Izraeli élménybeszámoló - egy turista tollából

Manapság, ha azt a szót halljuk, hogy Izrael, rögtön a zsidó-palesztin konfliktus jut eszünkbe, amihez szinte azonnal társítunk is egy elképzelt háborútól sújtott képet. Így szinte rögtön ki is húzzuk a képzeletbeli úti céljaink listájáról, ami nagy hiba. Izrael egyszerűen fantasztikus ország, ahol múlt és jövő kézen fogva sétál három tenger (Földközi-, Vörös- és Holt-tenger) homokos tengerpartján.

Zöld lombos fák, virágoktól roskadó bokrok és kaktuszok keresztezik az ember útját. Az izraeliek nagyon büszkék arra, hogy országuk egyre zöldebb, sűrűn hangoztatják, hogy mennyi új növényt, fát ültettek. Még a sivatag is teli van hatalmas datolyapálma-ültetvényekkel és kibucokkal, amelyek közt olyan is van, ami botanikus kertként funkcionál (pl. En Gedi). A kibucok tulajdonképpen oázisok a sivatagban, ahol az emberek mintegy "hippi közösségként" élnek. Nagyon barátságosak az itt élők, szívesen körbevezetnek és meg is kóstoltatják a saját specialitásaikat. Érdemes Izrael több, sőt leginkább az összes városát meglátogatnunk.

Jaffa

Jaffa óvárosa egy igazi kis mediterrán gyöngyszem, ahol a macskaköves sikátorok közt megbúvó múzeumokban megtudhatunk sok történelmi érdekességet. Érdemes megtekinteni a híres kikötőt, és betérni a piacra egy kis nassolni valóért. Mindenképpen váltsunk jegyet az Ilana Goor múzeumba, ahol bepillantást nyerhetünk egy igazán elvont művész munkásságába és lakásába, hiszen amellett, hogy ez egy múzeum, a művésznő saját lakhelye is.

Tel-Aviv

Jaffával teljesen összeépült Tel-Aviv, amely egy sodró hangulatú, igazi metropolis, hatalmas luxus szállodákkal a tengerparton, szuper boltokkal, éttermekkel és kávézókkal. A város éjszakai élete vetekszik Budapestével, a fiatalok nem csak a városban, hanem a parton is buliznak. Rengetegen sportolnak a homokos tengerparton, számtalan futó, strandröpis, görkorcsolyás és jógázó hemzseg itt. A klíma egész évben ideális, a nap szinte mindig süt. A város a dobogó legfelső fokán áll egy különös versenyben: állítólag itt élnek a világ legszebb emberei. Ez nagyjából igaz is. Nagyon fiatal a lakossága, a városban sétálva mindkét nem gyönyörködhet a látványban. Hangulatában talán Barcelonához hasonlíthatnánk a leginkább, mindenki vidám, kedves és nyitott ránk, magyarokra. Tel-Aviv tökéletes kiindulópont egy izraeli csillagtúrához.

Jeruzsálem

Izrael fővárosa, politikai, jogi és vallási központja Jeruzsálem. Hihetetlenül változatos kavalkád hömpölyög kacskaringós utcáin, hiszen három világvallás szent helye is ez. Itt sétálva időutazáson vehetünk részt, kötelező megnézni a Siratófalat, a Szent Sír-templomot és a Sziklamecsetet, illetve érdemes végigsétálni a stációk mentén a Via Dolorosán. Mindenképpen üljünk be egy előadásra a Dávid Torony Múzeumba, ahol elképesztő technikával vetítik a vár falára a város történelmét, amely így a történelmet egyébként nem kedvelőknek is kellemes szórakozást jelent. Aki tüzetesebb betekintést szeretne nyerni Izrael múltjába, mindenképpen látogassa meg az Izraeli Nemzeti Múzeum modern épületét, ahol világszínvonalú kiállítások várják a látogatókat.

Názáret

Hasonlóan fontos város Názáret is, amely a Szentföld egyik legjelentősebb zarándokhelye. Ahol a hagyomány szerint Mária háza állt, most az Angyali Kihirdetés Bazilika várja a hívőket.

