Édes hármas: Malajzia, Borneó és Szingapúr

A Délkelet-ázsiai régióban szinte minden megtalálható egy helyen. Természeti szépségekben gazdag területek, búvárparadicsomok, hegyek, álomszigetek, mesés erdők, zöld tájak és izgalmas nemzeti parkok varázsolhatnak el minket, ha a térségben járunk.

Malajzia

Malajzia egy egészen érdekes ország, mivel egyik része az ázsiai szárazföldön, másik része pedig Borneó szigetén fekszik. A távolság egyáltalán nem akadály, hiszen rendkívül könnyű az átutazás és a táj bebarangolása is. Az országban multikulturális környezet uralkodik, felettébb izgalmas az őshonos maláj, a kínai és az indiai kultúrák keveredése. Ez az etnikai sokszínűség nyomot is hagyott Malajziában, hiszen indiai hindu templomok ugyanúgy találhatók a térségben, mint kínai piacok.

A maláj emberek szeretik a csöndet, nem jellemző az országra a thai zsongás és a hangzavar. Malajzia híres gyönyörű trópusi növényeiről és állatairól, valamint egyedülálló nemzeti parkjairól. A lakosok nagyon vigyáznak a rendre és a tisztaságra, emellett barátságosak és jóindulatúak a turistákkal. Ami érdekesség, hogy az erdőkön kívül, mindenhol van ingyenes WIFI, ami egy turista számára mindig nagy öröm. Malajzia konyhája igazán változatos, hiszen a kínai, az indiai és a maláj ízek keveredése jellemzi, ami igazán fenséges kombinációkat tud létrehozni. Persze nem szabad kihagyni a hihetetlenül édes trópusi gyümölcsöket sem, mint például a dinnye, a mangó vagy az ananász. Amellett sem lehet elmenni, hogy az éttermekben egészen olcsón jól lehet lakni.

A maláj fővárosban, Kuala Lumpurban keveredik a múlt és a jövő, a különböző stílusú épületek, az éttermek és az emberek. A város úgy modern, hogy közben meg tudta őrizni a múltat. Nem jellemző rá a túlzsúfoltság, ami sokakat zavarhat Bangkokban. Mindent összefoglalva egy lenyűgöző kisugárzással rendelkező élhető, tiszta város, melynek legnagyobb nevezetessége a híres Petronas-tornyok, melynek közelében több száz éves fákat is láthatunk. Ha itt járunk, érdemes megkóstolni az orrunk előtt megsütött pálcikás húsokat, zöldségeket és a helyi kávét, a habos teh tarikot.

Melaka városa is tele van kultúrával és történelemmel, nem hiába lett az UNESCO kulturális világörökségének része. Amellett, hogy egy utcában láthatunk muszlim, kínai és hindu mecsetet is, gyönyörködhetünk az izgalmas és igényes street art falakban is. Melakában híres a kínai eredetű ún. nyonya konyha, melyben a legfőbb helyi specialitás a laksa leves és a jégkása alapú édesség, a cendol.

Borneó

Borneó szigete képes kielégíteni a legkülönfélébb igényeket, hiszen ugyanúgy lehet magashegyi túrákat szervezni, mint búvárkodni, vagy nyaralni. Borneó a világ harmadik legnagyobb szigete és itt fekszik a Föld legnagyobb összefüggő esőerdeje is. Találhatunk itt fejvadász törzseket, hatalmas dzsungeleket és orángutánokat is. A sziget azért is érdekes, mert három ország osztozik területén: Indonézia, Malajzia és a Brunei Szultánság.

Kihagyhatatlan élmény a szigeten a Sepilok Orángután Rezervátum meglátogatása, melyben az árva orángutánokat nevelik fel és engedik vissza a vadonba. Itt természetes környezetben láthatjuk az állatokat, sőt a délutáni etetésen is részt lehet venni, ahol rács és üvegfal nélkül szabadon lehet ámuldozni rajtuk.

Az UNESCO természeti világörökség része a szigeten található Kinabalu Nemzeti Park, ahol szakértő kísérők vezetnek minket körbe a dzsungelen. Itt olyan ritka növényfajokat is láthatunk, mint a kancsós virág vagy a világ legnagyobb virága, a rafflesia. Kota Kinabaluban iszonyatosan finom tengeri ételeket kóstolhatunk meg, leginkább a kínai konyha szerint elkészítve.

Szingapúr

Szingapúr határozottan a világ legbiztonságosabb és legtisztább országa. Ehhez értelemszerűen az társul, hogy szigorú szabályokat kell betartaniuk mind a helyi lakosoknak és mind a turistáknak. A kultúrák itt is izgalmasan keverednek és a városnak is több arca van. Olykor autentikus, olykor pedig pofátlanul modern. Szingapúr igazi vásárlóparadicsom és a jövő városaként is emlegetik. Tele van csillogó felhőkarcolókkal, a leghíresebb látványosságok pedig a szuperfák és a Marina Sands Bay szálloda, melynek tetejéről pazar kilátás tárul elénk az éjszakai fényekben úszó városról.

A szingapúri emberek segítőkészek, boldogok és egészséges életmódot követve élnek. Sokat járnak masszázsokra, sűrűn meditálnak és a turisták örömére, nagyon jól beszélnek angolul. Az országban nincs rosszindulat, irigykedés, rágógumi és napozás. Minden erejükkel védekeznek a napsugarak ellen, ezért láthatunk rengeteg esernyőt a feje fölé tartó szingapúrit, míg mi, európaiak mindent megteszünk azért, hogy barnán térjünk haza.

 

Legújabb cikkek

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!