Találatok szűrése (15)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Indulási helyszínek
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Vista tipp
Lista nézet Táblázatos nézet
Lista nézet Táblázatos nézet

Sörfesztivál, szakmai kiállítások, középkori katedrálisok - csak néhány Németország attrakciói közül. Találunk itt elegáns nagyvárosokat, részt vehetünk aratási fesztiválokon és kulturális értékekben, természeti látnivalókban sincs hiány. Érdemes akár egy-két tartomány bejárását megcélozni, mert Németország turisztikailag elég nagy falat. Nálunk a német nagyvárosok vannak inkább a köztudatban, s ezért érdemes felhívnunk a figyelmet arra, hogy különleges és érdekes élményeket tán inkább nyújtanak a csodálatosan felújított kisvárosok bájos házaikkal, a természeti környezet által átölelt fogadók, kastélyszállók. A magyar turistákkal a németek többnyire rokonszenvesen bánnak, hiszen legtöbbjük járt már nálunk.


Országnév: Németország

Népesség: 80 275 000 fő

Kiterjedés: 357 733 km2

Főváros: Berlin

Lakosság: német (91%), külföldi (8,9%), szorb (vend) és dán (0,1%).

Hivatalos nyelv: német.

Vallás: protestáns (44,3%), római katolikus (35,1%)

Időeltolódás: nincs.

Pénznem: EURO. 1 EUR = 100 cent. Nemzetközi hitelkártyák széles körben elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott.

Vízum: vízum nem szükséges. Az útlevélnek a beutazástól számított további 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Az új típusú, kártyás személyi igazolványt szintén elfogadják.
Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs.

Időjárás: Jó időre számíthatunk május és október között. Az ősz nagyon kellemes nyaralást ígér. A tél csapadékos, főként délen, de a hó a hegyvidékek kivételével nem marad meg sokáig.

Étkezés

Igazi "húst krumplival" kedvelő ország, bár kezdenek elterjedni a vegetáriánus ételeket készítő éttermek. A reggeli náluk is igen bőséges: zsemle, sonka, sajt, felvágott, kávé és tea. Az ebéd a főétkezés, a vacsora könnyebb, bár így is jelenthet kolbászt szafttal.
Nemzeti italuk a sör. Októberben meglátogathatjuk Münchenben a sörfesztivált.
A folyamatos technikai fejlődés és modernizáció ellenére a németek ragaszkodnak hagyományaikhoz, s gondosan őrzik, életben tartják azokat.

Közlekedés

Amennyiben Ön saját gépkocsival utazik Németországba, feltétlenül győződjön meg arról, hogy a gépkocsi műszaki állapota, biztosítása rendben van-e. A Németországban is érvényes kötelező biztosítással nem rendelkező, vagy műszaki állapota miatt a közlekedésre veszélyes jármű Németországba nem léphet be, ha mégis belépett, az országon belül a vezető kötelezhető a gépkocsi saját költségen történő javíttatására vagy akár meg is tilthatják a gépjármű további használatát Németországban.
Az ország legfontosabb repülőterei Frankfurtban, Münchenben és Berlinben találhatóak. A londoni Heathrow után Európa legforgalmasabb repülőtere a frankfurti. Németországba eljuthatunk busszal is és vonattal is. Magyarországról autóval is nekivághatunk az útnak.
Kiépített belföldi légi közlekedéssel rendelkezik az ország.


Történelem

Németország történelme visszanyúlik abba az időkbe, mikor a Neandervölgyi ősember csontvázát megtalálták a Düsseldorf melletti Neander-völgyben. Szinte valamennyi nagy európai uralkodóház visszavezetheti nyomait Németországba. Erős ellenállással találták magukat szembe a római légiók (a Krisztus előtti 50-től az 5. évszázadig), a frank hódító, Charlemagne (egészen a 9. évszázadig), és Ottó a Nagy Szent Római Birodalom vezére (a 10. század végén). Mire a Bécsben uralkodó Habsburg ház átvette az uralmat a 13. században, az ország a vidéki nemesek által vezetett, németül beszélő államok halmaza lett.

