Disneyland - Párizs, Eurodisney

Egy hat- meg egy nyolcéves kissrác szóhasználatával élve "tök klassz" program. És a gyerekek véleménye a legkevésbé sem elhanyagolható, elvégre mégiscsak miattuk van az egész...

De már a bejáratnál tátva marad a szája a felnőttnek is. Hogy melyik bejáratnál? Jó kérdés, tekintve hogy gyorsan tisztázandó: a Disney-csodát két, egymással szomszédos terület alkotja. A Disneyland Parkot mondjuk egyszerűen fergeteges vidámparknak, a Walt Disney Studios Parkot a legifjabb korosztályra szakosodott filmipar pazar, maximalista miniatűrjének.

Disneyland Park

A Disneyland Parkban kezdjük a túrát jó korán, de késő délután az izomláztól meggyötört lábak még mindig mennének tovább, tovább. Vagy vissza, ugyanoda, még egyszer, kétszer, háromszor. Ha már kifizettük! Miután lekezelt a kapuban várakozó Micimackóval, netán a váltásként érkező Goffy kutyával, a Main Streetnek mondott kis Amerikában először is kisvasútra száll a tudatos vendég: tisztes távolból, ugyanakkor hátradőlve szemléli a terepet; mit kell mindenképpen látnia, mire muszáj felülnie, és hol fog a legjobbakat borzongani.

A gyalogút elsőként a Small Worldre keresztelt mesevilágba visz, ahol csónakok sora úszik a keskeny vízen, s jobbról-balról a Föld népei táncolnak, muzsikálnak, dolgoznak vagy sportolnak éppen, bájos zenei kísérettel. Az öt részre osztott park Fantasyland nevű birtokán vagyunk, ahol a bátrabbak Peter Pannal repülhetnek léghajóban, pörgő-forgó "teáscsészékben" rázathatják a lelküket (az evés-ivást a magam részéről hanyagolnám a próba előtt...), majd levezetésként ott az Elvarázsolt Kastély, de csak hogy kellőképpen felkészüljünk Kalandországra (Adventureland).

Felülhetünk az Indiana Jones és a Veszélyek Temploma hangzatos nevet viselő, "földöntúli" hullámvasútra (tényleg csak a magukban elég erőt érzőknek és a szigorúan ellenőrzött magassághatárt elérő gyerekeknek ajánlható), esetleg egy házzal odébb érve a sikátorokon át vezető, hosszú barangolás során a Karib-tenger kalózaival randevúzhatunk. A Határország (Frontierland) Nagy Mennydörgés-hegyéhez közelítve már rutinosnak gondolja magát a turista, pedig az elszabadult csillében lapítva érik még meglepetések, ahogy néhány szökkenésnyire a Fantomfarmon is, melyhez képest a két századdal ezelőtti állatkerti kép maga az idill. Nagy ugrás következik Discoverylandbe, a világűr birodalmába.

Aki még mindig bírja gyomorral, kipróbálhatja, milyen a rakéta "kilövés" közben (egyébként "olyan"), részt vehet csillagtúrán, de hogy nagyon azért ne rémüljön meg, pihentetőül itt is, ott is bekukkanthat valamelyik szabadtéri bohóckodás, tűznyelőparádé vagy éppen állatshow színpadára. Öreg este van már, amikor rózsaszín buszunkkal grátisz utazunk vissza Marne la Vallée-ba, a monstre vállalkozással szerződéses, hétpercnyi zötykölődésre fekvő hotelünkbe - a tucatnyi hasonló egyikébe -, ahol megint csak Disney világára emlékeztet minden, ám a hallban kialakított játszótérről a fiúk az első szóra lemondanak. Holnap is van nap, úgyhogy alvás gyorsan, kell az erő az újabb ámuldozáshoz.

Walt Disney Studios Park

Reggel aztán mindenekelőtt valamikor a harmincas években játszódó film részletének imitált felvételét látjuk a stúdió-parkban, de hamarosan megtapasztaljuk: a szikár elnevezés apró - és nem is olyan apró - csodák sorát rejti. A fő attrakciót "városnéző" buszféleségen közelítjük meg: a filmtörténet legendás állomásainak megtekintése után egy kőbányánál fékez a járgány, ahol néhány méterre a bámészkodótól kisvártatva egy tartálykocsi csúszik meg, majd gyullad ki a sziklákon. Aztán hatalmas vízáradat önt el mindent, s a veszélyzónához közelebb ücsörgők is kapnak a nyakukba belőle, de annyi baj legyen...

A megathrillerként hirdetett Armageddon-sztorit ki ne hagyjuk: az űrállomás katasztrófáját belülről éljük meg, dübörög és csattog minden; akinek ez sok, hunyja be a szemét bátran. Nem úgy az Animagique Színházban, Donald kacsa és társai bűbájos minidarabján. A Rock 'n' Roller Coasteren a hajóhintázás modern kori (tehát korántsem vurstli-) változatát élhetjük át, az ügyesebbek motorozhatnak és gokartozhatnak, az érdeklődőbbek beleáshatják magukat a rajzfilmkészítés rejtelmeibe, hogy aztán mindannyian együtt integessünk és parolázzunk a főutcán fél órán át masírozó Disney-sereglettel Pinocchiótól Micimackón át Szörnyelláig. S ha már fényképezkedtünk Miki egérrel, kértünk autogramot Lilótól és Stich-től, megpaskoltuk Pluto kutya hátát, akkor - de csak akkor - indulhatunk haza. Útban hazafelé a gyerekek csak mondják, mondják az élményeket. Hogy emlékszel..., amikor..., azért be voltam tojva..., na de az a másik... A bukszánban nem sok pénz maradt, , de mit számít, ha van miről beszélni, gyerekfejjel álmodni napok, hónapok, évek múltán is.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!