Karnevál egy óceáni szigeten

Ha valaki a télből melegbe, egzotikus karneválba szeretne csöppenni, akkor nem kell feltétlenül az egész Atlanti-óceánt átszelve Brazíliába repülnie. Az ínyenc utazási ajánlatok hazai piacán is immár megjelent érdekes ötletként a februári, zöldfoki-szigeteki karnevál.

A Vista szervezett programjának keretében a nyugat-afrikai partokhoz közeli Sao Vicente szigetre lehet eljutni, hogy ott élő magyar idegenvezetők gondoskodása mellett bárki átélhessen egy fergeteges karnevált, kiegészítve tengerparti nyaralással és több pompás kirándulással.        

Sao Vicente

Nagy előny, hogy sem az érkezés után, sem a hazajövetelt követően nem kell küszködni a nagy időeltolódás miatti kellemetlenségekkel. A Zöld-foki szigetek esetében ugyanis két óra csupán az eltérés, és a repülés 7 és fél órás időtartama, az egy-egy lisszaboni éjszakázással két szakaszra bontva, nem is olyan vészes. A fővárosunk budai oldalánál némileg nagyobb területű szigetről van szó, azaz jelentős távolságok nincsenek. Februárban 24 fok körül van a nappali hőmérséklet és 23 fok meleg a tengervíz. A Zöld-foki szigetek 1500 kilométerrel vannak délebbre, mint a Kanári-szigetek. A Sao Vicente-i éjszakai 19 fok Gran Canaria-n az év végén a nappali csúcshőmérséklet is lehet. Februárban csekély az esélye annak, hogy eső miatt élvezhetetlenné váljon a karnevál és a szervezett utazás többi programja.  

Megnyugtatásul

Nem valami kockázatos kalandtúráról beszélünk. A Zöldfoki-szigetek egy ismert, bevett nyaraló úti cél már jó ideje. Nyugat-európai turisták, főleg olaszok, németek százezrei látogatják az ország szigeteit. Politikailag az egyik legstabilabb afrikai ország, ahol nincsenek törzsi villongások,  a lakosság nagy része keresztény vallású. Nem gond a bikini a strandon. A higiéniai viszonyok nem rosszak, trópusi betegségek nincsenek, tehát nincs szükség semmilyen védőoltásra. Nem kell aggódni a malária miatt sem. Nincsenek mérges kígyók, pókok, az emberekre veszélyes állatok. A magyar idegenvezetőknek van olyan magyarul beszélő helyi orvos barátja, aki tud segíteni egészségügyi probléma esetén. A helyiek kedvesek, barátságosak és nagyon nyíltszívűek. A közbiztonság jó. A Riói karnevál sokkal híresebb, de bizony Brazíliában sok helyen a turista kénytelen a magával hordott értékeinek biztonsága miatt aggódni. Sao Vicente szigetén legfeljebb a karnevál éjszakai forgatagában kell észnél lennie. 

Samba Tropical

A Sao Vicente sziget fővárosában, a 40 ezer lakosú Mindelo-ban tartják minden évben a karnevált. Ilyenkor persze a város lélekszámát jóval meghaladó tömeg ünnepel, de szerencsére az egész - a látogató szempontjából - azért kellemes dimenzióban zajlik. Hajnali 5-ig tele van utcai bulikkal a város. A sör mellett a whiskey a legnépszerűbb ,,szomjoltó”. Az itteni karnevál hatalmas nemzetközi népszerűségének egyik titka talán az, hogy itt izgalmasan keveredik az ősi fekete-afrikai misztikum, ritmusvilág a karibi jellegű szigetérzéssel, a zöld-foki kreolok nagyon egyedi kulturális örökségével fűszerezve. Ehhez járul még a teljesen nemzetközi tánc- és zenei kavalkád. Nem csak a helyi, hanem a világ különböző tájairól jött táncosok és zenészek is műsort adnak.