A Habsburgok küzdelme egészen a Harmincéves Háborúig (1618-48) tartott, melyet az állandó vallási és nacionalista konfliktusok váltottak ki. Európa vergődése 1517-ben kezdődött, amikor Luther kiszegezte a wittenbergi temploma ajtajára 95 pontból álló javaslatát az egyház megreformálására. Véres öldöklés után sikerült biztosítani mind a protestánsok mind a katolikusok jogait. Németország eközben elveszette népessége egyharmadát. A helyi hercegek teljes függetlenséggel bírtak több, mint 300 megyében, mely megkönnyítette Napóleon dolgát a 19. század elején. A franciáknak soha nem sikerült legyőzni Poroszországot, amely a német ellenállás központjává vált. A poroszok voltak azok, akik azt az 1813-as háborút vezették, mely véget vetett Napóleon Németországgal kapcsolatos vágyainak a lipcsei döntő jelentőségű csatában. 1866-ban Bismarck Ottó, Poroszország kancellárja, bekebelezte Németország nagy részét, mely megerősítette helyzetét, mint Európa legnagyobb hatalma. Németország 1871-ben végleges győzelmet aratott Franciaország felett. I. Wilhelm porosz királyt császárrá nevezték ki és az egyesült Németország első ízben lett világhatalom. II. Wilhelm, aki Németországot bevezette az I. Világháborúba, 1890-ben bocsátotta el Bismarckot, mikor Hollandia elfoglalása után rá kellett jönnie, hogy a bevonulás nem ért véget a parádékkal. Németországnak harcolnia kellett a polgári engedetlenséggel és olyan megalázó békét kellett kötnie, mely a Weimari Köztársaság létrejöttét eredményezte. Ekkor lépett színre Adolf Hitler, aki képes volt az általános elégedetlenséget őrületté változtatni. 1933-ban Német Nemzeti Szocialista (vagy Náci) Pártja átvette a Németország feletti végleges hatalmat. A szélsőséges katonai költekezés és a határkiigazítás utat engedett a közvetlen agressziónak, a II. Világháborúnak és a Holocaust rémületének. Még a németeket is meglepte kezdeti invázióiknak sikere, de a súlyos veszteségek 1943-ra megteremtették az alapját az 1945-ös feltétel nélküli kapitulációnak.
A háború utáni Németországot felosztották a Szövetségesek, Nagy-Britannia, Franciaország és az USA között, amely az ország nyugati részének a Német Szövetségi Köztársasággá történő konszolidációjához vezetett, illetve a szovjet zónára, ahol létrejött a kommunista Német Demokratikus Köztársaság. A felosztás ezen formája Berlinben is megismétlődött. Nyugat-Németország jelentős segítséget kapott amerikai tőke formájában, sok munkaerőt vonzva a keleti rész nyomorúságos területeiről, amikor egy hirtelen ötlet alapján felépítettek egy falat Nyugat Berlin körül és a határ többi részén. A Hidegháború fészke Berlinben volt. A következő 25 évben Nyugat-Németország a világ egyik legvirágzóbb nemzetévé vált, miközben ennek kommunista társa szenvedett. A kommunizmus kelet-európai összeomlása a berlini fal euforikus ledöntését eredményezte 1989-ben.


Elektromosság: 220 V.


Ünnepek, rendezvények:

Az aratási ünnepségtől az operagálákig, a németek mindent kihasználnak, hogy ünnepelhessenek. A téli fesztivál több helyszínen van jelen: Cologne, München, Mainz. Néhány város csupán egy-egy zeneszerzőt ünnepel, gondoljunk csak a Türingiai Bach Fesztiválra márciusban, vagy a Bayreuthi Wagner Fesztiválra júliusban. Rendkívül népszerűek a Jazz Fesztiválok: márciusban Frankfurtban, áprilisban Stuttgartban, októberben Berlinben. Októberben érdemes ellátogatni a Müncheni Sörfesztiválra.
A karácsony vásár igazán hangulatos, különösképp Münchenben, Nürnbergben, Essenben és Heidelbergben.


Sportolási lehetőségek

A kerékpározás feltételei kitűnőek, a nyugati országrészben nagyon sok városban találunk kerékpárutat.
A Feketeerdőben jelzett útvonalak ösztönzik a kirándulókat egy-egy hosszabb túrára.
Télen síelők népesítik bel a térséget. A folyók és tavak az evezés, hajókázás, szörfözés és vitorlázás szerelmeseit hívogatják.


Főbb látnivalók

 

 • Berlin
  Németország szíve. Csodás múzeumaival, színházaival, városi éttermeivel, éjszakai bárjaival sokféle szórakozási lehetőséget biztosít az ide látogatóknak.

