Felföldi mesék: Skócia, a zöld birodalma

Egy táj, ahol lecsendesül a lélek. Ahol a felszínes, értéktelen dolgok, a látszatvilág semmivé foszlik. Ahol olyan egyszerű és mélységesen nyugodt minden, mint a teremtés után lehetett. Ahol nincs helye az emberi szónak, s ahol nincs másra szüksége a vándornak, mint égő figyelemre. Ahol a változás belülről indul, miközben az ember részévé válik a tájnak. Érzi, mit gondolnak a mozdulatlanságba dermedt kövek, a ringó óriáspáfrányok, s együtt hullámzik a tavak éjfekete vizével. Ez a Felföld, ez Skócia...

A Highland Skócia szíve. A vidék történelme erős várak, véres csaták és Macbeth-i legendák homályába vész. Itt minden kő emlékezik, némán és komoran. Ez a vulkánikus eredetű vidék tűzben született. Bazalt és gabbro tornyai szürkés feketén hirdetik e sokat szenvedett föld vajúdását. A Stirlingi vár ősidőktől fogva Skócia birtoklásának szimbolikus kulcsa. 1297-ben a Forth folyón átívelő Old Bridge-nél ütközött meg William Wallace I. Edvárd angol király rettegett nehéz lovasságával, és győzött. A nagyszerű hőstettnek állít emléket az 1870-ben épült Wallace emlékmű neogótikus tornya, ami kilátó is. Az emlékmű lábainál a skót hős életnagyságú szobra áll, egy oda nem illő ráccsal bekerítve. Arcvonásai tagadhatatlanul Mel Gibson-ra emlékeztetnek, ami bizonyára nem a véletlen műve. Itt forgatták ugyanis a „Rettenthetetlen” (Braveheart) című filmet, melyben érezhető a színész őszinte kötődése a történethez, s ennek hála, a mű egészen jól sikerült. A film jeleneteit felidézve érdemes napnyugtakor végigsétálni a várfalon, elnézni északra, a hegyek hullámosan kéklő végtelenje felé, s akkor megérezzük a messzeség vonzását.

Elő a hátizsákkal!

Régi igazság, hogy az ember akkor ismer meg egy tájat, ha benne él és bejárja vidékeit. Így hát célszerű gyalogszerrel nekivágni Skócia három legnevezetesebb túraútvonalának: a Southern Upland 341, a West Highland Way 153, a Speyside Way pedig 77 kilométer hosszú. Ha a West Highland Way-nek a Felföld legszebb részeit érintő szakaszait választjuk, egy nap alatt négy évszakot is megélhetünk. A hirtelen leszálló ködöt napsütés, szivárvány, és eső követheti, erős nyugati széllel karöltve. A jó minőségű túraöltözet ezért több mint ajánlott. Bemelegítésnek az Orczy-híd és a King's House hotel között vándorlunk. Húsz kilométernyi út és 400 méter szintemelkedés ideális terep magunkba szívni a tőzegmoha-lápokkal borított Rannoch Moor mocsár semmihez sem hasonlítható hangulatát, s először látni egy igazi Loch-ot (tavat). E sejtelmes tájon minden pillanatban koboldok, lápi manók, kékes fényű lidércek felbukkanását várjuk. A túra végén a Buachaille Etive Moor magasodik, melynek pengeéles gerincei komoly feladatot jelentenek a hegymászóknak. Mi beérjük a hegy fantasztikus formakincsének megszemlélésével és legurítunk egy korsó helyi sörspecialitást a King's House hotel pub-jában.

Glencoe: az óriások temetője

Glencoe lenyűgöző tájairól és véres történelméről híres, Charles Dickens egyenesen az „óriások temetőjének nevezte”. 1693. február 17-én királyhű angol katonák itt mészárolták le a MacDonald klán 38 tagját. A gyilkosság előtt Robert Cambell kapitány és 130 zsoldosa tíz napon át vendégeskedett a mit sem sejtő házigazdáknál. Majd egy hideg hajnalon - lábbal tiporva a hagyományos felföldi vendégszeretet törvényeit - válogatás nélkül halomra öldöstek mindenkit: nőket, gyerekeket, öregeket és ágyban fekvő betegeket. A völgy fölött a Three Sisters pompás sziklaalakzata őrködik. A néphit szerint sírva nézték végig a klán pusztulását. Nehéz, meredek de csodaszép út vezet a „nővérek” között a csúcsig, egy sebes sodrású patakmederben. Kőpiramis jelzi, hogy elértük a legmagasabb pontot, ahová minden vándor elhelyezheti a maga kövét, így adva hálát a hegynek, hogy felengedte. Ha szétnézünk, erózió szabdalta smaragdzöld hegyek közé ékelődve hever előttünk Glencoe, míg nyugatra az óceán hullámai keverednek a loch-ok sejtelmes vizével.

