Gasztrotúra Dél-Olaszország eltitkolt régiójában - Basilicatán
Beküldő: Vista 2011-07-13 11:32:00
Basilicatát, ezt a minden ízében dél-olasz régiót jól eltitkolták a világ elől. Itt még garantáltan nem járt a szomszédunk, sőt még az olaszok többsége sem. Egy régió a 2000 méter magas hegycsúcsok és a türkizkék tenger között, ahol kicsit megállt az idő, zöldellő dombtetőkön, olajfa- és narancsligetek közepén, álmos kisvárosokban sétálgathatunk, a helyi nonna 1 perc után kávéra invitál minket saját házába, és mindenhol a legfinomabb házi koszttal várnak minket. Slow travel és slow food a javából.
Program
1. nap
Bari repülőteréről Materába utazunk. Az ebédet követően gyalogos városnézésre indulunk ebben a lenyűgöző városban. Matera Basilicata egyik ékköve, a város barlanglakásai (sassi) az UNESCO Világörökség részét képezik. Matera domboldalra épült házai, girbegurba utcái Krisztus korának szentföldi városképeire emlékeztetnek. Az egyik domboldal nem véletlenül szolgált háttérdíszletnek Mel Gibson filmjében, a Passióban. Szállás egy tradicionális farmházban, a San Giuliano tó partján, egy hatalmas narancsliget közepén. Vacsora a szálláson tipikus helyi specialitásokkal (lukán kolbász, érlelt sajtok, olajban pácolt zöldségek, parázson sült bárány, stb.)
2. nap
Reggeli olasz módra a farmházban, helyben készült lekvárokkal. Fantasztikus a narancslekvár egyenesen a narancsligetből! A reggeli után először Castelmezzano városkába utazunk, melyet Olaszország legszebbjei között tartanak nyilván, megkapta a kitüntető "Borghi piú belli d'Italia" címet is. Sétálunk egyet, megcsodáljuk a meseszép kilátást, majd fakultatív program következik: az Angyalok röpte! Igazi bátorságpróba! A hegycsúcsok tövében megbújó 2 meseszép városka között kb. 1000 méter magasságban kifeszítettek egy drótkötél pályát, melyen a bátrak kb. 110 km/óra sebességgel repülhetnek 1,5 km-en keresztül. Ebéd, majd rövid látogatást teszünk Montescaglioso városba. Vacsora a farmházban, majd esti séta és borkóstoló Materában.
3. nap
Délelőtt főzőkurzuson veszünk részt a farmházban, melynek során háziasszonyunkkal együtt elkészítünk egy komplett basilicatai menüsort. Ebédre természetesen elfogyasztjuk, amit főztünk. Délután a Tirrén-tenger partjára, Marateába utazunk, ahol egy 4*-os, tengerparti, medencés hotelben töltünk 2 éjszakát. Maratea a Tirrén-tenger gyöngyszeme, egy kicsit Portofino, egy kicsit Rio de Janeiro. A 22 méteres San Biagio szobor egy domb tetejéről kémleli a horizontot. A középkori városközpontban sokszínű házak között tekergő macskaköves sikátorok, virágos piazzák és 18. századi palazzók várnak ránk. Vacsora a tenger gyümölcseivel a szállodában. Este sétálunk egyet Maratea városkában, majd megkóstolunk néhány finom helyi likőrt (citromlikőr, édeskömény likőr, zölddió likőr).
4. nap
Ez a nap a pihenésé és strandolásé. Az ebédet a tengerparton fogyasztjuk el, a vacsorát pedig a szállodában.
5. nap
Buszos transzfer Bari repülőterére, majd hazautazás.