Lisszabon: Mercado da Ribeira, egy ínyenc édeni élményei

Manapság már egyáltalán nem kellemetlen bevallani, hogy egy turistaként meglátogatott városban a legmarkánsabb élmény egy emlékezetes evéshez kötődik, s nem feltétlenül valami nevezetességhez. Többször is volt szerencsém eljutni Lisszabonba, és persze lenyűgöznek a portugál főváros terei, történelmi emlékei, villamosai, izgalmas városrészei. Legutóbbi ottlétem kimagasló attrakciója azonban egy nekem fölöttébb rokonszenves piaci étkező központ felfedezése volt.

A városmagtól tán csak 10 perc gyalogtávolságra egy klasszikus piac, a Mercado da Ribeira egyik szárnyát alakították át a trendi konyhaművészet valóságos bemutatótermévé. A Time Out Lisboa nevet viselő csarnokban összesen 35 kioszk étel- és italválasztékából lehet válogatni. Őszintén, én valósággal megkergülten rohangáltam ide-oda, hogy áttekintsem a lenyűgöző választékot és meghozzam a súlyos döntést, elvégre a kiválasztásra méltó étkek száma messze meghaladta a gyomrom egyszeri befogadó kapacitását.

A csarnok kialakítása, légköre, a kioszkok megjelenése ízléses, gusztusos, trendi, fiatalos. Az egész elképesztően higiénikus, jól kitalált, számomra – komolyan – lélekemelő. Az étkezés minősége iránti igényesség üzenete roppant átható. A kioszkokban 25-35 év közötti fiatalok szorgoskodnak, érződik az a törekvésük, hogy a lisszaboni, vagy akár a nemzetközi kulináris művészet sztárjaivá válhassanak. Építik a brandjüket, kísérleteznek és – naná – olyan a kiszolgálás büfé szinten is, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.  Megjelennek menő konyhaművész brandek is a piacon, ők a luxuséttermek világából akarják elhozni hódításra a konyhakultúrájukat, akár az engedményes árfekvés áldozatával is.

Legújabb cikkek

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!