Ben Nevis: Az ördögi csúcs

Felföldi utunk Fort William gyönyörű fekvésű városába vezet tovább, mely tökéletes kiindulópont Skócia és a Brit-szigetek legmagasabb csúcsára, az 1 343 méteres Ben Nevis-re. (A település neve még őrzi a múltat, de a III. Vilmos uralkodása alatt épült erődnek mára már nyoma sem maradt.) A Nevis gael nyelven egyébként ördögit, pokolit jelent, s a csúcs bizony rászolgált a nevére: az Északi-sarkról akadálytalanul jutnak el idáig a fagyos szelek, s a hegy falának csapódva könyörtelen hellyé teszik. Telente az Alpok legrátermettebb jégmászói látogatják, itt gyakorolva a „skótolás” idegőrlő technikáját: mivel a sziklát vékony jégréteg fedi, mely jórészt biztosíthatatlan, ezért leheletfinom mozdulatokkal kell egyensúlyozni az őrjöngő szélben. A hegy legendásan nehéz útjai - Point Five, Tower gerinc - minden évben halálos áldozatokat is követelnek.

A hegy azonban jóval biztonságosabb úttal is szolgál: az Old Bridle Path-en keresztül körülbelül 4 órás mászás után mi is elérjük a csúcsot. Igaz, hogy kissé hosszúnak tűnik a botorkálás a 600 métertől stabil felhőalapban, miközben szűnni nem akaró esőt és jégkristályokat vág arcunkba az északi szél. De errefelé minden 10 napból 9 felhős, és bizony hihetetlen ajándék napfényben és szélcsendben üldögélni a csúcson, míg lábunk előtt hevernek a Highland völgyei és tavai. Egy skót lelkész - Sirhugh Munro, aki fanatikus hegymászó is volt - elkészített egy listát, amelyen Skócia összes 900 méternél magasabb hegycsúcsát feltüntette. Összesen 275 darabot számlált meg, s leglelkesebb követőinek határozott célja, hogy életükben legalább egyszer megmásszák valamennyit.

Great Glen: Európa egyik legszebb vízi útja

A Great Glen Inverness és Fort William között húzódó jégkori vetődési árok, mely 400 millió éve keletkezett: a kőzetlemezek megrepedtek és eltávolodtak egymástól, a mélyedéseket pedig víz töltötte ki. A Great Glen négy hatalmas tava közül az egyik a 37 kilométer hosszú: Loch Ness. A tavakat a 19 éven át (1803-1822) épült Kaledóniai-csatorna köti össze. Sokan ezt tartják Európa legszebb vízi útjának, s emiatt igen népszerű kiránduló- és hajózási útvonal. A Fort Augustus-ban lévő „Neptun Lépcsőjét” bárki megtekintheti. Ez a 8 zsilipből álló zseniális mérnöki teljesítmény maradandó élményt nyújt az ide látogatónak. A csatornán átkelve Eilan Donan várkastélyához érünk, ahol egyébként a „Hegylakó” egyik híres jelenetét forgatták. A várat 1912-ben újították fel, és a krónika feljegyezte, hogy 1539-ben három ember sikeresen védte meg egy egész flottányi gályával szemben.

Skye szigete: börtön, tündérzászló és fóka

Skye szigetén, a Belső Hebridák legnagyobbikán az embert biztosan elfogja az időtlenség érzése. Ezen a szigeten minden megtalálható, ami Skócia esszenciája. A MacLeod klán ősi fészke a Dunvegan kastély, melynek három érdekessége van: a börtön, a tündérzászló és a fókák. Ez utóbbiakat motorcsónakról közelebbről is megnézhetjük, de a börtönt nem érdemes kipróbálni. A várúr ugyanis egy 4 méter mély szűk, levegőtlen, sötét lyukba dobatta az ellenségeit. A szerencsétlenek törött végtagokkal, étlen-szomjan fetrengtek az odúban, melynek szellőző járata a kastély nagy szalonjába vezetett, ahonnan ínycsiklandó sültek illata és vidám csevely kínozta a haldoklókat. A tündérzászló a MacLeod-ok ősi öröksége, mely – ha kibontják – háromszor segíti meg a klánt: varázsereje elűzi az ellenséget, az éhséget és gyermekáldást hoz. (Már kétszer kibontották, most egy üveglap alatt várja további sorsát.)

