Amalfi-part: Dél-Olaszország egyik gyöngyszeme

Mivel már közvetlen járattal is eljuthatunk Budapestről Nápolyba, elérhető közelségbe került az Amalfi-part, Dél-Olaszország egyik legszebb vidéke. Összegyűjtöttünk néhány látni- és kóstolnivalót, amit nem szabad kihagyni, ha erre a tájra utazunk.

Az Amalfi-part Olaszország, sőt Európa egyik legszebb tengerparti része. Akár bérelt autóval, akár busszal közlekedünk, mindenképpen érdemes végigmenni a Sorrento és Salerno között kanyargó tengerparti úton. Már maga az utazás is egy kaland, mivel az út annyira keskeny, hogy gyakran csak egy autó fér el egyszerre. Az egyik oldalon szakadék, alattunk a tenger, a másik oldalon sziklafalak, előttünk és mögöttünk őrült dél-olasz sofőrök, szlalomozó robogók és folyamatosan dudáló turista buszok. A tengerparti sziklák tetejére és a meredek domboldalakra épített bájos városkák, a színpompás mediterrán növényzet és a gyümölcstől roskadozó citromfák biztos, hogy mindenkit elbűvölnek.

Positano színes házai

A hegyoldalban teraszosan felépült Positano színes házaival, templomának majolikakupolájával és a hatalmas bougainvillea bokrokkal igazán festői látványt nyújt. Ez a városka az Amalfi-part csúcspontja, kötelező megálló mindenki számára. Az útról szűk kis utcákon és sok-sok lépcsőn juthatunk le a tengerparti részre. A rossz hír az, hogy ezt a sétát felfelé is meg kell majd tennünk, hacsak nem hajóval megyünk tovább. Az izomlázért viszont mindenképpen kárpótol a mesebeli élmény.

Ravello kertjei

Ravello a partvidék másik gyöngyszeme. Ez a település azonban a tengertől kicsit távolabb, a domboldalban helyezkedik el. Ravello két kiemelt látnivalója a Villa Rufolo és a Villa Cimbrone, mindkét villát csodálatos kert veszi körül. A Villa Cimbrone teraszáról Olaszország talán legszebb panorámájában gyönyörködhetünk, a Villa Rufolo kertjében pedig minden nyáron zenei fesztiválokat rendeznek.

Furore fjordja

Furore fjordja a tengerpart egyik különlegessége, hiszen errefelé nem igazán számít az ember fjordra. A különleges természeti képződmény Furore falucska mellett található. A fjord és a tenger egy pici öbölben találkozik egymással, ami a leghangulatosabb kis strand errefelé. Nehéz az útról észrevenni, szinte csak a helyiek ismerik. Az út egy magas hídon vezet át, az autóból kiszállva és a hídról lenézve megcsodálhatjuk az eldugott öböl látványát. Érdemes lesétálni a híd melletti lépcsősoron és úszni egyet a híd alatt a kristálytiszta vízben. Itt garantáltan nem kell tömegekre számítanunk.

Hajókázás Caprira

A pihenés egyik napján szinte kötelező hajóra szállni, és meglátogatni a környező szigetek egyikét. Közülük a leghíresebb Capri, ezt sajnos az odalátogató turisták száma is mutatja. Ettől függetlenül megér egy kirándulást, és szerencsére találni még itt is csendes zugokat. Capri kevésbé ismert testvérei Ischia, „a vulkáni zöld sziget” és Procida, a romantikus kis halász sziget, ahol a Neruda postása című filmet is forgatták.

Kulináris örömök

Aki gasztronómiai élvezetekre vágyik, az sem fog csalódni. A tengerparti trattoriákban mindig frissek a tengeri finomságok, vegetáriánusok imádni fogják a sokféle módon elkészített padlizsánt, az ebéd végén pedig gyakran a ház ajándéka egy kis jégbe hűtött helyi citromlikőr, vagyis limoncello. A régió leghíresebb eledele azonban mégiscsak a pizza. A rómaiak és a nápolyiak között örök vita tárgya, hogy melyik városból származik. A nápolyiak természetesen ragaszkodnak a saját igazukhoz, és szerintük a legrégebbi pizzeria is Nápolyban van. A „Da Michele”-ben csak Margarita és Marinara pizzát sütnek, de azok olyan leírhatatlanul finomak, hogy ezután minden más csak gyenge utánzatnak tűnhet. Lehetőleg dupla adag bivaly mozzarellát kérjünk rá!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!