Gasztrotúra Isztambulba

Ha szereti a török konyhát, a bazárok színes világát és a velük járó könnyed hangulatot, a halmokban álló, különleges fűszereket és a szemet gyönyörködtető színeket és formákat, szeretni fogja ezt az utat.

Ez az út más, mint a többi: nem hagyományos városnézésre indulunk. Isztambul felfedezéséhez minden érzékszervünket bevetjük. Különleges helyeket, ízeket, titkokat ismerhet meg, ha velünk tart.

Kiknek ajánljuk?

  • Azoknak, akik nem elégszenek meg a látnivalók felkeresésével. Akik szeretnek benézni olyan függönyök mögé, melyeket az átlagturisták képtelenek fellebbenteni. Akik érdeklődőek és kíváncsiak a hétköznapokra, akik szeretnék megtapasztalni Isztambul azon arcát, melyet az ittélők ismernek.
  • Akiknek nem elegendő az ötcsillagos látnivalók kipipálása és a hotelkaja. Azoknak, akik érteni, érezni szeretnék azt a jót, amit ez a város a történelmén túl nyújtani tud.
  • Akik érzékenyek a szépre és a kellemes hangulatokra és akik értékelik azt, ami igazán jó az életben: jó társaság, kivételes kaják, nagy barangolások és a felfedezés életre szóló élménye. Mindez biztonsággal, figyelmes és jó szellemű vezetéssel. A gasztro-programhoz elsősorban nem főzni kell tudni, hanem élvezni az ételeket.

Miért más?

Mert nincs köze a hagyományos szervezett utazásokhoz. Nem turistának, hanem utazónak érezhetjük magunkat, akiknek sikerül bepillantani a város valódi életébe. A hagyományos látnivalók mellé kivételes és személyes történetek járnak. A gasztronómia komoly erőssége Isztambulnak. Azok, akik a Bazárral,  a Kék Mecsettel, a hotelkajával és az utcai gyrossal ismerkednek csak meg, olyanok, mintha nem is jártak volna Isztambulban. Ezen az utazáson nem csak érteni fogják a várost – megérezni is igazi karakterét. Ehhez a legjobb út a helyi ételek – és a zene. Lesz részünk bőven mindkettőben.

Szenvedélyes idegenvezetés 

A rejtett titkokat fel lehet fedezni önálló utazóként is – csak nem éppen 5 nap alatt. Ha már utaztak hónapokat-éveket egy-egy országban, tudják, mit jelent a helyismeret. Méhész Zsuzsa kíséri a csoportot, aki éveket töltött a városban,  és az idegenvezetés mellett török témájú utazási cikkek írója. Célja, hogy 5 nap alatt a legtöbb “titkot” megmutassa. “Szenvedélyesen szeretem azt az életörömöt és energiát, ami azonnal megfertőzi az embert. Isztambul nagyon szerethető város és sokkal több élményt tartogat, mint amit az átlagos utazási brosúrák emlegetnek. Érdemes belekóstolni.” A gasztronómiai program  Fűszeres Eszter felügyeletével és  ajánlásával jött létre.

Na, de mitől gasztrotúra?

Török büféreggelikre, tipikus, könnyű ebédekre lehet számítani. Minden nap van valami gasztronómiai felfedeznivaló: a török édességek, amik nem azonosíthatóak a baklavával. A legjobb, legtipikusabb helyekre látogatunk, amolyan gasztronómiai zarándokhelyekre, melyek nem a turisták, hanem a gourmet igényeket elégítik ki. A fűszerek végtelen színes sora. Ismeretlen sajtok, különlegességek (boza, kokorec). Változatos teák, igazi kávé. Kemenceillatú, friss pékáruk. Mindre jellemző: az egyszerű alap jó ötletekkel fűszerezve. Mindenhol benézhetünk a konyhára, elleshetjük a fortélyokat, fontos információkat kapunk a finom ételek mellé. A vacsorákat a legfontosabb török ételek köré csoportosítottuk. Aki részt vesz a főzőtanfolyamon is, maga is könnyen el tudja kápráztatni  majd  vacsoravendégeit.