Black Cuillins hegység: tél boszorka gonosz tette

Az Old Man of Storr-i sziklacsoport vulkánikus oszlopai között bolyongva szemeink előtt mesebeli tájak elevenednek meg. A Black Cuillins-hegységet az ősi mítosz szerint a tél boszorkányának gonosz tettei hívták életre: egyszer elrabolta és rabszolgájává tette a tavasz gyönyörű, fiatal hitvesét. A tavasz a nap segítségét kérte, aki tüzes lándzsát hajított az égen menekülő boszorkány felé, de elvétette, és a dárda Skye – akkoriban még sík – földjébe fúródott. A fekete hegyek akkor emelkedtek ki, és mivel a tűzből születtek, télen sokszor nem marad meg rajtuk a hó sem. Lenyűgöző a Kilt Rock tengerbe szakadó bazalt szikláinak szélén állva, s a vízesés zuhogását hallgatva nézni a felkelő napot. A Quiraing félelmetesen bizarr, szélmarta sziklái között kóborolva önkéntelenül is keresünk egy helyet, ahol leülhetünk, és csak hallgatjuk, hogyan borít be mindent a súlyos csend. Azt mondják, aki olyan szerencsés, hogy egy napfényes, tiszta napot tölthet el a Hebridákon, mindörökre beleszeret a táj vad szépségébe.

A Loch Ness-i tó titka

A vidék híressége a Loch Ness-i tó. 565-ben Szent Columba szerzetes legendáriuma arról tudósít, hogy egy szörny megtámadott egy „jámbor lelket”. Az 1930-as években három halász egy hatalmas örvényt észlelt a tóban, mely csaknem felborította csónakjukat. Ekkortájt készült egy híres (de vitatott eredetiségű) fényképfelvétel, melyen egy hosszúnyakú, kis fejű lény bukkan ki a tóból, leginkább egy őskori hüllőre, egy Plesiosaurusra emlékeztetve. Azóta létezésére sok tudományos és áltudományos magyarázat született. Egy amerikai milliomos óriási költséggel rádiólokátoros felderítést is finanszírozott a rejtély feltárására, de meggyőző eredmény nem született. Az eddig talált bizonyítékok meg-tekinthetők a közeli „szörnymúzeumban”. A legfőbb megfigyelő-hely ma is az Urqhart kastély: az öreg torony romos magányából szemlélődve a tó vize elég mély, sötét és titokzatos ahhoz, hogy szárnyat bontson a képzelet.

Egy korty whisky

Felzaklatott lelkiállapotunkra a Glenlivet-i whisky lepárló üzemben tett látogatás csakis csillapítólag hathat. A gyárat 1824-ben George Smith alapította. Mikor megszerezte az engedélyt a legális whiskygyártásra, a környékbeliek roppant irigyek lettek rá. Ezért két pisztolyt vásárolt, hogy alkalomadtán elriassza konkurenciáját. A whisky három fő alkotóeleme ma is a forrásvíz, a maláta árpa és az élesztő. A Glenlivet-i üzemben 300 ezer liter forrásvizet használnak naponta, 5 tonna árpát dolgoznak fel óránként és évi 6 millió liter whisky-t gyártanak. Az élet vizének (a skótok így hívják nemzeti italukat) elkészítése 2-3 hétig tart, utána spanyol cherry-s és amerikai bourbon whisky-s hordókba töltik, ahol minimum 3 évig kell állnia, hogy a nemes nedű átvegye a hordók fájának zamatát. Ami a hordókból elpárolog, azt errefelé az angyalok részének hívják. S bizony ezen a földön – főként néhány pohár csalogató kóstoló után – bizony még azt sem nehéz elképzelni, hogy a fehér ködbe burkolózó égi tünemények időnként földre szállnak egy kis életvízért.

Válogasson Skócia utazási ajánlataink közül!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!