Ha Rióba utaznánk, megkérdeznénk...

...azt a sok-sok kérdést, ami egy dél-amerikai utazás előtt az ember fejében kavarog. Tényleg olyan lesz? Na és a közbiztonság, a közlekedés, a költségek? - ezek mind olyan aggodalmak, amik sokkal előbb jutnak eszünkbe, mint a riói forgatag átélése, a rengeteg csodálatos látnivaló vagy a latin-amerikai életérzés megtapasztalása. Lássuk, utazási szakértőink mit mondanának!

Mennyiért lehet Rióba repülni, mondjuk az év első hónapjaiban?

Januárban az árak 240 ezer forint körül mozognak (teljes ár, adókkal együtt). 2015-ben a riói karnevál február 13 és 17 között lesz, és persze nehezebb olcsó repülőjegyet találni, ha valaki éppen ilyenkor akar odautazni és nem veszi meg a jegyet több hónappal korábban. Budapestről, Bécsből nincs közvetlen járat Rióba, így mindenképpen egyszeri, európai átszállásos megoldások közül kell választani. Első lehetőségként mindenképpen érdemes megnézni a TAP portugál légitársaságot lisszaboni átszállással. A TAP megbízható, jó légitársaság, ráadásul erősen összpontosít Dél-Amerikára, szóval sok járatot közlekedtet oda, és így az árai is versenyképesek. Ha valaki még nem járt a csodás Lisszabonban, annak hab a tortán, ha a Rióba utazást lisszaboni éjszakázással toldja meg. Lisszabonban egy fél napot eltölteni is szuper élmény. A Budapest Lisszabon repülés 3 óra 40 perces, a Lisszabon-Rió kb. 9 és fél óra. Még valami: a Lisszabon-Rió járaton elég jó az ellátás.

Tényleg olyan fantasztikus Rió?

Tényleg. A világ egyik legszebb fekvésű nagyvárosa a hegyeivel, dombjaival, öbleivel, az elképesztő panorámás látószögekkel. A turista számára a másik fő élmény Rió hétköznapi lüktetése, az apró utcai hangulatképek, a sarki gyümölcslé bárok, a lazaság, és főleg a világhírű strandok látványa. Minden strandnak meg van a saját karaktere, sőt törzsközönsége. Rióban a turista ideje nagy részét nem múzeumokban tölti, hanem a különböző jellegű és társadalmi rétegű negyedek tanulmányozásával. Jó sportcipőt kell vinni a rengeteg gyalogláshoz.

Mit lehet Rióban 4-5 nap alatt megnézni? Miket nem szabad kihagyni?

Rióban rengeteg az értékes látnivaló, azaz 4-5 nap az kifejezetten zsúfolt programokban. Nagyon nem mindegy, hogy az ottlétünk mennyire esik hétvégére, hétköznapokra. Hétvégéken a turista látványosságok meglátogatása sokkal időigényesebb. A két csúcsélmény a Cukorsüveg és a Krisztus-szobor (Corcovado). Csak ez a kettő fél-fél napot igényel. Hétköznap késő délutánra érdemes időzíteni a Centro negyed óvárosi utcáit. Nagyon hangulatosak. A világhíres Copacabana és Ipanema strandokat érdemes hétvégén megnézni, mert akkor a leglátványosabbak. Érdemes elmenni a menőbb Leblon strandig. Este érdemes meglátogatni a Lapa-negyedet, a "trópusi Montmartre-t", hétvégén pedig a Lagoát (egy tó és a szép környéke). Hétköznap érdemes sokat sétálgatni a Copacabana-negyedben. Az épületek nem annyira izgalmasa, az embertömeg annál inkább. Nem szabad kihagyni a Maracana-stadion meglátogatását.

Mennyire rossz a közbiztonság?

