Azori-szigetek: 9 smaragdzöld sziget az Atlanti-óceán közepén

A legenda szerint a szigetek hegycsúcsai közé zárt áttetsző kék és zöld színű tavakat egy zöldszemű herceg és egy kék szemű hercegnő bánatában kiontott könnyei fakasztották, amiért nem házasodhattak össze.

Nem csupán legenda viszont, hogy a fő sziget - Sao Miguel - Furnas nevű városában olyan meleg a patak vize, hogy a helyiek csemegekukoricát és gesztenyét főznek benne. A tradicionális ebéd náluk különleges módon készül: gödröt ásnak, majd egy nagy fazékba jamszgyökeret, zöldségeket, kolbászt, húsokat  tesznek. A gödröt beföldelik, majd úgy 4 óra múlva kiássák és elfogyasztják a vajpuhára főtt ételt, mely a föld hőjében párolódott. A vulkanikus eredetű szigeteket portugál hajósok az Új Világ felé tartva fedezték fel a 15. században. Portugália autonóm régiója az Atlanti-óceán közepén fekszik, kb. 1500 km-re Lisszabontól és 3900 km-re Észak-Amerika keleti partjaitól. A zöld szín olyan árnyalataival találkozhat itt az ember, melyekkel talán sehol másutt. Lávahomokos tengerpart, ananászültetvények, gejzírek, hőforrások, hortenziatenger, kristálytiszta levegő, végtelen nyugalom (az össznépesség 250 000 fő alatt van) és különleges kalandok – bálnales, vitorlázás, delfinekkel úszás, búvárkodás, sziklamászás, kenuzás, canyoning, vulkántúra, biciklizés - várják az idelátogatókat. A környék klímája egész évben rendkívül kellemes: télen 13, nyáron 23 C az átlaghőmérséklet, a tengervíz pedig 17 -24 C fok között mozog.

Miért azori az Azori?

Az Azori-szigetek elnevezésére több magyarázat is létezik. Az egyik szerint a szigetcsoportot a héjáról (portugálul ’Açor’) nevezték el, mert a szigetek felfedezésekor azt hitték, hogy gyakori madár a szigeteken, valójában azonban soha nem élt ott. Egyes történészek szerint a régies portugál ’azures’ (kékek) szó adja az elnevezés alapját, ugyanis távolról a szigetek színe kéknek látszik. A leginkább elfogadott nézet szerint azonban mégis madárnév alapján történt az elnevezés: a felfedezők az egerészölyv egy szigeten élő helyi alfaját tévesen héjaként azonosították.

A zöld sziget – Sao Miguel

A világ egyik legzöldebb szigete az egyetlen hely Európában, ahol teát termesztenek! A Lagoa do Fogo (Tűz-tó) és a Sete Cidades, a kék és zöld kettős krátertó drámai látványt nyújtanak. A szigetet áprilistól kora nyárig azálea-és hortenziabokrok borítják virágba. A misztikus Furnas-völgy az egyik termálvizekben leggazdagabb terület a Földön. Furnas azáleákkal körülölelt meleg-vizes tavában fürdésre nyílik lehetőség, botanikus kertjében pedig szálloda is várja a pihenni vágyókat. A sziget déli részén ananász, banán, narancs - és dohányültetvények terülnek el. A mozgalmas programlehetőségek sem hiányoznak: bálnales, delfinekkel úszás, vitorlázás, búvárkodás, óceáni termálfürdőzés és különféle kalandtúrák színesítik az itt töltött napokat.

A kék-sziget - Faial

A transzatlanti hajósok kedvelt pihenőhelye. Horta kikötőjének kozmopolita fleurje varázslatos, a nyüzsgő bárokban izgalmas tengerész-kalandokat hallani a világ minden tájáról, itt-ott még cápaállkapcsokkal is találkozni. A legendás Peter’s Cafe könnyed világutazók történeteitől hangos. Június közepétől augusztusig a Japánból és Kínából idetelepített  hortenziák kékje virul mindenfelé. Hortából bámulatos a kilátás a szomszéd szigeten magasló Pico vulkánra, 8 km-re az óceánon át. A bálnavadászatot a szigeten évekkel ezelőtt betiltották, viszont továbbra is népszerű bálnales központ maradt. Az utolsó vulkánkitörést 1957-ben tapasztalták Faial-sziget nyugati részén, ahol a Vulcão dos Capelinhos kitörésével a sziget mérete is növekedett.

A fekete-sziget - Pico

A szigetet 2351 m-es vulkánja uralja, mely egész Portugália legmagasabb pontja,  télen hófödte csúcsában gyönyörködhetünk. A rálátás a vulkánra és a kilátás a vulkánról egyaránt lenyűgöző. A vállalkozó kedvűek vulkántúrán is részt vehetnek. Az expedíció 1200 m-ről indul és kb. 3 és fél óra alatt, 5 km-es gyaloglással lehet feljutni a csúcsra. A sziget vulkanikus barlangjai – a leghosszabb lávaüreg Portugáliában – összesen 5150 m hosszúak. A madárles program szintén kellemes időtöltést ígér. Pico Faial szigetéről kb. 15 perces kompúttal érhető el, utazás közben jellegzetes helyi arcokkal lehet találkozni. A szigeten számos ház és templom is fekete, de a leglátványosabbak talán Faial lakóinak a fekete lávakőzetre épített piros hétvégi házai.

A nap szigete – Santa Maria

Kolombusz Kristóf 1493-ban, Amerikából a kontinens felé tartva a Nap szigetén pihent meg. Praia Formosa, az Azori-szigetek egyik legszebb partszakasza itt található.

A barna sziget – Sao Jorge

A sziget 80%-át magaslati legelő borítja, mely tehéntartásra kiválóan alkalmassá teszi. A tehéntejből Sao Jorge híres sajtja tradicionális eljárással, az eredeti recept alapján készül mind a mai napig. Pico vulkánja kőhajításnyi távolságra tűnik a horizonton túl.

A fehér sziget - Graciosa

Szélmalmok, szőlőskertek tarkítják a nyugodt, érintetlen szigetet. Tradicionális süteménye és a tenger gyümölcsei igazi gasztronómia élvezetet nyújtanak, természetesen a kiváló helyi borral leöblítve.

Az Atlanti-óceán virágoskertje – Flores és Corvo

Corvo apró szigetén mindössze 350-en laknak. Flores-t - Európa legnyugatibb pontját - a 9 sziget egyik legszebbjeként tartják számon: hortenziaburjánzás kilométereken át, kristálytiszta vízesések, pazar kilátás a sziklák mentén, színes tavak, vulkáni kráterek gyönyörködtetik a szemet.

A lila sziget - Terceira

Angra do Heroismo – ahol megáll az idő. A 15. századi városka az UNESCO Világörökség része. A szigeten 68 db ’Impérios’  (pici kápolna) található elszórtan. Terceira számos fesztiválnak ad otthont az év során, többek között utcai bikaviadaloknak is; melyek érdekessége, hogy a bikák szarvát itt kipárnázzák és - az állatvédők illetve a Vista legnagyobb örömére - sosem ölik meg őket! A sziget a golfosok kevésbé ismert Paradicsoma is.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!