Madeira - a pici szigetbe zárt paradicsom

Madeira egy rendkívül különleges hely, melyről a mesebeli növényzet, a jó levegő, isteni illatok, a mediterrán hangulat, és minden szempontból az egyediség jutnak azonnal eszembe...

kep

A sziget gyönyörűsége annak természeti adottságaiból fakad; igazi paradicsom egy viszonylag kicsi szigetbe zárva. Köszönhetően a földrajzi viszonyoknak, a hegyes-dombos, sziklákkal tarkított tájnak, gyakorlatilag mindenhonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Ezt a látványt a növényzet teszi teljessé – és persze színessé; kaktuszok, pozsgások és virágok tömege – liliomok és hibiszkusz több fajtája, magnóliafák, hortenzia, rózsa – nő még a legelhanyagoltabb utak mellett is úgy, mint a gaz – hogy a helyiek kertjeiről és parkokról már ne is beszéljünk.

kep

Mindenféle tájjal találkozhatunk itt, a pálmafás tengerpartoktól és banánültetvényektől kezdve, a sejtelmes babérerdőkön és esőerdőszerű túraútvonalakon át a fenyvesekig, de még kopár, kietlen területek is vannak, ahol lenyűgöző, ahogy a színes sziklák beleomlanak a végtelen óceánba.

kep

A sziget hangulata szintén azonnal megragadja az embert. Funchal mediterrán és nyüzsgő világa kontrasztban a kijjebb eső csendesebb, ám annál hangulatosabb szűk utcákkal, a kisebb városok és az egészen apró halászfalvak a kikötőkkel és a színes csónakokkal, de még a helyiek elsőre kissé mogorvának tűnő, ám egyébként kedves és készséges viselkedése is mind-mind hozzáadnak az élményhez.

kep

A helyi piacok meglátogatása pedig szinte kötelező program; nem csak a trópusi gyümölcsök, friss hal, virágok és ruházat széles kínálata miatt, de az egész forgatag, a kóstolók, a fotózkodás, a „kézzel-lábbal mutogatós kommunikáció” és alkudozás a helyiekkel elengedhetetlen kellékei az igazi madeirai élmény megélésének.

kep

Ha gasztronómia, akkor a helyi borok, illetve a két ikonikus, madeirai ital, a” Poncha” és a „Sidra” semmiképpen sem hagyhatók ki – legjobb, ha egy helyi piacon kóstolunk, mellé egy „Espatada-val”, ami nyársra tűzött marhahúst jelent, melyet sok helyen magunknak süthetünk meg kályhában a hentes segédkezése mellett. Halkedvelőknek pedig az Espada com banane a kötelező fogás, ami igazán egyedi; fekete madeirai kardhal sült banánnal.

kep

Negatívumként nem sok mindent tudnék kiemelni; talán az időjárás és a tengerpartok kevés száma, és sokszor nem túl fürdőbarát mivolta lehetnek kedvezőtlen tényezők. A partok inkább sziklásak, homok természetes formában nem fordul elő, az óceán pedig nagyon hullámzó és nem túl meleg, így klasszikus pihenős, napozós-fürdős nyaralásra itt nem számíthatunk.

kep

Összességében elmondható, hogy rengeteg élménnyel és szebbnél-szebb fotókkal tértem haza, teljesen lenyűgözve attól, hogy egy ilyen kicsi sziget mennyire színes tud lenni. Az örök tavasz szigete talán nem minden szempontból, és nem mindenfajta utazónak teljes passzoló desztináció, ám úgy gondolom mindenképpen fel kell írni a bakancslistára, és megnézni legalább egyszer.

 

Válogass kedvedre Madeira ajánlataink között!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!