Kréta - A sziget, ami sosem alszik

A görög szigetek közül ez a legnagyobb és a legdélibb. Kréta olyan változatos, hogy a legválogatósabb utazók is találnak itt valami szerethetőt. Két hét alatt verbuválódott csapatunk be is bizonyította ezt a feltevést, hisz volt köztünk bulizós fiatal, hasát süttető, gasztrofanatikus és önjelölt régész is. Minószi és antik kultúra, ízletes borok és sajátos krétai időszámítás, mi kell még egy "bazi nagy" krétai üdüléshez?!

Kréta északkeleti részét többé-kevésbé maga alá gyűrte a turisztikai nagyipar, így nyáron, a főszezonban még egy gombostűt se lehet leejteni Herszoniszosz, Stalis (Stalida) és Malia nyaralóktól zsúfolt strandjain. Az üdülőtelepek utcáin ajándékboltok, tavernák, kávézók és bárok végeláthatatlan sora vár minket, de az árak néha itt is elszállnak és ahol enni lehet, ott az adagokon spórolnak. Ezért hát nem árt, ha ajánlatok szerint keressük a legjobb vendéglátó helyeket. Ha a nyüzsgést és a pörgős éjszakai életet szeretjük, ne legyünk restek és az előbb felsorolt - a fővárostól, Irakliontól (Heraklion) keletre elterülő népszerű üdülőhelyek valamelyikét válasszuk. Ha azonban csendesebb kikapcsolódásra vágyunk, tanácsos az elő- vagy utószezonban idelátogatni. Ilyenkor kevesebb a turista, a hőmérő higanyszála pedig nem kúszik 30 °C fölé, és az árak is pénztárcakímélőbbek, mint augusztusban. Ősszel a tengerparton álló tavernákban akár 6-15 euróból is jóllakhat a vendég, és az autóbérlést is megúszhatjuk napi 30 euróból. A robogókat és a quadokat már 5-10 euróért elvihetjük egy napra. Ha több napra béreljük őket, még alkudni is lehet az árból. A fürdőzés a gyermekekkel üdülők számára az északi partszakaszon javasolt, mivel a legtöbb helyen lassan mélyül a tenger, a strandokat pedig finom homok borítja.

Kréta az a sziget amiről sok jót, de sok rosszat is lehet mondani. Pozitívuma, hogy nyugalmat és mozgalmasságot is kínál, tehát akinek a nyaralás nem annyit tesz, hogy éjt nappallá téve sütteti a hasát, az kellemes sétákkal feltárhatja az ókori múltat, megismerheti a sziget mitológiai hátterét. Kréta keleti részét például, kifejezetten az aktív turistáknak ajánlják; ha Iraklion felé vesszük az irányt, számos meglepetésben lesz részünk. Ez mind szép, de ha összehasonlítjuk például Szantorinivel, vagy más kisebb görög szigetekkel, akkor itt nem érezni igazán a sziget feelinget, elveszik valahol a nagyüzemi turizmus alatt, ami már nem igazán romantikus. De ha megfogadjuk a krétaiak két legtöbbet használt kifejezését - 'Halara', ami annyit tesz, "Nyugalom, mindennek megvan a maga ideje!", illetve 'Siga-siga', azaz "Lassan-lassan" -, akkor sok felesleges idegeskedést megspórolunk meg magunknak, és talán még a krétaiak nyugodt derűjéből is ragad ránk valami.

Válogasson legjobb krétai ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!