Lisszabon: Mercado da Ribeira, egy ínyenc édeni élményei
Beküldő: Vista 2015-05-27 10:00:00
Manapság már egyáltalán nem kellemetlen bevallani, hogy egy turistaként meglátogatott városban a legmarkánsabb élmény egy emlékezetes evéshez kötődik, s nem feltétlenül valami nevezetességhez. Többször is volt szerencsém eljutni Lisszabonba, és persze lenyűgöznek a portugál főváros terei, történelmi emlékei, villamosai, izgalmas városrészei. Legutóbbi ottlétem kimagasló attrakciója azonban egy nekem fölöttébb rokonszenves piaci étkező központ felfedezése volt.
A városmagtól tán csak 10 perc gyalogtávolságra egy klasszikus piac, a Mercado da Ribeira egyik szárnyát alakították át a trendi konyhaművészet valóságos bemutatótermévé. A Time Out Lisboa nevet viselő csarnokban összesen 35 kioszk étel- és italválasztékából lehet válogatni. Őszintén, én valósággal megkergülten rohangáltam ide-oda, hogy áttekintsem a lenyűgöző választékot és meghozzam a súlyos döntést, elvégre a kiválasztásra méltó étkek száma messze meghaladta a gyomrom egyszeri befogadó kapacitását. A csarnok kialakítása, légköre, a kioszkok megjelenése ízléses, gusztusos, trendi, fiatalos. Az egész elképesztően higiénikus, jól kitalált, számomra – komolyan – lélekemelő. Az étkezés minősége iránti igényesség üzenete roppant átható. A kioszkokban 25-35 év közötti fiatalok szorgoskodnak, érződik az a törekvésük, hogy a lisszaboni, vagy akár a nemzetközi kulináris művészet sztárjaivá válhassanak. Építik a brandjüket, kísérleteznek és – naná – olyan a kiszolgálás büfé szinten is, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Megjelennek menő konyhaművész brandek is a piacon, ők a luxuséttermek világából akarják elhozni hódításra a konyhakultúrájukat, akár az engedményes árfekvés áldozatával is.
Mit ettem?
Mivel a csarnokban a kioszkoknak közös pultjai vannak, így nem volt gond a különböző büfék választékából összerakni a menümet. Hallevessel kezdtem, ami maga volt a gyönyör. Nem volt túladagolva benne a paradicsom sűrítmény, mint sok olasz vendéglőben. A leves állaga jól el volt találva, a tenger gyümölcsei és a haldarabkák kellően sokfélék voltak, és jól jöttek mindehhez a kis pirítós kenyérdarabkák. A halak imádója egy óceánhoz közeli városban mit is egyen második fogásnak, mint halat, és abból is grillezett bacalhaut (kiejtés bákáljáu), azaz tőkehalat. Friss volt, omlós, nem túlégetett, mint egy-két más helyen Portugáliában.
Az ételsorom fénypontja – számomra is meglepően – egy desszert volt. A budapesti, a bécsi és a párizsi süti világhoz képest én nem tartottam nagyra a portugál édességeket, pl. a pastel de nata nevű agyonsztárolt pudingos kosárkát. A Time Out piacon egy-két kioszknál elképesztően vonzó sütikre lettem figyelmes. Végül egy habcsókszerű (merengue) rétegek közé épült krémes, málnadarabos költeménnyel találkoztak ízlelőbimbóim. Letaglózóan mennyei élmény volt! Ha itthon ilyet lehetne enni, akkor kétnaponta vételeznék belőle, míg meg nem unnám. A piacon az ital- és innivaló szekció is nagyon nívós. Bor, pezsgő helyett szuper finom, friss gyümölcskoktélt ittam. Amúgy az ott kínált portugál borok választéka jelentősnek tűnt.
Még néhány reflexió
Ez a piaci étkezőközpont hasonlít a délkelet-ázsiai büféközpontokhoz, csak itt a higiéniai és esztétikai kép konszolidáltabb, a gasztronómia inkább európai új-hullámos, jóllehet ázsiai hatások is mutatkoznak egyes étkekben. Mivel a nagy piac másik szárnyában klasszikus piac üzemel, a látogató feltételezheti azt, hogy a nyersanyagok a szomszédos, friss beszerző helyről valók, bizonyára alapos minőségi szelektálás alapján.
Nem, tényleg nem méregdrágák az árak. Nyilván lehet egyszerűen, olcsóbban enni szupermarketből, utcai standoknál, de sok beülős étteremhez képest picit olcsóbban lehet, sokkal igényesebb, magasabb minőségi ételt enni. Az étkek többsége 8-12 euró között vannak, a nagyon rafinált étkek 15-17 euró között, a desszertek tapasok 5 euró körül vannak. Pesten, a Hold utcai piacon próbálkoznak ezzel a koncepcióval. Kétszer kipróbáltam, és inkább nem írom le durván a lisszaboni Time Out és a Hold utcai közötti különbséget. A Trabant is autó, oszt a Porsche is az. Érdemes hétköznap a délután közepe táján odamenni, mert akkor nincs tömeg. Délben, este és főleg péntek este tömeg lehet. A piac a zöld metróvonal végállomása közelében (Cais do Sodré) található. Az kioszkos szárny éjfélig nyitva tart.
A haspók végkövetkeztetése
Jövőbeli, nyugati, délnyugati irányú utazásaink esetén a légitársaság kiválasztásánál a TAP portugál légitársaság az eddigieknél is preferáltabbá válik, mert esély van arra, hogy egy-egy napos lisszaboni megállás adódhat. Lisszabonban a hotelszoba elfoglalása után rögtön célirányba veszem a Time Out ínyenc központot. A habcsókos sütiből repeta lesz, de előételnek, főételnek új étkeket fogok kipróbálni. Múltkor nagyon szemeztem a kagylós kompozíciókkal. Az alkotó módon (újragondolt) ázsiai, tenger gyümölcsei tésztavariációk is komoly céljaim között szerepelnek. Nem tudom, hogy mikor, melyik utazás ad alkalmat, hogy újra ott legyek, de azt feltételezem, hogy a halleves helyett halas tapas lesz az ételsorban. A tonhalas jelzőnél szigorúan el kell vonatkoztatni gyerekkorom fémes ízű olajban tocsogó konzervjeitől.
Válogasson kedvezményes portugáliai utazási ajánlataink közül!
További cikkek a témában: