Barcelona: a jó bornak nem kell cégér

Hosszú évek óta tény, hogy Barcelona az európai nagyvárosok körében a kötelezően meglátogatni valók egyike. A katalán főváros jól láthatóan duzzad az erőtől, tobzódik az innovációban, kitartóan szépíti tovább magát. Barcelona figyelemre és irigylésre méltó.

Miért jó Barcelonában turistáskodni?

A magyar turista nem csupán azért irigykedhet, mert mindenhol szembesül az általános jólét egyértelmű jeleivel. Irigykedhet azért is, mert a város lakói jól láthatóan tele vannak életkedvvel, és mediterrán emberekként kellően kiélvezik az utcákon való lét örömeit. Barcelona pompás hely azon látogatók számára, akik egyformán nyitottak a múlt művészeti, építészeti, kulturális örökségeinek felfedezése és a szupermodern városfejlődési formák megismerése iránt.

Barcelona - generációs ellentétek nélkül

Érdemes tudni azt is, hogy Barcelona minden generáció számára vonzó. Az utóbbi években rohamosan fejlődik a város bulizós jellege, az ide áramló fiatalok nagy örömére. Megunhatatlan korzózni a város világhíres sétányán, a La Rambla-n. Itt gond nélkül sodródnak egymás mellett elegáns dámák, tisztes öregurak, vihogó tizenévesek, meg persze a rengeteg turista. Az utcazenészek, komédiások, különcök gondoskodnak arról, hogy senki se unatkozzon. Ebben a városban az a pompás, hogy városnegyedek sokasága vetélkedik jó esélyekkel a helyiek és a látogatók rokonszenvéért. A középkorban is menőnek számító El Born negyed szűk utcáin manapság menő, többnyire a 25-35 év közötti beérkezett nemzedék piheni ki esténként, hétvégeken a kemény napi munkát. Mustrálja a csodálatosan renovált családi házakat, és arról álmodozik, hogy egyszer egy ilyet vehessen. Divatos bárok, lépten-nyomon és éttermek, ahol a katalán gasztronómiai hagyományokat zseniális mesterszakácsok értelmezik át modernbe.

Barcelona és a gasztronómia

A gasztronómiai kalandozásoknak van megannyi más lehetséges színtere is. Az igazán ínyenc turistának nem érdemes minden reggelijét a hotelben elköltenie. A város legnagyobb piacán, a Boqueriában csomó magas színvonalú és ugyanakkor roppant hangulatos bár található. Csodásak a kávék, a friss croissant-ok, meg a szendvicskompozíciók. Esténként helyi és külföldi baráti társaságok sokasága űzi a tapas bárok végiglátogatásának sportját. A Gótikus Negyed (Barri Gótic) e tekintetben a legdivatosabb.

Amit Barcelonában mindenképpen látni kell

Barcelona látnivalókban minden képzeletet felülmúlóan gazdag. Rövid városlátogatás esetén fel van adva a lecke! De hiszen a Sagrada Família önmagában képes órákra lebénítani a látogatót rendkívüli izgalmaival, semmihez sem hasonlítható egyediségével, Gaudi mester furfangjaival. Állítólag 2026-ban akarnak az 1882-ben elkezdődött építkezés végéig jutni. Rengeteg időt érdemes eltölteni Barcelona csodálatos parkjaiban. A Parc de la Ciutadella meg a Gaudi csavaros fantáziájának ugyancsak színteret adó Parc Güell például kihagyhatatlan. Barcelonában az a csodás, hogy a művészetek habzsolásához sem kell múzeumokba látogatni. A művészeti csodák ott pompáznak magukon az utcákon s tereken. Elég a Casa Milá épülete elé állni az utcán és tátott szájjal, tág szemekkel és leeső állal bámulni újfent Gaudi építészeti zsenialitását. E sorok írója a gótika szerelmese. A barcelonai katedrális (La Seu) és a gótikus negyed tekervényes, apró utcái, a középkort annyira szépen megidéző házai nagy élmény egy ilyen ember számára. Egyik ámulatból a másikba kerül a látogató. A katedrális előtti téren vasárnaponként, déltájban egyfajta utcabált rendeznek, ahol a turista akár be is állhat a hagyományos katalán sardana táncát járók közé.

Barcelona a focirajongók egyik mekkája

Igazán más: A focirajongó még véletlenül se hagyja ki a világ jelenleg legjobbjának számító klub, a Barca stadionjának (Nou Camp) meglátogatását. A meccsekre nehezen és roppant drágán lehet jegyet kapni, de 11 euróért meglepően sok mindent megnézhet az ember a stadionon belül. Gyakorlatilag a stadion gyepén kívül bárhová mehet, benézhet. Lépdelni lehet abban az alagútban, ahol a zseniális Lionel Messi szokott közlekedni az öltöző és a játéktér között! Persze kellő képzelőerő szükséges ahhoz, hogy valaki az üres stadionban igazán elképzelje a telt ház hangulatát. Mekkora mákjuk van ezeknek a barcelonaiaknak! Az idelátogató legalább átmenetileg részese lehet azoknak az örömöknek, amelyeket a helyiek oly természetszerűen élvezhetnek.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!