Magyarjárás - A tatárjárás békés viszonzása Mongóliában

Már a bolondos címadás kapcsán is el kell mondanunk, hogy a 13. században valójában nem tatárok rohanták le a magyarok földjét, hanem mongolok. Európában valamiért a mongol támadókat tatároknak nevezték, pedig Dzsingisz kán a mai Mongólia területén a mongol nyelvet beszélő, szilaj tatár törzset éppenséggel lesöpörte a színről még azelőtt, hogy a Kárpát-medencét is magába foglaló udvariatlansági látogatás megtörtént volna. A korabeli feljegyzések szerint a mongolok nem is szerették, ha Európában tatároknak nevezték őket. 

kep

Minden Mongóliába látogató turista kötelező programja a főváros kellős közepén, a Gandan kolostor, amelynek főtemplomában áll egy lenyűgöző, aranyozott Buddha szobor. A kolostor azért is olyan érdekes, mert tele van szerzetesekkel (többségében férfiak, de van néhány nő és gyerek is köztük). Elképesztő, Tibetre emlékeztető látvány a mantrákat (imasorokat) mormolva idéző szerzetesek sokasága. Tilos a fotózás, de ha kis pénzt adunk a felügyelőnek, akkor hajlandó - szó szerint - szemet hunyni pár másodperc erejéig. Egy mongóliai utazás lényege azért mindenképpen a végtelennek tűnő sivatagos, félsivatagos, sztyeppés, sőt tajgás tájak és az ottani élet látványa. A  Khugnu Khan Nemzeti Parkban elképesztő tájakat láthatunk, izgalmas állat- és növényvilággal. Nem csupán bele képzelhetjük a kánok uralma alatti nomád világot, hanem láthatjuk annak mai, hagyományőrző változatait is.

kep

Fantasztikus élmény az Elsen Tasarhai-i homokdűnéken a két-púpú tevék hátán tevegelni. Tényleg sokkal kényelmesebb a tevén ülni a két púp között, mint a szaharai egy-púpú rokonokon. De nem is a tevegelés a lényeg, hanem tájak a varázslatos színei. Teljesen egyedi látvány. Nem hasonlítható más országokban szerzett élményekhez. Ahogy az egész utazás folyamán, a természetre fókuszáló turizmus és a kulturális turizmus folyton keveredik, vagy egymást követi fél napokon belül. Az Erdene Zuu kolostorban a mongolok vallásairól tudunk meg sokat, hogy aztán hagyományos jurtában éjszakázzunk, igazi vadromantikus környezetben. 

kep

A körutazáson biztos mindenki meglepődik azon, hogy Mongólia tájai egyáltalán nem egyhangúak. A Tsenher völgyében például buja, zöld növényzettel találkozunk. A völgy meleg vizű forrása amolyan mongolos egyszerűséggel van kialakítva, de a lényeg a természeti környezet csodája a megmártózással kombinálva. A mongol tájról alkotott sztereotip kép: a sztyeppe. A körutazás több pontján találkozunk vele, de a legjellemzőbb megjelenésben a végén, a Khustain Nuruu Nemzeti parkban láthatjuk. Itt is a flórából látni többet, mert a fauna, az állati élet nem sűrű. Izgalmas mindig, hogy sikerül-e vadlovakat látni. A sztyeppén azért már önmagában az is látványosság, hogy mennyire végtelenül intenzív a nyugalom, a békesség. Ide illő szép magyar kifejezés: Harapni lehet a friss levegőt. Éppen jó, hogy ide nem jön túl sok turistacsoport, rontva a normális tájképet. Július éppen a turizmus főszezonja Mongóliában.                  

kep

Mongólia csoportos utazás formájában történő meglátogatása mellett szól egy privát utazó beszámolójának ez a részlete: Egyénileg utaztam és komoly nyelvi nehézségeim voltak. A mongolok nem beszélnek idegen nyelveken. Az angollal csak a fővárosban tudtam mit kezdeni. Egyedül neki ne merjünk vágni az ismeretlennek, mert értelmetlen, még akkor is, ha Mongóliában a közbiztonsággal nincs semmi probléma. 

