Utazás a skandináv nagyvárosba, a virágzó kultúra fellegvárába

Különlegesen vegyes a hangulata, és izgalmasan ellentmondásos. Keveredik a skandináv hétköznapi jólét irigylésre méltó világa egy könnyed, sznobságoktól mentes életfelfogással. A régi és az új épületek látványából kiolvasható az itteniek szorgossága, gyakorlatiassága, szerénysége, a puritánsággal jól megférő igényessége. Párizst, Londont, Rómát előre el tudjuk képzelni, és a meglátogatásuk már egy lepergetett film újra végignézését jelenti. Koppenhága meglepetéseket, rácsodálkozásokat képes produkálni. Apró életképek fogyaszthatók jóérzéssel.

Koppenhága: a könnyed skandináv város

A skandináv nagyvárosok éppen annyira skandinávok, hogy amiatt is érdekes legyen, és éppen annyira egyedülállóak, sajátosak, hogy kellően színes és érdekfeszítő legyen. Átvitt értelemben és ténylegesen is jó levegőjű városok. Átvitt értelemben azért, mert a koppenhágaiak arcáról leolvasható, hogy az ő napi gondjaik terhe alatt nem kell összeroppanniuk, s hozzánk képest felszabadultabban, könnyedebben, és főként egészségesebben élhetnek. Jó levegőjű szó szerint, mert a tenger felöl folyamatos utánpótlással érkező friss szellők garantáltan tisztító hatásúak.

A koppenhágai emberek

Jó ránézni az emberekre a fizikai valóságukat, megjelenésüket illetően is. Feltűnően sok a szép, sudár termetű lány, nő. Visszafogottan elegánsak, vagy bájosan és tisztán tartottan szakadtak. Nem jellemző arrafelé a kihívó, önmutogató öltözködés. Hogy ne legyen az emberek vonatkozásában egysíkú az utca képe, arról gondoskodik az a tény, hogy sok nyugati nagyvároshoz hasonlóan Koppenhága is erősen tele van ázsiai és afrikai bevándorlókkal. Érzékelhető, hogy a nagyon eltérő kultúrák, szokásvilágok együttélése ott sem problémamentes, de a dánok híres türelmessége lassan kopik.

A koppenhágai Christiania negyed

A dán főváros sétálóutcája, a Stroget a turistának többször is útba esik. Jó itt ismétlődően ballagni és bámulni a sokféle embert, a méltóságteljesen hívogató üzleteket, az utcai mutatványosokat. A világ leghosszabb sétáló- és bevásárló utcája az 1800 méterével. Kevesen keverednek ki innen bevásárlószatyor nélkül.  Egyedi retrós élmény lezser, nyitottabb, valamennyire alternatív gondolkodásmódúaknak a Christiania nevű igazán bizarr negyed meglátogatása. A hetvenes évek elejétől sokáig hippik által uralt környék volt, amely egyfajta független városállamként önálló életet élt. Már jó ideje kivesztek innen a hiteles hippik, de megmaradt egyfajta mementóként. Poszthippik, csövesek, ártalmatlan füvesek, marginális elemek keverednek vizslató turistákkal, érdeklődőkkel. Az egyébként drága árfekvésű városban a kebabosoktól eltekintve itt lehet viszonylag olcsón enni. Van egy-két igazán jópofa biozöldséges kifőzde (egységáron lehet pakolni a papírtányérra).

Koppenhága: a legélhetőbb város

A kerékpáros közlekedés lelkes pártolói számára Koppenhága akár zarándokútnak is minősülhet. Pedig errefelé az év átlagában zordabb a klíma, mint nálunk, mégis nagyon régi hagyomány a biciklis helyváltoztatás. A mindenhol biztonságos biciklisávok, a levegő tisztasága, a kerekezés demokratikus elfogadottsága és presztízse miatt itt jó és kézenfekvő bringázni. Itt minimum három okból nem történhet meg az, hogy az autós leugatja a kerékpárost: mert a volánnál ülők ott nem érzik magukat a bicajosokhoz képest felsőbbrendűeknek, kevesebb a bunkó, és jobban tisztelik egymást az emberek. Amúgy a közlekedési szabályok a kerékpárosoknak kedveznek, sok a kapualjak előtti kerékpártároló, és ami a lényeg: mindenféle ember kerekezik, nem csupán fiatalok, hanem idősek, öltönyös üzletemberek, kicsiket szállító anyukák, szerszámokkal felszerelt szakik. A belvárosban az emberek egyharmada így közlekedik, mert ez az egyszerűbb, a leggyorsabb és a legnagyszerűbb! És biztonságos. Egy brit lap ranglistája sora szerint Koppenhága a világ nagyvárosai közül a legideálisabb és legélhetőbb.

A Nyhavn (Új kikötő)

kep

Hidegvérű északiak? Ugyan kérem. A koppenhágaiak hihetetlenül segítőkészek a külföldi turistákkal. Mindenki jól tud angolul, és az sem ritka, hogy őszinte érdeklődéssel fordul az idegenhez. Pedig errefelé gyakran ködös, esős, hideg az idő, de ez sem képes lelohasztani barátságosságukat. A Nyhavn (Új kikötő) sokak kedvence. A különböző vidám színekre festett régi házak, a tengerhez vezető csatornákban álló és mozgó hajók, mindenféle magas árbóczatú vitorlások, izgalmas ormány árbócok és hangulatos kávézók, sok szórakozási lehetőség. Érdemes errefelé lévő szállodát választani, már csak azért is, mert a régi házak közelségében épült néhány igazán ízlésesen és eredetien modern, cool érzést keltő hotel.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!