Program

1. nap

Kora délután érkezünk Isztambulba, egy rendkívül kellemes szállodába, Isztambul szívébe. A Kék Mecset és Aja Szófia látványával és az isztambuli népétkekkel kezdjük az ismerkedést. Megkóstoljuk a lahmacunt, mely a törökök válasza a pizzára. Mármint az igazit, ami azt jelenti, hogy a lahmacun hazájából (Dél-Kelet Törökország) származó pékek gyúrják előttünk és vetik a fatüzeléses kemencébe, melyből Isztambul belvárosában nem sokat találni. Mindezt ayranna, vagyis friss, enyhén sós joghurtos itallal öblítjük le.

Informatív, gyalogos séta a belvárosban: a Hyppodromon, az egykori véres gladiátorharcok és kocsiversenyek helyszínén át jutunk el egy különleges bazárba, ahol Seref Özen dizájner, nemzetközi textilszakértő és világutazó szőnyegei, a világ minden tájáról származó nomád textiljei és kreatív nemeztermékei indítják be fantáziánkat. Azonnal vásárolni szeretnénk ennyi szépség láttán, ide biztosan visszatérünk később. A bazár utcájának üzletei nagyrészt különleges, máshol nem látható dizájntermékekre, egyedi, iparművészeti tárgyakra szakosodtak. Fakultatív vacsora egy igazi, közösségi helyen, ahol minden fontos az étterem közepén lévő faszenes látványgrill körül történik. Az itt felszolgált ételek közös jellemzője: extra minőségű alapanyag, extra odafigyeléssel elkészítve, jópár extra, csak itt jellemző mesterfogással.

2. nap

Egy isztambuli túrának kötelező része a Topkapi Palota meglátogatása. Amennyiben szerencsénk van, befejeződik az egykori Szultáni Konyha felújítása érkeztünkig. A Palota Kincstárában a mesés kincsek közt a világ egyik legnagyobb gyémántját, a Kanálkészítők ékkövét őrzik, a Szultáni Ruhagyűjteményben a rettegett uralkodók kissé túlzóra szabott gardróbjával szembesülünk, a Miniatúragyűjtemény darabjai közt a lángoló Mohács képét is kikereshetjük, az iszlám egyik zarándokhelyének, a Szent Ereklyék Gyűjteményének látványa pedig nem hagy kétséget bennünk Mohamed próféta termetes lábméretével kapcsolatban. A Szeráj-fok panorámáját legjobb a Bagdad-pavilonból vagy a Topkapi éttermének teraszáról, egy pohár Rize-tea társaságában élvezni.

Különleges ebéd egy igazán különleges helyen: privát bankett Isztambul egyik legszebb butikszállodájában, ahol a kedvünkért az anatóliai kedvencet, a mantit készítik. A Nomád Galéria szomszédságában, ahol különleges, régi textileket és tárgyakat fiatal művészek nagyon jó ízléssel terveznek újra. Délután kávézás ott, ahol a kanál is csokiból van, és ahol megtudhatjuk a törökök egyenes válaszát a Starbucksra. Majd a Nuruosmaniye mecset szomszédságában, ahová a turistatömegek nem jutnak el: meglátogatjuk a leghíresebb török kalligráfus studióját és Isztambul legszínvonalasabb natúr kézműves, bio és babérszappan-üzletét. Szabad program a világ legnagyobb orientális Bazárában. Fakultatív vízipázás és igazi almatea gigantikus mogyorós csókkal egy értékes szőnyegekkel bélelt teázóban, melyet csak a "beavatottak" ismernek. Vacsora (fakultatív) az isztambuli éjszakai élet nyüzsgő és életteli központjában, egy kiváló halétteremben.

3. nap

Kibővített reggeli, melyet ma különleges, az ország tipikus területeiről származó sajtok egészítenek ki - ismertetővel. Majd a Hagia Sophia, mely 1624-ig a világ legnagyobb keresztény temploma volt. Sok vihart látott: tökéletes arányai mégis végtelen harmóniát és békét sugallnak. A Kék Mecset méltó ellenpárja. A chillout hangulathoz hozzájárul a Yerebatan-ciszterna klasszikus atmoszférája, a vizében úszkáló pontyokkal és sejtelmes fényeivel. Friss és könnyű török ebéd egy helyiek által ismert és kedvelt helyen. Délután szabad program/fakultatív főzőtanfolyam Isztambul egyik legmegbecsültebb séfjénél. A jelentkezők igazi nagykonyhában próbálhatják ki magukat, melyet közös vacsora zár.

