláshajókkal, éttermekkel és bárokkal várja az utazót.

Koppenhága és környéke három, összesen 8 km hosszú homokos tengerparttal rendelkezik, amelyek kerékpárral fél órán belül elérhetők a városközpontból.

 

 • Északi-tenger
  Nyugat felé amíg csak a szemünk ellát, az Északi-tenger húzódik. A parton széles homokos strandokkal és homokdűnékkel találkozhatunk. Nyáron ezek a helyek felpezsdülnek, a strandok megtelnek, a tenger barátságos arcát mutatja. ősszel és télen már egy egészen más oldalát ismerhetjük meg, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes egy-egy sétát megtenni, így egy vihar után még akár borostyánra is bukkanhatunk.


 

 • Kelet-jütland vidéke
  Ez a Dánia szívében lévő üdülőparadicsom méltán mondható elbűvölőnek, hiszen rengeteg történelmi és kulturális nevezetességgel találkozhatunk, nem beszélve a fehér homokos tengerpartról. Ez a rész családoknak ideális, a strandok rendezettek, a tenger vize tiszta, az időjárás kellemes.

 

 • Feröer-szigetek
  Ez a  középkor óta lakott vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között helyezkedik el. A Dán Királysághoz tartozik, Dániával ellentétben azonban nem tagja az Európai Uniónak. Fővárosa és legnagyobb városa Tórshavn. A feröeri konyha legfontosabb alapanyagai a a birkahús, a hal és a burgonya. A zöldségek és gyümölcsök szinte teljesen hiányoznak a hagyományos ételekből. A legnépszerűbb ételek egyike a szárított és hosszú ideig érlelt birkahús, a skerpikjot. A szárítópajta  számos feröeri otthon részét képezi. További hagyományos ínyencségek a félig szárított és érlelt birkahús és  a félig szárított és érlelt hal. Egyedülálló élményt nyújtanak az óceánból kiálló sziklák, amelyek Európában a legmagasabbak. A szigeteken erdővel, fával leginkább csak a településeken találkozunk.  Völgyekben, védettebb területeken élnek különlegesebb növények, köztük  orchideák is. A szigeteket autóval és szervezett kirándulások keretein belül is felfedezhetjük, a végtelen természet, a fűtetős házak, a felhőbe burkolózó sziklák látványa biztosan magával ragadja az utazót.

 

További érdekességek és hasznos információk:

Dánia - Útikritika

Koppenhága - Útikritika

 

Dániai desztinációk

Feröer-szigetek Grönland

Dániai utazás

Dánia beutazási szabályok

Beutazás: 2021. október 25-től Dánia egyszerűsítette és könnyebbítette a beutazási feltételek rendszerét. A nevezett dátumtól kezdődően a beutazási kondíciókat az határozza meg, hogy az adott személy mely országból érkezik eredendően (tranzit ország nem számít) és rendelkezik-e oltás vagy korábbi fertőzés révén immunitással.

Teszt karantén kötelezettség alól mentesül, akinek Covid igazolványa van.

Oltás nyújtotta kedvezmények:

Beoltottság vagy korábban koronavírus fertőzésen átesettség igazolására Dánia elfogadja az egységesen elfogadott uniós digitális Covid-igazolványt, illetve egyéb koronaútlevél okmányokat a világ bármelyik országából is utazik be az adott személy. 

Beutazás oltás nélkül: 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszt felmutatásával.

Regisztráció: nincs

Maszkviselés: nyilvános helyen, tömegközlekedésen kötelező

További információk:

https://en.coronasmitte.dk/travel-rules/categorization-of-countries

www.coronasmitte.dk 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?dania

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!