Holt-tenger

Izrael egyik legfontosabb és leghíresebb "látványossága" a Holt-tenger, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. A nagyobb városoktól ide a sivatagon keresztül visz az út. Ajánlott megállni útközben a Massada Nemzeti Parkban, amely első látásra csak romok összessége egy sivatagi hegy kopár tetején, pedig ez egy nagyon különleges hely. Heródes király erődje. Kabinos felvonó gyorsítja fel a megtekintését, kalapot feltétlen vigyünk és ásványvizet is mindenképpen vegyünk még a bejáratnál, mert a hegy tetején nincs rá lehetőség. A kilátás innen fantasztikus, a sivatag és a Holt-tenger találkozásának kontrasztja örökre beleég a memóriánkba.

A Holt-tenger tulajdonképpen nem annyira látványos, mint elsőre gondolnánk. A hatalmas mennyiségű vízkivétel miatt (sógyár, kozmetikumok gyártása stb.) a tenger két részre szakadt, amelynek a déli része fokozatosan ki is szárad. Hiába torkollik ide a Jordán-folyó, a Holt-tenger lassacskán elfogy. A világ legmélyebben fekvő szárazföldi pontja ez, a tó feneke közel 800 méterrel van a tengerszint alatt. Legajánlatosabb a szállodák környékén belemenni a vízbe, hiszen itt rögtön lezuhanyozhatjuk magunkról az olajosnak tűnő vizet. A hotelekben is vannak melegített medencék, amelyekben tengervíz van. Nagyon mulatságos, és egyben relaxáló élmény is a fürdés, nem beszélve a víz pozitív, gyógyító hatásáról (ami nem humbug).

Eilat

Délre haladva a sivatagos hangulatot felváltja egy másik tenger illata...a Vörös-tengeré. Jordánia és Egyiptom közé ékelődött be Eilat üdülővárosa, amely egyben fontos kikötőváros is, hiszen összeköti Izraelt a Csendes-óceánnal. A város ideális nyaralóhely, ahol akár párban, akár gyerekekkel is érdemes pár napot eltölteni. Történelmi jelentőségű műemlékei nincsenek, itt inkább a pihenésen és a szórakozáson van a hangsúly. Tengeralatti obszervatóriumában megcsodálhatjuk a vízi állatokat, de a Dolphin Reef-ben delfineket is simogathatunk. Van lehetőség tevegelésre is a külvárosi részeken, sőt még korcsolyázhatunk is a nemrég épült Ice Mall-ban, miután végigjártuk a világmárkák boltjait. A kikötő mentén számtalan szórakozóhely, szebbnél szebb hotelek és éttermek várják a vendégeket. Eilat reptere szinte a város közepén van, innen kb. 45 perc alatt Tel-Avivba érhetünk belföldi járattal.

Általánosságok

Izraelben minden településre jellemző a rendezettség, még akkor is, ha az épületek eklektikusak, így a tájkép kissé kesze-kusza hatású. Az utcák szinte makulátlanul tiszták, az emberek nem szemetelnek. Gasztronómiájukban keveredik a kóser, az európai és az arab konyha, ami igazán változatossá teszi az egyébként nagyon egészséges főztjeiket. Sok marhahúst, falafelt, zöldséget és gyümölcsöt esznek. Nagyon büszkék a datolyájukra. Finomak a süteményeik, és nagyon jók a boraik.

A helyiek vendégszeretete és kedvessége még kellemesebbé teszi az időtöltést. Az utazókkal érdeklődők, és ha megtudják, hogy Magyarországról érkeztünk, szívesen leállnak beszélgetni a magyar gyökereikről, ugyanis rengeteg ember él itt, aki, bár nem beszél magyarul, de magyar nagymamával, dédivel rendelkezik. A Gázai-övezetről és az ott történtekről nem szívesen beszélnek, sokan nem is értik, hogy a nyugati média miért torzítja el az eseményeket, azt érzékeltetve, hogy kitört a III. Világháború. Az ország többi részén a krízisből semmit nem érezni, még fegyveres katonákat sem látni. Mindent egybevetve, Izrael egy különlegesen változatos, nyugat-európai színvonalat nyújtó, napsütéses és egzotikus ország. Egy izraeli utazás során garantáltan feledhetetlen élményekkel leszünk gazdagabbak.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!