4. nap

Délelőtt hajókirándulás a Boszporuszon: paloták, monumentális hidak, csodás, ottomán épületek, csónakházak - aszaltgyümölcs-kurzus török simit- és teakóstolóval, ázsiai gasztrokitérővel. Gyors és szuperfriss halas szendvics a kikötőben, majd az UNESCO-védelem alatt álló, meghitt, de sokak által ismeretlen mecset után (mely nem mellesleg a török csempeművészet egyik mérföldköve) a konyhai kiegészítők utcája következik: soha nem látott csoki- és sütiformák, mozsarak, dekorötletek, szárított paradicsomfüzérek, olajbogyók. Majd az Egyiptomi Fűszerbazár forgatagába veszünk, hogy a fűszerek, ezerféle tea és sálak-ajándékok-mécsesek színes világában alkudozzunk.

Este (fakultatív) vacsora (anatóliai különlegességek az ország középső részéből) a belváros egyik leglátványosabb konyhájú éttermében tányértöréssel, tüzeskedéssel, az igazán bátraknak kávézaccból történő jövendőmondással.

5. nap

Szabad program, fakultatív lehetőséggel: az Orient Expressz végállomásától indulva átkelünk a Galata-hídon, alkalmi pecások sorfala közt Beyogluba. Kozmopolita hangulat fogad az egykori kereskedelmi-üzleti negyedben, mely felveszi a versenyt a világvárosok nagystílűségével és eleganciájával. A francia és a mediterrán Európa találkozik itt az orientális nagyvonalúsággal. Itt áll a szálloda, mely Agatha Christie kedvence volt, a hangulatos, franciás Cicek (Virág). Passzázs és Nevizade menő éttermeivel és bárjaival, a Halpiac, a Tunel felvonója és a nosztalgiavillamos (melyen mindig versenyt lóg néhány vásott gyerek) és a Galata-torony, ahonnan fantasztikus a körpanoráma az Aranyszarv-öbölre. Elegáns üzletek, teraszok, utcazenészek, zsonglőrök és az elmaradhatatlan cipőpucolók színesítik a hangulatot. Könnyű ebéd, majd fagyizunk, ahogy eddig még soha, illetve az ország első számú cukrászdájában megtudjuk, mi a vérbeli profizmus - a leghíresebb süteményeket meg is kóstoljuk. Kora délután ér véget a programunk, hazautazunk. 

Infó, ami még fontos lehet:

  • Utunk során tartózkodunk azoktól a helyektől, melyeket az útikönyvek ajánlanak, turistacsoportok látogatnak. Eredeti és kivételesen finom ételeket itt bizonyosan nem kapunk. Akik az igazi ízekre kíváncsiak, olyan helyekre kalauzoljuk őket, melyeket helyi és nemzetközi ínyencek ismernek és emlegetnek egymás közt.
  • Utazásunk fő célja az, hogy kivételesen jól érezzük magunkat. Programunkban azok a látnivalók, élmények szerepelnek, melyeket mindenkinek látni kell, aki Isztambulba utazik - de más módon, mint egy átlagos turistacsoporttal. Beavatott vezetővel, aki a város rejtett zugait is ismeri, különlegesen hangulatos, egyedi, csak ezen a módon elérhető helyekre. A cél az, hogy úgy érezzék magukat: nagyon sokat láttak, kellemes élményeket szereztek, ráadásul mindezeket úgy, mintha nem rövid látogatásra jöttek volna, hanem szinte itt élnek.
  • A túra vegetáriánusok számára is nagyon élvezetes, de kérjük, igényüket elutazás előtt jelezzék.
  • A szálloda választása kényes pont Isztambulban: tartózkodunk a nagyon olcsó, de erősen kifogásolható szobák ajánlásától. Jó helyen lévő, megbízható és hangulatos szállodát ajánlunk, kiegyensúlyozott minőségben.
  • Az utazást magyar nyelvű idegenvezető kíséri, aki Isztambulban rendkívül komoly helyismerettel rendelkezik, cikkek és forgatókönyvek szerzőjeként a város rejtett kincseihez is elkalauzol.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!