Az érdeklődés középpontjában azonban mindig a Samba Tropical csoport áll, akik a 2011-es karneválon nyolcszáz (!) táncossal vonultak fel, hét külön jelenetet alkotva. A karneváli felvonuláson a tánccsoportok többnyire a város egy-egy negyedét képviselik. Érdekesség, hogy a szigetről a világ különböző országaiba kivándoroltak közül sok ezren látogatnak haza, és nem csak nézőként vesznek részt a karneválon, hanem óriási odaadással, szenvedéllyel részt vesznek a tánccsoportok műsoraiban is. Miként Rióban, itt is sokat engednek mutatni magukból a táncos hölgyek. Nagyon aranyos látvány, hogy napközben a helyi óvódások és kisiskolások is felvonulnak csoportokban. Nagyon komolyan veszik a műsorukat és próbálnak felnőttesen illegni-billegni. A karneválon külön szórakozást jelent a tánccsoportoktól teljesen függetlenül, egyénileg műsorozó helyiek, akik vicces, néha vaskos humort érzékeltető jelmezekbe öltöznek.         

Mindelo amúgy

A sziget ,,fővárosa” Mindelo fél napos szervezett program keretében könnyen feldolgozható. A fő látványosságok zömében a portugál gyarmati időkből megmaradt építmények. A város évszázadokkal ezelőtt jelentős transzatlanti kikötőt tudhatott magáénak. A portugál telepesek és brit üzlettársaik jól megtollasodtak, előkelő villákat, középületeket építettek maguknak. Mindelo a sziget egyéb részeinek kihaltságához, túlzott nyugalmához képest kifejezetten nyüzsgőnek hat. Ez az ország második legnagyobb városa.  A városban rengeteg bárt találunk, többnyire élő zenével. A világhírű zöld-foki szigeteki énekesnő, Cesária Évora is idevalósi. A színpadon mezítláb éneklő, az óbudai Sziget-en is már koncertezett, világhírű énekesnő több dalában énekel Sao Vicente-ről. Az éttermek választékára jellemző, hogy a portugál konyha étkeit a helyi alapanyagok lehetőségeihez és jellegéhez igazítják. A helyiek büszkék a cachupa-ra, ami babból, kukoricából valamint sertéshúsból vagy halból áll. Ehhez még jön káposzta és édesburgonya. A hotelek éttermeiben természetesen sok a nemzetközi receptekre épülő étel. A Zöld-foki szigetek földrajzilag Afrikához tartozik, de az élet, az emberke inkább egy szegényebb, provinciális kiadású Brazíliára emlékeztet. A mulattokra jellemző bőrszínű helyiek komótosan élik életüket. Tiszták és jól öltözöttek. 

A természet

A csomagtúra változatosságát gazdagítja, hogy a karneválon és a városnézésen kívül van mód kicsit körülnézni a szigeten. A szervezett túra teljesen biztonságos, túravezetőkkel meg különösen. A magyar turistákkal a 2010-ben Budapestről éppen erre a szigetre költözött Barbara és Erika foglalkozik. A vulkanikus sziget a felületes szemlélő számára szikár, zöldterületekben szegény. De a hegyláncok és a nyers partszakaszok miatt végül is kifejezetten izgalmas a látvány. A programban szereplő szomszédos Sao Antao sokak szerint a 10 nagyobb és 8 kisebb szigetből álló ország legzöldebb darabja. Hegyes tájai, a természet zöldje extra élményt ad az egész utazásnak. Príma élmény látni kókuszpálmát, majomkenyérfát, papaya- és narancsfát. Őshonos fájuk is van, a sárkányfa. Sao Antao olyan, mint az elveszett Édenkert.

A hotel

A karneváli utazás csomagjában szereplő, 4 csillagos Foya Branca Hotel tiszta, kellemes, modern szálláshely. Szobái és a szolgáltatásai jók. A szállodából szép az óceáni és a sziklás hegyekre nyíló panoráma. Akiket zavarnak a tenger hullámai, azok a szép kertben lévő, gusztusos medence vízében hűsölhetnek. Jó az ellátás a hotel éttermében, a reggelit sokat dicsérik. A hosszú parton nagyokat lehet mezítláb sétálni, lehetőleg elfelejtve a Magyarországon hagyott gondokat. Nem zavarja senki a nyaralót, nem jellemzőek a strandon kellemetlenkedő zugárusok, kéregetők.

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!