kep

A turistát mindig foglalkoztatja, hogy milyen lesz az étkezés az adott országban. Nem lenne korrekt azzal kecsegtetnünk az utazót, hogy Mongóliában élete legmennyeibb gasztronómiai élményeihez jut majd hozzá. Nem a vegetáriánusoknak való célország az biztos, mert a mongol hagyományos konyha fő jellemzője: hús a hússal. A bárány, a kecske, a hegyi tehén húsáról beszélünk. A fűszerezés a magyarnak gyenge, szóval vihetünk magunkkal borsot, vagy valami csípőset. Az európai turistacsoportoknál egyébként mindig igyekeznek olyan ételválasztékot adni, ami kompromisszumos: ismerjük meg a mongol konyhát, de azért ne legyen túl nagy e téren a kalandozás. Ami a jellegzetes mongol itókát, a kancatejből készült, alkoholos kumiszt illeti, nos, ez komisz egy ital, de meg kell kóstolni. Ha frissen készítettet kapunk, akkor azt még finomnak is találhatjuk. Van biztató alternatíva: a Dzsingisz kánról elnevezett vodka, illetve egész jók a Dzsingisz és a Kán nevű sörök.

kep

Mongóliában tombol a Dzsingisz kán kultusz, és nem csak azért, hogy a külföldi turisták elé valami világhírű dolgot tálaljanak. Mongóliában az (ugyancsak) 1990-ig tartó kommunista korszakban Dzsingisz kánt nem minősítették ,,jó elvtársnak”, azaz jelentőségét, diadalmas időszakát elbagatellizálták. A rendszerváltás óta viszont nyomják ezerrel a vele kapcsolatos PR-t és az ahhoz kapcsolódó szuvenír kereskedelmet. Ne legyen lelkiismeret furdalásunk, ha Nagy kán nevű vodkát hozunk haza ajándékként. Elvégre Dzsingisz kán a tatárjárást levezénylő Batu kánnak a nagyapukája volt, szóval közvetlenül nem felelős a nálunk elvégzett pusztításért.  Különben is a mai mongolok körülbelül úgy értelmezik maguknak a tartárjárást, ahogyan mi a magyarok 9-10. századi nyugat-európai kalandozásait.   

kep

Mongólia igazán egzotikus célország, de mivel hatalmas és egyénileg utazva komplikált tartalmas programot megvalósítani, így érdemes lecsapni a ritka lehetőségre, a Vista nyári, magyar idegenvezetős mongóliai csoportos útjára. A 9 napos körutazás valóságos turisztikai csemege buddhista kolostorok meglátogatásával, sztyeppés nemzeti parkokkal való ismerkedéssel és persze Ulanbatorban a Dzsingisz kán szoborkomplexummal. 

Csatlakozz a Vista nyári, magyar idegenvezetős mongóliai csoportos útjához és éld át a Naadam fesztivál örömeit!

Legújabb cikkek

Még nem tudtál dönteni?
Iratkozz fel hírlevelünkre és segítünk
legújabb és legjobb ajánlatainkkal!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

Elfogadom, hogy megadott személyes adataimat a Vista saját marketing tevékenységéhez, közvetlen üzletszerzés, piackutatás és tájékoztatás céljára telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési úton (pl. sms, mms, e-mail), automatizált hívórendszeren keresztül, illetve postai úton felhasználja, valamint harmadik félnek átadhatja a hatályos jogszabályok szerint. Tudomásul veszem, hogy a marketing@vista.hu elektronikus címek(en) keresztül kérhetem a nyilvántartott személyes adataim törlését, módosítását, illetőleg a kezelt adatokról való tájékoztatást.

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Alig várod, hogy újra utazhass? Akkor jó helyen jársz! Iratkozz fel és igyekszünk minden hasznos információt összegyűjteni számodra, amelyek segítségedre lesznek a járvány utáni következő úti célod megszervezésében.

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk!