Isztambul: Szilveszteri utazás egyszerre két kontinensen

Sokan keresnek szilveszteri utazási lehetőségeket, és bizony nem könnyű választani. Isztambul mellett több nyomós érv szól. Például az, hogy önmagában turisztikai szempontból is izgalmas, tartalmas célváros, és az is, hogy az ottani szilveszteri mulatozás kifejezetten érdekes, sajátos.

Isztambul többnyire meglepi azokat, akik először látogatnak oda. A turisztikai látványosságok lenyűgözők, a metropolis fekvése bámulatos, de az igazi meglepetés az, hogy mennyire fejlett minden, mennyire lüktető, dél-európai jellegű az élet, a városkép. Bizony, az nyilvánvalóvá válik a magyar látogatónak, hogy ők saját magukhoz képest sokkal gyorsabban fejlődnek, mint Magyarország. De Isztambul legalább annyira érdekes, mint fejlett város, amely tele van érdekesebbnél érdekesebb modern negyedekkel. Meglepő a fiatalok divatos öltözködése, nyugatias életmódja. Tény s való, hogy december végén Isztambulban egyáltalán nem annyira enyhe a klíma. Napközben 5-8 fok között van a hőmérséklet, a levegő párás, de havazás nincs. Éjszaka sincs dermesztő hideg, de alaposan fel kell azért öltözni. A szilveszteri mulatozás szerencsére kellően felmelegíti az embereket.

Na de milyen Isztambulban szilveszterezni?

A válasz: elképesztően izgalmas! A dimenziók adódnak abból is, hogy önmagában a török metropolisban 13 millióan élnek. A lakosok nagy hányada fiatal és ebből adódóan eleve nagy a bulizós kedv. Szilveszterkor hatalmas élet van a város több pontján. A városmagnak számító Taksim téren és környékén éjfél tájékán olyan a hangulat, mint szilveszterkor New Yorkban a Times Square-n. Az autók dudakoncertje biztosan erőteljesebb Isztambulban. Tűzijáték minden mennyiségben. A közeli Beyoglu negyed három kilométer hosszú gyalogos utcájában (Istiklal) az év egyéb napjain is folyton hömpölyög a nép, de szilveszterkor aztán végképp rengetegen vannak. Ide a magyar szilveszterezők közül inkább a fiatalabbaknak érdemes eljönni. Fontos megjegyezni, hogy a törökök még ilyen alkalmakkor sem isszák le magukat a sárga földig, azaz nem várhatóak vad jelenetek.

A konszolidáltabb, de azért izgalmas utcai szilveszteri élményre vágyóknak inkább javasolható a modern városrészben, Sisliben található Nisantasi negyedben élvezhető bulivilág. Arrafelé inkább a felső középosztálybeli népek vonulnak ki szórakozni. Nem kevesen: csak arrafelé legalább 100-150 ezren! Ez már riói karneváli dimenzió. Hatalmas TV-kivetítőkön mindenféle hangulat aláfestő programot közvetítenek. A tömegek boldogan visítanak mindenegyes petárda felrobbanásakor. A tömeg biztonságára szerencsére ilyenkor több száz rendőr vigyáz jól szervezetten. Nisantasi leglátogatottabb pontján 7 méteres karácsonyfát állítanak fel. Sok a Télapó szánkóját stilizáló hintó, amelyek azért inkább az ókori harci szekerekre emlékeznek. Önmagában izgalmas egy magyarnak azt látni, hogy egy muszlim országban miként adaptálják a keresztény világ adventi/karácsonyi/télapós jelképrendszerét.

Törökországban amúgy a karácsony nem hivatalos ünnep, de szeretik a nálunk megszokott karácsonyi dekorációkat (télapó, hópelyhek, karácsonyfadíszek stb.) Ez azóta van így, hogy a világias Törökországot megalkotó elnökük, Atatürk politikája a húszas-harmincas években kifejezetten bátorította az ilyesmit. Még egyedibb szilveszteri utcai élmény a Boszporusz partja közelében tartózkodni. Így az Újévbe átlépéskor akár egyik kontinensről a másikra is át lehet lépni. Vannak, akik a folyón hajókáznak bort vagy pezsgőt fogyasztva. Fontos tanács, hogy szilveszterkor a turistának le kell tennie a voksát a város egy bizonyos pontja mellett, mert a közlekedési káosz miatt csaknem lehetetlen a pendlizés.

Egy pikáns szilveszteri hagyomány

A muszlim Isztambul nem túl szégyellős, sőt elég pikáns hagyományokat is megengedő. Szilveszterkor, lehetőleg az éjfélhez legközelebbi időpontban sok isztambuli nő gyorsan átöltözik, és felvesz magára egy kizárólag vadonatúj, vörös bugyit. Ezáltal biztosítják be maguknak, hogy az Újév szerencsésen alakuljon a számukra. Szilveszter előtt a fehérneműboltok kirakataiban előkelő helyekre rakják a vörös fehérneműdarabokat. Érdemes tán a kint szilveszterező magyar lányoknak, hölgyeknek is követni ezt a babonát. Hátha működik.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!