“Keletről jön a fény” - Vega indiai-török főzőtanfolyam Panyolán
Beküldő: Vista 2011-07-19 15:09:00
Panyola az ország legkeletibb csücske. Talán ennek köszönheti vonzalmát a keleti ételek, kultúrák iránt. Minden év augusztusában itt rendezik meg a rendhagyó Világzenei Fesztivált, ahol kolumbiai raszta-zenekarok eszik a köténykés nagymamák lapcsánkáját.
Egyszerre két remek séftől lehet tanulni különleges ételeket, különleges környezetben. Isheeta Észak-Indiából érkezett, hogy olyan ételeket, fűszereket, ízeket mutasson meg, melyeket mi is könnyűszerrel elkészíthetünk – de amelyek messze túlmutatnak az indiai curry-szamósza-sült zöldségek europaizált unalomtengelyén. Krisztina évek óta járja Törökországot, nem csak a konyháról, de a tájairól is nehezen találni olyat, aki vele versenyezni tudna. Egyszerűen eredetiek!
1. nap
Érkezés egyénileg Panyolára, szállás egyszerű falusi vendégházban. Este a főzőkurzus első elemeként nomád török ételekkel ismerkedünk – melyek kiváló vendégváró és partifalatok.
2. nap
Kora reggel napköszöntő-frissítő jóga a Szamos-part nyugalmában. Délelőtt Szatmár rejtett látnivalóit nézzük meg: középkori, hihetetlen freskókkal díszített templomot, matuzsálem platánt, egykori kísértetkastélyt látogatunk. Könnyű, vega ebéd. Délután maszala tea, majd este a vega főzés alapvetéseit tanuljuk meg, indiai fűszertanfolyammal. Este szabad tűzön főzünk – gudzsarati ételeket Isheetával.
3. nap
Könnyű jógával kezdünk, majd reggeli és kirándulás Mátészalkára, ahol megnézzük a bájos Múzeumot és a Schwartz-házat, ahol elsőként kapcsolódott villanyfény. Kevesen tudják, hogy a Túró Rudi Mátészalkán készül – meglátogatjuk a gyárat és megnézzük, hogyan. Innen egy mesebeli kisállatpark-füvészkertbe megyünk, ahol befogott állatokat gyógyítanak-nevelnek. Délután pihenő, török tea, aszalt gyümölcsökkel. Este kelet-török ételeket tanulunk, majd vacsora után részt veszünk a Világzenei Fesztivál forgatagában. Ezen a napon afrikai és magyar fellépőkkel, helyi termékekkel, hagyományőrző kézművesekkel találkozhatunk.
4. nap
A reggeli jóga után fakultatív tutajozás az Öreg-Túron. Megnézzük a helyi pálinkafőzdét, elbiciklizünk a Tisza homokpadjáig. Délután panyolai mojito és almatea mellett sziesztázunk, majd könnyű, gyors és különleges indiai ételeket tanulunk – kenyérsütéssel. Este vár a fesztivál roma-programja, a már törzsvendégnek számító Parno Graszt műsorával.
5. nap
Jóga, majd helyi piac: rögtönzött vásár a vendégház udvarán: száraztészta, gyümölcs, lekvár, termelői méz – minden bio és vegyszermentes kiadásban. Reggeli után Túristvándiba utazunk, ahol a vízimalom mellett találkozunk Makay Béla füvesemberrel, a helyi gyógynövények ismerőjével, íróval. Piknik egy hagyásfás ligetben, majd hazaindulás.
Időpont: aug. 3-7.
Részvételi díj: 79 000 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza:
- szállás 4 éjszakára egyszerű falusi vendégszobákban, kétágyas elhelyezéssel
- organikus reggelik, ebédek
- főzőtanfolyamok (felszereléssel, hozzávalókkal)
- kirándulások transzferrel, belépőkkel, idegenvezető kísérővel
- délutáni tea-kávé-limonádé-házi sütemény