Kisokos Egyiptomba utazóknak

Az egész világ által csodált kulturális és történelmi értékei mellett Egyiptom szemet gyönyörködtető tájképeket és a pihenés számos formáját kínálja: múzeumok és ókori szentélyek látogatásától, a kopt- és iszlámkultúra erődítményein keresztül egészen a színes arab bazárokig és vörös-tengeri búvárkodásig. Tökéletesen megszervezett szállodai háttér jellemzi: a városnézést előnyben részesítő turistáknak szánt egyszerű szállóktól egészen a legigényesebb vendégek kívánságait kielégítő luxuskomplexumokig. A Vörös-tenger a világhírű korallzátonyaival az állat- és növényvilág színes, gazdag palettájával gyönyörködtet.

 • Fekvés: Afrika északkeleti csücskében elterülő ország, melyet a Nílus oszt ketté, a Szuezi csatorna pedig tovább tagolja. Északi határa a Földközi tenger, keleten a Vörös tenger mossa partját, a két tengert pedig a Szuezi csatorna köti össze.
 • Éghajlat: az ország éghajlata mediterrán jellegű, déli részein inkább trópusinak érezhető. Nyáron a hőmérséklet 30-40 fok közötti, télen 10-15 fok, az esőzés ritka, általában napsütéses időjárás jellemző.
 • Nyelv: a hivatalos nyelv az arab, de könnyen lehet kommunikálni angolul is. A turistaközpontokban beszélnek németül és oroszul.
 • Időzóna: Magyarországon érvényes időtől függően + 1 órát hozzá kell számítani.
 • Hivatalos pénznem: az egyiptomi font (EGP), váltópénz a piaszter. A pénzváltó irodákban, bankfiókokban és szinte minden szállodai recepción lehet USD-t vagy EUR-t egyiptomi fontra beváltani. 1 USD= 5,9 EGP ; 1EUR=8,3 EGP
 • Vízum: Az Egyiptomba való beutazáskor rendelkezni kell (legalább még 6 hónapig) érvényes útlevéllel. Minden turista köteles a repülőtéren egyiptomi vízumot kiváltani, amely 15 USD-be kerül. Erre a célra ajánlatos az összeget előre kiszámolni és előkészíteni.
 • Víz: tekintettel az éghajlatra a víz nagyon értékes és takarékoskodni kell vele. Mivel más a bakteriális flóra összetétele, ajánlott csak a palackozott víz fogyasztása.
 • Oltások: nincs kötelező oltás.
 • Fényképezés: tilos a katonai létesítmények, hidak, kikötők és ellátó raktárak fényképezése. Ha egy egyiptomival akarunk fényképet készíteni, mindig kell kérni a beleegyezését, előfordulhat, hogy pénzt kér érte. A Kairói Múzeumban és a Királyok Völgye sírkamráinál tilos fényképezni és filmezni.
 • Borravaló: Arab országokban hagyomány a „baksis” fizetése. A borravaló nagyon elterjedt, sőt, bizonyos esetekben kötelező – mindenért, akár a legapróbb szolgáltatásért. Ha el akarják kerülni a „baksis” adásával kapcsolatos kellemetlen helyzeteket a szállodákban, hajón vagy kirándulás közben, javasoljuk, hogy készüljenek fel ezekre a kiadásokra (kb. 15 USD egy hétre, illetve kb. 25 USD két hétre). Figyelembe kell venni, hogy az egyiptomi alapfizetések rendkívül alacsonyak és az ún. baksis, az Önöket a szállodában és kirándulásokon kiszolgáló személyzet fizetésének kiegészítését jelent.

Vallás és kultúra Egyiptomban

Vallás: az iszlám vallás a mindennapok életét is vezérli. Az öt kötelező imát bárhol és bármikor elvégzik, ezért ne csodálkozzunk az utcán imádkozókon. A mecsetek környékén is imádkoznak istentiszteletkor, nem férnek be. Ramadán alatt böjtölnek, ettől a hónap vége felé már igencsak rossz bőrben vannak, nem ritka a rosszullét. A böjt csak nappalra vonatkozik, az esthajnalcsillag megjelenésekor mindenki azonnal enni kezd, legyen az buszvezető, rendőr, boltos. Az iszlám szigorú elvei miatt az emberek kevésbé szívélyesek, zordak ha fényképezik őket, igazán vidámak csak a Bajramok (böjtöt követő vígasságok) alatt lesznek. Dél felé haladva a népek egyszerűbbek, puritánok és vadak.

Kultúra: Az ó-egyiptomi kultúra mély gyökerei egy különös világot alapoznak, amely elsőre az európai gondolkodástól, kultúrától, életviteltől annyira idegen, hogy érthetetlen. A korabeli isteneik sokféle követelménye, a fáraók istenektől származtatása, az életnek olyan tartalma, amelyben folyamatosan készülni kell a túlvilágra, a köré kapcsolódó művészeti alkotások mind azt bizonyítják, hogy egyedi kultúráról van szó, nem hasonlít sem az európaira, sem az inka kultúrkörre, de még az arab, iszlám kultúrszféra is messze esik tőle. Ettől csodálatos, ettől érdekes, ezért loholunk múzeumról múzeumra, régészeti területekre, és nem kell keresgélnünk, szinte az egész ország egy nagy múzeum. Talán a homok konzerváló hatása, talán a kincsek féltő őrzése, talán a pusztító háborúk ritkasága teszi, de nem csak a fáraók emlékei, hanem a középkori, újkori életformák emlékeit is nagyon jó állapotban találjuk.

Az iszlám vallás és kultúra már napjainkig nyúlik, ezt színesítik a koptok hitvilága, a sivatagban élő beduin és berber törzsek sajátos életszemlélete. Mivel az idegenforgalom kiemelt bevételi forrás, mindent meg is kap a turista szervezett, elérhető formában. Ha ennél többre vágyunk, egyszerűen csak meg kell fizetni, eljuthatunk a piramisok belsejébe, kiruccanhatunk az oázisokba beduin népszokásokat tanulmányozni, fényképezhetünk a mecsetekben, csodálhatjuk a hastáncot lejtő keleti szépségeket.

Külön említést érdemel a piramisok lábánál esténként bemutatott többnyelvű hang és fényjáték, ahol a szfinx meséli el nekünk a nagy királyok történetét, és amiről éppen beszél azt világítják meg színes fények. A teljesség igényével még rengeteg kulturális eseményt kellene felsorolni, helyszűke miatt be kell azonban érni még néhány jellegzetesség megemlítésével: a tenger élővilágát tengeralattjáróról szemlélhetjük, tevegelhetünk, és a sivatag hajóját felválthatjuk igazi tengeri vagy folyami hajóutakra, ezek némelyike úszó szálloda.

Nagykövetségek

Egyiptomi Nagykövetség Magyarországon

 • 1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b.
 • Tel: (06-1) 225 2150
 • Fax: (06-1) 225 8596

Magyar Nagykövetség Egyiptomban

 • 29. Mohamed Mazhar Str. Zamalek, Cairo
 • Tel: (0020-2) 735 6478
 • Fax: (0020-2) 735 8648

További hasznos információkat talál az utikritika.hu-n!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!