Egyszerű a válasz. A biztonsági alapszabályok betartásával a turista a minimálisra csökkenti annak a kockázatát, hogy kirabolják. Ha értékeinket (útlevél, bankkártya, a készpénz zöme, ékszer, értékes óra és mobiltelefon) a szállodai széfben hagyjuk, akkor a zsebtolvajok nem okozhatnak nagy kárt nekünk. Nem érdemes tagadni, hogy Rióban gyakran rabolnak ki turistákat, de olyanokat, akik értékes fényképezőgépeket, videó felvevőket, vastag pénztárcát tesznek közszemlére. Nem kell túl turistásnak kinézni, tanácstalanul mászkálni. A fő probléma az, hogy a turista persze fotózni, videózni akar. A fényképezőgépet és videó felvevőt táskában, hátizsákban kell tartani és csak ott és akkor elővenni, ahol nem kockázatos. Jó hír, hogy a fő turista látványosságoknál nem kockázatos elővenni a fényképezőgépet, videó felvevőt. Fontos, hogy mindegyikünknél legyen kb. 20-30 dollárnak megfelelő helyi pénz, mondjuk 50-70 reál. Kerülni kell a veszélyes helyeket, veszélyes napszakokban. Van mód magyarul is alaposan tájékozódni arról, hogy miként lehet kivédeni Rió közbiztonsági kockázatait. Kár a riói élményt elrontani folytonos aggódással. A külföldi turisták kb. 99,5 százalékának semmi baja nem esik Rióban. A 0,5 százalék a balek, a peches, az óvatlan.

Rióban a reptérről hogy jutok be a városba?

A Galeao nemzetközi repülőtér 25 kilométerre van a Copacabanától, ahová a magyar turisták többsége a hoteljét foglalja. Ezt az utat taxival 25-40 perc alatt lehet megtenni, attól függően, hogy milyen napszak és forgalmi helyzet van. Ha taxizunk, akkor csakis a méterórás sárga taxit válasszunk, még ha sorba is kell állnunk. A viteldíj a Copacabanára 50-60 reál körül mozog (5-6 ezer forint). Sokkal olcsóbb a Real nevű busztársaság reptéri buszával közlekedni. A menetidő 50-60 perc lehet a Copacabanáig. A viteldíj viszont csak 800 forint/fő értékű reál.

Rióban mennyibe kerül a tömegközlekedés?

A metró Rióban nagyon kulturált, sajnos azonban mindössze két vonala van, és így nem lehet sokfelé eljutni vele. A metróra és buszra is jó jegy alig drágább, mint az itthoni viteldíj (4,40 reál). Amúgy a buszozás nem kényelmes, mert hétköznap erősen tömve vannak a járművek. Csak nappal és a jobb közbiztonságú helyeken tanácsos buszozni. Rióban van értelme kerékpárt bérelni, mert praktikus bicajon bejárni olyan távolságokat, ami azért gyalog megterhelő. Ez különösen vonatkozik a strandok felfedezésénél. Mivel sokan bicajoznak, így lehet jól látni, hogy a kerékpárt hol, hogyan tanácsos kikötni.

Riót mivel kombináljam, ha összesen 8-10 napom van Brazíliára?

Abszolút az első helyen van az Iguassu-vízesés. A világ tán legszebb vízesése: parádés, látványos, életre szóló élmény. Minimum kétnapos program, főleg, hogy érdemes átmenni a vízesés argentínai oldalára is. Ha buszozunk, akkor már 4 napos programmá vélik, hiszen egy-egy nap elmegy az utazással. Légvonalban is 1185 kilométeres távolság, szóval csak egy út is 24 órás szárazföldön. Érdemes oda vagy vissza az utat megszakítani valahol, pl. Curitiba városban. Időtakarékos persze repülni. Oda-vissza a repülőjegy 55-60 ezer forint körül mozog. Közel két óra a repülési idő. Ha tengerparti nyaralásos napokat is szeretnénk belerakni az utazásba, akkor a Riótól 176 kilométerre lévő Búzios is szóba jöhet. A novembertől márciusig tartó főszezonban azonban nagyon zsúfolt hely.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!