 

 • München
  Fontos látnivaló a Német Nemzeti Múzeum, ahol a világ legnagyobb tudományos és technológiai kiállítását láthatjuk. Az Angol Kert Európa egyik legnagyobb parkja. Kiránduljunk a hegyekben, ahol festői falvakon sétálhatunk keresztül. A várostól északnyugatra találjuk a Dachau koncentrációs tábort. A sörfőzés hagyománya mintegy 600 évre tekint vissza a városban. Ez a tevékenység München életében - különösen a gasztronómiában - meghatározó. Hazánkban leginkább az Oktoberfest ismert, mint a sör ünnepe, holott a bajorok egész évben találnak alkalmat a habzó nedű fogyasztására. Gondoljunk csak a márciusi Starkbierzeit-re, a májusi Maybock vagy a nyáron megrendezésre kerülő Biergartenzeit nevű fesztiválra. A sört minden esetben egyliteres korsókban szolgálják fel, hozzá sósperecet (Brezen), retket (Radi) és sült marhahúst baconnel (Leberkäs) kínálnak. Számítsunk arra, hogy a turisták az Oktoberfest idején ellepik a várost. Aki nem szeretne lekésni az idei "szezonzáró" mulatságot, annak a megfelelő szálláshelyről is időben (legkésőbb 1 hónappal indulás előtt!) kell gondoskodnia. Van, akinek a város neve hallatán kizárólag a sör és a sörfesztivál jut eszébe, holott sok minden más is van itt: világszínvonalú múzeumok és fantasztikus paloták váltják egymást, és persze a belvárosban is hosszan lehet nézelődni. A Marienplatz, a Königsplatz, a Residenz vagy az Olympia Park mind számtalan érdekességet nyújt. München, szemben a közhiedelemmel, igazi multikulturális város, hiszen lakosainak egyötöde külföldi. Érdemes felfedezni!

 

 • Frankfurt am Main
  A nyugati országrész pénzügyi és földrajzi központja. Látogassuk meg a Städel Múzeumot és a Modern Művészet Múzeumát is. Zenei eseményekben is bővelkedik a város. Helyi specialitás az Ebbelwei, az erős almabor. Egy órányira északra található Marburg, a bájos egyetemi város kávézóival és pubjaival.

 

 • Heidelberg
  Az évszázados, híres egyetemváros gótikus-reneszánsz vára csodálatos látványt nyújt.

 

 • Lübeck
  Németország legészakibb fekvésű városa. Mivel kissé távol fekszik, sokkal kevesebb a turista, mint délebbre. Óvárosa romantikus séták kitűnő helyszíne. Itt könnyen találunk olcsó szállást és van néhány kevésbé drága étterem is. A marionett színházát kár lenne kihagyni. A Mária Templom harangja a bombázások idején lezuhant, melynek darabjait a lakosok otthagyták a következő felirattal: " A háború és az erőszak ellen."

 

További érdekességek és hasznos információk:

Németország - Útikritika

Berlin - Útikritika

Bréma - Útikritika

Düsseldorf - Útikritika

Drezda - Útikritika

Hamburg - Útikritika

Hannover - Útikritika

Köln - Útikritika

Kiel - Útikritika

Lübeck - Útikritika

Magdeburg - Útikritika

München - Útikritika

Nürnberg - Útikritika

Rajna-vidék - Útikritika

Stuttgart - Útikritika

 

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Berlin
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 13°
 • 19°
 • 22°
 • 24°
 • 23°
 • 19°
 • 14°
 • -2°
 • -2°
 • 13°
 • 14°
 • 14°
 • 11°
 • -1°
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • 1
 • 2
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 7
 • 6
 • 5
 • 3
 • 1
 • 1
 • 11
 • 9
 • 8
 • 9
 • 9
 • 9
 • 11
 • 9
 • 8
 • 9
 • 10
 • 9
 • 42
 • 33
 • 41
 • 37
 • 54
 • 69
 • 56
 • 58
 • 45
 • 37
 • 44
 • 55

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Németország beutazási feltételek (frissítve 2024.03.28.)

Vízum beszerzése nem szükséges. Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja.

Személyi igazolvány (minden típusú):

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IgenIGEN
Az utazás utolsó napjáig.

További információk: Németország | Konzuli Tájékoztatás (gov.hu)

A fenti információk kizárólag tájékoztató jellegűek, az utas saját felelőssége az aktuális beutazási szabályok ismerete és betartása. A kötelező előírások BÁRMIKOR változhatnak, azok előírásszerű teljesítéséért felelősséget irodánk nem vállal.

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!